Prijava (LogIn)

Pokaži Full Verziju : Yamaha Tyros 5

Strane : 1 2 [3]

casper
21.02.2016, 20:29
@vunimrav - Koliko vidim, na ovoj temi nema neozbiljnih članova. Skupljači postova su na onima manje ozbiljnim i stručnim temama :D

@ella 85 - Pravi pristup jest da kreneš od nule. Ali zašto ne iskoristiti dio materijala koji ti se sviđa i koji je kvalitetan, a da pri tom ne koristiš "olovku i papir". To je @tyros2 htio naglasiti i to jedna od prednosti YEM-a.

Recimo, Balkan&Turkey pack od Yamahe zvuči veoma ozbiljno. Onaj tko nema vremena niti znanja, a ima viška koju stoticu ... zašto ne.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ibhwl5qsN_Q?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

tyros2
21.02.2016, 23:34
Citat:
<table border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr><td class="alt2" style="border:1px inset"> Originalno postovano od ella 85 http://www.yu-midi.org/forum/styles/yumidineo/buttons/viewpost.gif (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=287342#post287342)

Lakse i brze ispadne napravit svoj ritam od nule.........ispadne bas onako kako zelis........i na kraju niko ne zvuci kao ti....imas nesto svoje.
</td></tr></tbody></table>
Odlicno receno!!!!

Ali nazalost procentualno mozemo izbrojati na prste od jedne ruke koliko muzicara pravi saam sebi stvari u klavijaturi.

Pozdrav
Dodato:
Citat:
<table border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr><td class="alt2" style="border:1px inset"> Originalno postovano od casper http://www.yu-midi.org/forum/styles/yumidineo/buttons/viewpost.gif (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=287344#post287344) ....... Ali zašto ne iskoristiti dio materijala koji ti se sviđa i koji je kvalitetan, a da pri tom ne koristiš "olovku i papir". To je @tyros2 htio naglasiti i to jedna od prednosti YEM-a.

Upravo tako,cak je odlicna stvar I za one koji prave sopstvene ritmove uzeti neke kvalitetne tarabuke npr iz nekog seta ili slicno ......zasto da ne....

Sky Net
21.02.2016, 23:54
Samo da napomenem par stvari vezano za moj nacin rada. Jos od T3, ja vecinu rada sa style trakama obavljam u Cubase. Editor style-a u klavijaturi mi sluzi samo za neka gruba podesavalja. Dalje.

Custom voice/drums sam pravio i na T3. Rad u YEM-u apsolutno (za mene) nije brzi nego editor unutar T3, a vjerujem da je isti i u T4. Neke sitne stvari sam radio na racunaru, raspored semplova i sve ostalo UNUTAR KLAVIJATURE. To opet ne umanjuje cinjenicu da je PRINCIP unosenja tih podataka u T5 osakacen, i to zestoko, ukoliko KORISNIK CESTO PRAVI IZMJENE. 20 minuta traje samo formatiranje, plus dodatnih 20/25 za unos. Da budemo nacisto - to sam znao, i to je vremenom pocelo da me iritira, narocito kod cestih izmjena, kad izgubim puno vremena. Dakle, vremenom, pogotovo kada vremena nema puno, a vi dosta radite oko materijala, to pocne da smeta. Slicno kao i veza - ljudi budu u njoj po dvije godine pa stvari jednostavno ohlade,dosade, nista cudno niti nenormalno.

To sto je kolega @tyros2 naveo, 15 setova bubnja, pa da se izabere onaj koji radi, je takodje samo zaobilaznica, jer, kad se utvrdi koji drum radi, nekom logikom nam ostali vise ne trebaju, sto opet trazi njihovo brisanje i jos jednom 40 minuta. YEM se na ovom forumu predstavlja kao ultimativni alat za obradu semplova za Tyros 5. Ja tvrdim da YEM TO NIJE. Evo mozda i najveci razlog, kada izuzmem cekanje za ucitavanje. Kada pravite bubanj, svaki od elemenata ima svoj frekventni opseg. Kick je u svom spektru, snare u svom, itd itd. U YEM-u, EQ postoji samo u common sekciji, tj master efekt sekciji tog drum seta. Ukoliko zelite na kicku dodati 3 db na 110 HZ, to mozete JEDINO URADITI na kompletnom bubnju. U prevodu - svi elementi tog bubnja idu + 3 db. Dakle uradite nesto na hi-hat-u, to ce se odraziti i na snare, crash cinele i ostalo. Ovakav nacin rada je najblaze receno povrsan, i ovo je samo potvrda toga koliko je uopste izbacivanje editora iz klavijature bespotrebno te da je ''napredak'' ravan nuli. Tako da bih zamolio sve one, koji pokusavaju ovako nesto da meni predstave kao nesto ''detaljno'', ''dobro'', ''nuzno'' a pogotovo ''NAPREDNO'' da se odmah tu zaustave. Niko ne treba da mi prica bajke i da me ubjedjuje da je to dobro, brzo i prakticno rjesenje, jer nije. Pogotovo ne ''detaljno i prakticno'' za instrument ovog cjenovnog ranga.

Da se vratim na style obradu. Primoran sam da koristim par softvera, jer Yamaha nikad imala neke, nazovimo ih bazne opcije unutar klavijature, tipa razlicit tempo po varijacijama. Yamaha cak nije nikada ni napravila te softvere, prave ih drugi ljudi. Bas neki dan, sam pravio jedan ritam, gdje su svi partovi ritma na tempu 129, dakle var 1-4, intro 1/2, osim intra 3, koji mi treba na 85. Medjutim, ako nekim slucajem, tempo iz intro 3 ubrzam sa 85 na 90, kada prebacim na neki drugi part (kome je zadano da bude 129), on se prebaci na tempo 137. Za to bih jedino mogao pisati Yamahi, i reci im, e ljudi znate sta, imam neki problem, ali vas za to svakako vec decenijama boli dupe..

Da je Korg isto tako bezobziran na svoj nacin, pokazali su sa PA4X. Da je sklon bugovima, takodje. Ali isto tako, pokazali su sta znaci fleksibilnost u samom radu. Roland je cak godinama unazad imao mozda i ponajvise fleksibilnosti sto se tice rada unutar same masine, i kod njih je sasvim normalno da za bubanj postoji editor. Pravi editor, a ne igracka u kojoj slozis semplove i ubacis u klavijaturu, i jos cekas, kao da si u 2006-toj, a ne 2016-toj.

Nije poenta da se dizu tenzije, da se svadjamo ili tome slicno. Treba biti objektivan. Roland ima svoj sound, svoj kvalitet i svoju tradiciju. Njihovi aranzeri su nestali s trzista samo zbog njihove tvrdoglavosti. Sada se vracaju, i to brzim koracima. Korg takodje, napreduje. Njihovi aranzeri znaju biti jako opasne sprave, pogotovo kad se udje u materiju, i iskoriste alati koje nude. S druge strane, Tyros 5, vremenski jeste kruna Yamahinih aranzera, ali isto tako, nije pokazao skoro pa nista u odnosu na prethodnika. Ubacili su dosta novih stvari (bolje receno voice-a), audio ritmove s kojima se ne moze nista, na kvaliteti sounda je poradjeno minimalno u odnosu na T4. I tu je i famozni YEM, koji je zasigurno najveca smijurija u editingu voice-a medju aranzerima u zadnjih deset godina. Zbog cega, to sam vec naveo. Iste stvari presipaju iz supljeg iz praznog vec vise od decenije. Na kraju krajeva, ne trebi mi niko pricati kako zvuci Tyros 5, koliko je dobar, koliko je los, ili sta vec. Evo ga tu, pored mene.
@casper. Nemoj drug da se ljutis ali..Ovaj Balkan i Tyrkey, koji si postavio, vecinu tih farbi imam jos od T3. Na Yamahinu zalost, svirao sam koncerte sa ljudima koji sviraju kanun, oud, klarinet i tome slicno. Jedino sto je u ovom klipu dobro, je ovaj ludi prezenter. Sadrzaj - davno vidjen i cut', daleko od neke ''ozbiljnosti'', sto ne znaci da je lose :) Na Yamahinu sramotu, iste farbe koje su davali uz Tyros3, sada kostaju 170 eura, uz neke minimalne izmjene i dorade. Ponovo dolazimo do onog ''presipanja''.

Mozda je ovaj post podugacak, ali treba biti realan i stvari postaviti iz druge perspektive. Kao korisnik Yamahe Tyros 5, imam pravo da predocim cinjenice, i dati pojasnjenje ljudima kojima stvari nisu jasne, a rade na drugim masinama. Fakt je da Yamahini aranzeri zvuce dobro, ali za ljude koji su navikli na Korg ili Roland, prelazak na Yamahu bi bio u vecini slucajeva jako ''bolan''. Fakt je da je YEM-ova mogucnost editinga kasni bar 5 godina za editingom na konkurenciji. Sto opet ne znaci da Tyros aranzeri ne mogu zvucati dobro - samo je put do toga, za nekoga ko je detaljan u tom radu(kao ja), jako dug proces, i bez raznoraznih zaobilaznica nemoguc u nivou detaljisanja - u odnosu na konkurenciju. A zvuk - svasta moze zazvucati dobro ako se zagrije stolica :) Lijep pozdrav svima.

tyros2
22.02.2016, 00:28
Citat:
<table border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr><td class="alt2" style="border:1px inset"> Originalno postovano od Sky Net http://www.yu-midi.org/forum/styles/yumidineo/buttons/viewpost.gif (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=287355#post287355)

Tyros 5, nije pokazao skoro pa nista u odnosu na prethodnika.

Ali ipak ima nesto u njemu zbog cega ga koristis,,,umjesto njegove predhodnike,ili neke druge..... :) :)
Nesto te ipak zadrzaje da si najbolji jaran sa njim..... :) :)

Pozdrav

Sky Net
22.02.2016, 00:33
@casper T5 sam kupio jedino iz razloga sto mi je bilo vrijeme za novu klavijaturu, a nisam mogao naci T4. Da je bilo, sigurno ne bih uzeo T5.

Sent from my iPhone 6S using Tapatalk

Pozdrav

Milan$
22.02.2016, 01:44
Da pitam, ovo me takodje interesuje...ovo oko fvrekfencija svakog elementa bubnja..ako ne moze u YEM-u, mogu li se te frekfencije dodati ili oduzeti u klavijaturi svakom elementu bubanja posebno? hvala

Sky Net
22.02.2016, 02:07
Kolega Milan$, editing frekvecija na elementima bubnja nije moguce niti u YEM-u, niti u samoj klavijaturi. Ovo je od mogucnosti EQ-a unutar YEM-a, dakle EQ u dva pojasa koji utice na kompletan set:
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xal1/t31.0-8/12764322_1027139957347576_386571011105174849_o.jpg

A ovo je mogucnost unutar trake style-a na klavijaturi:

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/12764317_1027139967347575_1685420453227649891_o.jp g

Dakle, +63 ili -64. I to na kompletnom drum-u. To je ono, tek da se moze reci da ima EQ po kanalu.
U konacnici, i za to postoji rjesenje. Svi ti elementi bubnja se mogu obraditi i jos PRIJE ubacivanja u YEM. Ja koristim najjednostavniji nacin koji sam nasao - u Cubase otvorim sempler, u kome slozim semplove, taj sempler rastavim na zasebne kanale, i onda radim sa EQ onako kako i treba, da postignem otprilike ton kakav zelim, a preko midija mogu da prosviram, da vidim na sta to lici. S tim, da to uzima jos dodatno vrijeme, koje skupa sa ucitavanjem dodje na finu satnicu. I da, ako uocim da sam u necemu pretjerao, nakon probanja seta u klavijaturi, moram ponovo otvoriti Cubase, editovati eq na kanalu tog sempla, spasiti takav sempl, ubaciti ga u YEM..ostalo je historija.

tyros2
22.02.2016, 02:15
Citat:
<table border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="100%"><tbody><tr><td class="alt2" style="border:1px inset"> Originalno postovano od Sky Net http://www.yu-midi.org/forum/styles/yumidineo/buttons/viewpost.gif (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=287362#post287362)

@casper T5 sam kupio jedino iz razloga sto mi je bilo vrijeme za novu klavijaturu, a nisam mogao naci T4. Da je bilo, sigurno ne bih uzeo T5.

Sent from my iPhone

Pa eto,,Casper je ponudio svoj T4 za tvoj T5 I jos paar stotina Evrica plus dobar rucak... :)

Sve tvoje muke sa YEM-om ce nestati :)

malo sale...

pozdrav

Milan$
22.02.2016, 02:15
znaci samo dvopojasni eq po jednoj traci styla i to je to? a reci mi jel ima te mogucnosti tyros 4?

Sky Net
22.02.2016, 02:30
Dvopojasni eq pri izradi voice-a/druma, a u klavijaturi na traci style-a high +63/-64 i low +63/-64. Tako je bilo i na T3, tako je i na T5, tako da ne vjerujem da bi na T4 bilo drugacije. A koliko se sjecam, ista je stvar i na PSR 9000 PRO, samo sada graficki ljepse izgleda.

Milan$
22.02.2016, 02:32
Hvala...pozz

casper
22.02.2016, 02:36
Prije nego legnem u krevet. ;)

@Sky Net
Čitajući tvoj zadnje postove, sasvim je jasno zašto imaš problema s radom na Tyros5. Razlog je jednostavan, nedostaju ti osnovna znanja. Vrtiš se u krug ponavljajući istu radnju više puta( mislim na upisivanje materijala) i naravno da će onda ovih 20 minuta biti iritirajuće. Na kraju opet nisi zadovoljan, a kako bi i bio kada koristiš samo mali dio od onoga što ti se pruža.

Iz tvog pisanja je potpuno jasno da uspoređuješ edit semplova unutar klavijature sa obradom istih u YEM aplikaciji. Editor samplova u klavijaturi ima samo par bazičnih funkcija i u odnosu na mogućnosti rada s YEM-om je osakaćen do te mjere da mi je potpuno jasno zašto ne možeš postići željeni rezultat. Usporediti editor u klavijaturi s YEM sample editorom je isto kao da upoređuješ gledanje 3d filma na mobitelu i u velikom kinu.

Da si barem jednom pokušao unijeti set bubnja direktno u Tyros3 kao što tvrdiš da jesi, onda bi znao da je taj unos mnogo sporiji i nepregledniji nego u YEM-u. I ne samo to, tada bi znao da u klavijaturi ne možeš slagati više od jednog layera po elementu i da ti uz to nedostaje barem 90% funkcija koje se pružaju u YEM-u.

Ne bih više ništa dodao niti mi se da detaljno argumentirati moj stav. Za one koji poznaju kako se radi s YEM-om biti će sve jasno, a onim drugima prepuštam da se i dalje dive u vlastitom (ne)znanju.

Milan$
22.02.2016, 02:48
cek cek casper, jel sam nesto propustio. ili - znaci u YEM-u se moze svaki element bubnja posebno obradjivati sa eq? a ne samo generalni eq za celu drum traku?

Rudiiiii
22.02.2016, 03:17
Pa to znam i ja koji Tyrosa znam jedva upaliti i na kojem sam odsvirao 1 (jednu) svirku. Premda maltretiranja nekog sempla sa eq je vise znak neceg drugog al ... nema veze.
Yamaha je registrovala nekakav patent za ritam paterne gdje bi dolazilo do blagih iskakanja sto bi trebalo imitairati ljudski faktor. Siguran sam kad bi to ubacili u aranzer da bi mnogi stavili to na deset i kad bi bubnjevi poceli ispadati iz ritma, psovali bi Yamahu i njihovu ritam masinu :)

Sky Net
22.02.2016, 03:20
Posto nas cjenjeni Casper mene i dalje smatra idiotom koji je pao s Marsa, ili jos neke dalje planete, da pokazem ovako.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpl1/t31.0-8/12779150_1027170444011194_4183957646706480056_o.jp g
Opcije unutar, u ovom slucaju kick-a. Postoji SVE osim EQ, koji je u produkciji, live mixu, mozda i najbitnija alatka. EQ postoji - u dva pojasa pod stavkom common, znaci generalni eq tog drum seta.
@casper Odlicno znam da na T3 nije mogao da se slozi multisample u klavijaturi. To i ptice na grani znaju. Ali zato, slice-ovan sempl perkusija cu ja sloziti u T3 malo sporije od necijeg paljenja YEM-a.Ja ne sporim tvoje znanje, ja ne sumnjam da ovdje dijelis svoje znanje maksimalno i pomazes clanovima - to ti ne daje za pravo da nekoga podcjenjujes i smatras idiotom.
''Iz tvog pisanja je potpuno jasno da uspoređuješ edit semplova unutar klavijature sa obradom istih u YEM aplikaciji''. Ne uporedjujem ja nista - to je bilo ''sakato'' u klavijaturi, to je sakato i u YEM-u, uz dodatak da u YEM-u sada moze da se slozi multi-layer. Za mene, taj multi-layer bez dobre tonske obrade ne znaci nista. Sad smo valjda nacisto.

Milan$
22.02.2016, 03:52
NE vezano za tyros, Rudi kako mozes reci da je obrada EQ-om nekog sempla, maltretiranje i nepotrebna? ocigledno se materijom ne bavis dovoljno ili se nisi nikad bavio, s obzirom da kazes da Tyrosa jedva znas upaliti, vec samo volis napisati nesto, a da si nekad probao da obradis neki sempl EQ-om, bilo u klavijaturi ili u Cubase ili Sound Forge, gde ja uglavnom radim, video bi kakve rezultate mozes da dobijes,uz malo truda a naravno, ko ne zna ili pretera, mozes nesto i da unistis...ali mislim sam tvoj komentar je:-O i naravno to bi po samoj tvojoj konstataciji znacilo da je EQ u klavijaturi suvisna stvar, vec di bi svi trebali da imamo vrhunske semplove, iliti malog Kemisa u klavijaturi, pa ti onda naravno eq ne treba? al zamisli, cak i Kemis se na mixeru steluje=)) ja se izvinjavam ako sam malo preterao, ali za ovakve komentare, stvarno imam zutu minutu...pozdrav

Rudiiiii
22.02.2016, 04:10
@Milan$,
slobodno ti komentarisi, nemam problem s tim :) Cak i kad proglasimo Yamahu za najgori aranzer, nemam problem s tim. EQ sam vidio da mnogi muzicari postave u obliku slova "u" pa i ja tako, nema tu neke nauke B-) ... i ne nerviraj se i ne izvinjavaj se

Milan$
22.02.2016, 04:20
Ako nisi skontao, a i pisalo je, ovo je bilo vezano za samu tvoju konstataciju o nepotrebnosti EQ kod obrade sempla, i da je to maltretiranje, a bilo to kod korga, yamahe, cubase ili bilo gde u muzickom svetu gde je EQ sama osnova svega, nesto na necemu citava muzicka produkcija pociva,tako da sam komentar je banalnost...Takodje se dalo zakljuciti i zasto si to napisao, onda bi po tebi bilo u redu ako yamaha nema EQ, zar ne? Al evo prosla me zuta minuta, sad sam ok tako da sry,al morao sam >:D<:D

Rudiiiii
22.02.2016, 04:27
... ma vidi se da si poznavaoc materije i ne izvinjavaj se, nema potrebe. Meni je najveci problem sto kod analognog miksera lako namjestim eq na "u' ili "v" ali na digitalnom mi ide malo teze, pogotovo oni eq gdje imaju samo neki kruzici, tockici i brojevi :D Al na Tyrosu ima onaj prikaz sa trokutima pa se lakse moze pomjerati.

Milan$
22.02.2016, 04:33
Daleko sam od poznavaoca, al za tolko,znam B-) Za tebe resenje - sto pre nabaviti doticni mixer Dynacord PS1202, on kod nasih muzikanata po defaultu ima eq postavljen i zacementiran na V, tako da problema vise nemoz imati i da hoces :D:D

romario
22.02.2016, 08:53
... ma vidi se da si poznavaoc materije i ne izvinjavaj se, nema potrebe. Meni je najveci problem sto kod analognog miksera lako namjestim eq na "u' ili "v" ali na digitalnom mi ide malo teze, pogotovo oni eq gdje imaju samo neki kruzici, tockici i brojevi :D Al na Tyrosu ima onaj prikaz sa trokutima pa se lakse moze pomjerati.

Koji si ti folirant :)

tyros2
22.02.2016, 10:24
... Meni je najveci problem sto kod analognog miksera lako namjestim eq na "u' ili "v" ali na digitalnom mi ide malo teze, pogotovo oni eq gdje imaju samo neki kruzici, tockici i brojevi :D Al na Tyrosu ima onaj prikaz sa trokutima pa se lakse moze pomjerati.

Kolega Rudiiii......na analognom najbolja postavka je na "Z"...nema joj premca... :) :) :) a I na digitalnom se lakse nasteluje... :) :)

Sky Net
05.03.2016, 17:31
Sto me hoce, al me hoce. Bas me hoce.

Danas, kad sam exportovao sadrzaj iz YEM-a i ubacio pack u klavijaturu, desila mi se najblaze receno - katastrofa. I da se odmah ogradim od ''ljudskog faktora'', posto je sve isto kao i juce, kad je sve radilo.
U Tyrosu imam ukupno 12 packova. U nekima od njih su ''farbe'', u nekima drum setovi, negdje kombinovano, zavisi. Koristim aktivno 55 farbi, koje su u packovima, a kratice za njih su mi u jednom folderu na HDD-u, gdje su iznivelisane, sa dodijeljenim efektima, itd - znaci neke su iz packova, neke fabricke. Do danas, sve je funkcionisalo dobro. Medjutim, nakon danasnjeg importa cpi fajla, moj Tyros je dozivio totalnu amneziju. Kad sam upalio klavijaturu, i pritisnuo registraciju, umjesto mojih farbi docekale su me samo linije. Nijedan ritam ne radi kako treba, osim fabrickih. Dobro rade samo farbe iz tri packa, i fabricke. Ostalo - nista. Pravljeni ritmovi sviraju neke lijeve setove bubnja, umjesto glavnog stringsa na desnoj strani mi svira bubanj?! i tome slicno. Da napomenem - svi packovi su TU u klavijaturi, nema nijedan neucitan. Tyros je samo iz nekog razloga ''zaboravio'' put do njih, njihov raspored ili sta vec. Posto imam sacuvane PPF fajlove, probao sam reinstalirati YEM, i ponovo ubaciti packove, medjutim bez rezultata, nakon importa CPI fajla Tyros i dalje nema pojma gdje se sta nalazi (osim u tri packa od 12). Imam svirku za par sati, i ne mogu nositi klavijaturu. 10-tak glavnih farbi bih i mogao nastimati, ali ritmove koje ima preko stotinu ne mogu ni za 15 dana rada. Ima li neko ideju zasto se ovo desilo? Svi savjeti su dobrodosli, a ceka se i ''dobri duh'' Casper.

tyros2
05.03.2016, 22:19
Ok ovako

Devero sam isti problem I kod mene je bio ljudski factor.

pitanje za tebe:

Da li si uzimao drugi PC I samim tim drugi Yem u koji si nalodao PPF-ove

Da li si na PC-u u kojem stalno radis sejvao PPF-ove a zatim izbrisao sve iz YEM-a a potom ih sve nalodao. pojedinacno opet u YEM?

A sad odgovor na tvoj problem koji se je takodje meni desio:

Packovi (PPF) su ti iz nekog razloga u YEM-u zamjenili mjesta.Znaci oni uvjek moraku biti na istim pozicijama.
NPR:
001-Drum pack
002-solo pack
003-Salgija Behaderova pack

itd...

Uzmi predhodni CPI pack I ubaci u klavijaturu,onaj koji je radio (Nadam se da ih imas sejvane negdje u PC ili USB).
Kad ubacis CPI koji je radio kako treba ,onda provjeri u klavijaturi na kojem je mjestu bio taj pack.Svaka Solo boja treba da pokazuje koji broj je pack.
Kad pronadjes po kojem su redoslijedu a ti onda poredaj u YEM-u tako isto.

VAZNO:u slucaju da ti je praznina izmedju packova npr:Huso Pack -003 pa zatiim Davor pack 008,u tom slucaju u praznine moras kreirati "NEW PACK-ove",koje posle zavrsetka ubacivanja SVIH TVOJIH PPF-ova mozes da izbrises.

Jos vaznije:Nikad,ama bas nikad ne brisati predhodne CPI packove,nego ih uvjek drzati sejvane negdje u uglu .Nikad se nezna kad mogu zatrebati bas kao I PPF packovi.

Puno srece I sto manje nerviranja zelim.

Pozdrav!

Sky Net
05.03.2016, 23:26
Hvala drugar. Nista nije mijenjano apsolutno, isti PC, sve isto. Dva packa su nanovo ubacena, greskom sam iz njih izbrisao nesto, pa sam reimportovao ppf bekape. Cpi nazalost, nemam. Prilikom ubacivanja ppf u YEM, packovi se sami ubacuju na svoja mjesta, tj idu po abecednom redu. Ocigledno je da su packovi ispreturani, ali nema nikakvog razloga, bar ga ja ne vidim. Kad ubacim novi pack u YEM, on se postavlja po abecednom redu, a ne po redu kom je ubacen.

tyros2
06.03.2016, 01:44
Abecedni red je samo vizualno.
Markiraj neki pack u YEM-u I idi ma EDIT program change.

Tamo ce ti pokazati koji je : BANK SELECT LSB. Prvo ce ti stojati npr 006 pa ime banka.

Tako su svi poredani .

Te sto si reimpontovao,da li ti oni daju problem. Oni su automatski otisli na kraj redoslijeda a prije nisu bili.

Provjeri to.
Garantujem da ti je nekako doslo do promjene u Bank LSB.

pozdrav

Sky Net
06.03.2016, 13:01
Druze @tyros2, hvala ti gdje cuo i gdje ne cuo. Maloprije sam konacno uspio, nakon vise od 10 pokusaja da ovo dovedem u red. Tacno, bile su u pitanju LSB memorizacije, ali Yem nije ispreturao na nacin kako si ti rekao, tj nije pomjerio packove koje sam reimportovao, nego je napravio haos u sredini, po nekom svom nacelu, okacicu kasnije slike da vidis. Odoh se sad zakovati, nisam oka sklopio. Ako te put nanese kroz Bih, imas janje :)

tyros2
06.03.2016, 14:19
Takvog te volim!!!!

A sada evo nekoliko savjeta da se izbjegnu ovakvi problem:

Ako si poslozio sve ,,,sada u te PPF ubaci pojedinacno registracije,one koje rade sa odredjenim PPF-om.Tako isto ritmove I multipadove.
Znam da neradis na ovakav nacin,neradim ni ja ali je ovo dobro u slucaju nezeljenih posljedica kao npr sto su ti se dogodile paar sati prije svirke.

Na ovakav nacin gdje god da nalodas PPF registracije I ritmovi ce raditi sa istim.

Nikad NE BRISATI stare CPI fajlove.Svaki novi sejvati pod NOVIM imenom.Ja ih sejvam sa imenom Datuma ,npr: 04-15-2015.Na ovaj nacin ces uvjek znati koji je noviji.

A sada za Janje: :)
Kada sam ja imao ovaj problem upravo Casper mi je pomogao pa smo zajednickim zahvatima otklonili,stoga bio bi red da mu makar pripadne jedna plecka... :) :)

Drago mi je da smo to sve sredili.

Pozdrav

smuchac
07.03.2016, 14:20
Casper ce od svakoga dobit yanje samo ne od sky neta. :D

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Sky Net
07.03.2016, 16:45
Ipak mi je malo vise trebalo da se resetujem :D kako sam i obecao, evo i vizuelnog prikaza problema.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12821517_1035996106461961_7907399759022473589_n.jp g?oh=c3c2b383eb07c9a5b995048c54bedbda&oe=57906BFE

Packovi koje sam reinportovao su pod nazivima Harm pack i T5 Cubase.
Ovako treba da stoje po pravilu:

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12798870_1035996089795296_2711160830008839417_n.jp g?oh=e300545ef8fa7c5b78b4637369de1a64&oe=574DB77F

Eh sad, zasto je YEM, na istom racunaru, na istom sistemu, ovako pobrljavio, to vjerovatno ne bi znali ni oni koji su ga napravili. U svakom slucaju, jos jednom moram zahvaliti kolegi @tyros2, na objasnjenju.

Sto se tice kolege caspera, moze i but i plecka, nije problem. Nemam ja nista protiv njega, naprotiv, covjek je znalac i voljan da pomogne. Ono sa cim ja IMAM problem, jeste tvrdoglavost kod ljudi, i manjak objektivnosti.

Kada smo imali debatu o YEM-ovoj sakatosti (moja verzija) i njegovoj superiornosti (casperova verzija), otisao sam dotle da cak kontaktiram ljude u Beogradu, koji o pravljenju materijala znaju ipak malo vise od nas ''obicnih korisnika''. Da citiram odgovor:
''Semplovi se moraju producirati pre importovanja, a onda na EQ samo malo doraditi generalno ako je potrebno. Nažalost, tako je još od Tyros 2.

YEM se čekao dugo, prvo je mogao samo da importuje ekspanzije i UVI sa T3 i T4, a posle dugo vremena su dali i opciju da se može editovati i semplovati, pa i ovako polovično. Ipak, klavijatura je kompleksan instrument i potrebno je da korisnik ima punu kontrolu nad svim opcijama, a ne da mu proizvođač zaključava određene delove i pravi mu ograničenja.'' Kraj citata.

Dakle, ovdje niko nije ni lud ni glup. YEM je editor - bazni editor (koji cak skoro pola godine nije ni postojao kad je T5 izasao, iako nema editora u klavijaturi, bravo Yamaha). Kao sto je navedeno, i o cemu ja trubim vec koliko postova, sav ozbiljan posao oko semplova se mora odraditi PRIJE YEM-a, JER U NJEMU TE OPCIJE NE POSTOJE, niti je on izdaleka dovoljan, za nekoga ko hoce da radi detaljno. Da ne govorim o tome ako na svirci treba nesto da se prestima, to je bukvalno misija nemoguce. Ali T5 je tako koncipiran, i tu se ne moze nista. Tako da moj kolega @casper, mnogo si mi drag, i mnogo te cijenim, samo u ovom slucaju, debelo nisi u pravu po pitanju YEM-a.

Dalje, kad mi se ovo poremetilo u YEM-u, i kad mi je kolega @tyros2 dao smjernice, preko teamviewera sam pustio na svoj racunar kolegu koji nije muzicar, ali je zato informaticar. Trebalo mu je oko minut da shvati o cemu se radi, i postavio mi je dva pitanja.
Da li ppf fajl sadrzi svoj redni broj?
Da li prilikom pravljenja cpi fajla, YEM napravi LSB listu?
Nazalost, niti jedno, niti drugo. Jos kad sam mu objasnio kakva je to koncepcija covjek je rekao ovako - ''kad su tako napredni, za te pare mogla ti je uz klavijaturu doci i lemilica da lemis po maticnoj ploci kad nesto hoces da promijenis ili ubacis, brze bi islo''. Ironicno, zar ne..

Ja mozda ljudima ovdje koji ovo citaju djelujem kao neki mrgud koji se nameracio na Yamahu i gundja gdje stigne i kako stigne. Ja jedino imam *uda da iznesem stvari koje su cinjenice, da predstavim i drugu stranu medalje. Yamahini aranzeri kasne bar jednu deceniju za Korg-om i Roland-om po pitanju operativnosti i manipulacije sample materijala. Sa T5 i YEM-om, otisli su unazad bar jos pet godina po pitanju prakticnosti i operativnosti. Cinjenica da na T5 ne postoji mogucnost da se smanji niti jedan element bubnja, a da za to ne treba racunar, ne ide nikako uz instrument ovakve ''cjenovne'' klase. Hajde i to mogu provariti, sto kaze kolega @tyros2, od 10 setova ce raditi jedan, iako je i to najblaze receno apsurd. A to da se materijal mora obradjivati ''negdje prije'', pa onda ubaciti u YEM i poredati, jer u YEM-u ne postoje opcije, je jedan od najvecih pokazatelja koliko je taj softver ''napredan''. Drage moje kolege, i kad vam neko da kompletan set bubnja, sempl po sempl, ako vam se nekim slucajem nesto ne dopada ili zelite da promijenite na tomovima, fusu, crash cineli, ako ne baratate nekim od softverskih programa moci cete jedino mahati usima, jerbo, Yamaha smatra da je materijal koji hocete da slozite perfektan, i nista tu ne mora da se dira. A posto ste primorani da posjedujete racunar, mozete usput zavrsili i skolu produkcije, Pro tools ili Cubase, nista je to za vas. Idiotizam i Yamahin nemar na nivou, i zaista u tome briljiraju. Sto se mene tice, za obicne ljude, muzicare je YEM je samo jedno nuzno zlo, i nista vise.

T5 je odlican za one koji ce svoj prijasnji materijal ubaciti i svirati, eventualno napraviti male izmjene. Kada sam se raspitivao o T5 i samom YEM-u, ocekivao sam od YEM-a da bude pravi, ozbiljan program, u kome se moze raditi sta se pozeli. To je neko logicno razmisljanje, kad je vec u pitanju rad na racunaru, ocekuje se mnogo, nema limitacija, otvorene mogucnosti, opcije koje prije nisu bile moguce i tome slicno. Cak i to sto nije izasao kad i klavijatura, me navelo da pomislim da prave editor, pa imaju pune ruke posla. Mislim, pravi editor (vlasnici Korg-a i Roland-a znaju sta je to). A ispostavilo se, ukljucujuci i verziju 2.3.2, da je to produzena ruka editora iz T4, sa mogucnosti 8 layera ovaj put. Programcic u koji se slazu semplovi, i ubacuju i klavijaturu, uz neke blage korekcije. I tu prica zavrsava. Jos sam po svojoj nesreci u medjuvremenu bio u posjedu PSR9000 PRO, i radeci i svirajuci na njemu uvidio kolika je Yamahina stagnacija u odnosu na T5, a za razmak 15 godina. Operativno, zvucno, u svakom smislu. Ovim nacinom rada, i ovom politikom, ovim cijenama, predvidjam Yamahi Roland-ovu sudbinu aranzera, koju svi znamo kakva je bila. Bar na ovim prostorima. Ljudi traze mnogo, za ne previse novca. U tim uslovima, ovako koncipiran T5 nema sta da trazi, sto se i vidi po prodanom broju u odnosu na prosle modele. T6 ce morati da bude bukvalno CUDO. A sta ce Yamaha odluciti da ne/stavi u njega, to ce vrijeme pokazati.

T5 ce ostati kod mene jos neko vrijeme, a da cu pruziti priliku i nekim drugim brendovima, to svakako. Eto, pravo se raspisah, kao za magistarski, al tako je to kad se ima vremena, a rucak se sprema :lol: Veliki pozdrav @casper i @tyros2, i svim ostalim kolegama. I jos jednom, veliko hvala.

Alen P
07.03.2016, 20:10
Ma skandinavski penzioneri će za neke 2-3 prosječne mirovine kupovati i šesticu, svirati na tvorničke bubnjeve s tvorničkim ritmovima. Slažem se s postom ali eto, tako je kako je. Sadašnjim tehnološko suvremenim potencijalom je moguće s malo hardwarea/softwarea raditi čudesa od sounda. Ali očito se sve svodi na kompliciranje, sve samo da ne bude jednostavno. Nije to samo kod klavijatura. Ja i dalje tvrdim da imaš najbolju klavijaturu na tržištu i možeš biti sretan što se tiče toga. Ostalo ćeš srediti, utvrditi gradivo, budeš malo više oprezan. Ja sam nekada na neki čudesan način uspio obrisati fajlove registracija na hardu. I to 3 sata prije svirke. Znoj mi je kapao s nosa od muke. Povezao sam sint s laptopom, i uspio softwerski 'spasiti' fajlove. Naravno da ih nisam imao pohranjene ni na usb ni na pc-u. A vjerujem da ima priča da ti pamet stane...

romario
07.03.2016, 20:56
U svakom ovome postu ima istine.
Radi se o vrhunskom uređaju,ali sa određenim nedostacima.
Međutim,nije mi jasno da imate stav da originalni bubnjevi ne izlaze dobro,i da originalni ritmovi nisu (dovoljno) dobri.

Poslano sa mog HTC Desire 620 koristeći Tapatalk

Alen P
07.03.2016, 21:27
Ma kako nisu dobri? Oni su najbolji. I drum setovi su fantastični. Ja sam nabavio sebi podosta sampliranih drum kitova, i ostao sam na tvorničkim. Čujem da narodnjaci deru s sempliranima, meni se to ne sviđa i koristim samo 'fabriku'. Konkretno, čisto, fantastična dinamika, posebice kod originalnih ritmova. Užitak.

jtodorov
24.03.2016, 18:18
Kolege,
Na TYROS 5 imam cudan problem sa midi terce.
Naime, desava se to da na pocetku kada ukljucim klavijaturu midi terce sviraju bez problema, a po od prilike pola sata sviraju sa greskama u nekim tonovima.
Da li mozete naslutiti u cemu je problem?

Sky Net
24.03.2016, 18:24
Te terce nisu pravljene za Tyros 5 nego za potpuno drugi, stariji model, gdje SysEx protokol nije isti. Imas u download sekciji semplovane terce, bolje rjesenje, i svakako stabilnije.

VUNIMRAV
24.03.2016, 22:26
Pa zar ne bi trebalo da radi po sistemu "ili radi ili ne radi"!!??Ja na trojci nikad nisam imao (hvala Bogu)ni blizu problema,drugar mi ima četvorku i već dve godine se služi sa midi tercama bez ikakvih problema-zašto bi onda 5ica pravila?Čisto sumnjam da su iz Jamahe nešto promenili,oni se(što ne odobravam) drže nekih stvari(iz samo njima znanih razloga) kao pijan plota.:(

tyros2
24.03.2016, 23:35
I na Tyros5 rade bez problema kod mene......

pozdrav

casper
25.03.2016, 02:11
Te terce nisu pravljene za Tyros 5 nego za potpuno drugi, stariji model, gdje SysEx protokol nije isti. Imas u download sekciji semplovane terce, bolje rjesenje, i svakako stabilnije.

Netočno. Niti se mijenjao Sysex protokol vezan uz terce, niti su samplirane terce bolje rješenje.
"Priča" o čestim izmjenama sysex protokola kod Yamahe je mit koji je nastao s istim ciljem kao i teza da nas proizvođači varaju s visokim cijenama instrumenata. !!! ;)

Sky Net
25.03.2016, 02:26
Imao sam ih na T3 - radile su dobro. Te iste sam imao i na T5 - nisu radile dobro, i vise ih nemam. Nisu radile dobro kod mene, i nisu radile dobro kod jos nekih ljudi. Sta je u pitanju, sysEx protokol ili nesto drugo, to zna onaj ko ih je napravio prije vise od deceniju. A to koliko ovakvi instrumenti vrijede, i koliko daju za to koliko kostaju, to vise znaju i ptice na grani, nema se potrebe raspravljati.

darko87
25.03.2016, 18:37
evo jedan kratak beat sa mog t5 https://soundcloud.com/everoband/tyros-5-beat

a meni terce midi rade bez problema na .....
Dodato:
evo i funky https://soundcloud.com/everoband/tyros-5-funky

casper
26.03.2016, 22:01
Izašla nova verzija YEM-a

[V2.3.2 to V2.4.0]
- You can now import REX files (.rex, .rx2, .rcy). Voices containing imported slices are generated, as well as Style and the Multipad data using the generated Voices.
- You can now protect your pack data when you export the pack, using a Instrument Info file as a key. Contents of the protected pack can be installed only to the instrument which has generated the "key" Instrument Info file.
- Yamaha Expansion Manager no longer supports Windows® Vista.
- Other minor problems have been corrected.

Sad će korisnici Tyros5 bez problema unijeti sve one puste loopove iz Korga pa će Yamaha zazvučati novim sjajem. :p
I onda netko veli da YEM nije dobar, da Yamaha ne da korisnicima na volju.

Malo šale, naravno. Meni se čini da se lagano približavamo trenutku kad ćemo sami unositi audio loopove Yamahin Style.
@darko87 - izgleda da si u pravi trenutak semplirao onu gitaru. ;)

Sky Net
26.03.2016, 22:57
Tu je i novi firmware za Tyros 5.

V1.11 to V1.12
- Fixed a problem in which updating of the display and button response would slow down when many Expansion Voices were installed in the instrument.

- Fixed a problem in which the vibrato sounded differently during playback of a MIDI song that was recorded with Ensemble Voices switched in the middle of the song.

- Fixed minor problems.

jtodorov
28.03.2016, 00:03
Kolege,
Skinuo sam dosta ritmova, boja i setova i pokusavam preko YEM da ih unesem u Tyros, tako sto kreiram packova, ali javlja mi se problem.
Zato sto svaki ritam koristi specificnu drum kit mapu i specificne boje meni ne funkcioniraju ritmove kako treba.
Recite mi kako da uradim da u jedan pack budu sve potrebne elemente da bi ritam svirao kako treba?

Takodje, nervira me i to sto je spor proces kreiranja packova i to sto kada se unese neki novi instalacioni expansion pack stari se brise.
Ja zelim da od svaki taj pack izvucem i sacuvam samo to sto mi treba u klavijaturu, ali vidim da to tako ne ide, jer ako izdvojim jedan ritam koji mi se dopada, onda moram da pronadjem i koju drum mapu koristi i koje boje, pa da ih trazim, pa onda da ih sacuvam, a to je stvarno komplicirano.
Na moj stari Roland sam ritam u sebi je nosio drum mape i boje i tako bez problema je svirao na bilo koju drugu Roland klavijaturu.

Hvala puno

casper
28.03.2016, 01:22
Sa starim rolandom nisi imao ovaj problem jer se u njega nije niti mogao ubaciti vlastiti sample. U njemu su svi ritmovi radili dobro jer su vukli samo tvorničke soundove. Dakle, Rolandovi ritmovi nisu imali "u sebi drum mape i boje", već su ih pozivali iz tvorničkog postava klavijature. Na identičan način funkcioniraju i Yamahini ritmovi ako se u njima koriste samo tvornički soundovi.

Kada ritam/style koristi neki sample iz RAM-a, traka ritma u sebi ima samo informaciju na kojem se mjestu nalazi taj CUSTOM VOICES ili DRUM. I ništa više osim toga. Ne postoji nikakav automatizirani način da style sam prepozna o kojoj se vrsti sampla radi, a kamoli da isti smjesti na željeno mjesto. Dakle, moraš sam unijtei taj sample i smjestiti ga na pravo mjesto. Ne postoji drugi niti brži način osim ovoga.

Znam da ti nisam mnogo pomogao. No tako je, i ne samo kod Yamahe, tako je kod svih instrumenata ovog tipa. Moraš imati sav materijal (stylove i pripadajuće samplove) i pravilno ih unijeti u klavijaturu. Prije toga je neophodno pratiti upute u manualu i naučiti pravilan postupak. Ako tako pristupiš neće biti komplicirano niti sporo, a nervoza će se smanjiti na minimum. ;)

Sky Net
28.03.2016, 08:56
Sad će korisnici Tyros5 bez problema unijeti sve one puste loopove iz Korga pa će Yamaha zazvučati novim sjajem

Loop-ovi iz Korg-ova u Yamaha-ama imaju bar vec 4-5 godina. Niti je to sta novo, niti neka mudrolija. Pa2/3X imaju jednu jako lijepu opciju koja se zove slice - i koja automatski iskomada audio materijal i slozi midi traku, koja se onda koristi (naravno, sve se radi u klavijaturi). Jedino sto je trebalo jeste uzeti te audio fragmente, sloziti ih hromatski u custom voice/drum u formatu za Tyros, i prepisati midi traku iz Korga u Yamaha style. Uz par programa i malo prakse, posao od nekoliko minuta :)
Ali da se ja vratim na YEM novitet.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/paI5gDuamSY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pri importu rex2 fajla u YEM, YEM pravi nekoliko fajlova.
-style, var1 u duzini trajanja loop-a u drum traci
-style, var1 u duzini trajanja loop-a na phr1 traci
-custom voice sa hromatski poslozenim loop-om
-custom drum sa hromatski poslozenim loop-om
-multi pad fajl sa loop-om baziranom na custom voice
-multi pad fajl sa loop-om baziranom na custom drum

I ovo je tako za svaki rex2 fajl/loop.
Sada jedna pojedinost, za koju moram pohvaliti Yamahu.
Korisnici Yamaha aranzera znaju da postoji opcija da napravimo sami sebi multi padove. Medjutim, nijedan takav pravljeni multi pad nema ''smart start'', tj da ako ga pritisnemo npr u trecoj dobi takta, da on krene tacno na prvoj dobi iduceg takta (sa fabrickim, to funkcionise kako treba). Sada, konacno, custom multi padovi imaju tu opciju. Naime, nakon konverzije loop-a i ubacivanja u klavijaturu, kada odaberemo bilo koji multi pad iz packa gdje su smjesteni rex2(ili drugi) konvertovani loop-ovi, oni najnormalnije rade i sinhronizovani su s ritmom kada god da ih aktiviramo.

Po meni, jako dobra i korisna opcija. Konacno se darabuke ili druge perkusije mogu postaviti na multi padove, da se perc traka u style-u oslobodi za neke druge stvari (npr dobos i njegovu kompresiju, posto je na Yamahi nemoguce raditi bilo sta po tom pitanju sa pojedinim komponentama bubnja unutar drum trake).

Zakljucak - dobro je, nesto se ipak desava u Yamaha-taboru =)) Ako nista, bar mozemo imati bubnjeve/perkusije kakve god zelimo i u kojem god tempu zelimo ;)

tyros2
28.03.2016, 22:38
""Sky-Nete"" jarane.. :) nek si I ti pofalio Yamahu pa nek odma umrem za 50 god. ... :) :)

Cini mi se da je Yem,sad ovakav kakav je trenutno tek samo uvod sta ce se desavati u bliskoj buducnosti kod Yamahe.
Danas sam upravo "otkrio" da su ubacili POrtamento MONO-LEGATO na PSR-A3000.Imajuci u vidu da je to najnoviji Yamahin aranzer po nekoj logici u buducnosti ce biti na Yamahinim aranzerima.

Dobro je,,klupko se lagano odmotava....

Pozdrav

casper
29.03.2016, 03:26
Prije godinu i pol dana, još dok je aplikacija YEM bila u svojim začecima i s dosta nedostataka, napisao sam nešto o tim "dječjim bolestima" u 238 (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=272503&postcount=238#axzz44FXC7OTw) postu ove teme

Gotovo sam siguran da nije u pitanju nedostatak znanja i volje.
Možda samo čekaju što će konkurencija ponuditi, pa da novi YEM dobije dodatne mogućnosti. Recimo, obradu audio kanala ili detaljniji edit stylova. Možda ugrade neki software za cjelokupan backup klavijature ...

Zadnja nadogradnja YEM-a potvrđuje da sam dobro predvidio razvoj i namjenu YEM-a. A ovo sam napisao par mjeseci poslije gornjeg posta.

Hardware instrument je samo platforma bez koje nije moguće koristiti ono što Yamaha "prodaje" u YEM-u. A moramo priznati da u toj "platformi" ima mjesta i mogućnosti za "popunjavanje". Primjer su Audio Stylovi vezani uz kapacitet HD-a (a tu ima prostora i previše) ili Ram koji je sada 10-tak puta veći od konkurencije.

Danas je potpuno jasno da sam tada dobro predpostavio tijek stvari i da je ovakav Yamahin koncept odličan način koji korisnicima pruža potpuni komfor u rukovanju materijalima.

Bilo je sumnji da će YEM kao "vanjska aplikacija" biti promašaj, da će ograničavati rukovanje klavijaturom, da neće pružiti ništa bolje niti novo, da će biti korak u nazad. Za ovakav stav je prije godinu ili dvije možda i bilo razloga jer tada YEM nije bio dorađen i imao je nedostataka. Za neke poput @SkyNet-a su ovakve sumnje još uvijek aktuelne, a čitamo ih u njegovim postovima od prije par tjedana. Međutim, u ovom slučaju su one odraz neznanja i nepravilnog rukovanja, a nipošto lošeg i nepotpunog software-a. Vidim da se danas lagano budi optimizam, a siguran sam da će u skoroj budućnosti on prerasti u potpuno zadovoljstvo. :D

Ako se prisjetimo dosadašnjih nadogradnji YEM aplikacije, lako je uočiti dvije faze. Prva, koja je osigurala stabilnost i ugradila sve potrebne opcije da bi se materijal unio u klavijaturu. Ova je faza trajala dugih godinu dana i to Yamahi sigurno nije bilo na čast. Kako god, priznali su nedostatke, odredili rok do kada će obaviti nadogradnju, i na sreću korisnika, ispoštovali sve obećano. Druga faza je počela u trenutku kada su omogućili unos sf2 formata u YEM. Ne koristim Tyros5 pa me to tada nije posebno interesiralo, ali ova nadogradnja je itekako bitna. Time je Yamaha potvrdila da nema namjeru "zatvarati" klavijaturu u okvire svog brenda i silom nametati samo određene formate. Prisjetimo se, za sve prijašnje Tyros klavijature si morao imati unaprijed određen format sampla. Ajme veselja kada bi nabavili UVD od juzi sound, "puknuli" ga u RAM klavijature i "vozi ga Miško". To što je cjelokupan set bubnjeva bio svega 5mb i što je zvučao kao stara napeta pračka uopće nije bitno. Jedino je bitno da nema zafrkancije s glupim YEM-om i da se set učita za 2 minute.

Ovaj zadnji i najnoviji update YEM-a 2.4.0 potvrđuje da je unos sf2 formata bilo samo dobra najava i pravi početak druge faze razvoja. Unos REX fajlova (rex. rx2. rcy) otvara potpuno nove mogućnosti kod Tyros5, prije svega u području kreiranja Style. Radi se o posebnom formatu audio loopova koji se zbog svoje strukture mogu prilagođavati različitom tempu. Aranžer svirači dobro znaju što to znači. Imaš u jednom Stylu trake koje sviraju neku frazu, a ona je snimljena na prirodnom instrumentu. Da se razumijemo, nije to ništa novo niti do sada neviđeno. Slušao sam odavno audio loopove u GarageBand-u, slagao ih u trake sequencera, određivao tonalitete, kreirao muziku u par minuta... Međutim, u svijetu aranžer klavijatura ovo je velika novost. Pokušala je Audya tako nešto još davne 2008. godine. Na žalost, ostalo je samo na pokušaju, a dječje bolesti poput štucanja nisu riješene do dana današnjeg.

Nakon zadnjeg YEM update-a Yamaha je dokazala da ta aplikacija može osigurati sve što korisnik poželi. Ostaje samo pitanje koliko i u kojem obimu će dodatne mogućnosti biti ugrađene. Ovih je dana @tyros2 na jednom stranom forumu pokrenuo temu s ciljem "kampanje" vezanu uz poboljšanja portamenta. Moram priznati da me je veoma iznenadio veliki interes i javljanje članova. Bilo je i čudnih komentara jer "ameri" ne poznaju vrstu glazbe gdje je ovaj portamento potreban ali se na kraju stvar ipak iskristalizirala. S obzirom da "Yamaha tim" vjerojatno prati i taj "PSR forum", vrlo lako je moguće da odreagiraju i poboljšaju ovu stavku. Kao što je @tyros2 rekao u postu iznad, model A3000 ima u sebi ugrađenu opciju podešavanja portamenta. Ista ta opcija se jednostavno može ugraditi u YEM, a siguran sam da je Yamahinim programerima to tren posla.

Nije mi namjera dokazivati da je YEM savršenstvo, pogotvo u to ne želim uvjeravati one kojima je "čaša uvijek napola prazna". Želim onim drugima koji poput @Milan$ traže relevantne informacije, prikazati što se nudi u aranžeru Tyros5 i kako funkcionira taj "novi YEM". Neka predviđanja iz mog davnog posta su se ispunila. Eto, sada možemo unosti i obrađivati audio loopove. Još i prije smo s njim mogli izraditi i cjelokupan backup, samo ga ipak treba i sačuvati na siguno prije formatiranja hard disca. :p Možda će se u budućnosti u YEM ugraditi i nekakav ozbiljniji Style editor, tko zna? Ipak, prije toga želim, i to što hitnije, da YEM ima kvalitetnu opciju koja će samplu dodjeliti najbolji portamento na svijetu pa da ja i @tyros2 (ja i tiros dva - paz' rime :D ) popijemo pivo. I okrenemo janka.

Za one koji se nisu susretali s ovim "audio dinosaurusom T-rexom", jedan edukativni video. Ovako isječeni audio loop se unosi u YEM i pridružuje po želji Stylu ili Multipadu.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2FsCQxlgz1A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Milan$
29.03.2016, 06:16
Darko 87 bubanj jesu looppvi ili smplovi?ovaj beat i funky? dobro zvuci

Poslato sa G7-L01 uz pomoć Tapatoka

Sky Net
29.03.2016, 09:15
E kako si ovo Casper srocio, svaka cast ;) A sad da ti ispricam jednu anegdotu koja ti mozda, ali samo mozda, prosiri malo vidike.

Prije nekih mjesec dana, dosla ekipa na svirku, postavljamo instrumente, sviramo, probamo, firma donijela razglas, atmosfera extra. I u jednom momentu, jedan tom u u mom setu bubnja (tacnije po gm-u na tonu G) nesto puno, zvoni, ma sve mi ono nesto, previse. Da ti slikovito predocim razgovor.

Kaze meni gitarista (koji je usput, i jedan medju boljim producentima na ovim prostorima), ''ma hajde nije frka, smanji tom tom-u decay ili release, i problem rijesen, nece toliko zvoniti''(aludirajuci na zahvat na tom semplu)
Rekoh, ''ne mogu''.
Kaze on ''ajd dobro, nema veze, smanji ga malo na eq, izmedju 180 i 250 HZ''.
Rekoh, ''ne mogu ni to''.
Covjek gleda u mene, pa u Tyros, pa u mene, pa opet u Tyros.
''Pa brate sta mu mozes?''
Kratko odgovorih ''jedino uraditi to na master eq na klavijaturi, ili na kanalu na mikseru''.

(Ovo se moze gledati kao situacija (doduse, teoretski nemoguca situacija), u kojoj tonac dodje da ozvuci bend u kojem ima bubnjar, a njegov mikser nema eqvilajzer na kanalima, samo na master faderima. Onda samo zamislite kakva bi to kakofonija bila. )

I tako, ja ispadoh na probi (kako me casper strucno zove) neznalica i nestrucan za rukovanje za nesto sto u Tyros-u ne postoji. A Boga mi, niti u YEM-u. =))

Nego kolege, moracu se i ja prijaviti na taj forum (kad ga vec iz Yamahe citaju), da vidim ima li jos interesanata i pristalica toga da YEM i Tyros u nekoj buducnosti dobiju i pravi EQ na kanalima, a bome i na komponentama bubnja ;) nije to Yamahi problem, samo ih treba nagaziti.

ffb
29.03.2016, 10:10
Pratim ovu temu i imam jedno pitanje za kolegu Sky Net-a koji je veliki perfekcionista?
Nisam poznavalac danasnje tehnike ali me zanima gdje i kojoj publici kolega svira da mora u jednu kutiju(T5)staviti bas taj sempl koji zvoni u g molu?
Dali mozda u MSG -NY?
A publika sa diplomom Becke akademije umjetnosti.

ella 85
29.03.2016, 11:06
moracu se i ja prijaviti na taj forum (kad ga vec iz Yamahe citaju), da vidim ima li jos interesanata i pristalica toga da YEM i Tyros u nekoj buducnosti dobiju i pravi EQ na kanalima, a bome i na komponentama bubnja ;) nije to Yamahi problem, samo ih treba nagaziti.

Korg jos od pa800 ima EQ po svakoj traci........a pa3x,pa3xle,pa600,pa900 imaju osim toga i EQ + jos nekih alata za svaku grupu bubnjeva.........sto je vrlo korisno u toku svirke.

Ako moze korg.......ne vidim razlog zasto nebi mogla yamaha.

Sky Net
29.03.2016, 12:03
@ffb, niko nije spomenuo nikakve molove ni durove. Spomenut je ''tom'' u smislu toga sta se moze, a sta ne.

@ella 85 nije sporno da Yamaha moze, sporno je sto do sad nisu ;)

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/12108101_1051853314876240_1085073077003353122_n.jp g?oh=35e914c5065a5053fa34111c32970b50&oe=57777E47

Na slici se jasno vidi tropojasni EQ na elementu drum-a na tipci C4, upravo na Korgovom aranzeru PA serije. Kod Rolanda je slican pristup, ako ne cak i detaljniji. Na Tyros-u, tj u YEM-u, sto se tice drum setova i custom voice, EQ postoji samo na masteru kompletnog bubnja ili boje:

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xal1/t31.0-8/12764322_1027139957347576_386571011105174849_o.jpg

Pojedinacna obrada kick-a, snare-a, hi hat-a ili bilo kog drugog elementa unutar okruzenja NIJE MOGUCA sa EQ, kako ni u YEM-u kod kuce, a pogotovo na nastupu, gdje je najpotrebnije. Jednostavno zato sto EQ ne postoji zasebno po elementima, nije postojao niti na jednom Tyros-u, i nema ga ni na petici, iako se setovi slazu na racunaru. Na ostalim kanalima, R1/2/3 i sl, eq postoji u vidu high +/-64 i low +/-64, gdje Tyros pojacava ili smanjuje unaprijed odredjen spektar frekvencija, na koji korisnik nema nikakav uticaj. Postoji opcija da se uzme neki od slobodnih efekata (ako ima dostupan) na njega se dodijeli parametricki eq, i onda se taj efekat dodijeli odredjenom partu. Sto je opet samo zaobilazni put, a nikako trajno rjesenje.
To je recimo nesto sto mi vrlo nedostaje pri baratanju sa sirovim materijalom, a sto bih volio vidjeti na Tyros-u i u YEM-u. I da konacno svaki kanal ima low/mid/high eq, a ne ovaj sistem +/- 64 koji vuku jos od PSR 9000 PRO. Da ne pricam o insertu npr kompresora samo na snare umjesto na citav kanal. To bi bilo za udaranje nogama u guzi*u. :)

ffb
29.03.2016, 12:35
@Sky Net,tonalitet nije bitan u ovoj prici kako kazu u nasem kraju za...bi dur- uzmi lovu.
Kad si vec toliko nezadovoljan sa T5 zbog tih stvari zasto ne kupis Korga na kojemu se to moze?Ja sam zbog mog nezadovoljstva sa Korga presao na Yamahu i to slabiju klasu i nitko se od publike nije pozalio.
Dali si nekad mozda pomislio da je greska u necemu drugom a ne u T5?
Na forumu ima ljudi koji ovu tematiku dobro poznaju i pokusavaju ti pomoci ali ti sve negiras i obezvredjujes njihovo znanje i volju da pomognu.

VUNIMRAV
29.03.2016, 12:49
I ja pratim ovu temu od početka.Ne sporim znanje ni poznavanje svega oko muzike od kolege @Skayneta ali kolega, iskreno mislim da preteruješ,takav način pisanja mi izgleda kao da skupljaš postove,što mi je smešno i znam da nije tako.Nije ništa idealno pa tako ni T5,a ne slažem se ni sa tim što na neki način "kontriraš "jednom od najvrednijih ljudi na forumu @Casperu.Ne samo jednom od najvrednijih nego i među najboljim poznavocima Yamahe,i čoveka koji nesebično pomaže drugima!!!(hiljade primera,a zadnji je midi terce na T5)
Mislim da nemaš potreba da se ljutiš ni na koga pa ni na mene,to je moje mišljenje i viđenje.Takvo poznavanje posla oko muzike i stvari vezanih za muziku( u šta već sam rekao ne sumnjam) nekako ne ide u skladu sa ovim postovima koji liče na dete kad se duri što nije dobilo željenu igračku!Što neko reče,ajde da se menjamo!!! ;)

Milan$
29.03.2016, 15:29
ja vas uopste ne kontam, o cemu vi pricate? covek iznese svoje misljenje o instrumentu koji ima, a vi ga nemate i niste ga ni probali, i sad mu sejete pamet kao ne zna sta.hoce i skuplja postove??? ako nemate sta konstruktivno da kazete, onda bolje nemojte nista...kad puknete 4000 e za gomilu plastike, ocekujete i odredjeni kvalitet i podrsku, a T5 to nema, a vi mozete da se dzapate do sutra...Da se razumemo, T5 je evidentno dobar instrument, sa odlicnim zvukom, pa ga zato i kolega koristi, jer zvukom korga verovatno nije bio zadovoljan, pa zato i nece da predje na korga, a nit da proda tako skup instrument koji je jos nov...On samo iznosi svoje misljenje, o njemu, jer IMA T5, i ocigledno zna o cemu prica, kad sam proverio informacije po netu o T5, sve je tacno sto je napisao u svojim postovima, narocito ovo oko najobicnijeg EQ, koji T5 od 4000 e nema, a najobicniji pa800 od 700 e ima...i ja apsolutno razumem njegov revolt i gnev, narocito ako uzmes u obzir kolko para to cudo kosta...Pa molim vas, koje alatke ce da ima, ako najosnovniji eq nema? jer ce kao g800 da ima samo da otkuckas ritam i da mu stavis hall na ritam i cao? jer toliko napredovala tehnologija zadnjih 20 godina? jer je to sve sto moze instrument od tolko para? cemu ga je onda kupio? da i dalje radi ko na tyrosu 2? za tolke pare? i cemu to rastrzanje cim neko nesto kaze protiv nekog instrumenta, koji je opet samo gomila preskupe plastike? jer ce vam yamaha dati na poklon balkan pack ritmova kad je ovolko stitite? :D mislim sta reci...covek lepo napise, Alo nstrument od 4000 evra nema najobicniji eq, koji sad samo sto jos tranzistori nemaju, a vi mu kazete, u fazonu, ma ti burazeru ne znas sta oces, sta ce ti uopste eq? verovatno da pusta vodu u wc solji mesto njega...

Poslato sa G7-L01 uz pomoć Tapatoka

Sky Net
29.03.2016, 15:55
@VUNIMRAV
Zao mi je ako izgleda da sam ja ovdje da bih skupljao postove. Iskreno, znace mi isto koliko i lajkovi na fb. Uvijek nastojim biti konkretan i argumentovan, cak i ako to od mene zahtijeva da trazim na yt snimke na kojima se vidi Korgov ekran, to uslikam i okacim kao primjer.

To sto je casper vrijedan clan ove zajednice, sto je poznavalac materije, i sto pomaze ljudima (i meni je davao savjete) ne znaci da mu necu dati sugestiju, ili mu se suprotstaviti u nekim situacijama. Jeste, dao mi je dobrih savjeta. Isto tako mi je dao i kolega @tyros2.
Isto kao sto postoji casper, tako postoje i drugi ljudi, strucni kako za klavijature i rad na njima tako i za zvuk, i van su ovog foruma. A posto nas postovani drug @casper jako tesko izgovara rijeci ''yamaha to ne moze'', ja sam bio sasvim slobodan da se obratim i tim drugim ljudima za savjet, da vidim jesam li ja zaista, po njegovim rijecima ''nestrucan za rukovanje'' ili je to previd korporacije, koji je casperu, iz nekog razloga nemoguce izgovoriti.
Odgovor na moje pitanje sta je YEM i sta YEM moze, ima u jednom od prethodnih postova, tacnije post #530. Jedna od glavnih polemika tu, jeste EQ i njegovo ne/postojanje. Ko je ikada pravio svoje stvari, zna koliko je to bitan i neophodan alat. Ono sto mene izrazito nervira, je taj stav kolege caspera ''da si ikada ovo, da si ovako, da si onako'', kao da sam se ja citav zivot bavio krecenjem, i sad upao kao padobranac ovdje i serem po svemu sto stignem a prvu klavijaturu vidio prije pola godine u izlogu, mislio da je kolach i probao da je pojedem. A to moje kolege, nije tako. Niti sam bio moler, niti sam padobranac. Naprotiv. I takav stav me jako, jako iziritira.

Ok je ako stavim sempl da svira na velocity od 0-100, i cudim se sto ne svira na 110. 20 puta tako da uradim, to se zove nestrucnost i glupost. Ali ako ja moram materijal obraditi negdje drugo alatima koje Yamaha nije jos uvijek podrzala prije nego ga slozim u YEM, i pri tome izgubiti mnogo vise vremena nego sto bi u normalnim okolnostima trebalo, onda se to ne zove (po casperu) moja nestrucnost nego nedostatak opcije u softveru! Valjda je to jasno. Ako ja na svirci ne mogu praviti nikakva podesavanja na bubnju (kao sto ne mogu) nego moram ponovo to prepravljati kod kuce, i gubiti jos vise vremena, to se ne zove moja nestrucnost, ili manjak znanja (po casperu) nego manjak opcije u klavijaturi! E kada se tako neko postavi prema meni, i to uporno, i uporno radi, kada me predstavlja kao idiota koji nema pojma o zivotu i o tome sta radi sa klavijaturom, naravno da cu se usprotiviti. Jer, ocigledno je nekome pretesko reci, da YEM jos uvijek nije kompletan alat koji ce u potpunosti zadovoljiti potrebe obrade nesto sirovijeg materijala. Jednostavno, tesko je reci, ''Zaista je los potez sto su to ili to izostavili, nadajmo se da ce to rijesiti u buducnosti''. Tesko je, nemoguce je konkretno reci kolegi @Milan$ da ne postoji eq po komponentama bubnja, nego je Sky Net glup, neinformisan i nestrucan, a to se moze, i to je prelagano. Tooo da ne moze? Ma kako ne moze molit cu lijepo..Nije bitno sto to Yamaha jos uvijek nije implementirala, casper u YEM-u to moze, a Sky Net je ''nestrucan i ne poznaje materiju''.
Jok fin, kolegijalan pristup, nego onog ko to pokusava da uradi i ko ukazuje na te nedostatke jos utuci, i napravi ga sto vecom budalom po mogucnosti. Pri tom jos ja ispadam neki revolter, jerbo se suprotstavljam ''Yamaha guru-u''..a nisam bas lik koji takve stvari presucuje. Uopste. Niti uopste smatram da je to uredu, niti da se treba tako postupati prema nekome, pogotovo prema nekome ko trazi rjesenje, ili zaobilaznicu za neki zadatak. A ako se vratimo na pocetak postova gdje se zalim na odredjene nedostatke Tyros-a 5, u velikoj vecini odgovora na moja pitanja i moje probleme naici ce se upravo na takvo ponasanje. S neke visine, i gdje treba i gdje ne treba. A za tim nema potrebe uopste. Niti to kod mene pije vode, narocito kad znam da nije do mene. Jedino sto ja negiram, i cemu se suprotstavljam, i uvijek cu, jeste upravo to - predstavljanje neke moje nemogucnosti da nesto uradim kao moju krivicu, jer je tako rekao dobri duh, i vecina ce se sloziti s njim, iako nema veze sto taj duh nije uvijek upravu. Jos na Tyros udaram, auu..vid' ti njega, on nesto o Tyros-u ima pricat'.. Ma dobri duh je uvijek u pravu, trkom za njim!!

Tacno godinu dana mi je trebalo da na klavijaturi postignem zadovoljavajuci zvuk, a da to nije ''fabrika''. Uz odredjene probleme na koje sam nailazio (neki su bili i moji propusti sa bekapima YEM-a kolega @ffb, nemam problem to da priznam), ova tema mi je pomogla mozda 10%. Ostalo je trud, rad, testiranja i mnogo vremena. Na svirke sam znao otici po dva, tri sata ranije. Da cujem, da uporedim parametre. Znalo je biti po 20 testnih ritmova, po 10 razlicitih postavki levela, kompresora, reverba. Razmisljanja i testiranja kako funkcionise Tyros-ova konverzija, zasto reprodukuje drugacije, sta dodaje, sta oduzima, kako postici rezultat koji se cuje u glavi. Kako rece kolega, veliki sam perfekcionista, i to mi je na neki nacin, problem. Ali dobar problem, koji me pokrece, tjera me naprijed, a usput nailazim na druge probleme koji nisu u okviru mojih moci, a to su alati koji mi nedostaju. I to je sva prica. Tyros kao Tyros je dobar, sjajan. Ali to sto je najskuplji aranzer, ne znaci da nema nedostatke, koje ja ne mogu i necu da guram pod tepih, jer za neke ljude, takve stvari su neoprostive. U slucaju rada sa vlastitim materijalom, proces do rezulatata je nimalo lak, jer u biti, Tyros 5 nije za to ni namijenjen. Ako se ide bas u detaljisanje, daleko, daleko je teze nego na Korgu, ili Rolandu. Neko ne zeli da ceka 40 minuta na ucitavanje, neko zeli da moze sa bubnjem da radi sta god hoce i kad god hoce. Da svoj materijal izvrcu i obrcu kako im volja, bili kuci ili na probi, na svirci. Takvi ljudi trebaju znati kako funkcionisu stvari na Tyros 5 i kako je koncipiran. Za ljude koji tako pristupaju stvarima, Tyros 5 nije, i oni trebaju da znaju sta YEM moze/ne moze, te kako i dobre i lose stvari funkcionisu i sta se tu nudi. I da onda hladne glave odluce da li je to TO za njih.

Nije sporno da Tyros zvuci odlicno, narocito kad mu se posveti paznja, pa Tyros 5 prestane biti T3/T4, koji takodje zvuce odlicno. Usao sam u tu pricu, dobrano se namucio, ali sada sam, zaista, prezadovoljan, to je ono najvaznije. A da je put do toga bio grdan, au ljudi, niste ni svjesni koliko.
Apsolutno mi nije cilj ovim postom bilo koga omalovaziti, niti se s nekim prepirati ili svadjati, jer to ne vodi nicemu. Ja sam dao 4000 eura, ja sam se borio sa nedostatcima koji su za danasnje vrijeme, i za toliku hrpu para, APSURDNI. Ja sam ih uspio mimoici, na ovaj ili na onaj nacin, i postici zeljeni rezultat. Ostalo se zna, mnogo toga je napisano. Sad, da li T5 bolje poznaje neko ko ga nema, ili neko ko ga ima? To je na zdravom razumu da prosudi. Svako dobro.

VUNIMRAV
29.03.2016, 16:33
Kolega Sky Net,konačno da pročitam(delimično)nešto što ne liči na štrumfa Mrguda!!!Ako si aludirao na moj post sa ekranom od PA4 onda ja mislim da sam i okačio sliku ekrana koja mi se uzgred ne da ne sviđa već bi se po...o na njega!!!
Naravno da niko ne spori niti sam u bilo kom trenutku ili reči moga posta to nečim nagovestio tvoje znje,umeće i poznavanje celokupnog sveta muzike(iskreno i ne interesira me),ali ne mogu da shvatim,šta i kako ti imaš vremena da na nekoj svirci,konkretno u toj što si opisao u jednom od zadnjih postova,možeš i imaš vremena da bilo šta popravljaš ili praviš.kako ti ili neko ko vodi sav posao može dozvoliti da ti,faktički,dođeš nespreman na svirku?Meni to tko zvuči,ne samo za tebe za bilo koga ko prčka po klavijaturi a došao je da radi.Prčka se kod kuće,a ako ne radi taj ritam ima drugi sa kojim se do sada radilo,zar ne.I meni se desi,da nekad ne izlazi nešto kako treba,ali opet sam ja tome kriv a nije Yamaha,ja sam nešto prčkao,prebacivao...
Primer da nisi stalno u pravu je komentar na sysekse i midi terce!!!
Naravno @Tyros2 je opasan lik;),i čitam njegove komentare i pomaže mi u nekoliko navrataveć godinama i hvala mu naravno,i ne samo njemu ima tu dosta ljudi,a zato i služi forum.
Sve u svemu ja ipak mislim da se ti ili:malo duvaš(i ja bih) sa T5 :D ili si toliki perfekcionista da bi mogal u prolog ići ona narodna "rđavu k...u i dlake smetaju" =)),
Bilo kako bilo,ovo je korisna tema i tebe kao jednog od glavnih diskutanata pozdravljam,za to i služi forum,naravno da ne mislim da skupljaš postove,to bi već primetio dr Nenad.

casper
29.03.2016, 19:10
Naporno je čitati postove pune osobnosti i nabijene negativnim emocijama. :(
Uvijek pokušavam biti objektivan i realan prema ljudima, a pogotovo prema "plastici" po kojoj lupamo i teško zarađujemo za kruh.

Da li trebam dokazivati da sam upravo ja, i to još prije dvije godine rekao da ne postoji 2band eq za element (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=267000&postcount=31#axzz44JIOnWgn)?
Da li trebam ponovo (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=271584&postcount=224#axzz44JQWEDqn) citirati sam sebe gdje sam u više navrata kudio yamahu i YEM (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=274216&postcount=261#axzz44JQWEDqn) kao proizvod?

Svatko dobronamjeran tko čita i prati forum zna da nikada nisam ulazio u osobne sukobe. Tako će biti i sada bez obzira na to što je mi je SkyNet u ovoj temi do sada udjelio "dosta lijepih komplimenta". Da li je mu je namjera bila obična provokacija ili samo odraz trenutne slabosti, uopće me ne zanima. Razlozi, a niti moje mišljenje u vezi toga nije stvar ove teme.

Predlažem da nastavimo s primjerima, argumentima i kvalitenim materijalom u vezi Tyros5. Nastavite diskusiju kako i priliči jednom ozbiljnom forumu kao što je ovaj. Evo, sada je prava prilika da korisnici iznesu iskustva vezana uz unošenje REX fajlova. Da čujemo ...

Sky Net
30.03.2016, 15:48
Radio sam intenzivna testiranja sa rex2 fajlovima ovih par dana, i moram reci da sam vrlo zadovoljan i fleksibilnoscu i zvukom. Osim multi padova koji su sada in sync, ima jos jedna jako dobra opcija. Ako se ja pitam - fantasticna. Imamo npr loop four on the floor, jedan takt. Kada udjemo u style editor, u drum traku, tu su sve 4 note koje trigeruju te semplove. U prevodu, mozemo ih brisati, duplirati, u konacnici napraviti totalnu drugu formu, ukratno SASVIM NOVI LOOP. Ono sto vidim kao malu zamjerku je sto su prve note u tom midi traku tog loopa smjestene na samom pocetku (C#-1) tako da i ako spustimo sve jednu oktavu, nemamo pristup pocetnim fragmentima loop-a. Ali nista toliko bitno. Ovih cu dana uraditi jedan style sa takvim drums, pa cu ga okaciti ovdje. I jos jedna odlicna stvar. Zaista odlicna. Znamo da je zavrzlama staviti drums na neku od acc traka, a koja nije drums ili perc. I generalno gledano, totalno nelogicno. Sada, prilikom konverzije rex2 fajlova, rekao sam da imamo i jedan loop koji je u custom voice formatu, i koji je po default-u na PHR1 traci. Nije mi bilo jasno zasto je bas tu. E, ovim postupkom, kada dodijelimo u style takav loop na PHR1 traku, on ce svirati i kada nemamo pritisnut nikakav akord. Dovoljno je da je ACMP on. I to otvara sasvim novu dimenziju u samom procesu kreiranja style-a. Ogromne, ogromne mogucnosti sto se tice samih drums. To je moj mai osvrt na novu opciju, za ovo vrijeme koje sam imao na raspolaganju da probam.

tyros2
30.03.2016, 22:20
Sky Net:

Da li si uspjeo da sredis normal voice od REX fajla da radi na njemu CHORD?

Pozdrav

Sky Net
31.03.2016, 16:07
Nazalost, to jos uvijek nije moguce, niti je ovo uopste takav koncept.
Ono sto treba napomenuti, jeste da nije moguc editing materijala na traci phr1, za razliku od drums. Ako napravimo bilo kakvu prepravku u zapisu loop-a, on se jednostavno izbrise, dok na drums traci, mozemo raditi sta nam je volja.

palas
16.07.2016, 13:49
Ima li tyros 5 fantomsko napajanje za mic?

Sky Net
18.07.2016, 21:41
Nema.

Sent from my iPhone 6S

dmmacak
19.07.2016, 02:08
Danas sam bio kod decka koji ima T5 i poneo sam Korga Pa3x da isprobam da li je moguce transponovati klavijture preko midija. I iznenadjenje, Tyros ne moze ni da primi podatak ni da posalje taj podatak. To me stvarno cudi da klavijatura toliko skupa a ne salje proko midija transpose niti prima. Dok Korg sa Rolandom lepo saradjuje.

Послато са GT-I9301I уз помоћ Тапатока

smuchac
19.07.2016, 07:14
To mora biti nesto u postavkama. I starije Yamahe su to mogle.

dmmacak
19.07.2016, 07:34
Ne moze druze sve sam isprobao. Prvo sa mojim Tyrosom 2, a sad i sa T5.
Ako neko zna da moze, ali da je sigurno 100%, neka se javi ima cast od mene.

smuchac
19.07.2016, 08:15
Citao sam tu na forumu da se moze doduse ne dvosmjerno. Navodno reagira u jednom smjeru a sad otkud neznam... Casper ce znati.

dmmacak
19.07.2016, 08:18
E pa druze onda nema casti, posto nisi siguran 100%. ☺☺😀
Ja sam sve moguce isprobao a po pitanju midija nista mi nije strano. Na Korgu ta komunikacija radi bez problema a takodje i na Rolandu.

smuchac
19.07.2016, 10:11
Ček da ti Casper dođe. 😂

palas
04.08.2016, 21:15
Instalirao sam u T5 dva paka... i moj set koji se sastoji samo iz semplovima..ritmove i registracije koje koristim sam naknadno ubacio na HD u tyrosu i editovao i ritmove i registracije. Kako sada da to sve sacuvam kao pack tj.da mi ne brlja nesto prilikom narednih instalacija novih pakova.

sinisa
05.08.2016, 08:44
Ne znam koji si roland koristio ali ni jamaha ni roland ,a koliko sam upucen ni korg bar do pa2x nisu bili u mogucnosti da posalju traspose podatak preko midi to jeste da promene traspose na drugoj klavijaturi za plus ili minus. Kod mene na roland postoji recimo traspose rx ali i ne traspose tx(Tx slanje podataka).
Pisano je o tome vec puno puta.

dmmacak
05.08.2016, 09:52
Pa i nema nesto puno pisano na tu temu. Probao sam Fantom G6 I E 80. Ali u oba slucaja sam slao na Roland iz Korga te podatke. A nisam probao obrnuto. Zato sto je to sve bilo na svirkama i nije se bilo vremena.
A malo je bzv da Tyros pogotovo zadnji model, da kazemo najskuplji aranzer na trzistu nema tu funkciju.

Alen P
05.08.2016, 17:59
Super što nema. Ozbiljnom muzičaru to nije potrebno.

Tonči
18.09.2016, 14:14
Jedno pitanje(malo offtopic)
Gdje se može trenutno najpovoljnije kupiti Tyros 5?

mr_eko
21.10.2016, 13:47
Druze jesi nasao tyros 5?

Tonči
24.10.2016, 21:26
Jesam,za par dana stiže.Čovjek uzima pod račun T3...dogovorili smo se;)

tonijo
28.11.2016, 16:26
Da li Tyros 5 ima equalizer na AUX IN ulazu ????
Dodato:
I da li netko sa foruma prodaje Tyros 5 76 BIH?????

casper
28.11.2016, 19:16
1. Nema.
2. Ne. :D

Tonči
20.12.2016, 12:38
Htio bi unijeti u klavijaturu nekoliko REX fajlova da vidim kako to zvuči...ma je moguće da zbog toga moram ponovo učitavati cijeli pack koji mi je unutra?

casper
20.12.2016, 16:56
Da, moraš upisivati sve ispočetka. Tako je, kako je.

Upravo izašao novi firmware V1.13

[V1.12 to V1.13]
- Fixed a problem in which Wi-Fi communication with certain applications in iOS 10 would not work properly when the musical instrument was in Access Point Mode.

- Fixed minor problems.

Tonči
20.12.2016, 17:29
Malo bez veze...hvala na odgovoru
Dodato:
Uspio sam ubaciti rex fajlove i to dosta zanimljivo zvuči.Malo je bezveze da se mora svaki put sve packove nanovo lodati...nego imam pitanje za vas sa više iskustva;
Ja sam sve prebacio bežično,a čitam ovdje da neki preporučaju preko USB...u čemu je razlika?

casper
21.12.2016, 14:58
Nema razlike, isto je što se tiče materijala i kvalitete.

Tonči
22.12.2016, 18:59
Još jedno pitanje,ne sumnjam da ćete znati odgovor....
Skinuo sam sa Yamaha downloads stranice free stage pack i instalirao ga u klavijaturu zajedno sa ostalim materijalom koji sam imao unutra.Kada kliknem na neki od drum kitova iz tog packa pojavi se greška i moram ugasiti instrument.
Nalodao sam ponovno sve bez tog packa i sve radi ok
U čemu može biti problem?

tyros2
22.12.2016, 21:32
Nebi znao reci,,jer ja ga imam I radi sasvim tacno,,bez problema.

Koji YEM imas I koji ti je OS u klavijaturi?

Pozdrav

Tonči
23.12.2016, 00:18
YEM je V2.4.0 a klavijatura 1.04
Što god sam probao staviti u klavijaturu od original packova,audio loopova,rx2 semplova,sve ide bez problema.Jednostavno kada bi klilnuo na drumkit iz tog packa pojavi se "unexpected error turn off your instrument"

tyros2
23.12.2016, 14:13
Skini ovdje OS za Tyros5

http://download.yamaha.com/search/detail/?site=usa.yamaha.com&language=en&category_id1=16277&category_id2=16535&product_id=1883955&asset_file_language=EN&asset_id=60854

zatim instaliraj u klavijaturu ,,obavezno slijedeci upute iz Manuala ....

Posle toga stage pack bi trebao raditi...

Pozdrav

Tonči
23.12.2016, 15:42
Hvala,napravit ću to,samo sad je malo gužva zbog blagdana
Pozz!

casper
23.12.2016, 16:33
Napisao sam prije par postova da je izdan novi update 1.13 ... Ti imaš veoma staru verziju OS-a, čini mi se da je to bila prva po redu od prije tri godine.

Ako imaš svirku za doček, nemoj raditi update. Kad prođe "ludo slavlje", ona obavi ovaj posao. Postupak je vrlo jednostavan ali kao što savjetuje @tyros2, obavezno prati upute.
Mala je šansa da nešto pođe po zlu ali znaš kako kaže gospon Marphy ...

tyros2
23.12.2016, 17:49
Daa

Od Verzije 1.10 I noviji radice kako treba sa YEM 2.2 I gore.

Kada je Yamaha izdala cini mi se update YEM 2.2 upravo tada je izbacila OS 1.10 za T5 I naznacila da se predhodni OS-ovi NE KORISTE.

Pozdrav

Tonči
24.12.2016, 12:34
Ljudi puno hvala...Pričekat ću da prođe nova godina,sad je dosta posla pa ću to napravit.
Sretni blagdani svima!

palas
24.12.2016, 16:01
Casper, šta nam konkretno donosi, vredno, novi update 1.13?

casper
24.12.2016, 20:05
S novim 1.13 ne dolazi ništa posebno. Kao što i piše, riješavanje nekih problema s bežičnom konekcijom na iOSu 10. I popravak sitnih nedostataka.
Općenito gledajući, od kada je izašla petica, nije bilo nekih problema s OS. Klavijatura stabilno radi i bez nadogranje, što potvrđuje i primjer kod člana Tončija.
Međutim, poželjno je ugraditi svaki novi firware kako bi se dobile određene nove funkcionalnosti, a pogotovo da bi klavijatura bila sposobna pravilno komunicirati s aplikacijom YEM koji se isto tako konstantno nadograđuje.

Bilo bi dobro da se napravi nadogradnja za Tyros5 koja će ubrzati postupak upisivanja podataka u klavijaturu. Ista se i dogodila na novijim modelima S PSR-a. Kako je sama hardware koncepcija kod PSR-a nešto drugačija nego kod Ty5, pitanje je uopće da li će ovaj dio uopće biti i poboljšan na top modelu. Ne preostaje drugo nego pričekati.
Oni Yamaha zaljubljenici koji stvarno žele "super perfomanse i loadanje u minutu - dvije", mogu se samo nadati da će Genos/Tyros6 koji se očekuje iduće godine, objediniti sve dobre karakteristike koje smo do sada vidjeli kod yamahinih aranžera.

palas
25.12.2016, 10:12
Hvala Casper,
Još nešto bih te pitao.
Kada odem na T5 u sty edit (ne moram ništa editovati samo da uđem u edit) i vratim se nazad tj. izađem iz tog moda i počnem da sviram - semplovana boja, koja mi je u desnoj ruci, mi se tada čuje za oktavu niže. Tako da je moram ponovo selektovati kako bi radila u onoj oktavi u kojoj je i sacuvana.
To se dešava samo sa semplovanim bojama - fabricke boje su ok, nema tih promena.
Taj problem nisam imao kod T2.

casper
25.12.2016, 12:44
Ne znam što je razlog. Ništa, ponovo biraj sound da dođe u normalu.

Tonči
28.12.2016, 12:59
Napravio sam update na klavijaturi i sada čita stage pack bez problema.
Nije mi funkcionirao "freeze na left part" sada i to radi kako treba...
"Casper" i "tyros2",još jedanput hvala!

palas
29.12.2016, 16:13
Dobar je ovaj stage pack, upotrebljiv. Baš su ga lepo uštopovali...

jtodorov
30.12.2016, 14:47
Drugari, imam problem sa user boje na Tyros 5.
One boje koje su fabricki ja sam ih malo sredio, dodao efekte i sacuvao u user boje.
Tih boja koristim u registracije i tako su sacuvani u razlicitih OTS na svaki ritam.
Ove boju se loaduju 5-6dana i onda sama klavijatura loaduje opet fabricke boje bez efekte.
Zasto se ovo desava i kako da ih sacuvam?

casper
30.12.2016, 18:35
Nije mi jasna rečanica a pogotovo podebljani dio
Ove boju se loaduju 5-6dana i onda sama klavijatura loaduje opet fabricke boje bez efekte.

Ako si pravilno pospremio sound u USER, on tamo mora biti sve dok ti sam ne restiraš klaviajturu.
Ako si ih pravilno pospremio u OTS, tamo su svaki puta kada pozoveš taj Syle. Čak i kada preneseš taj Styla u neki drugi Ty5.
Isto vrijedi i za registracije.

palas
30.12.2016, 18:38
Jes vala 5-6 dana nije ni na t2 😊
Dodato:
Mozda je editovao efekte pa ih nije memorisao?

casper
30.12.2016, 19:30
Ne mora nužno memorirati efekat da bi on bio pridružen soundu. Kod Yamahe to funkcionira ovako.
Sve promjene koje se naprave s nekim soundom mogu se memorirati u USER, ili u OTS, ili u Registraciju. Konkretno, odaberemo sound Piano, preko VOICE SET odradimo željena podešavanja i preko MIX CONSOLE podesimo Efekte. Tako pripremljeni/obrađeni sound pohranjujemo kao USER ili kao OTS ili ga pospremimo u registraciju. Efekat će se zajedno s njegovim promjenjenim parametrima automatski "pridružiti" uz taj sound bez obzira što seefekat ne nalazi u USERu za efekte.

Zašto postoje ova tri mjesta pohrane? Zato što nam se otvara mogućnost da biramo koji nam način više odgovara.
U praksi se može pristupiti ovako. Odradimo podešavanja nekog sounda i pospremimo ga u USER. Recimo da tako pospremimo harmoniku koja je univerzalna i odgovarat će za većinu pjesmam. Sada želimo imati u OTS tu istu harmoniku ali nam ne odgovara količina efekta jer je ritam nešto sporiji. Biramo harmoniku iz USERA, korigiramo efekat i upisujemo je u OTS. Znači, štedimo vrijeme za ona bazična podešavanja koja smo uradili u prvom navratu prije upisa u USER.
Isto vrijedi i za registraciju.

Ili suprotna situacija. Dopadne nam se neki strings koji se upisan na OTS-u tvorničkog Styla. Željeli bismo ga koristiti na nekim pjesmama ali koje imaju nešto drugačiji ritam i koje sviramo uz drugačiji Style. Onda napravimo slijedeće. Pozovemo Style s OTSom stringsa i biramo taj OTS kako bi aktivirali sound. Tada ga samo upišemo u USER uobičajenom metodom i uvijek ga imamo pri ruci kada nam zatreba.

casper
12.01.2017, 00:47
Upravo izašla nova verzija YEM-a. Veselje za PSR vlasnike.

[V2.4.0 to V2.4.1]
- [PSR-S670/S770/S970/A3000] You can now import protected packs from Yamaha MusicSoft.
- Yamaha Expansion Manager no longer supports Windows 8.
- Solved some other minor problems.

palas
12.01.2017, 09:49
A za tyros 5?! :) oće li nešto konkretno! Bilo šta! :)

casper
12.01.2017, 09:57
Ha čuj, moraju i oni nešto zaraditi sa svojim Packovima.
Kad bolje razmislim, osim brzine učitavanja, što bi mogli poboljšati? Dodati two band eq za element bubnja? :D

palas
12.01.2017, 10:01
Sve se nadam nekom čudu!
Kao novogodišnji poklon! 😊

casper
12.01.2017, 10:15
Razumijem te, svi mi očekujemo nešto bolje. I ima mjesta za napredak, to je neosporno.
Mislim da u trenutnoj fazi Yamaha neće bitno nadograđivati Tyros5. To je za njih samo jedan u nizu modela koji osigurava da se dobro proda novi model, kako god da se bude zvao, Tyros6 ili Genos.

Kad smo već na temi, evo zgodnog videa. Tko ima volje gledati sat vremena, može naići na vrlo zanimljive stvari.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7nHp3J0SS8w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

palas
23.01.2017, 20:44
Jel ovo sustain pedala ne radi kada se koristi u sty rec modu ili treba neki parametri da se podese?
Tyros 5 u pitanju..
Dodato:
Šta savetujete od ovih Premium Packs & Voices ya Tyros 5?
Моzda bih uzeo neki pack...pa me zanima kakva iskustva imate...ima li dobrih klarineta, buzukija, harmonika, frulica..
Ovako kada se preslušava sve zvuči korektno...ne znam kako se utapa u našu muziku.

tonijo
30.01.2017, 14:37
Razumijem te, svi mi očekujemo nešto bolje. I ima mjesta za napredak, to je neosporno.
Mislim da u trenutnoj fazi Yamaha neće bitno nadograđivati Tyros5. To je za njih samo jedan u nizu modela koji osigurava da se dobro proda novi model, kako god da se bude zvao, Tyros6 ili Genos.

Kad smo već na temi, evo zgodnog videa. Tko ima volje gledati sat vremena, može naići na vrlo zanimljive stvari.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7nHp3J0SS8w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Kolega Casper...ne radi LINK..

Poslano sa mog GT-N7000 koristeći Tapatalk

ffb
30.01.2017, 16:38
Kod mene radi bez problema.

palas
30.01.2017, 16:49
Jel ovo odgovor za moje pitenje oko sustain pedale?

casper
30.01.2017, 23:39
Nije odgovor u vezi sustain pedale, a ne postoji posebno podešavanje za nju kada si u Style rec modu. To možeš odraditi ovako. Prvo odsviraj dionicu, a onda ručno unesi off/on kontrolu za pedalu. Tako si i precizniji i neće se dogoditi da kontrola "odleti" u slijedeći takt.

@tonijo-link "ne valja" jer ga Tapatalk redirecta u browser, a u njemu se onda ovakav (embed) tip ne pokreće. Zato će ovaj raditi pa sada možeš pogledati video.

https://youtu.be/7nHp3J0SS8w

tonijo
30.01.2017, 23:42
Ma da...skuzio sam...vec sam ga pogledao na kompu...hvala...pozz

palas
31.01.2017, 07:27
Casper, mislio sam prirodno da te deonice sviram sa pedalom. Komplikovano mi je ovako ricno da to podesavam, naknadno. Zar ne moze jednostavno da se koristi sustain pedala dok se snima kanal?

casper
31.01.2017, 10:42
Ne može, REC mode ne prihvaća tu komandu.

palas
31.01.2017, 10:46
Šteta. Kakav nedostatak..
Hvala Casper!

casper
31.01.2017, 10:54
Nitko nije idealan.
Ako baš imaš neku dužu i zahtjevniju dionicu, odradi je van style editora i poslije unesi u Style. A ovih par taktova (4-8) se odsvira bez sustaina i naknadno se unesu komande. Tim više, tako si barem siguran da će one biti na pravom mjestu.

palas
31.01.2017, 16:36
Casper, a reci mi, kada sklopim bubanj u yemu kako da ga exportujem za t4? Da li to moze?

casper
31.01.2017, 18:33
Ne može.
Obrada samplova za Tyros4 se radi s Voice editorom.

palas
31.01.2017, 18:34
Ala su zaštitili ovu peticu... 😊

casper
31.01.2017, 18:39
Nisu oni blesavi. :D
Dobra se zarada ostvari od prodaje materijala. Tko ne zna ili neće raditi samostalno, nek se posluži s police dučana. I neka plati.

palas
01.02.2017, 15:09
A reci mi. Kolko sam kontao ja mogu da kupim, recimo, premium sax i da ga instaliram na jos jednoj klavijaturi? Jel to izvodljivo? Uzmem sax premium za t5 i da ga instaliram i na t4. Ili obrnuto...

casper
01.02.2017, 15:34
Kada kupiš Pack ili sample, potreban je ID klavijature i onda se taj sadržaj može unijeti samo u baš tu klavijaturu. Ne može se prenositi s jednog Tyros5 na drugi Tyros 5, a kamoli na Tyros4.
Tako je bilo prije par godina, mislim da se nije ništa mijenjalo.

tyros2
02.02.2017, 00:27
Ne može se prenositi s jednog Tyros5 na drugi Tyros 5, a kamoli na Tyros4.
Tako je bilo prije par godina, mislim da se nije ništa mijenjalo.

Bas nista Caspere,,tako je kao sto rece...

romario
02.02.2017, 20:16
I da to nitko nije provalio,znači da se set ipak može zaštititi?

Poslano sa mog HTC Desire 620 koristeći Tapatalk

tyros2
02.02.2017, 21:30
Da

Svi setovi na Tyros5,S970,S770,A-3000 se mogu zastiti veoma jednostavno u samom YEM-u.
Veoma dobra stvar za one koji prave I prodaju setove.

PROVJERENO!!

casper
02.02.2017, 21:46
Mogu se zastititi samo samplovi, ritam ne. Bez obzira sto su PACKovi koji se prodaju u yamaha shopu odlicno zasticeni, vidim da neki majstori na njuskalu prodaju iste. Prevara je to. Isto kao sto je krajnje nekorektno i prevara da se neki materijali koji se nalaze u downloadu ovog foruma prodaju i svojataju na istom tom njuskLu. Taj su materijal su ovdje postavili dobronamjerni ljudi kako bi pomogli ostalima. A majstori na tudjem trudu zele zaraditi neku paru. Nema nizeg od toga.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

tonijo
25.03.2017, 08:22
Da li Tyros 5 ima mogućnost na UPPER sekciji da ima istovremeno 3 splita, odnosno da UPPER istovremeno podjelimo na 3 dijela ili 3 različita sounda?

casper
25.03.2017, 17:36
Možeš to odraditi na svim Tyros modelima ali moraš iskoristi Lower za onaj treći split.

tonijo
25.03.2017, 17:51
Jasno...hvala.

tonijo
11.04.2017, 18:03
Dignut je u download sekciju, "USER MANUAL" iliti,korisnički priručnik, za Yamahu Tyros 5 na Hrvatskom jeziku, pa kome ustreba. :)

ffb
12.04.2017, 06:44
Hvala lijepo, ali da kratko dodam da sve sto se tice Yamaha aranzera postoji vec odavno-zahvaljujuci CASPERU😜😜😜

tonijo
15.04.2017, 14:36
Evo da se i ja pohvalim, stigla zamjena za 9000 pro....:)))

maricm
15.04.2017, 16:11
Cestitam

Sent from my iPhone using Tapatalk

tonijo
15.04.2017, 16:19
Pitanje .... kada editiram style u STYLE CREATOR...da li ima igdje opcija kada biram koji ću part styla editirati....ALL....da mi mijenja set bubnja na svim partovima stayla.... jer u opciji SECTION ima samo za pojedine dijelove...nema .. ALL ...?

casper
15.04.2017, 16:52
Čestitke na kupovini, uživaj.

Ako želiš mijenjati vrstu bubnja na svim varijacijama, prvo u mixing consoli promjeniš bubanj i nakon toga preko style editora radiš pohranu.
Ovdje je opisan postupak. (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=267210&postcount=38#axzz4eKUQZobU)

Pod SELECTION možeš birati samo jednu varijaciju i na njoj tada radiš, tj. preslušavaš. Tako je i logičo jer obrađuješ samo daj dio styla i ne utječeš na ostale varijacije. Ako mijenjaš bubanj ili neki drugi part iz ove "pozicije", on će biti upisan samo na toj varijaciji. Na taj način možeš imati različite vrsta sounda na svakoj varijaciji. Na A će svirati Acoustic, na B Rock, na C Power kit...

Alen P
15.04.2017, 17:18
Čestitam!!! Dooobra zamjena...😜

tonijo
15.04.2017, 20:04
Vi koji ne koristite semplirane bubnjeve, bas gitare, gitare, na Tyros 5 (ako ima takvih :) ), koji factory bubanj koristite, koji bass i koju clean gitaru????

smuchac
15.04.2017, 20:34
Opaaa čestitam!! Baš ti je velik... 😂

tonijo
15.04.2017, 20:48
:) :) :) Kolega mogu ti reći da je puno lakša i puuno veća dimenzijama od 9000 pro, žena kad ju je ugledala, uplašeno kaže, pa to neće moći stati kod tebe na stalak.....::))) kakvi problemi...:)

smuchac
16.04.2017, 01:19
Imao sam 76 tipki jednom. Meni super stvar. Sad imam 2x61 i opet mi je dobro ali cesto pozelim 76 da budem iskren...

tyros2
16.04.2017, 03:57
Cestitam na kupivini I mnogo srece zelim!

tonijo
17.04.2017, 09:10
Kako se zamjene mjesta staylova koje sam postavio u USER bank.... znači samo kad završim da mogu posložiti redosljedom na koji sam navikao...???

tyros2
17.04.2017, 10:13
Kod tyrosa to bi islo ovako:

1.ime

2.ime

3.ime

ili

A.ime

B.ime.

C.ime

Pozzz

tonijo
17.04.2017, 10:22
Jasno...hvala...vec sam mislio sve na usb pa jedan po jedan ali doslo bi mi na isto kako vidim...hvala.

casper
17.04.2017, 10:55
Ovisi koliko imaš ritmova ali na računalu rename ide nešto brže. Koristi f2 tipku. Za prvih deset postavi nulu ispred broja jer će ih tako postaviti na prva mjesta. 01, 02, 03 ...

tonijo
17.04.2017, 12:46
Gdje se na T5 vidi kolicina RAM memorije....unutra je 1 GB Yamahin RAM a u UTILITY ima sve osim RAM-a???

tyros2
17.04.2017, 21:35
Yem je taj koji ce ti pokazati velicinu rama.

Kad ubacis u YEM instrument info,tada ce ti gore pokazati koliko imas memorije.

tonijo
18.04.2017, 10:04
BACKUP Tyros 5 je moguć samo na "USB", ne nudi mi mogućnost HD niti je ima, ni u manualu se ne spominje????

casper
18.04.2017, 10:14
Tako je, samo na USB. Backup će imati bup extenziju i sadržavati će sve iz USER, postavke MIDIja, mikrofona, VH2, Music findera ...
Ti poslije tu pohrani datoteku gdje želiš. Nju ne možeš pregledavati i ona služi samo za restore.

tonijo
18.04.2017, 11:54
https://s11.postimg.org/oh2f72i7n/20170417_112818.jpg (https://postimg.org/image/isw4g6dv3/)imgurl (https://postimage.io/)certificity.com (https://certificity.com)
Dodato:
Da li netko ima na Tyros 5 one zaštitne folije preko cijele prednje ploče klavijature, vidim da imaju na e-bay, koštaju 60 eura, izrezane točno po mjeri za klavijaturu, cijena je dosta velika ali ako je nešto novo volio bi da tako i ostane, ili imate neko jeftinije i praktičnije rješenje?

casper
18.04.2017, 13:20
Lijepi pogled.

Folije su jedino kvalitetno rješenje. Sudeći po kvaliteti plastike na Tyros4, zaštita uopće nije potrebna. Moja se četvorka nakon 6 godišnjeg raubanja drži kao i na početku, nema znakova skidanja boje niti slova.

Postoje jefinijih varijanti, ako sam dobro preračunao zlote, to bi bilo oko 20 eura.
https://youtu.be/Krnrdvgsa8U

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Krnrdvgsa8U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

tonijo
18.04.2017, 13:37
Pa dobro gsp.Casper pa gdje Vi to sve nađete....::))))

Vi ste prava Yamaha enciklopedija, evo poslao poljacima e-mail, ako je 20-30 eurića naručujem odmah.

Zahvaljum po ne znam koji put, i bar da prave ogromne gel protectore kao za mobitele, da navučem na Tyrosa....:), da mi i kutovi ostanu neogrebani.... :).... na Tritona mi moja bivša kolegica u bendu stavi ključeve od auta, mozak mi se okrenuo...:)

casper
18.04.2017, 14:20
Sad sam pogledao ove na e bayu, razlika je u cijeni zbog toga što one pokrivaju veću površinu.
Kažem, iz mog iskustva nema potrebe stavljati naljepnice. Međutim, kada vidim da se lako skidaju i ne ostavljaju tragove, zašto ne. Barem na onim mjestima koja su najizloženija.

Dobro je dok pjevačica ne stavi neko piće poput ovog lika :-)
https://youtu.be/afSAGsHl05E?t=4m

tonijo
18.04.2017, 14:39
Da, vidim da ove poljske pokrivaju samo 3 mjesta, a ja da sam pred ovim kinezima vjerovatno bi ih sve osim Tyrosa pobacao u vodu, što majka rodi, ne možeš vjerovat....

ffb
18.04.2017, 14:41
Ima u Ebayu -D folija za displej 9€ , folija za volumen i usb ulaz 6€

tonijo
18.04.2017, 14:50
Da, ima za sve posebno.

tonijo
27.04.2017, 21:26
Da li se "DATA" točkić može kao ASSIGN postaviti da samo kontrolira tempo ili se uvijek prije njega mora kliknuti prvo "- +" tempo pa onda na njega?

casper
27.04.2017, 21:45
Na žalost, ne može.
I mene to veoma živcira, bilo bi izvrsno da mu se može dodjeliti neka od funkcija.

tonijo
18.06.2017, 21:42
Da li je netko pokušao spojiti tipkovnicu od kompa na Tyros??

Poslužilo bi za brže pisanje naziva.

casper
18.06.2017, 21:48
Evo ga, pisača mašina :-)

https://youtu.be/Bpiw4k2yY60?t=3m15s

tonijo
30.08.2017, 21:05
Da li se nekome pojavio sličan error na YEM-u prilikom prebacivanja fajla u Tyros?

tyros2
30.08.2017, 22:23
Jeli ovo Wireles ubacivanje sa racunara u Tyros5?

tonijo
30.08.2017, 22:46
Da... evo radi...mislim da sam pretrpao semplovima...imam generalku pa sam nabacao svega da pregledam što valja a što ne... sad radi bez problema.

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

tyros2
31.08.2017, 02:08
Tyros5 nemozes pretrpati samplovima posto on moze primiti neogranicen broj samplova maximalno do 2GB.

SET mozes pretrpati totalnim brojem svih fajlova .SET moze imati maximalno 500 fajlova I to je maximalno ,posle toga naravno pravimo drugi SET itd....

Takodje moze biti problem ukoliko lodamo cpi u Tyros5 Wirelles putem,,ako internet zbog nekog razloga prekine jednu sekundu javice se problem .Zato preporucujem lodanje Setova u Tyros5 preko USB-a.

Pozdrav.

tonijo
31.08.2017, 10:42
Da li postoji mogućnost kopiranja postavki VOICE SET-a sa jednog preseta u drugi, nisam našao, ili kad sam u VOICU SET-u da samo mjenjam sound unutar istoga i preslušavam do završetka editiranja, ima COMPARE ali to mi ne služi svrsi koja mi treba?

palas
04.09.2017, 11:21
Kako da otkljucam neke zakljucane semplove u yemu? To nisu semplovi iz pakova koji se prodaju na yamahamusicsoftu...
Imam recimo par bubnjeva u jednom setu, neke koji su otkljucani mi cita tyros5 a neke, zakljucane, nece. Paket je pravljen za starije tyrosove modele...

casper
04.09.2017, 11:41
Radi se o tvorničkim soundovima s prijašnjih modela klaviajtura, njih se ne može editirati, tj. otključati.

palas
04.09.2017, 11:57
Nisu ovo tvornicki zvukovi..
Dodato:
Zato mi je cudno.

casper
04.09.2017, 13:20
Dovoljno je da je samo jedan element tvornički i cijela mapa je zaključana. Ti ne možeš vidjeti od kuda su elementi osim da se materijal postavi u Tyros4/3 i pregleda sadržaj. Ako si na taj način ustanovio da nema preset elemenata, onda ne bih znao zašto u YEMu stoji lokot.
Možda će @tyros2 imati informaciju više.

palas
04.09.2017, 13:27
Verovatno je tako. Dakle nista bez t4 ili t3 😊..e jbemu!

tyros2
04.09.2017, 14:08
Dovoljno je da je samo jedan element tvornički i cijela mapa je zaključana. Ti ne možeš vidjeti od kuda su elementi osim da se materijal postavi u Tyros4/3 i pregleda sadržaj. Ako si na taj način ustanovio da nema preset elemenata, onda ne bih znao zašto u YEMu stoji lokot.
Možda će @tyros2 imati informaciju više.

Ovo sto si naveo Casperu vazi za PSR: S970,S770,A-3000 ukoliko zelimo u njih da nalodamo setove sa interrnim udaraljkama od prijasnjih Tyros-a.

Tyros5 prima sve sa predhodnih Tyrosa ali ukoliko je npr drum set napravljen od internih udaraljki,,one ce naravno sve raditi kako treba ali necemo moci vidjeti o kojoj se udaraljki radi (Yamahina posla).

Ovo o cemu kolega Palas govori je jednostavno zakljucan drum(Susretao sam se I ja sa takvim stvarima) .Kako je zakljucan nisam do sada odgonetnuo ali mi govori da su se na neki nacin customi na T4 mogli zastiti.Mozda se I varam u ovome.
Druga opcija zasto je zakljucan moze biti da je konvertovan na samom pocetku kada je T5 tek izasao I kada je bilo problema sa konvertovanjem/ubacivanjem setova sa T3 I T4.Kao sto je poznato Yamaha je to rijesila tek nakon godinu dana updateom YEM-a I novim OS-om za T5 pa mozda nebi bilo lose ukoliko je moguce probati sad konvertovati opet.

Uglavnom ovo je jos uvjek Enigma I za mene.

Pozdrav

casper
04.09.2017, 15:06
Točno govori @tyros2, ja sam uglavnom u rukama imao psr seriju i kod nje se matrijal vidio na taj način, tj. lokot se nalazio na setovima koji u sebi imaju jedan ili više preseta.
Slabije mi je iskustvo s TYros5 ali i to se da "istražiti". Nisam čuo da je sample materijal u Tyros4 mogao biti zaključan. Mislim da se ne radi o tome.
Ono što mi sada pada na pamet je da je problematičan set porijeklom iz Tyros3 i da zbog toga ima lokot. A to ćemo odmah provjeriti pa u narednih par dana javim rezultate.
Ako @palas želi, može mi poslati na mail neki od materijala da pogledam na Tyros4, možda odgonetnemo "tajnu lokota".

palas
04.09.2017, 15:17
Poslacu ti u sredu posto nisam u Srbiji trenutno.

palas
27.09.2017, 22:32
Hvala!
Dodato:
Ako si jis tu da pitam jos nesto..
Zato mi na nekim semplovima ostaje upaljena varijacija pored DSPa? Boje su konvertovane sa ranijih tyrosa na t5. Gde mogu u yemu ugasiti variation za DSP?

casper
27.09.2017, 22:57
Za to nije potreban YEM, ugasiš ga direktno na klavijaturi.
Ako ga želiš imati stalno isključenog, preko VOICE SET obradiš sound, opet u klavijaturi i pohraniš ga kao takvog.

palas
27.09.2017, 23:09
Ne mogu da gasim to svaki put. To nije to, a ako sejvujem onda mi sempl izlazi iz pack-a i trazi da ga sejvam na nekom drugom mestu....a i to mi se
ne dopada bas.

casper
27.09.2017, 23:18
Nisam siguran da je tako što se tiče pohranjivanja. Sample i dalje stoji na istom mjestu, tamo gdje si ga smjestio u YEMu, a ti pohranjuješ samo Voice na neku lokaciju u USERu. Ovaj Voice samo pamti specifične karateristike sampla pa tako i isključenu varijaciju.
Govorim na osnovu Tyros4 i u to sam siguran, sumnjam da je drugačiji princip kod Ty5.

palas
27.09.2017, 23:25
Da, ali ja ne zelim da idem za bojom na nekoj drugj lokaciji. Sve su mi boje u tom paku i odatle su u registracijama. Na kraju i ja sam se naviko gde mi je sta....odatle pozivam boju ne zelim da je dupliram tj te podatke kako god....to ke svakako nova lokacija.

casper
27.09.2017, 23:39
Registracija! ;)
Ako si boju pohranio u registraciju, bez obzira gdje se ona nalazila u CUSTOM ili VOICE, Variation će biti u onakvom statusu (upaljen ili ugašen) kako si ga pohranio u registraciji. Dakle, ako koristiš registracije za pozivanje boja, riješit ćeš i status Varition za svaku pojedinčnu boju.

S druge strane, ti možeš sve boje iz CUSTOM-a jednostavno pohraniti u VOICES i tamo ih držati da budu identične originalnima. Međutim, prednost VOICES je u tome što tom svakom originalu možeš napraviti korekciju preko VOICE SET i pohraniti je kao novu varijantu osnovnog sounda. Za tu radnju ne moraš otvarati YEM nit spajati klavijaturu s računalom. I takvih obrađenih boja možeš pohraniti bezbroj. Nadam se da si shvatio na što ciljam. ;)

palas
27.09.2017, 23:43
Da, citao sam to u ranijim postovima. To jeste prednost. Ali, ne mogu da se pomirim s tim da mi izvorni sempl ne radi kako sam zamislio. 😊

casper
27.09.2017, 23:46
Da li postoji još koja funkcija osim ove VARIATION i koja nije dostupna u YEM-u?

palas
27.09.2017, 23:49
Pa nisam zapazio, ovo mi je bas zapalo za oko jer kad mi je variation ukljuven sa bojom me mogu nosta...delay do neba i nazad.
Dodato:
To mi je nesto povuklo od konvertovanja....na nekim je sve ok. A ove su isle od t2 na t3 pa u t5...

casper
27.09.2017, 23:59
Taj release koji nazivaš delay je odavno prisutan kao nusprodukt konverzije iz starijih modela Tyrosa u novije. Njega kao karakteristiku treba promjeniti u YEMu ako već ne želiš pristupiti na način kako sam opisao.

Yamaha ima svoje bubice ali ako pogledamo njen razvitak i mogućnosti koje dolaze sa svakim novim modelom, najveća prednost ovog brenda je upravo kompatibilnost materijala. Neću spominjati Korga ili Rolanda s nekim primjerima i problemima kompatibilnosti. Trebaš znati da ti u stvari ubacuješ materijal star 20tak godina i naravno da se događaju neke stvari poput ovog releasa. No to je lako riješivo, samo problemu treba pristupiti na pravilan način.

Zadnjih 7-8 postova ću prebaciti u temu za Tyros5 jer je logičnije da se tamo nalaze.

palas
28.09.2017, 00:07
Sad ispade da ne razlikujem delay od release..
Dodato:
Taj release i danas se nadje na nekoj boji kad je ucitam u packu, to uspesno resavam. Nije to problem.

casper
28.09.2017, 00:12
OK, to nazovi kako god želiš. Ja sam ti ponudio tri rješenja za VARIATION ali očito da ona tebi ne odgovaraju. Na žalost, ja četvrto ne znam. ;)

Poslacu ti u sredu posto nisam u Srbiji trenutno.

Nisam dobio materijal ali to više nije bitno jer smo @tyros2 i ja riješili "enigmu lokota". On se nalazi na onom materijalu koji je rađen s vanjskim editorom samplova poput Awave programa. Dakle, kada je sample urađen s Awave i kao takav unešen u YEM, na njemu se nalazi lokot. Ako taj isti materijal upišemo u Tyros4 spremimo ga u Library i kao takvog unesemo u YEM, lokota više nema. ;)

palas
28.09.2017, 00:15
Jbga....zaboravio sam. Ne zameri. Dok sam se vratio...ko zna ko me dovatio u medjuvremenu! 😊
Dodato:
Problem kod variation je sto on u dileju u detaljima, dole gde je parametar za feedback level napiči vaule na -55!
Dodato:
A ja do toga u yemu ne mogu da doprem...
Dodato:
Lokot! 😁 ziveo T4! Hvala i za to!

casper
28.09.2017, 00:40
Ha, gledaj to ovako. Napisao sam Tyros4 ali vrijedi isto i za Tyros2 ili 3, bitno je da se materijal prije toga nalazio u Yamahi. Yamaha se trudi da su materijali kompatibilni između modela, od starijeg prema novijem. I to je osigurala za sada, nadam se da će tako biti i s novim Geonsom.
Bilo bi nekorektno kriviti Yamahu što materijal koji je urađen sa nekim softwareom koji nema nikakve veze sa njima nije kompatibilan. To je problem tog software i njegovog tima, oni se moraju boriti za tržište.

Što se tiče ovog delaya, meni je ta funkcija apsolutno dostupna. Ne bih znao zašto kod tebe nije.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/pzvw0wmCNdI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

BTW: samo klikni na Thanks, tako ti je brže.

palas
28.09.2017, 00:54
Ne to nije to.

casper
28.09.2017, 00:59
A gde se u YEMu nalazi Delay o kojem pričaš?

palas
28.09.2017, 01:01
Ja sam preso sa t2 na t5. Pa, konvertovao sam semplove na t3 pa onda u vemu sve to spakovao za t5. Imas onaj konvertor i na sajtu cini mi se..
Dodato:
Casper...ne u yemu, nego u tyrosu sam nasao gde je problem, ali do toga ne mogu da dodjem u yemu.
Dodato:
Kako se kace slike ovde? 😊 ili ne mogu s mobilnog....
Dodato:
Delay/detail/parametar-feedback level. E tu je vaule na -55

tyros2
28.09.2017, 02:47
Na Casperovom videu on pokazuje kako se odraduje u "Efect" sekciji.

To sto ti trazis jaro nalazi se ako gledas Casperov video u gornjoj sekciji "SOUND".

Klikni na nju I u krajnjem donjem desnom uglu te sekcije,podiok VIBRATO, nalazi se taj tvoj DELAY. :)

Tu ga vrati sa -55 na skalu koju zelis.

Pozdrav.

palas
28.09.2017, 08:10
Zao mi je, moj DELAY se tu ne nalazi. 😊Napisao sam u gornjem postu gde je problem.

tonijo
17.10.2017, 21:12
Pozz, da li na Tyros 5 tici postoji način kako da skinem Reverb na Mixing Console na sve staylove koje imam u Yamahi, znači da RYHM 1 i RHYM 2, Reverb skinem na nulu i da tako ostane???

Uskoro sviram u prostoru koji je jako akustično loš pa da ne moram posebno skidati efekte sa svih staylova.

casper
17.10.2017, 21:37
Možeš to uraditi ali time ćeš generalno skinuti reverb i sa svih ostalih traka i zvukova koje sviraš desnom rukom.
U UTILITY > PARAMETAR LOCK označi kučicu REVERB RETURN LEVEL.
U MIX CONSOLE postavi kod EFFECT RETURN LEVEL na nulu .

Ovo podešavanje vrijedi za sve Yamahine instrumente, PSR i Tyros.

tonijo
17.10.2017, 21:39
Zahvaljujem.

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

dmmacak
18.10.2017, 00:09
Ili izbaci bubanj na Sub izaze

palas
22.10.2017, 18:46
Yebeni glupavi YEM! Znaci, voice editor majka!

dmmacak
09.11.2017, 16:37
Zna li neko kako se prebacuju instrumenti iz jednog seta ili paka u drugi. I da li je uopste moguce?

palas
09.11.2017, 17:37
Pa spojis pakove pa posle brišes sta ti ne treba.. 😁

dmmacak
09.11.2017, 17:40
Kako da spojim?

casper
09.11.2017, 17:58
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/QeLXAdqo7DA" frameborder="0" gesture="media" allowfullscreen></iframe>

dmmacak
09.11.2017, 18:15
Hvala na brzim odgovorima.
I svaka cast za video!!!

Dodato:
Imam jos jedno pitanje a vezano je za OTS. Da li moze ikako da se obrise OTS iz stylova. Znaci da ne svetle tasteri za OTS.
Pretrazivao sam net ali slaba vajda.

casper
09.11.2017, 18:21
Lakše mi kliknut par puta i napravit video nego pisati što kako gdje kuda ...:D
Usput sam napravio i drugi video, sličnog karaktera. Možda zatreba kome.
Jer, dolazi vrijeme kad bez YEMa nećemo ni na zahod ići. :B
Baš ga je Yamaha ukakila s tim glupim programom. =))

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/6Xukb7IQNZw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne možeš "ugasiti" OTS tipke, on je uvijek tu. A zašto te to interesira?

palas
09.11.2017, 18:29
Za mene je Yem glup taman za sve one opcije koje je izbacio iz voice editora. Ako se vec okrecu ka njemu onda neka ga nadogradjuju, a ne uskracuju...

dmmacak
09.11.2017, 18:32
Tu se onda namece jos jedno pitanje, vezano za prebacivanje semplova, koje nisam uspeo skontati.
Kako ubaciti semlovane elemente iz jednog instrumenta u drugi?
To je preko Voice editora bilo lako

casper
09.11.2017, 18:56
Kombiniranje elemenata već postojećih upisanih soundova nije moguće kao što je to bio slučaj u Voice editoru. Međutim, u Voice editoru nije bilo moguće izrađivati layere, a to YEM sada može. Govorim o Drumu. fifti-fifti :D

A zašto trebaš isključiti OTS?

dmmacak
09.11.2017, 21:37
Pa hteo sam da imam ukljucen sinhro start svaki put kad izaberem style, a da mi ne menja instrumente. I da koristim music finder i da ne razmisljam svaki put kad ga ukljucim da mi se pali automtski ots link i povuce mi instrument. Znam da moze preko registracija sve to, tako i sad radim ali sam sad hteo da promenim nacin rada. Namestio sam da menjam registracije preko tableta i na njih sam stavio samo instrumente. Tako da ne mora da mi bude ekran na registracijama da bih promenio istu. A stylove sam hteo da organizujem na tastere za stylove.☺ logicno. I naravno za programsku varijantu imam spremne registracije sa zvukovima, tekstovima i sve ostalo na klik.

casper
09.11.2017, 22:10
Shvatio sam sada kako pristupaš. Da, music finder nije dobro rješenje za live nastup, ni meni se ne sviđa i ne koristim ga uopće. Dobro da su ga u Genosu izbacili i dodali Playlist.

Pristupanje zvukovima preko tableta nije loša varijanta. Koji program koristiš, SOngbook?

Ne znam da li koristiš jednu vrlo efikasnu metodu sviranja Tyrosa. Naime, postoji gumb FILE ACCESS kojim svaku grupu (gumb) u skupini STYLE na panel ploči "pretvaraš" u shortcut prema željenoj lokaciji. Znači, imaš 11 različitih gumbi kojim automatski dolaziš do svoje grupe ritmova. Na ovaj način pozivaš style u samo dva klika pod predpostavkom da su ritmovi složeni po 10 komada kako ne bi prelazio na PAGE 2 ili dalje. Svaki ritam je "organiziran" kao jedna pjesma jer ga nazovemo po pjesmi i njemu pridružimo 4 OTS, što praktički povlači 12 soundova za desnu ruku. Pored toga se mogu pridružiti i 4 multipad banke, što je 12 novih multiapdova. Ne znam da li si shvatio poantu i ono što sam htio reči ali ako je nešto nejasno, dodatno ću pojasniti. Ili je možda lakše snimti video. :D

dmmacak
09.11.2017, 22:24
Haha ne moras snimiti video shvatio sam i upravo sam tako hteo da organizujem svoje sviranje. Samo sto ja radim sa vise ekipa i treba mi dosta ritmova. Npr imam samo osnovnih ritmova za narodnjake oko 50. A gde su plus namenski za odredjene pesme. I kad tome dodamo zabavne kojih imam oko 200 da kazem namenskih (prepravio sam fabricke) ne moze mi stati sve to na tih 11 tastera. A zabavne i namenske sam mislio da poslazem u music finder.
Sa tabletom mnogo je lakse i preglednije ali ima problem zbog baterije. Ne izdrzi mi celu svirku. A posle moram rucno da se snalazim. Kada nisu izbacili da ima tablet sa posebnim napajenjem.
Program uz tablet koristim trenutno midi commander. A planiram da sredim registracije pa cu onda koristiti Mobile Sheet. Hteo sam da snimim nacin rada ali ne mogu da posavim video mnogo veliki format.

casper
09.11.2017, 22:30
Onda se razumijemo, što se tiče ovog FILE ACCESS. Ali ne moraš nužno imati samo 10 ritmova u grupi. Ti ih po potrebi staviš koliko želiš, recimo 30 ali onda moraš listati na page2 ili 3.
Mobile sheet je odličan program, radi na androidu i jeftiniji je od Songbooka. Sa njim možeš odraditi istu stvar kao što je to napravio čovjek ovdje. Mislim da bi ti to bilo dobro i pregledno rješenje.

https://youtu.be/ng-cHHbFbvg

dmmacak
09.11.2017, 22:39
Jeste prvo sam i hteo da kupim Ipad i da kupim songbook. I koliko vidim na videu moze preko wifi-ja da se kontrolisu registracije sto je odlicno resenje jer onda imam utor za punjenje. Ali Ipad nije ni malo jeftin.
Gledao sam i druge video prezentacije i ima cak dobro resenje neki yamahin program REPERTOIRE FINDER. Sa tim programom koliko sam shvatio mogu da se posalju postavke registracija u klavijaturu ne moraju da budu registracije podesene u istu. Samo sto ne mogu da probam u praksi jer kod mene u kraju niko nema ipad. Ako bih mogao sa tim programom da napravim svoju listu registracija i da to posaljem preko wi fi- ja ne bih ni sekunde cekao odmah bih kupio ipad.

Dodato:
https://youtu.be/KWIZdVWYG74

casper
11.11.2017, 10:50
Koliko čitam o Repertoire Finder-u, kažu da se aplikacija ne ponaša kako se očekuje i da postoje neki problemi.
Mobilesheets Pro funkcionira isto kao Songbook, a njega možeš koristiti bežično na andriodu. Tako si riješio napajanje tableta, a imaš sve funkcionalnosti koji ti trebaju.

Inače, postoje tableti koji imaju odovojeno napajanje. Baš koristim jednog takvog, DICRA TAB 975G. Punjač dolazi posebno, ima poseban priključak na samom tabletu i ostaje ti utor za spajanje OTG-a.

dmmacak
11.11.2017, 12:11
Probao sam da konektujem bezicno ali slaba vajda. Mozda zbog mog tableta koji dosta star. U svakom slicaju bih kupio tablet sa spoljnim napajanjem. Jer sigurnije mi je sa kablom a wi fi bi koristio za X-air.
Samo ne mogu da nadjem takav tablet u Srbiji, nema u prodaji nigde. Gde god sam zvao od tih prodavnica niko ne zna nista.
Ako neko ima informaciju gde ima da se kupi tablet sa posebnim napajanjem, znacilo bi mi.

casper
11.11.2017, 13:24
Problem punjenja možeš riješiti i ovako. Samo treba provjeriti da li radi s tvojim uređajem.

dmmacak
07.03.2018, 00:55
Pozdrav drugari, zna li neko kako bih mogao izvuci drum kit iz YEMa. Ako je to uopste moguce.

casper
07.03.2018, 01:01
Nije moguće. Ovisi o čemu se radi ali sampliranje istog iz klavijature je jedini način.

dmmacak
07.03.2018, 12:32
Hteo sam da izvadim pojedine elemente nekog semplovanog drum kita, a dobio sam te drum kitove kao pack. Jedino da semplujem iz klavijature.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

NordX
06.04.2018, 00:39
Zanima me da li moze da se ugradi SSD na Tyrosu 4 ili Tyrosu 5 i da li bih zaista ubrzao sam rad klavijature?

Posto trenuno sviram Tyros 3, hteo sam da predjem na T4 ili T5, pa me zanima ovo, zato sto sam kupio SSD za racunar i radi mnogo mnogo brzo.

Ne kazem da T4 ili T5 rade sporo, vec pitam da li bi ubrzao rad klavijature?

Hvala unapred.

casper
06.04.2018, 00:44
Mogu se ugraditi ali ne bi bilo poboljšanja brzine.

palas
09.04.2018, 05:49
Uz pomoc Scale diatronic opciju sam uradio terce za vokal na Tyros-u, ali imam samo durske i molske terce.
Ne znam dali postoji opcija da se urade i terce u neprirodnoj skali, kao na primer kad se peva Moj dilbere pesma iz E -dur godrnja terca ali na ton A da peva C, a ne Cis
Može. Da sad ne objasnjavam harmonski..ali, u ovom slucaju idi na podesavanje u skali i tamo podesi ne E-dur (posto ti je pesma u E-duru) već A-harmonski. Tako ćes dobiti C koji je tebi potreban a imaćes (F umesto Fis) i Gis.
To ti je postavka za pesme tipa kupicu ti Danče svileno maramče...iz E-dura....itd.
Ti imenujes tu lestvicu kao E-dur-xxxx, ali podesavas skalu kao a-harmonski.

dmmacak
18.04.2018, 12:41
Pozdrav društvo! Nisam siguran da je ovde pisano, pregledao ranije sve u vezi sa Tyros5 i Yem-a ali nisam primetio na par stvari koje ću sad napisati.
Prvo da kazem do sada nisam nikada imao problema sa povezivanjem Tyrosa5 sa Yem-om. Bilo je problema zbog nekog materijala npr. Yem mi je prijavljivao grešku i nije hteo da mi učita materijal, to sam posle provalio da je zbog nekih drum kitova, ne znam zašto ali kad njih nisam ucitavao onda je išlo sve kako treba.
Sinoć se preselio u moj novi radni kutak, slikaću za koji dan dok sve uklopim u prostor, i nikako nisam mogao da učitam materijal iz Yem-a. Sve sam namestio isto povezao kako treba i jednostavno pokazuje greške te da nije dobra veza te neka druga greška. Tako sam proveo par sati isprobavanja. I na kraju sam došao do rešenja. Pošto sam se odaljio podosta od mog wi-fi rutera izmedju tog prostora i novog radnog mesta sam imao pojacivac wi-fi signala tj. reapater. I zato i pišem ovde da ljudi nemaju istih problema Tyros5 i Yem moraju biti spojeni preko istog rutera da bi radili pravlno.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

VUNIMRAV
31.01.2019, 23:21
Da li je ovo kraj ove teme?Ja taman pomislio sad će:"jupiii izišao novi yem, poboljšani" kad ono već godinu dana niko ni posta.
Da li je tema podeljena (vidim da ima posebno o YEM)a sta je sa T5?

casper
31.01.2019, 23:30
Lijepo, sad kad si pročitao cijelu temu, a na njoj ima svega i svakoga, možeš se lijepo prebaciti na slijedeće štivo :D

http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=31151#axzz5eE6xyMDa

YEM je aplikacija koja se koristi za PSR Sx70, za PSR Sx75 i za Genosa. Zato je o njoj pisano na drugom mjestu, a ti ćeš kao budući vlasnik Tyors 5 lijepo otvoriti neku novu temu ili više njih s pitanjima o toj klavijaturi. ;)

VUNIMRAV
31.01.2019, 23:34
Caspere,pre par noci,do 3 iza ponoći sam čitao temu,i zbilja pažljivo,po drugi put,prvi put je bilo "u toku",i dodjem do 68 strane...tu mi pala roletna i rekoh,evo idem sad nastaviti.A muvam se iskreno oko T5,e sad videćemo.Imam ja već spremna pitanja ali jos je rano.

casper
31.01.2019, 23:35
Pratim ja tebe :D. I jesi li štogod zaključio na osnovu napisanog?

VUNIMRAV
31.01.2019, 23:46
Jesam!Da je Y napravila dobar aranzer,kvalitetan,ali da je ipak malo "ukakila"sa YEM,mada meni lično ne bi trebao praviti problem jer kad jednom prebacim svu gomilu materijala što sam godinama skupljao ja nemam više šta da radim sa njim.
Ako sam dobro shvatio,ritmu-songu mogu "podariti"sempl iz bilo koje fascikle-paka koji se nalaze u juseru i tako će biti sve dok ne budem eventualno prikopcavao opet Yem.Jesam li unpravu?Ako je tako onda je to moja klav!Jer kako sam ja shvatio,bukvalno uzmem sve mohe semplove koje koristim i preko yem ubacim ih pod istim imenom u t5,a tekst,ritam,registracije to mogu i pešački preko usb fleša,naravno pod istim imenima i rasporedu.Ako je tako onda je to super.A sad idem na onaj link.

casper
01.02.2019, 00:03
Sve si (uglavnom) dobo shvatio. Materijal sa starih klavijatura prebacuješ jednostavno, a ritmu pridružuješ sve ono što se nalazi pohranjeno. Ograničenje je 2GB Rama (ovisno o tome koliki ćeš imati ugrađen Flash) i numeričkih mjesta za praktički 127 tvojih starih klavijatura.
Svi problemi koji se spominju u ovoj temi vezano za YEM su odavno riješeni. Danas je to apliakcija koja radi bez problema i ima sve potrebne mogućnosti koje su potrebne. Ostaje i dalje problem ili nedostatak, kako hoćeš, to što se mora upisivati cijelokupan Pack da bi unio samo jedan sample. Međutim, ako se poslu pristupi na pametan način to uopće ne predstavlja problem. Preciznije, kada želiš testirati pojedine samplove upisuješ samo par njih, 5 ili 6 da bi čuo kako rade i da li ti trebaju. Tih 20, 30mb u Tyros 5 bežično upišeš za par minuta. Odabereš koji su dobri i ideš dalje. Na kraju "prebiranja", ubaciš ih u svoj "bazični set", popiješ kavicu sa ženom i ovih 20 tak minuta prođe u trenu.

VUNIMRAV
01.02.2019, 00:16
E sad(neću više pitati😉),tih probnih 4-5 kako ti reče,oni su za Yamahu isto jedan pak?Da li to znaci da i tad i svaki put treba obratiti pažnju na ona dva fajla cpi i ppf valjda,znači pistupak je uvek isti,ili...?

casper
01.02.2019, 01:06
Pitanje je baš "u sridu".

1. Svaki sound može biti samo jedan *.ppf.
2. Isto tako ti možeš staviti više soundova u jedan .*ppf.
3. Možeš staviti sve soundove iz jednoga Packa u *.ppf ( tako jest uobičajeno ali ne i nužno potrebno)

Za kreiranje *.ppi datoteke možeš koristiti samo jedan *.ppf fajl, onaj iz točke 3 i automatski ćeš dobiti klonirani/identičan sadržaj cjelokupnog Packa. Ali isto tako možeš unositi jedan po jedan iz točke 1. ili neke grupirane soundove iz točke 2.

Dakle, kada slažeš jedan Pack možeš u njega ubacivati i kombinirati sve materijale po želji, bez obzira da li se radi o "starim" sadržajima (uvn, uvd ...) ili "novim" koji su u *.ppf formatu.

Ali isto tako, iz tog Packa možeš "vaditi" sadržaje, slagati ih u *.ppf format po potrebi, a to sam opisao u 1., 2. i 3. točki.
Dakle, YEM nije napravljen niti zamišljen da radi samo u jednom smjeru, da ga puniš materijalom, kako kaže majstor u "one way modusu". YEM funkcionira u oba smjera. Prima u sebe mnoštvo formata ali izbacuje samo dva, *.ppf i *.ppi.
Dobro, postoji i onaj treći ali to je nivo znanja samo za odlikaše. ;)

MIDIGURU
09.03.2020, 22:08
Thanks

palas
05.03.2021, 09:33
Doslo vreme da se menja HD na tyrosu 5. Sta predlazete, kakva su vam iskustva? Gledam nesto ssd kingston 120gb...

casper
05.03.2021, 13:50
SSD od 120 su po cijeni isti kao "obični" HDD, pa je ovo dobar izbor. Predpostavljam da znaš da nećeš dobiti ništa na brzini ali to niti nije bitno.

palas
05.03.2021, 13:54
Da, znam sto se tice brzine. A i 120 mi je ok kad vidim da sam za 5 godina na starom hd od 500gb potrošio svega 7gb.

casper
05.03.2021, 14:16
Ma da, to će biti sasvim dovoljno. Veće zauzeće na discu mogu raditi jedino neka audio snimanja u klavijaturi ali i za taj posao ima mjesta i previše.

palas
05.03.2021, 15:22
Podelio bih ovde moje iskustvo mozda se nekome javi sličan problem..

Dakle, koristim stalno Hard Disk Recorder u tyrosu, naročito Multi track.
Sinoc se desilo to da sam pritiskom na Multi track dobio iskačuću poruku disk error. Nisam mogao da nasnimavam audio trake.

Skunuo sam disk, prebacio podatke u comp....analizirao hd iz tyrosa.... 8 bad sector. Vratio prazan disk u tyrosa, formatirao, vratio podatke koje sam imao na HD, nakon čega je sve proradilo kako treba.

Da napomenem da se nakon ove radnje moze javiti to, da vam se prvi put, kada pokrenete svoje audio snimke, nečuje nista iako se na ekranu vidi da je wav uredno pokrenut. To sam rešio običnim pokretanjem tastera record, kao da snimate novi audio zapis, nakon toga se valjda ponovo instaliraju potrebni fajlovi za prepoznavanje audio zapisa i sve radi kako treba.....Verovatno tamo oko hdr.root nešto, sad da ne trazim kako da to pravilnom, stručnom terminologijom predstavim....
Dodato:
Kako je da je, dovoljan razlog da se instalira nov ssd...

tonijo
17.02.2022, 22:41
Negdje se spominjalo da se na Tyros 5 može povezati android tablet i rukovati registracijama???

Da li je nekome poznato ili ostaje samo iPad??

Poslano sa mog SM-G975F koristeći Tapatalk

dmmacak
18.02.2022, 06:11
Moze! Ja sam koristio program na Androidu Midi commander. Uspeo sam da kontrolišem registracije u jednom folderu pa mi je to bilo malo ne praktično. Takođe pamti lokaciju registracije ne pamti samu registraciju kao preko Ipada. Pa u slučaju da ubaciš neku novu registraciju i promeniš niz, on menja te "pomerene" registracije. Inače jako brzo menja i ništa ne baguje. E sad da li ima neko rešenje da odabira i folder to nisam uspeo da provalim pa sam odustao. Jer mnogo mi konfuzno da mi sve registracije budu u jednom folderu i u slučaju da mi tablet ili tel zakažu, pa moram ručno, ko bi se snašao kad navikneš na drugi raspored. E sada da me pitaš kako sam to uradio morao bih da odvojim vremena i da se prisetim svega.. A vremena sada nemam, radim dva posla u jedva stižem da uradim ono osnovno na klavijaturi. Uglavnom mislim da sam sve to našao preko neta..

Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока

casper
18.02.2022, 07:18
Kod Genosa ide bez probema sa MIDI Commanderom ali nisam siguran da će Tyros5 to hendlati na isti način jer nisam probao. Uvijet je da uređaj s Androidom ima OTG.

https://youtu.be/vuf0vhejjKE?t=1085

tonijo
18.02.2022, 07:59
A da li program ima opciju SEARCH?

casper
18.02.2022, 08:24
Misliš na opciju Midi Learn? Ne znam kako se to kod Commandera zove ta komanda, nekako slično ali ona postoji. S midi uređaja stišneš kontrolu i ona automatski šalje sysex niz koji se zapisuje u commander.

tonijo
18.02.2022, 08:36
Ne, upišem početna 3 slova registracije i on ju nađe?

casper
19.02.2022, 01:11
Ne funkcionira to tako. Ako želiš da MIDI COmmander kontrolira klavijaturu moraš mu prvo zadati podatke koje će poslati. U stvari, u Comander snimiš kontrole preko funkcije REC midi message.

https://app.box.com/s/pasfeomshi3oi5p6869id49d7znkln89

casper
19.02.2022, 09:17
Lakše mi napraviti video nego pisati :D
Evo ga, friški iz pekare. Znam da će pomoći i drugima s obzirom se radi o Androidu u besplatnom MIDI Commanderu.

https://youtu.be/AciyaBoTXhQ