Pokaži Full Verziju : Behringer X Air XR18 - Iskustva i misljenja
@casper
Mikser sam doma samo isprobavao, jer nam treba kod kolege u podrumu gdje imamo probe.
Međutim, problemi.
Doma na mom laptopu sa WIN10, radi internet normalno, dok je lanom spojen laptop u ruter i AIR isto lanom u ruter, sve radi kako sam opisao.
Jučer na probi, spojim se na bendovski laptop ( WIN7) lanom u isti ruter kao i doma, mikseta isto lanom u ruter. Miksera radi i tabletom i PCom, ali nema interneta.
Kako tekstove vučemo s GDISKA, treba nam internet na probama, zato i jesam išao na kombinaciju LAN s laptopa za kontrolu miksete, a WIFI za internet.
Probat ću preko vikenda bendovski laptop dići na 10tku, pa javim rezultate.
baltik79
15.03.2019, 23:31
Koje efekte najvise koristite za vokal, otprilike koja podesavanja? Ima li neko voljan da postavi ovde na forum podesavanja za nas koji smo tek kupili ovu miksetu ili da posalje privatno? U sustini sam sredio dosta samo sto kod delay nisam zadovoljan sa konkretnosti svih frekvencija osim visokih koji stvarno extra izlaze. Sutra cu se poigrati na terenu sa DYN opcijom na vokalnom kanalu sto mi je preporucio jedan kolega. Ulazio sam u sam efekat ali nisam opet zadovoljan ili sam navikao na Powermate delay efekat pa se trebam "Previknuti". Inace koristim tablet koji nije jos nikako izgubio konekciju sa mikserom za razliku od laptopa kojeg sam konektovao isto preko wifi i ima na sebi WIN10.
Dodato:
Jel ok Cubase LE za visekanalno snimanje preko X AIR 18 na zivim svirkama? Laptop ima 8 GB rama, Quad-core procesor.
jobbrecht
14.06.2019, 14:33
Pozdrav, ljudi.
Imam ovaj digitalni mikser i već par puta mi se dogodilo da mi wi-fi veza nestane, tj. aplikacija prestane raditi i moram restartat tablet. Prekjučer se to dogodilo u najnezgodnije vrijeme, trebalo je počet svirat himnu za početak nekog otvorenja i doslovno u zadnji čas je proradilo, kao u trilerima :lol:
Zato me zanima je li moguće za svaki slučaj, s USB kablom spojiti mikser na tablet, na isti način kao i na laptop? Tablet je Android.
baltik79
14.06.2019, 14:36
Uzmi si ruter da pojacas signal tj. da imas stabilan signal i rijesio si problem.
Preko USB utora na mixeru se spajaš na laptop u svrhu snimanja. To nema veze s povezivanjem koje tebi treba, a pogotovo se ne može ostvariti konekcija na Android sustav.
Ako želiš imati sigurnu žičanu vezu možeš jedino koristiti povezivanje putem LAN kabla. Iz mixera na laptop, recimo.
Bežična veza će biti mnogo sigurnija ako dodaš ruter ali niti on ne osigurava 100% stabilnost. Šanse da pođe po zlu su malene ali ipak postoje, a ovisi o tome koji je ruter spojen, kakvo je okruženje, tj. koliko ima veza okolo tebe i najbitnije, na koji je način konfigurirana bežična veza.
I za kraj par pitanja jer me nešto buni u tvom objašnjenju. Zašto si radio restart tableta kada je došlo do pucanje veze? Jednostavnije i brže je ponovo napraviti konekciju i ponovo podići aplikaciju. Pored toga, kada dođe do pucanja veze, mixer i dalje radi u "zadnjem statusu" kako je namješten pa nema straha da se nešto neće čuti ako je status ostao pojačan.
jobbrecht
18.06.2019, 00:36
Hvala na odgovoru, sad ja malo kasnim. OK, dakle bežićno spajanje na Android tablet da zaboravim. To me zanimalo.
@casper da ti odgovorim na pitanja. Restartao sam uređaj zato što ponovno podizanje samo aplikacije nije funkcioniralo: aplikacija je bila crna, vidio se samo naslov i nije bilo ničega. Onda sam je šiknuo desno na thumbnailu otvorenih aplikacija tj. skroz zagasio, i zatim ponovno upalio, ista stvar s tim da je pisalo no wi-fi connection čini mi se. Pa sam probao i Wi-Fi se odspojit i spojit... Nije išlo. Pa sam zato restartao i srećom je upalio.
A mikser je bio na MUTE, u tom je i bio problem, jer je bila pauza između setova (tj. između tonske i početka), i zaštekalo u najgori mogući moment.
Nešto nisi dobro shvatio.
Bežično se možeš spajati na Android. Obično nije problem u tabletu već je problem u jačini signala na samom mixeru. Zato se koristi dodatni ruter koji je LAN kablom spojen na X air, tj. žicom, a onda se na njegov bežični signal spaja vanjski uređaj, tablet ili laptop, svejedno.
Tvoj opis situacije i rušenje aplikacije pokazuje da tablet ima nekakvih problema. Ako veza pukne, to nikako ne utjeće na aplikaciju je ona mora ostati stabilna i otvorena. U tom slučaju ona samo izbaci obavijest da X air više nije dostupan.
Očito se poklopilo više faktora koji su te doveli u zbunjujuću situaciju.
Spomenuo si Laptop u svom prvom postu pa predpostavljam da ga imate na svirci. Ako je tako, onda uvijek treba imati LAN kabl i u slučaju problema ga jednostavno spojiti direktno na mixer, prekidač prebaciti u ENTHERNET položaj i mixer će raditi bez straha od pucanja veze.
Kada zaglupi fabricki router na mixeti dovoljno je da na onom prekidacu gdje birate Ap, Ethernet ili Wi FI pomjerite klizac na Ethernet i vratite na mod koji vam treba, tako ce te dobiti ponovo konekciju, a mixeta se ne mora gasiti, sve radi normalno.
Hvala na odgovoru, sad ja malo kasnim. OK, dakle bežićno spajanje na Android tablet da zaboravim. To me zanimalo.
@casper da ti odgovorim na pitanja. Restartao sam uređaj zato što ponovno podizanje samo aplikacije nije funkcioniralo: aplikacija je bila crna, vidio se samo naslov i nije bilo ničega. Onda sam je šiknuo desno na thumbnailu otvorenih aplikacija tj. skroz zagasio, i zatim ponovno upalio, ista stvar s tim da je pisalo no wi-fi connection čini mi se. Pa sam probao i Wi-Fi se odspojit i spojit... Nije išlo. Pa sam zato restartao i srećom je upalio.
A mikser je bio na MUTE, u tom je i bio problem, jer je bila pauza između setova (tj. između tonske i početka), i zaštekalo u najgori mogući moment.
jobbrecht
21.06.2019, 15:19
Nešto nisi dobro shvatio.
Bežično se možeš spajati na Android.
Uh... Isprike na lapsusu (a i pravopisnoj pogreški :D) koji je stvorio nesporazum. Mislio sam, da zaboravim na ŽIČNO spajanje na Android tablet, je li.
Spomenuo si Laptop u svom prvom postu pa predpostavljam da ga imate na svirci. Ako je tako, onda uvijek treba imati LAN kabl i u slučaju problema ga jednostavno spojiti direktno na mixer, prekidač prebaciti u ENTHERNET položaj i mixer će raditi bez straha od pucanja veze.
Ne koristimo ga, uvijek spajamo bežično preko Androida.
Dakle zaključak. Ako se ispostavi da je problem u mreži, probamo preko dodatnog rutera.
Ako želimo žično, onda LAN kablom na laptop. (A ne USB-B?)
Nešto je očito bilo s aplikacijom, moguće da ni nije problem bio u mreži nego u tabletu tj. u aplikaciji, a sad zašto je zaštekala i to već 2 puta, to ne znam.
Uglavnom, hvala puno na savjetima.
Ne razumem kako moze da ti pukne veza ako si 3-5 metara od miksete ?
Cemu tolika frka oko dodatnih rutera kad i ovi postojeci rade odlicno ?
Meni xr12 stoji uvek na podu i udaljen je od klavijature 1-2m maxsimalno 3 zbog duzine kablova. Ne seces se sa klavijaturom ili bubnjem kroz masu pa da odes 20 metara u dnu prepune sale pa da ti nestane signala. :p Onaj ko je na bini stacionaran kontrolise mikestu i nemas problema,a i kada se jednom zvuk namesti sta ima vise da se cacka po mikseru u toku svirke ...
Slabiji tableti i mobilni imaju probleam sa rusenjem aplikacije zbog rama pretpostavljam, mada ja koristim Asus Transformer Tf300 sa 1gb rama i nisam imao problema. Sve ostale aplikacije bi trebale biti pogasene ukoliko koristite mob ili tablet sa 1gb ram memorije.
Midas MR12 - na desetine svirki odradjene bez ikakvog problema do jedne prilike gde ima cak tri sale na dva sprata, plus sobe hotela... Onog momenta kada se sale napunile, nisam mogao preko wifi veze da pristupim ni preko telefona ni preko dva tableta. Jedan od tableta je iPad 2018...a mikseta se nalazi na bukvalno 30 cm od tableta...
Odmah posle toga sam kupio ruter koji moze da emituje i sa 5 gHz, od tada i sama aplikacija mnogo brze sinhronizuje stanje, nema prekida i posle privremenog gasenja ekrana na tabletu...
Realno.. meni je van svih pameti da bilo ko ne zbavi router pored ove mixete, al zaista!
Pa ja ne znam da li ljudi uopste citaju po netu, forumima ili gledaju na youtube i sta o ovoj mixeti prije kupovine?? Jer apsolutno svi, al kad kazem svi onda doslovno mislim SVI da savjetuju da se kupi router, jer tako imas svoju mrezu i nece se desiti nikakvo zasicenje i pucanje konekcije.
Ja mixer koristim vec 3.5 godine i nikada, ali nikada mi nije pukla veza jer od prve svirke koristim router (2.4 ghz), i to od 20 eura.. tako da nista vam skupo ne treba, vjerujte.
U potpunosti se slažem, koristim router od 150 kn i nikada problema.
Prije toga na jednoj svirci napravili tonsku i mutirali kanale, kad se nakrcalo ljudi treba zasvirat, e ne može... ne mogu odmutirati kanale, jedva se nekako spojili i odradili😎
Kako mogu povezati Midas MR12 na Dynacord Powermate 1000-2 recimo, a da koristim samo pojacalo sa njega, a da Midas koristim kao mix,efekte,eq sa Midasa.
Da li je to moguce i na koji nacin?
Hvala :D
Main Out iz MR12 spojiš u dva kanala PM kojima okreneš ton blende na nulu, panorame na suprotne strane.
A moze se uci i u "Power amp inputs" i onda se koristiti samo snaga iz Powermate. Ovo je zvucno "zdravija" prica ali se u tom slucaju kanali i uopste mikseta Powermate ne moze koristiti ni na koji nacin. Dobija se da je Powermate samo snagas.
Casper je lepo opisao ako bi zeleo da se pridruzis ostalima u miksu (ako postoje) na Powermate. Onda mozes uci i na stereo kanal sa L i R kablom. Treba paziti da je Gain dobar na ulazu, da je EQ na kanalu u neutralnom polozaju (kao i send efeketi) i iskljuciti ili prilagoditi master EQ na MR12 jer Powermate vec sam po sebi "boji" ton plus ako je aktivan master EQ na Powermate dolazi do ponistavanja ili multipliciranja odredjenih frekfencija. Zato sam rekao, ukoliko bi svi isli samo preko MR12 - onda Power amp inputs.
Pozdrav, imam xair 16 na koji sam spojio telekomov router koji mi je ostao nakon sto sam dobio optiku.
Taj router radi savršeno.
Ali....
Sada imam problem sa mikrofonima, tj gube signal.
Pjevač ima Mikrofon Shure GLXD4/Beta 58A i često ima problema, pogotovo kad se malo odmakne, kada ugasimo router, mikrofon radi ok. takodje, koja god pjevačica radi sa nama, i ima takav mikrofon, isto se dešava.
Da li će mi router od 5G riješiti problem?
Hvala
Isti problem smo imali sa istim mikrofonom.
Samo smo odmakli ruter od baze mikrofona i sve je bilo u redu.
bojan.curcic987
08.09.2019, 12:02
Koristim od skoro Midas MR18 sto je isto kao i XR18, vidim da im je i software isti.
Da li je neko korisito tablet sa windowsom? Ubacio sam programcic na windows 10 i sve je ok, tablet je 10inca i sve je pregledno ali imam jedan problem.
Kada god otvorim nesto da snimim i on otvori drugi prozor gde treba da odredim gde se snima itd... na tom prozoru mi ne radi touch??? recimo kliknem na EQ i kada idem na reset on izbaci prozor sa OK ili Cancel ali dzabe kada touch ne reaaguje na tom prozoru. Kada stavim misa na usb sve radi normalno. Probao sam da kalibrisem touch sve je ok, na windowsu je sve perfektno nema problema ali u ovom Midas-ovom softwareu ima taj neki bag ili nesto treba jos da se podesi?
Hvala unapred
Da, prijavili su i neki drugi korisnici nedostatke koje spominješ. Behringer nije napravio ništa po pitanju ispravljanja grešaka. Pokušaj koristiti neki od Android emulatora, kažu ljudi da to funkcionira OK.
uzeo sam xr18. nisam jos nosio na svirke.
kako da snimim celu svirku u mp3 ? posto nema usb direkt kao xr16 i 12?
Kod xr18 možeš jedino snimati na računalo/laptop, za razliku od xr12/16 gdje će snimak biti napravljen direktno na USB stick kao jedna stereo traka.
Podešavanja kod računala ovise o programu, a osnovno je namjestiti ulazni signal.
https://youtu.be/PeWSHIheq20
Mislim da ćeš morati nositi laptop sa sobom, instalirati aplikaciju za PC, pa tek tamo preko USB kabla, upaliti snimanje na računar, a isto tako možeš na xr18 i da snimaš višekanalno, ima negdje na internetu objašnjeno.
uzeo sam xr18. nisam jos nosio na svirke.
kako da snimim celu svirku u mp3 ? posto nema usb direkt kao xr16 i 12?
pa sve moze al na laptop jbb. aa de mi recite posto ja taj laptop koristim bezicno za upravljanje sa xr18 aplikaciju na windowsu. jel mogu u isto vreme i snimati svirku stereo , a i koristiti aplikaciju upravljati sa laptopa?
vise kanalno nekad kasnije nije hitno. cisto da imam snimitu svirku
Ne bi trebalo biti problema sa istovremenim snimanjem na laptop.
S obzirom da imaš laptop na svirci, možeš imati u rezervi LAN kabl i spojiš se žicom ako bi bilo problema s bežičnom vezom.
Za snimanje moraš biti povezan USB kablom.
A za kontrolu možeš wifi ili preko kabla.
pa sve moze al na laptop jbb. aa de mi recite posto ja taj laptop koristim bezicno za upravljanje sa xr18 aplikaciju na windowsu. jel mogu u isto vreme i snimati svirku stereo , a i koristiti aplikaciju upravljati sa laptopa?
vise kanalno nekad kasnije nije hitno. cisto da imam snimitu svirku
Pozdrav,
Molim vas ako mi neko moze pomoci. Probao sam na nekoj fb stranici dobio sam neko sturo objasnjenje, tj., vise ja znam ti ne znas i necu da ti kazem.
Ne kontam sta je na XR 18 Sub group kao izvor signala (sa pojedinacnog kalana) kada se salje na BUS.
Kontam da se signal moze uzeti sa ulaza u kanal, pre eq, post eq, pre i post fader i jasno mi je sta to sve znaci i kako se koristi.
Sta mi ne ide u glavu - sub grupa kao izvor signala za slanje na mix kanal (BUS), tj., za slanje na grupni kanal.
Kada to ukljucim i kliknem ON signal ide na BUS i nema nikakve kontrole. Odakle sa pojedinacnog kanala se vadi signal... primena... ?
Probao sam svasta, ne kontam koja je funkcija, a kada je vec tu sigurno nesto radi :)
Molim vas za pomoc
nikolaguitar
14.10.2020, 03:49
Imam problem sa snimanjem na usb.. U pitanju je behringer xr 16.. Naime, ubacim usb, uključim snimanje, prekine mi snimanje, na usb-u stoji naziv fajla, ali 0 kb, tj. nije snimljeno ništa.. to mi se dešava poslednjih par svirki, ranije je bilo sve normalno.. jel imao neko sličnih problema?
mirandess
19.10.2020, 10:09
Imam problem sa snimanjem na usb.. U pitanju je behringer xr 16.. Naime, ubacim usb, uključim snimanje, prekine mi snimanje, na usb-u stoji naziv fajla, ali 0 kb, tj. nije snimljeno ništa.. to mi se dešava poslednjih par svirki, ranije je bilo sve normalno.. jel imao neko sličnih problema?
Formatiraj USB na PC-U tako sto ces odabrati “Fat32” opciju, ugasi quick format, ostavi obicni (malo ce duze trajati formatiranje)... Imao sam slicnih problema na A&H qu16...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Da li koristite i koji Compressor na LR, i da li koristite DeEsser koji mi je malo preagresivan koliko god ga smanjivao???
Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk
Da li tko ima info, ovakav adapter ako se ušteka u android tablet na type C, iz xair mixera LAN kabel u taj adapter, znači imamo stabilnu vezu,bez potrebe za routerom, i da li još preko ovog jednog USB porta možem puniti tablet strujom,ISTOVREMENO??https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220717/52ecc7ef598ed9e50990904adc844a82.jpg
Kako vi svi gubite konekciju sa mikserom ja imam xr12 i radi extra jos ni jednom nije pukla veza?
Ja imam Midas mr12, i vec 2 god sviram na njega..nikad nije pukla ali sad su postavljali nekakve nove routere u restoran gdje često sviram i počela mi pucati veza samo u tom objektu, imam uvijek spojen laptop sa Lan kabelom na mixer tako da se snađem u roku jedne minute,ali ovo gore mi se čini jako praktično,ako tako može raditi,jer mi je ipak najbolje rukovati mixerom sa tableta.
Taj adapter ti neće puniti tablet.
Da li znate za takav adapter a da može i jedno i drugo??
Da li tko ima info, ovakav adapter ako se ušteka u android tablet na type C, iz xair mixera LAN kabel u taj adapter, znači imamo stabilnu vezu,bez potrebe za routerom, i da li još preko ovog jednog USB porta možem puniti tablet strujom,ISTOVREMENO??
Druze, sto ce ti to ?? Kupis obicni router od 25 eura, i miran si. Ja tako radim vec 6 godina. Takodjer koristim tablet galaxy tab e 9.6 i cijelu svirku zajedno sa tonskom probom baterije ode samo oko 30%, tako da ga ne moram puniti u toku svirke!
Ma imam i ja Galaxy TAB7, uvijek mi je u punjaču, 6 sati svirke mu bude maxx....al ne bitno sad to, vidim da moram router uzeti svakako, odem kupit najjeftiniji novi..jel od 2.4 HZ??
Da li imaju kakve posebne postavke za njega??
Ma imam i ja Galaxy TAB7, uvijek mi je u punjaču, 6 sati svirke mu bude maxx....al ne bitno sad to, vidim da moram router uzeti svakako, odem kupit najjeftiniji novi..jel od 2.4 HZ??
Da li imaju kakve posebne postavke za njega??
Tako je, nista bez routera. Mozes 2.4
Postavis samo naziv mreze, sifru za tu mrezu i mozes sifru za ulaz na router. Obicno je ulaz na router user: admin pass:admin
Sve info ti pise ispod routera.
Ja sam uzeo router bez vidljive antene, tako da je ne bih slomio prilikom transporta i pakovanja.
Sve info isto imas na youtube.
Problem rješen sa routerom, radi odlično i brže se spaja,jedino što još moram i router nosit na svirku uz sve ostalo, ali što je, tu je.
Moram uzeti novi tablet obzirom da mi je sin "zarobio" Samsung TAB , da li se što dobiva sa windows tabletom što se aplikacije tiče, gledam one po 12 ", sučelje bi trebalo izgledati identično kao na PC-u ????
I Pad ne dolazi u obzir.
Ruter i mixer "kompletiraj" kao jedan uređaj, ja sm to riješio ovako.
https://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=306413&postcount=250
Ne moraš petljat s kablovima i spajanjem, samo se klikne prekidač za struju.
Nemoj kupovati win tablet je time nećeš ništa dobiti. Originalna app na 12" izgleda kak na slici. Presitna je i nema mogućnosti podešavanja po ekranu.
Ja sam kupio Mixing Station koja je BTW, za win duplo skuplja nego za Android. Njen prikaz na tabletu se može lijepo podesiti i ima više mogućnosti nego origirnalna.
Rezime, kupi android tablet i radi i dalje s njim.
Ja imam obe aplikacija na android tabletu i ne secam se neke bitne ralike sve sto mozes na MixStation moze i na originalnoj koliko se secam. :confused: Sad koristim Ipad 3 i na njemu originalnu aplikaciju ali je ne cackam puno jer sam napravio par preseta i samo ucitam po potrebi.
Moze da se uradi resize na win aplikaciji,medjutim sigurno je malo sitnije nego na Ipad ili Android.
Ok..onda android svakako,probao sam full verziju mixing station ali mi je bolje orginal od Midasa.
Glavno sučelje gdje su faderi jer puno ljepše za vidjeti,kao i vumetri.
Mixing je praktičnija jer prije dođeš do nekih stvari ali nije mi to toliko neophodno da bi prešaoo na njega.
Hvala svima.
Mislim da ne postoji besplatna verzija MixStation aplikacije za Windows. Barem je ja nisam našao. Međutim, kupovina MixStation Pro itekako ima smisla i postoji velika razlika od Behringerove. MixingPro ma dodatne odlične alate, od Auto EQ, Feedback detection do Custom Layout. Kome oni nisu potrebni ili ih ne zna koristiti, dovoljna će biti originalna Behringer app.
https://dev-core.org/ms-docs/custom-layouts/
Da, resize na Win je moguć ali potpuno neupotrebljiv na tabletu. Lakše mi je snimit video nego objašnjavat. ;)
https://youtu.be/H_nEfUUI0BU
Jeste ima Auto EQ i Feedback detection to sam zaboravio. :D
Mada sam ja feeedback resio preko kompresora,samnjio opseg glave mikrofona.
Feedback detection ja odradim "pješke", prije svirke, žao mi je što xair/Midas ne mogu koristiti mikrofon za pravi RTA analyzer, to bi bilo jako iskoristivo, ali sve u svemu za uložen novac jako dobar i iskoristiv mixer, EQ mu je definitivno najjače oružje.
Kupio sam nedavno Xr12 i kada povezujem mobitel sa mixerom treba mu skoro 5min da očita postavke sa mixera?
Da li je to normalno ili postoji problem?
Meni ocita za desetak sekundi mozda i manje.
Izaberem wifi od xr12 kliknem u aplikaciji Connect i ocita za 10 sekundi.
Da li je neko probao povezati mob ili tablet sa mixerom midas ili behringer preko kabla adaptera usb-lan......direktno kabl iz tableta u mixer ?
Kupio sam nedavno Xr12 i kada povezujem mobitel sa mixerom treba mu skoro 5min da očita postavke sa mixera?
Da li je to normalno ili postoji problem?
Problem je u wifi vezi. Pet minuta je definitvno previše. Kod mene upisivanje na Andriod traje 25 sekundi, na windows 20. Ako je spojen vanjski ruter, Andriod upisuje 6, a Windows 4 sekunde.
Da li je neko probao povezati mob ili tablet sa mixerom midas ili behringer preko kabla adaptera usb-lan......direktno kabl iz tableta u mixer ?
Probao sam jedino na Win sustav i radi bez problema. Namam Android sa USB utorom ali mislim da bi isto trebalo funkcionirati.
Probao sam i ja laptop sa windows to ide glatko.Samo ne nosi mi se laptop na svirke.
Ali gledam na netu moze se porucit adapter sa usb na lan.Nemam pojma da ce stvarno ici,ali bilo bi dobro rjesenje kao sigurica.......posto sam jednom imao belaj sa wifi vezom :)
Imam adapter USB to LAN, sve radi kako treba. I nemaš problema sa vezom. Međutim, dodatni ruter je bolje rješenje, nema kablova, nema problema s vezom.
Pripremit ću brzinski video na tu temu.
Kako se kopiraju podešavalja tj. kanali s jednog mesta na drugo? X32 u pitanju. Ali kontam to mu je sve tu negde, isto...
Dodato:
Skapirao sam!! 🙂
Ima li ko brzinski ideju zasto se ovo desava.
Midas m air (isto kao i na behringerima).......sve ide glatko kad saljem kanale u master......efekti u masteru takodje rade glatko......onda dolaze monitori......saljem neki kanal u jedan od auxa ok ide glatko pojedinacno po zelji......onda kaze neko hocu da cujem i efekte u monitoru.....ok nadjem rtn je bio skinut podignem i njih i onda dolaze i efekti u monitor......ali onda slucajno probam npr pjevaca ukinut u tom monitoru (aux u) i pjevaca vise nema ali njegovi efekti (reverb i delay) ostaju da se cuju u tom monitoru.
Signal sa svih kanala sam uzimao mislim post fader i za efekte i za sve ostalo.
Na midas mr32r mi se desava ista stvar.Nedavno kupljen,treba i njeg postavit kako treba.
U cemu je kvaka kod ovog slanja efekata u monitore.
Sta da isprovjeravam.
Ima li ko brzinski ideju zasto se ovo desava.
Midas m air (isto kao i na behringerima).......sve ide glatko kad saljem kanale u master......efekti u masteru takodje rade glatko......onda dolaze monitori......saljem neki kanal u jedan od auxa ok ide glatko pojedinacno po zelji......onda kaze neko hocu da cujem i efekte u monitoru.....ok nadjem rtn je bio skinut podignem i njih i onda dolaze i efekti u monitor......ali onda slucajno probam npr pjevaca ukinut u tom monitoru (aux u) i pjevaca vise nema ali njegovi efekti (reverb i delay) ostaju da se cuju u tom monitoru.
Signal sa svih kanala sam uzimao mislim post fader i za efekte i za sve ostalo.
Na midas mr32r mi se desava ista stvar.Nedavno kupljen,treba i njeg postavit kako treba.
U cemu je kvaka kod ovog slanja efekata u monitore.
Sta da isprovjeravam.
To je i meni zivce vadilo i mislim da se ne moze srediti.
Mozda ako urade update, neki novi firmware.
Takodje sve sto vise razmisljam o ovome i meni se cini da to nece moci.
Na svakom kanalu imam send prema svakoj efekt masini i prema monitoru.
Na efekt masini ima return u master.....i ima jos jedan return prema monitoru......ali to je samo jedan regler.....znaci kompletan signal iz efekt masine u monitor......nema kanal po kanal iz efekta u monitor.
Ne mogu da se sjetim sad da li je tako bilo i na drugim mixerima.Na yamahi se nesto ne sjecam problema :)
Dodato:
Ako nista ima puno efekata pa se moze podijelit.M32r ima 8 efekata pa se moze zaobic ova pojava :)
Slabo korostim x32.
Zanimaju me vase postavke, scene. Kakav vam je setap na masteru. Sta koristite od efekata i kako podešavate master output u varijanti kad je pasivan razglas u pitanju a kako kada je aktivan sistem. Recimo 4 satelita 4 basa.
Cadhruthe
07.08.2023, 16:18
Pozdrav, nedavno sam nabavio ali X18 ali mi se čini da je tih. Na probama je master sa svim kanalima skoro pri vrhu, a gain na +15-17.5dB (11-12h). Znam da su digitalne miksete uglavnom nešto tiše, ali kada kroz nju pustim zvuk preko laptopa (ne preko XLR-a nego USB-a) van izlazi glasan zvuk kao da sam laptop ukopčao direktno u zvučnik. Za sada sam na master ekvilajzeru sve dignuo za nekih 7dB-a da bi dobio istu jačinu kao preko USB-a.
Pozdrav, nedavno sam nabavio ali X18 ali mi se čini da je tih. Na probama je master sa svim kanalima skoro pri vrhu, a gain na +15-17.5dB (11-12h). Znam da su digitalne miksete uglavnom nešto tiše, ali kada kroz nju pustim zvuk preko laptopa (ne preko XLR-a nego USB-a) van izlazi glasan zvuk kao da sam laptop ukopčao direktno u zvučnik. Za sada sam na master ekvilajzeru sve dignuo za nekih 7dB-a da bi dobio istu jačinu kao preko USB-a.
Nemam mnogo iskustva sa mixerom jer vec duze vreme radim u jednoj drugacijoj postavci....
Ali napravio sam par scena koje se tiču podešavanja konkretnog aktivnog sistema - sateliti i subwooferi....i klavijature i gitare sa kojom radim kao i vokalima.
Uglavnom snagu imam sa instrumentima, i sa fleša muziku koju pust u pauzi, ima snage.
Sistem je aktivan.
U tim podesavanjima gledao sam da maximum izvucem od sistema sto moze da reprodukuje u smislu efilasnosti zvucnika.
Digni gain na +25 🙂
vBulletin v3.8.1, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.