Prijava (LogIn)

Pokaži Full Verziju : Yamaha Tyros 5

Strane : 1 [2] 3

darko87
24.09.2014, 16:03
ja sam prebacio ,konacno sam ucitao sve bez problema radi....

tyros2
24.09.2014, 16:16
Da, da....

Sad je Tyros5 jedna sasvim nova prica...

Sa 2gb memorije nema joj premca.

Uh, puno se bolje osjecam.

Pozdrav

gagan
24.09.2014, 20:08
Auuu , ala su ovi tyros-i extra masine , nema sta reci , evo i ja prdjoh sa psr 1500 na tyros 2 , za pocetak hehehe a kasnije neki bolji t3 ili t4 .... al pervo da se ova spravica sredi , pa cu da postavim na demo snimci

tyros2
24.09.2014, 22:24
Cestitam Gagane,da bude sa srecom.
Dodato:
U Tyros5 sam nalodao 5 setova (990mb).
Sve radi besprijekorno.

Vrijeme je da se prodaje trojka..

pozdrav!

darko87
13.10.2014, 08:47
izasao Update 1.08 za os , ispravlja greske oko turkish packa i nekih custom voica koji nisu hteli dobro da se prebace

tyros2
13.10.2014, 21:49
Koliko su UPdatea izbacili za kratko vrijeme ni Korg mu nije ravan... :) :)

Salim se,sve je sad na mjestu i Tyros5 je stvarno masinka i po......

U Decembru izlazi Finalni UPdate za YEM!

Ja sam prebacio sve setove sa Trojke i sve je super.Sad uzivam u petici 100%!

Pozdrav narode

casper
13.10.2014, 22:50
Istina, malo se otegnulo s tim YEM-om ... na kraju je ipak najbitnije da sve proradi kako treba.
Baš mi je drago čuti da su vlasnici Ty5 zadovoljni. @tyros2 - sada trojka konačno može na bubanj :D

Imam pitanje. Da li ste primjetili da u radu s "peticom" postoje neki problemi poput povremenog zamrzavanja ili ne prihvaćanja nekih komandi? Ima li ikakva sitnica koja stvara probleme prilikom rukovanja?

mikimiki
14.10.2014, 04:05
Casper, ja jos nisam nista cudno primijetio.Jednom davno mi se jedna registracija zaledila u kojoj je bila sample harmonica ali to je vec otklonjeno u update.Od tada nikakvih problema.Jedino jos kuburimo sa ovim YEM ali valjda ce I to u Decembru da se sredi.

Jos su jednu glupost Yamaha uradila sto se tice audio styles.Mozes ubaciti samo jos nekih 9 audio ritmova I to ti je to.Nista od user audio styles I sto se mene tice cijeli concept I kako to Yamaha radi je totalno promasena investicija,bar sto se mene tice..

casper
14.10.2014, 08:28
Znači, iz tvog iskustva nema problema sa zaleđivanjem. To je dobro. Ali ovo s 9 audio stylova nije dobro. :(
Čime je ograničen taj broj? I kako to funkcionira u praksi, pri izradi stylova? Ako se ne varam, audio loopovi se pohranjuju u 128MB prostora na HD-u. Daj malo opiši gdje leži problem kod toga.

mikimiki
14.10.2014, 13:43
Novi audio styles idu u tih 124mb.Prebacuju se preko YEM I to je to.Ne mozes praviti svoje audio styles, bar za sada.Ako ostane ovako ja mislim da je ovo totalno gubljenje vremena.Yamaha je izbacila 4 seta audio styles za kupiti.Ali to su audio styles sto su bili u s950,nista novo.U jednom setu dodje 7-9 ritmova.Mozes ubaciti samo jedan set I nista vise.Totalni promasaj.

casper
14.10.2014, 15:21
Prilično su oni to zakomplicirali. Samo 128MB na HD za audio Stylove, a FlashRAM ide do 2GB? YEM nikako završiti kao da je to neka velika nauka, barem ne bi trebal biti za Yamaha tim.
Znači, ne mogu se izrađivati vlastiti audio Stylovi. :-O I ne mogu se međusobno kombinirati ovi njihovi koji se kupe?

Ne znam. Ili sav taj posao oko Ty5 rade onaku "usput", ili čekaju da konkurencija napravi nešto novo pa da nadograde ovaj postojeći sistem. Realno gledajući, ovih 128MB se lako proširi i na 128GB, a s dobro odrađenim YEM-om mogu stvarno dodati sve funkcije koje korisnici požele. Možda su iz tog razloga i pristupili "vanjskom" software-u kao opciji za manipuliranje, tj. nadograđivanje klaviajture.

Ništa, ostaje nam/vam čekati "bolje dane" i uživati u izvrsnom (tvorničkom) soundu koji izbacije ovaj aranger.
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/YYEiFBaKh1M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

mikimiki
14.10.2014, 18:46
Jedino tako da nesto i bude od audio styles na taj nacin, da se prosiri tih 124mb. Inace ako ostane ovako za mene je jedna obicna glupost. Sto se tice samog YEM, Yamaha nije ni planirala da ima sound creator. Zato sada i cekamo godinu dana da bi mogli ono sto vec T4 odavno moze.
Dodato:
Jedino tako da nesto i bude od audio styles na taj nacin, da se prosiri tih 124mb. Inace ako ostane ovako za mene je jedna obicna glupost. Sto se tice samog YEM, Yamaha nije ni planirala da ima sound creator. Zato sada i cekamo godinu dana da bi mogli ono sto vec T4 odavno moze.
Ja bi licno radje da Yamaha napravi jedan dobar drums expansion koji nije toliko kompresovan i koji zvuci zivlje.
Takodje se nadam da ce Yamaha ubaciti dobar drum editor u YEM gdje mozemo lako da popravimo bubanj u samom ritmu. Nesto slicno sto Korg vec ima u pa3x.

tyros2
14.10.2014, 19:09
@tyros2 - sada trojka konačno može na bubanj :D

Imam pitanje. Da li ste primjetili da u radu s "peticom" postoje neki problemi poput povremenog zamrzavanja ili ne prihvaćanja nekih komandi? Ima li ikakva sitnica koja stvara probleme prilikom rukovanja?

Trojka ce na VELEprodaju uskoro :) :) :)

Treba mi jos vremena da sve prebacim iz nje u Peticu.Mnoge stvari se moraju rucno raditi iz razloga sto YEM jednostavno nemoze da prekonvertuje sve Stylove.
Posto se u folderu tokom svih godina drugovanja sa PSR-9000 pa zatim Tyros2 pa trojka nakupilo nekoliko stotina ritmova eeeee to je puno za YEM pa prilikom ucitavanja zamrzne. :)

Posto nemam bas puno vremena da ispitam to detaljno ja sam pored Custom voices stavio nekih 50-ak ritmova i to mi je automatski prekonvertovalo, a druge : rucno brate :).

Eto ,....

Inace klavijatura besprijekorno radi bez ikakvih trzavica,"this and that" i slicno :)

Pozdrav!
Dodato:
Jedino tako da nesto i bude od audio styles na taj nacin, da se prosiri tih 124mb.

Mail box ti je pun,obrisi mailove.... :)

casper
15.10.2014, 17:31
@mikimiki - sumnjam da u startu nisu planirali Voice editor prilikom izlaska Ty5, time bi sami sebi sjekli granu na kojoj sjede, prije mi se čini da laganim poboljšavanjem/nadogradnjom YEM-a daju korisnicima samo ono što oni (Yamaha) žele i na taj način kontroliraju "trgovinu" vlastitog softwarea, prate oni jako dobro što se piše na forumima i kakve su reakcije korisnika,

Eto, upravo danas je izašla zakrpa sa verzije 2.0 na 2.1.

[V2.1.0 to V2.1.1]
- Fixed a problem in which, when importing the Library (.uvi) file which contains some particular Tyros4 Custom Voices, the application would crash. (Use firmware V1.08 or later of Tyros5)
- Other minor problems have been corrected.

Nije nešto, ali vidi se da rade :D i ostaje nada da će s najavljenom verzijom 2.2 zakrpati sve rupe i rupice.

A nakon toga bi bilo dobro vidjeti i neke opcije koje spominješ (realtime edit pojedinih elemenata druma). Pa to su odavno imali i lowcost aranžeri (Roland E50) ugrađeni kao opciju.

Čekamo daljni razvoj događaja ... možda i ja ipak na kraju kupim to "ružno šareno šklopocalo" :D

P.S. jedino ako me prije toga Korg ne iznenadi s nekim brojem 8 u nazivu :p

velja87
15.10.2014, 18:52
@casper kao korgovac tvrdim da ni sledeci model korg-a nece moci da parira tvom t4, a kamoli t5(po zvuku). Korg opet ima neke svoje prednosti, a tu mislim na nacin rada koji je na korg-u dosta olakasan time sto je jako otvoren OS. :)

mikimiki
15.10.2014, 20:08
Svaki od njih ima svojih I mana I prednosti, I to ce vjerovatno uvijek tako da bude.Ali bar bi top modeli morali imati neke stvari bez kojih se ne moze sto se editinga tice.Malo je Yamaha usrala( kako drugacije da se izrazim) sto se tice YEM.Ostalo je sve ok.Zvuci odlicno.Daje jos samo imati vremena I volje za sredjivanje.

casper
15.10.2014, 20:12
U potpunosti se slažem se s tobom, @velja87. Da od Yamahe uzmu sound, 2GB flash roma i tipke (iako ni one nisu baš nešto), a ostatak od Korga, to bi bila prava kombinacija za aranžer sladokusce.

Na žalost, ta koncepcija ne ide u prilog proizvođačima i mislim da ćemo još dugo čekati da se situacija promjeni u našu korist.
@mikimiki - što se tiče YEM-a, Yamaha je jako usrala i to je evidentno, sve sam više siguran da se ne radi o propustu ili nestručnosti Yamahinog tima već je pozadina potpuno druge prirode, još veće "zatvaranje" edita kako bi prodali što više svog materijala

Akordeonista
18.10.2014, 20:54
Vala ni prethodni modeli Tyrosa ne briljiraju od mogucnosti editinga! Odnosno, mozda i imaju mogucnosti editovanja zvuka ali je Sound Editor totalno nepregledan!

Malo je off topic ali zna li neko kako da namestim da Pitch ili Modulation tocak ima funkciju netemperovanog glisanda kod zvuka harmonike?
To je onaj "Vaaauuu" efekat na harmonici koji se javlja tako sto se u toku svirke dirka polako otpusta i pre nego sto klapna totalno zatvori otvor kroz koji ulazi/izlazi vazduh. Kemis ga je obilato koristio u kompoziciji Tugovanka (stalno je svira na tezgama na pocetku svog solo programa).

mikimiki
19.10.2014, 01:16
Mali JV demo na T5.Jedna prije svirke od sinoc.
Nazalost ja pjevam...Nema veze, slobodno kometarisite.Svirano na T5, mixer Behringer x32 producer I mikrofon Heil PR35.Sve snimamo direktno na mixer od prve.

Nisam Jv svirao bar jedno 7-8 godina.
Moze I JV na T5.

https://soundcloud.com/mirza-mesanovic/mikimiki-proba-slike-u-oku-luis
Dodato:
I jos jedna laguna. Fabricki ritam sa DMX live kit.

http://m.soundcloud.com/mirza-mesanovic/provincijalka-balasevic-mikimiki

casper
29.12.2014, 14:50
Eto i kraja godine, a od Yamahinog obećanja "nula bododva". :(

Yamahin tim je potpuno zakazao i mislim da im uopće nije stalo što će misliti oni rijetki korisnici koji žele maximalno koristiti klavijaturu. Koliko vidim na stranim forumima, velika večina uopće ne reagira na to što nije izašao najavljeni update. Izgleda da nove modele Tyrosa većinom koriste dokoni starci i svirajuću u svojoj sobici zabavljaju bakice u vrijeme popodnevne kave :D
Yamaha je vjerojatno svjesna ove činjenice pa im se živo fučka za onu manjinu koja želi izvući maximum iz klavijature i koji su očekivali napredak s izlaskom novog modela. Na moju sreću, napravio sam dobru procjenu, zadržao Ty4 i uz to zadržao soma i nešto eurića u svom đepu. Bez obzira na tu činjenicu, toplo se nadam da naših par prijatelja s foruma neće dugo čekati ovaj update i da će konačno biti potpuno zadovoljni mogućnostima koje on nudi.

Za utjehu, Yamaha je prije par dana (23. 12.) izdala dvije nadopune, patch listu za Cubase i Stage Pack u kojem se nalazi nešto materijala za Tyros5, 5 Custom Drum, 17 Styles i 5 banaka registracija. Vjerojatno će ih @mikimiki i @tyros2 instalirati u svoje mašine pa ćemo uskoro čuti da li što vrijedi ova "kompenzacija" dok se ne pojavi novi update YEM-a.

Dodano:

To se zove intuicija. Ovog trena su stavili novi Firmware 1.10 i novu verziju YEM 2.20. (http://download.yamaha.com/search/product/?site=usa.yamaha.com&language=en&category_id1=16277&category_id2=16535&category_id3=&product_id=1883955)
Valjda sam ih trebao izružiti prije, pa bi od straha prije i reagirali. :-)

tyros2
29.12.2014, 18:58
Ma svidja mi se ova petica sve vise i vise :)

Pa jedina klavijatura koja ima alternativu.

Ako neradi Tyros5 Yem,rade Tyros3/4 Sound creatori,ako ih ne prodas........ :) :)

Fino se je Yamaha sjetila toga,.... :)

Drazen1964
29.12.2014, 20:14
Evo stigao novi OS 1.10 i YEM 2.20 za Tyros 5
Dodato:
Još jedna novost YEM 2,20 može uvesti SF2 podatke pomoću drag and drop i to radi savršeno! Uvezeni sound možete uređivati dalje u YEM.
Jednostavno povucite SF2 datoteku putem drag & drop u gornji dio editora i onda se automatski stvara paket s odgovarajućim soundovima.

Ovo sam prepisao sa yamahinog (njemačkog) foruma, za kolege koji neznaju njemački

casper
30.12.2014, 18:12
Propustio si pogledati par postova iznad, već smo komentirali novi update. ;)
Da, može se unijeti SF2 ali tu su i još neke novine. Evo popisa

[V1.08 to V1.10]
Changed specification;
- You can now edit the preset Voices by using Yamaha Expansion Manager V2.2.0.

Solved problems;
- Replaced the icons for some preset Voices so that they indicate the proper instrument.

- Minor problems have been corrected.

V2.1.1 to V2.2.0]
- You can now edit preset Voices of the Tyros5. (Use firmware V1.10 or later of Tyros5)
To edit Tyros4 Custom Voice, please re-import UVI files on the latest Yamaha Expansion Manager.
- You can now import Tyros4 Custom Voice (.uvd/.uvn) using Import Content.
- You can now import SoundFont files (.sf2). However, some may fail to be imported or, even if imported, may not sound properly.
- Within the Drum Voice creating function, settings have been fixed so that you can create continuous (non-decaying) sounds.

Zgodno je pogledati video koji opisuje kreiranje novog zvuka.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/OolQObg4qzc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Čini se da je sve što treba tu i pod rukom. Ipak, žali mi se @tyros2 da je YEM nešto spor s manipulacijom nekih packova. Treba još provjeriti tu informaciju, vidjeti da li je izvršena i nadogradnja sam klavijature. Pokazat će vrijeme i čut ćemo što kažu korisnici.

@Drazen1964 - sjećam se da si se raspitivao o Ty5 i da si planirao kupovinu. Kako je to na kraju završilo?

Drazen1964
30.12.2014, 19:04
Po pitanju kupovine Tyros 5 čekam da Yamaha riješi svoje propuste, klavijaturu sam probao u Ptuju prije par mjeseci i bio sam ugodno iznenađen sa gostoljubivosti prodavača. Spojio je Tyrosa na razglas i imao sam priliku probati par sati što sve nudi Tyros 5, snimio sam par audio datoteka sa HD rekordingom u samom Tyrosu, da mogu kod kuće preslušati. Tyros radi savršeno na kvalitetnom razglasu i ima druka u što sam se i sam uvjerio, tko kaže da nije tako nema pojma o čemu priča ili još nije probao klavijaturu na kvalitetnom razglasu

casper
30.12.2014, 19:15
Tyros5 radi izvrsno, mislim da tu nema spora.

Da li misliš na neke druge propuste osim YEM-a koji je bio problematičan? Nadam se da su ovom verzijom zakrpali sve rupe i rupice.

Drazen1964
30.12.2014, 19:25
Pratim njemački forum i vidio sam da se ljudi žale na YEM da nema sve mogućnosti koje su bile u prethodnim modelima moguće ima i par slika gdje je prikazano što još od parametara ne radi za podešavanje

casper
30.12.2014, 20:03
Koliko vidim, nema svih opcija koje su se nalazile u "starim" Voice editorima. Međutim, radi se takvim "sitnicama" koje je koristilo možda 1% svirača. Od tih 1% je vjerojatno samo njih pola znalo čemu one i služe. :D Karikiram stvari, da me se ne shvati krivo.

Mene više smeta to što se YEM-u ne dodaju neke nove mogućnosti edita koje nisu bile viđene u starom Voice Editu. Mislim na bolju obradu Sounda i mogućnosti koje imaju moderni sampleri ali i na neke napredne mogućnosti obrade Styla. Jasna je politika Yamahe, nudi nam dobar proizvod, a ako želimo dodatni materijal možemo ga kupiti njihovom shopu. :D

Rekao sam ovo još ljetos, moj je dojam da Yamaha nije slučajno unijela novost u obradi materijala i da se za to koristi vanjski software, YEM. Nadogradnjama istog može jednostavno i dozirano davati korisnicima samo one mogućnosti koje Yamaha želi i na neki način pratiti konkurenciju i njihov napredak. Hardware instrument je samo platforma bez koje nije moguće koristiti ono što Yamaha "prodaje" u YEM-u. A moramo priznati da u toj "platformi" ima mjesta i mogućnosti za "popunjavanje". Primjer su Audio Stylovi vezani uz kapacitet HD-a (a tu ima prostora i previše) ili Ram koji je sada 10-tak puta veći od konkurencije. Vjerojatno su predvidjeli da će u budućnosti biti moguće ugraditi i veće kapacitete od sadašnjih 2GB.

Drazen1964
30.12.2014, 20:26
Yamaha se drži svoje politike, manje mogućnosti klijentima to bolja prodaja u njihovom Shop-u, a to što su manje prodali Tyrosa 5 od Tyrosa 4 to ih izgleda baš i ne interesira mnogo. Dosta ljudi nije promjenilo Tyros 4 za Tyros 5 iz poznatih razloga, nisu mogli sve iz četvorke preuzeti u peticu.
Zašto nema novije verzije XG-Worksa, mislim da je svima jasno zašto, zašto nema novijih mogućnosti u YEM-u, sve to oni daju na kapaljku, jer bi bilo previše konkurentskih firmi sa ponudom semplova za Tyros 5.
Kad pogledaš Turske stranice što su sve mogli da odrade na Tyrosu 3 i 4 samo za njihovu vrstu muzike i kakve sve mogućnosti su oni iskoristili u izradi sounda i styla, a što sad mogu ponuditi za Tyros 5.

casper
30.12.2014, 21:50
Djelomično je točno to što kažeš. Međutim, za Stylove je ostala ista stvar, i to za sve modele tyrosa. XGWorks se ne razvija i potpuno je jasno zašto. Ali ako usporedimo taj software s konkurencijom, on je svemir. Druga je stvar što ljudi nisu sposobni baratati njime i što bi željeli imati sve na tač ekranu i u klavijaturi.
Uostalom, obojca smo svirali Technicsa pa znaš o čemu pričam. Ali danas gledajući, meni nimalo ne nedostaje njegove mogućnosti (KN7000). Operativnost na samoj klavijaturi je istovremeno i zamka u koju lako upadneš i tada ne primjećuješ da je skučenost veliki nedostatak kada se radi na taj način. Komfor koji daje rad na računalu/tabletu je nenadoknadiva stavka.

tyros2
30.12.2014, 22:41
Evo objasnicu malo sto se tice "sporosti" kod YEM-a:

Prije toga da kazem da se u njemu nalazi preko 1GB samplova.

1.Kad hocemo da ga startamo potrebno mu je 7-8 minuta da se otvori(imam instaliran na 2 kompa W-7 i W-8).
2.Svaki puta kad idem na ikonu instrumenta(TYROS5)on cekira sve i tako ga salta 10-ak minuta ,najvise zastajkuje na Turkish packu zbog nekog razloga.
3.Prilikom biranja voices/drums sporo reaguje kao da uvjek nesto cekira i slicno

I ono najgore sto prilikom i najmanjeg Editovanja nekog customa mora se sve ponovo prelodati a to je UBITACNO SPORO.U mom slucaju najmanje 1 sat!PRIMJER:recimo da nam je prejaka Bas Noga u nekom drum setu ( a to naravno slusamo preko samih Stylova),da bismo smanjili tu Bas Ngu i ponovo je preslusali u stylovima potrebno je 1sat!
Ja bar nisam nasao brze rjesenje.

.................

Sto se tice same klavijature tu NEMAM nikakvih zalbi,radi perfektno,na Razglasu izlazi dosta bolje od Tyros3.Svi oni silni setovi koji su uradjeni na Tyros3/4 rade savrseno bez i najmanjih problema.Nisam se pokajao nimalo sto sam je uzeo.

Samo ovaj YEM zadaje nevolje za sada :) :)

casper
30.12.2014, 23:00
Ne znam, možda je konekcija između računala i klaviajture problem. Spajaš se bežično? Je si li probao putem USB sticka prebaciti sadržaj?

Prejaki bas bubanj na Stylu rješavaj u samoj strukturi Styla. Nema smisla korigirati jedan element i modulirati cijeli set. Jedino ako to nisi dao samo kao primjer.

tyros2
30.12.2014, 23:40
Bas bubanj sam naveo cisto za primjer,mislio sam na bilo koju vrstu edita.

Ja kako sam primjetio "Wirelles" sluzi samo za lodanje PACK-ova u klavijaturu.Ovdje mislim konkretno na sve osim Audio stylova,sa njima nemam iskustva jer ih nemam.
Uvjek lodam setove preko USB!
Prilikom rada sa YEMom klavijatura mora biti konektovana sa USB Cablom.
Ali opet sve sto radis-editujes u samom YEMU mora biti "Sejvano" bas onako kao na Videu,ili Wirelles putem ili sa USB,treceg nacina nema ili ga ja jos nisam pronasao.

Znaci sto vise PACK-ova I GB ima vise vremena zahtjeva.

Pa I ako pravimo novi Custom da bi ga probao u samom stylu moras da lodas SVE ponovo.

Jos nesto da pojasnim.Tyros5-YEM nisu spojeni u smislu kao Tyros3/4-Sound creator.Neznam kako to da objasnim ali kao da su YEM-T5 indirektno spojeni.

Imam obje klavijature tu,jedna pored druge.Tyros3 i Sound creator rade kao Formula1 :)
Dodato:
Mislim ja Casperu :) vrijeme je da i ti umjesas svoje prste tu,tj da uzmes T5.. :).

Brate tesko je ovako,ti postavljas pitanja a mi odgovaramo.

Mnogo je lakse obrnuto... :) :) :)

casper
31.12.2014, 00:01
He he, nek i vama bude malo teško <:-P

Shvaćam ja da problem postoji pa pokušavam shvatiti nešto što nemam "u rukama". Zato napikavam s pitanjima, i obećajem da neću više. Barem ne ove godine. :D
Postavlja se jedno, ono osnovno koje smo preskočili, jesi li pravilno instalirao drivere od klavijature u računalo?

Neću sigurno uskoro kupovati Ty5, imam nekih drugih prioriteta :D. Ali ono što je sigurno, poslije "dočeka" i malog odmora "u planini" ću svratiti do prijatelja koji ima Ty5 pa ćemo poraditi na problemu zvan YEM. I ako treba "oprati" ove diletente iz Yamahe da nas ne za****ju više. :lol:

tyros2
31.12.2014, 01:17
Driveri instalirani po propisu,YeEModmah prepozna klavijaturu.Na ovo bih jos dodao da ako klavijatura nije spojena kako treba sa racunalom,YEM izbacuje "upozorenje" da klavijatura nije spojena.

:).. Samo ti pitaj,salio sam se ja,a ko ce nam pomoci ako neces ti.. :)

U svakom slucaju hvala na svemu

Sretna nova godina svim clanovima YU-MIDI foruma.

casper
31.12.2014, 01:27
E, stvarno nemam više ideje .... a onda niti pitanja, he he he, nadam se da ćeš možda naći dobar odgovor na stranom forumu ... pratimo se, ;)

I ja se pridružujem čestitkama, želim svim forumašima što više ljubavi, zdravlja i veselih nota u novoj 2015. godini.

darko87
01.01.2015, 17:55
Yamaha daje besplatno da se skine Stage pack

This pack file contains 5 Custom Drum Kits, 17 Styles and 5 Registration Banks, adjusted for the usage on stage. The intention of this pack: more power and presence especially for the drum sounds within the styles.
The Styles are selected Tyros5 Preset-Styles which are using the Custom Drum Kits. The Custom Drum Kits are based on Tyros5 Preset Drum Kits and can be edited and saved with the version 2.2 of “Yamaha Expansion Manager”. The Registrations call up the original Preset-Styles on the uneven numbered Registration Memories and the edited Styles of the Stage Pack on the even numbered Registration Memories, allowing you a direct comparison between original and remixed styles. Ima par ritmova koji su meni jako zanimljivi

casper
01.01.2015, 19:18
Da, Stage pack i pored toga su izdali patch list za Cubase.
Taj info kao i onaj za Update klavijature i YEM-a je bio objavljen na forumu još prije par dana. (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=276439&postcount=358#axzz3Naub7Etp)

Ako nekoga interesira, postoji i besplatno preuzimanje za njemačko tržište za Custom Voices SFX-1 i KARNEVAL Multi Padove. Nešto se Yamaha razmahala s ovim free materijalom. :D

tyros2
20.01.2015, 18:37
Stage Pack-nista narocito....onako.Nemogu se editovati u YEM-u.

Da se vratimo YEM-u.Sa zadnjim Updateom je dosta poboljsan mada jos uvjek nije na nivou T3/4 sound editora.Jos uvjek fale neke sitnice ali naravno bez njih se moze zivjeti.

YEM sada 100% konvertuje Tyros3/4 Custom voices/drum bez ikakve greske.

Mogu reci da je tek sada Tyros5 na nivou na kojem treba da bude,i tek sada se vidi velika razlika (pozitivna) na osnovu predhodnika.

Ukoliko neko zeli da uzme klavijaturu i interesuje ga nesto,slobodno neka pita.

Pozdrav!

casper
19.02.2015, 12:23
Danas je izdan novi update. Ovog puta je Yamaha promptno odradila posao. Korisnici su se žalili na zastajkivanje klavijature prilikom brzih izmjena registracija, a vezano uz Ensemble Voices.

[V1.10 to V1.11]
- Fixed a problem in which, when the panel setups have been changed by the Registration Memory or the One Touch Setting, or when the Ensemble Voices have been changed, Style and/or Song playback would occasionally lag.

- Minor problems have been corrected.

tyros2
22.02.2015, 12:32
Da

Nema vise problema,ovo su rijesili...

U ovom slucaju bili su brzi,,,,

casper
22.02.2015, 13:01
Interesantno i istovremeno veoma indikativno. Vrlo sličan problem, sličnih simptoma je imala Audya i do danas nije riješen nikakvim update-om. Yamaha to odradi praktični 30-tak dana od prijave nedostatka. Ako se ne varam, jedan je korisnik nedavno prikazao video, obavijestio Yamahu o problemu i nije pristao na to da šalje klavijaturu u "centralu" da bi istu testirali. Znači da se nije radlio o Harware problemu.

To dokazuje da bi razmišljanje koje sam napisao prije par mjeseci moglo biti vrlo blizu istine.

Ne znam. Ili sav taj posao oko Ty5 rade onaku "usput", ili čekaju da konkurencija napravi nešto novo pa da nadograde ovaj postojeći sistem. Realno gledajući, ovih 128MB se lako proširi i na 128GB, a s dobro odrađenim YEM-om mogu stvarno dodati sve funkcije koje korisnici požele. Možda su iz tog razloga i pristupili "vanjskom" software-u kao opciji za manipuliranje, tj. nadograđivanje klaviajture.
Pročitajte više na: YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum - Videti jedan post - Yamaha Tyros 5 (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=274216&postcount=349#ixzz3STTQmuGp) http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=274216&postcount=349#ixzz3STTQmuGp
YU-MIDI.org - Pravo mesto za prave muzičare

Ova "glupa" ograničenja od strane Yamahe vezana uz način izrade audio loopova i njihovom broju vezana jedino uz tržišnu politiku i ne ovise o tehničkim mogućnostima Tyrosa5.

tyros2
22.02.2015, 15:07
Ova "glupa" ograničenja od strane Yamahe vezana uz način izrade audio loopova i njihovom broju vezana jedino uz tržišnu politiku i ne ovise o tehničkim mogućnostima Tyrosa5.

To mene i najvise zabrinjava.Ta poslovna politika.

Ako povecaju GB-tazu na Tyros6 a ne budu voljni zbog poslovne politike dogradit na T5...eto problema meni sa zenom..... kako joj objasniti da se mora uzeti T6. :) :) :)

Sky Net
11.03.2015, 05:06
Pozdrav ljudi. Novi sam na forumu, pratim vec dugo vijesti i desavanja o Tyros-u 5 (vlasnik sam trojke) i spreman sam za prelaz na peticu, pa rekoh da se ukljucim i ovdje :) skinuo sam YEM, zadnji firmware, USB drivere i ostalo, sve spremno ko zapeta puska, jos da ode trojka i napadam T5 76-cu :) imam par pitanja:
1. Kakva je sada situacija sa YEM-om, jel se i dalje mora raditi reload svega nakon editovanja neke od boja ili drum kitova, ili su to pametnije rijesili?
2. Moze li mi neko objasniti kako ide stvar sa linkovanjem audia na multi-pad, bolje receno, GDJE je smjesten taj audio file, na tih skromnih 120 i koliko vec mb ili negdje na HDD-u? I da li je taj ''audio'' pad pametan, pa krece na prvu u taktu, ili ga moram pritisnuti u milisekundu da bi svirao na mjestu? Na T3 su multi padovi u biti midi fajlovi koji koriste interne instrumente, i rade precizno ''na prvu''. Svaki user koji sam ja sam pravio sam morao koristiti u sync-start modu da bi kretali na prvu(na kraju sam ih prestao praviti, jer je beskorisno)
3. Klavijaturu cu uzeti sa 1 Gb flash memorije. Uz tu memoriju dobijam dva vaucera za bilo koja dva pack-a koja yamaha prodaje. Nakon registracije, skidanja i importovanja tih packova, da li ja mogu zamijeniti svoj ram za drugi(mutec 2gb)? Nekom logikom mislim da je ta registracija packa vezana negdje u sistemu, a ne u ram-u, ali nisam upoznat sa tim, pa ako neko bolje zna neka me uputi :)
4. Sve moje boje i drum-setovi sa T3 su spaseni na HDD-u u jednom fajlu, koji se pri paljenju ucitava u RAM. Da li je taj fajl ustvari ''PACK''?
Ja se unaprijed izvinjavam ako sam postavio neko od pitanja koje je vec razjasnjeno.

tyros2
11.03.2015, 09:48
1. Da mora se relodati svaki puta.

2>Nisam probao to ,probacu cim prije pa cu ti odgovoriti.

3. Neces imati nikakvih problema prilikom zamjene memorije

4. Da to je jedan pack na T5 I takvih mozes imati bezbroj u t5 odnosno onoliko koliko ti 2gb rama dozvoljavaju.

Pozdrav

Sky Net
11.03.2015, 14:06
Hvala kolega na odgovoru, sad mi je jasno ovo za pack. Kakvo je stanje sa npr mojim ritmovima koji koriste taj pack, idu u isti folder gdje i moje boje, i onda sve radi kako treba? Najvise me zanima ovo. Npr, set sa T4, dao mi prijatelj, ima custom drum kit i neki user strings koji mu je bio na mjestu 120, i njegova gitara sa user mjesta 60. Naravno u mom T3 ja moram to prepodesiti, jer je on limitiran na 127 mjesta. Jel i T5 ima taj problem, ili ce on sve te boje sa T4 citati kako treba ako ubacim i njegove ritmove u isti folder?
Dodato:
Da budem precizniji. Imam folder sa drum setovima i bojama sa T4, i recimo jedan style. U tom style-u, na perc traci je neki njegov custom set sa user mjesta 5, na drum traci drum kit sa user mjesta 20 (mislim na user mjesta u drum setovima). Na bass traci je npr mega bass, na pad traci i ostalim trakovima neki od njegovih user boja. Ako ubacim sve njegove farbe, drum setove i ritmove u jedan folder, da li tyros 5 ocitava sve kako treba, ili ja moram rucno stelovati i pogadjati gdje je koji set bio? I kojim postupkom uopste taj folder sa usb-a postaje pack, ili se u YEM-u jednostavno selektira sve, i prilikom importa to postaje pack?

tyros2
11.03.2015, 15:27
Svaki set sa Tyros3 ili Tyros4 ces staviti u posebne foldere,

Znaci u jedan te isti folder sve sto je vezano za taj set:Library sa custom voices/drums,multi pads,styles,Registrations...

Onda ih takve nalodas/importujes u Yem. Pack ce sve zapamtiti i u ritmovima,Multipadovima ce sve raditi kako treba.

Iz Yema ih lodas u klavijaturu,..moj savjet lodanje preko USB.

Sky Net
11.03.2015, 18:15
Razumio. Moj T3 kompletan postaje pack, kao i ti semplovi sa T4 - drugi pack, itd.
Kakva je situacija sa importovanjem custom semplova iz jednog mog seta od T3 u neki od setova u pack-u od T4?

tyros2
11.03.2015, 18:57
Nevidim problem u tome,mada nevidim ni razlog zasto bi to trebalo.

Kad nalodas Pack-ove ,sve iz tih packova je jednako dostupno kao i interne stvari!

Mozes da mixas sve nabilo koji nacin ti se prohtije.... :)

Ma sila velika ovaj Tyros5.Ogroman napredak na osnovu Tyrosa3.

Sky Net
11.03.2015, 19:34
Ne ne, mislim ako imam drum set sa 5-6 specificnih semplova u jednom packu, da li je moguce da ih prebacim na isto mjesto u drugom setu u drugom packu, kao sto se radilo u Yamaha Voice editoru, jer i dalje imaju dvije trake za bubanj/perkusije(mislim na transfer vlastitih semplova, koliko znam sve iz Yamahinih packova je zasticeno). Jos da mi je saznati na kom principu rade audio-linkovani multipadovi, to bi bilo super. Koliko mogu da shvatim do sada, jedina zamjerka YEM-u je sto uvijek radi reload, a duzina tog reloada zavisi valjda od kolicine materijala.

tyros2
11.03.2015, 23:36
Ok,probao sam Multi pad.

Nazalost nije "pametan" I krenuce onoga trenutka kad ga startamo nevezano u kojem djelu je ritam.
Audio multi pad se nalazi na HD ili USB I direktno vuce audio fajl sa njih.,sto znaci da ne koristi internu memoriju.

Posto u tyros5 ima I previse prostora,nevidim razlog zasto ne napraviti multi padove u regularnim Midi-audio fajlovima preko nekog programa I odatle ih vuci kao "pametne".

Sky Net
11.03.2015, 23:44
Dobro je sto je materijal na hdd-u, lose je sto nema sinhronizaciju starta. Dobro. Ja imam lose iskustvo sa pravljenjem multipadova U klavijaturi na T3, imao sam taj isti problem sa sihnronizacijom. Moze li mi neko potvrditi da li postoji programcic u kom se moze externo praviti multi pad, a ne u samoj klavijaturi, kao sto imaju programi za half bar creation, razlicita tempa po varijaciji ili sl. U tom slucaju bi se taj audio materijal mogao sloziti unutar semplovane boje, i da se midijem trigeruju audio fraze iz te boje. Svakako planiram ici na veci ram, a ni tog materijala nece biti terabajt. Hvala na trudu tyros2.

tyros2
12.03.2015, 00:04
Za pravljenje multi pada od "Audio loopa" :npr. tarabuke ja koristim sledece programe:

Recycle
Wave lab
Style works
One man band

Tako sam naucio I nemjenjam naviku ali sam ubjedjen da postoji I nacin da se to uradi sa manje programa.

Postoje I programi za pravljenje multipada od Midi fajla i od style fajla,i ako malo odes u "pretragu" nacices ih.

Doduse uvjek postoji alternative zvana Dr Casper -ginekolog za Yamahu :) :) pa i on moze pomoci strucnijim savjetima ....

pozzz

casper
12.03.2015, 00:19
PadMaker-Midi i PadMaker by Michael Bedesem su dva programa namjenjena za izradu "klasičnih" Multipada.
Nemam posebnog iskustva sa Multipadom koji ima Audio podlogu. Meni je trebalo par komada pa sam ubacio sample i jednostavno ih pokrećem sa multipad gumbom. Oni ionako kod Ty4 nisu vezani uz tempo pa mi je to neupotrebljivo. Kod Ty5 je ta funkcija napredovala ali ne mogu ništa pametno reči jer JOŠ nemam klavijaturu. :D

Postoji jedna caka koju ljudi ne znaju, a vezana je uz pokretanje multipadova. Ako se drži pritisnut SELECT buton i odabere neki od 4 varijacije, dobivamo tkz. synhro start. To znači da će se multipad pokrenuti tek kada s lijevom rukom pritisnemo harmu. To se može upotrijebiti kada krećemo ispočetka s ritmom ili kada je već ritam u upotrebi (sredina pjesme). Za MIDI u multipadu vrijedi da kreće od prve dobe, a kod audio vrijedi da kreće od trenutka pritiska harme.

Sky Net
12.03.2015, 01:00
Zdravo casper. U mom slucaju, nijedan user multi pad ne krece na prvu, to i jeste caka. Ima izvlakusa da se multipadovi stave u sinhro-start mod, ali tacnost njihovog pocetka opet zavisi KAD je akord pritisnut :) sto ih opet svrstava u dugmad visokog rizika. Na T3 sam ja te stvari odradjivao tako sto u neki od user/voice drum kitova ubacim semplove, i onda isprogramiram kada ce koji da svira unutar trake u ritmu. Ni na T5 koliko sam procitao nije nista bolja situacija, i tih 500GB HDD-a za pohranu audio materijala mi ne znace nista, jer cu umjesto audio multipadova morati ponovo praviti user setove sa semplovima, programirati ih u aranzmanu, biti u neku ruku ogranicen, zrtvovati jednu traku i koristiti RAM memoriju. Sve samo zbog toga sto T5 ne pamti cinjenicu da multi pad krece na prvu, makar ga pritisnuli na drugoj dobi, kao sto to radi sa svojim fabrickim multipadovima. Snimio sam video sa tom problematikom, cekam da se uploaduje. Cak i na stranim forumima ima rasprave o tome.
''Just be aware that only one audio Multipad can play at a time and there is no repeat function, nor synced to the beginning of the next measure when activated. You have to manually time when you want it to play. Another forum member has taken the initiative to try to get Yamaha to fix this in a future firmware update, so that you can have your audio Multipad start exactly on beat on the next measure of style play when activate''Iako ovo mogu istaci kao manu, jako se radujem svom T5, da to naglasim, da ne bih ispao hejter i spamer. :)

casper
12.03.2015, 01:06
Ako sam te dobro shvatio, ti govoriš o MULTIPAD-u kojem se u pozadini pokreće audio.

Sky Net
12.03.2015, 01:13
Za T5 je pitanje u vezi audio multipadova, jer na T3 nijedan multi pad koji nije fabricki nema start vezan na prvu dobu. Nebitno da li se radi o najobicnijoj frazi koja je sa tonom piana, ili o uvedenom semplu pohranjenom u nekoj od user farbi, potpuno je isto, multi pad na T3 je u biti midi-triger, potpuno je isto svira li jedan ton koji pokrece sempl ili je neka midi fraza. Samim tim sto je user, on gubi tacnost first count start-a, i to je ocigledno sistemski tako. Probao sam sve softvere za mp koje si naveo, potpuno ista stvar, ako ne pogodim na prvu - ode sve, bilo u sinhro start modu ili pritiskom na dugme. Na T3 i nije neka steta. Steta je sto je isti problem ostao na petici, uz svu muku od saznanja da se materijal audio multipadova pohranjuje na hdd koji je ogroman.
@tyros2, ja za obradu i midi i audio materijala koristim Cubase 8 PRO, ali mi nista od toga ne rjesava navedeni problem sinhronizacije, koji je ukorijenjen negdje u Yamahinom sistemu.
Bilo bi super da se javi neko ko ima neki od premium packova koji ima svoje multi padove, iako sumnjam da ti placeni ne krecu tacno na ''prvu''.

casper
12.03.2015, 01:29
Tako je, imaš pravo kada kažeš da se USER multipadovi ne ponašaju kao PRESET. Nisam se time posebno bavio pa na to nisam obratio pozornost.

Problem sigurno leži u samoj koncepciji Tyrosa, a ne u načinu izrade samog multipada. Da je tako dokazuje mali test koji sam upravo napravio, kopirao sam neki PRESET MULTIPAD-a u USER i on više nije "pametan" kao kad se nalazi na svom tvorničkom mjestu.
E JBG-a, nitko nije savršen :D

dmmacak
12.03.2015, 09:26
Ja se izvinjavam unapred. Citam ovo i delimicno mi je jasno, dali se radi o midi multi padovima i audio multi padovima koja ja nemam. Ja sviram jos uvek T2 i imam neka kola uradjena u multi padovima. Posto nemam synhro start funkciju moram da podesim u multi padovima Repeat. Kada pustam ta kola moram paziti jedino da pritisnem taster MP malo pre prvog doba i sve radi odlicno, uvek mi krece na prvu.

casper
12.03.2015, 10:10
Kada pogledamo Ty2 i Ty5 iz perspektive USER Multipadova, nije se ništa bitno promijenilo. Ovdje govorimo upravo o tom što si napomenuo, ti moraš stisnuti MP neposredno prije prve dobe takta da bi solo/loop snimljen u MP svirao u taktu/mjeri. Isto tako ćeš morati raditi i kada jednom kupiš Ty5 (dao Bog :D).

To nije slučaj kod tvornički postavljenih Multipadova, oni kreću s prvom dobom bez obzira kada ih aktivirao. Očekivalo se da će kod Ty5 takva karakteristika biti primjenjena i na USER MP što se na žalost nije dogodilo.

Sumnjam da će ovo "popraviti" s nekim od budućih upadetova. Moraju nešto ostaviti i za Ty6. :D

dmmacak
12.03.2015, 11:12
E sad mi je jasnije. Onda da cekam T6 .:-) Kad bi bio neki popust kao sto se desavalo sa ranijim modelima odmah bih izdvojio za T5, mislim da cu jos malo sacekati. U svakom slucaju hvala na zeljama. :-)

tyros2
12.03.2015, 11:14
User multipadovi ,koje ja koristim su svi u 2/4.

U ovom slucaju i ako ima kasnjenja oni su relativno kratki i skoro da uvjek iz prve krecu..

jtodorov
12.03.2015, 16:51
Kolege,
Po razgovoru ovde koji se vodi oko TYROS 5 shvatio sam da i on ima dosta nedostataka i nije idealni.
U Skoplju trenutno se prodaje TYROS 5--61 dirka i 1MB ram za 3320 eura.
Dvoumim se da li da kupim ovu klavijaturu jer za 2300 eura se prodaje KORG PA3x za koji puno vec znamo da je isproban i dokazan za nasu vrstu muzike.
Da li vredi dati 1000 eura plus za TYROS ako i on ima dosta mane?

Sky Net
12.03.2015, 17:21
Zna li neko nesto vise o sub outima na T5? Ima standardni main out L/L+R, sub 1, sub 2, te sub 3 i sub 4 koji se vode kao AUX out.
http://imagizer.imageshack.us/a/img538/6663/O2bN1c.jpg
Ono sto me zanima, jeste kako ide stvar sa izdvajanjem i stereo slikom?
Ako npr zelim da bubanj i perkusije posaljem na sub 3&4, na dva odvojena mono kanala na mikseru, tu naravno radim hard pan left/right. Dalje,
ako Bass gitaru saljem na sub 1, ostaje mi sub 2 za CHD1/CHD2/Pad/PHR1/PHR2, sto nije dobro, jer su tu cesto panorame.
Ako CHD1/CHD2/Pad/PHR1/PHR2 ostanu na main L/L+R, onda imam slobodan sub 1 za bass, i eventualno right 1/2/3 moze na sub 2, sto opet ne znam koliko je pametno zbog nekih lead farbi.
Ono sto me najvise buni je ovo sto je napisano za main:
http://imagizer.imageshack.us/a/img901/3029/V7d06M.jpg
Gdje je na T5 LOOP SEND??? Evo screenshot iz videa, jer na internetu nema slike T5 otpozadi u velikoj rezoluciji.
http://imageshack.com/a/img538/5223/HDpY89.jpg
I za sub 3&4 nema nikakvo obrazlozenje kao za sub 1 i 2, dali se part koji se dodijeli na sub 3&4 cuje na mainu, koji efekti rade ili ne rade tu i sl. Ja na dosta ritmova koristim DSP 1 inserted na drum traku, i ne pije mi vode slati drum&perc na sub 3&4 ako je efekat na tim izlazima zaobidjen. Sve sto radim na klavijaturi, radim kuci na zvucnike. Po ovom prospektu, svaki put bih morao sve sto sam rastavljao po kanalima vratiti na main, jer se zvucnici na T5 kopcaju na main, sto i nije neki problem. Jos sam negdje vidio da se spominju neki od izlaza sa out level fixed vrijednoscu, sto opet ne razumijem na sta se odnosi. Svakako imam u planu da za sebe imam mali mixer gdje cu stimati zasebno tonsku sliku klavijature, bez da mi iko ista cacka na glavnom mikseru na nastupima, stoga ovolika pitanja :D

tyros2
12.03.2015, 17:47
Nisam nikad uzivo radio na ovakav nacin.Probao jesam kod kuce cisto iz radoznalosti.

Tyros5 izlazi mocno i bes toga,ali naravno to su stvari licne prirode.

Ono sto znam je sigurno ako ti Custom drumsi nisu uradjeni u GM standardu nece ti raditi kako treba,tj ukoliko budes imao ritmove iz GM standarda i Bez imaces problema prilikom reprodukcije.

Sky Net
12.03.2015, 17:50
Kakve probleme? Sve dok midi trak ritma reprodukuje tacne note, ne vidim kakav problem moze biti. Bar ne bi trebalo da bude. Moji niti setovi niti ritmovi slabo ikakve veze imaju sa GM standardom.

tyros2
12.03.2015, 18:03
Ako si odredio npr da ti vuce bas nogu ili cinelu ,bas noga ce se cuti samo ako je na C1 C0 i mozda na jos jednom mjestu a u mnogim User drum kitovima je sve izmiksano pa tako mnoge bas noge i slicno su naprimjer na C5 .

C5 aux nece prepoznati.

Na ovo sam mislio....

casper
12.03.2015, 18:32
Svi elementi (part/drum) koje čekiraš na MAIN će slati signal na izlaz slušalica, na LOOP SEND (niti ja ga ne vidim na klavijaturi kao izlaz??) i na glavnim izlazima koje najčešće koristimo, LINE OUT MAIN.

Za SUB3 i 4 vrijedi isto kao i za SUB 1 i 2. Efekti DSP2-9 izlaze na sve SUB-ove, a izlazi i DSP1 ako je u statusu "insert".
Na SUB-ove ne izlaze generalni efekti, REVERB i CHORUS. IDSP1 ako je u statusu part.
Dakle, na MAIN-u imamo sve efekte koje koristimo na klavijaturi, a na izlaze SUB1/2/3/4 ne djeluju generalni efekti.

Moje je mišljenje da nikako ne treba žrtvovati stereo sliku da bi se dobio poseban kanal za određeni instrument. Bas gitara bi možda bila izuzetak iako je ponekad CHORUS efekat veoma zanimljiv i ne čuje se dobro u MONO modu. No, recimo da su to sitnice pa nije veliki grijeh pustiti BASS na mono SUB.

Ako već moram odvajati (nisam pobornik ove opcije iz više razloga), ja bih DRUM ostavio na izlazu MAIN. Dva su razloga, svaki element druma ima pojedinačno doziran generalni REVERB i tada ne bismo izgubili ovu karakteristiku (više reverba na tomovima, manje na bas bubnju ...). Drugi je razlog što bi tada istovremeno na drum mogli postaviti kompresor kao neki DSP. Na SUB3/4 bi poslao R1, 2 i 3 jer generalni efekti za soundove desne ruke nisu presudni. CHD1/CHD2/Pad/PHR1/PHR2 mogu biti i na MAIN i na SUB3/4. I bas na SUB2.

Sky Net
12.03.2015, 18:59
@tyros2, mislio sam u reprodukciji ritma, ne bi mi ni palo na pamet da je u vezi sub ili auxa, iako i dalje ne kontam kakve veze ima koju notu svira :O
Casper, hvala puno na objasnjenju. Ovo zadnje sto si naveo, za drums na main, right1/2/3 na sub 3/4 i bass na sub 1 ili 2 mi djeluje najbolja opcija zbog rutinga efekata. Ne znam koliko i da li bi se ista dobilo, al moze se probati. Nedostatak global reverba na nekom od kanala mogu kompenzirati efektom sa svog mixera.

tyros2
12.03.2015, 22:02
@tyros2, mislio sam u reprodukciji ritma, ne bi mi ni palo na pamet da je u vezi sub ili auxa, iako i dalje ne kontam kakve veze ima koju notu svira :O

Ovako,kad odes u opciju LINE OUT: imas dva nacina:

PANEL: pod njim se nalaze npr ritam1,ritam2,bas, multipad i slicno

DRUM: pod ovom opcijom mozes da elemente iz druma vodis na pojedinacni kanal npr:

Drum
Snare
..........
Ukoliko ti pod ovom opcijom drum kit nije slozen po GM standardu onda nece raditi kako treba.
Ako imas ovakav drum kit probaj pa ces vidjeti o cemu govorim.

Pozdrav!

Sky Net
13.03.2015, 13:59
Tyros 5 76-ca narucen, idem po njega ako Bog da u ponedjeljak ili utorak :)

casper
13.03.2015, 14:10
Čestitam! \:D/

tyros2
13.03.2015, 15:20
Tyros 5 76-ca narucen, idem po njega ako Bog da u ponedjeljak ili utorak :)

Cestitam i da te dugo sluzi...

Sky Net
13.03.2015, 15:21
Hvala vam ljudi.

mikimiki
13.03.2015, 21:25
Nek je sa srecom...

smuchac
14.03.2015, 20:25
Cestitam ti!!! :ljubomoran:

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Sky Net
14.03.2015, 20:41
U maloj sam dilemi, naime covjek koji ce mi praviti kofer mi nudi dvije varijante, jedna je sa plocama od breze, a druga je sa nekom plastikom, koja je isto otporna i cvrsta, samo je s njom kofer 50% laksi, sto bi mi dobro doslo zbog aero-transporta. Za T3 mi je kofer isto sa tim drvenim plocama, kvalitet je neupitan, samo ostaje pitanje tezine. I problem je sto se na taj sa plasticnim plocama ceka dvije sedmice, a sa drvenim bih mogao dobiti do srijede. Konstrukcija je alu (kao rekovi), rekao sam mu jos da doda tockove, dodatnu rucku i leptir brave, sve najbolje sto ima. Dolazi mi i PSR 9000 pro,samo ne znam smijem li se usuditi sa njom raditi svirke ako odaberem ovaj laksi kofer, jer bi T5 za to vrijeme bio kuci, dok se kofer ne zavrsi. Sta mi vi predlazete, ja sam poprilicno raspamecen.

sent from my Sony Xperia Z3 Compact

casper
14.03.2015, 21:09
Za Ty4 sam dao izraditi kofer od špera (breze) bio je težak 12,5 kg. Alu kutnici, ručka, profi ... Isto toliko je teška originalna torba od Gatora.

Ne znam koliko je težak ovaj koji planiraš raditi od plastike ali mislim da ne može biti duplo lakši od ovih 12kg. Ne znam, možda i jest ali je onda upitna sigurnost klavijature za transport u avionu.

Za sve svirke u kojima mi je klavijatura "pod nadzorom" koristim kvalitetnu debelu torbu i potpuno sam zadovoljan jer je praktičnija i lakša za transport. Mislim, veća je šansa da se poskiznem na stepenicama tegleći u jednoj ruci 30 kg (tvrdi kofer + Ty4), nego kad imam 15 kg obješeno na ramenu. A ako padnem tako je svejedno što će biti s klavijaturom ako se ja polomim :D

Sky Net
14.03.2015, 21:20
Moj sadasnji kofer i T3 su teski 28 kila (pretpostavljam da su nam isti koferi). Mislim da je u pitanju kuhana plastika, ili nesto slicno onim skupim koferima tipa Yamahinog originalnog za T5 koji je oko 500$. Gledao sam kako bacaju stvari na aerodromu, prijatelju su odvalili stranice od Pa1X u Londonu, klavijatura mu bila u torbi, tako da ne razmisljam ni o cemu sto nema metalnu konstrukciju. T5 76 je 16 kila, kad bih mogao uklopiti do 28 kila sa koferom, to bi bilo super, iako je izmedju 23-25 kila neka dozvoljena prosjecna vrijednost.

casper
14.03.2015, 21:34
Mekana torba i avion ne ide nikako. Nisam na to mislio. Mislo sam kada putujem na gažu osobnim autom i klaviajturu držim na sjedištu.

Računaj da je Ty76 nešto duži i da će kofer biti neznatno teži. Ispod 30kg sigurno nećeš proći ali je onda "ljubimac" 100% siguran. Ovako izgleda kofer koji je težak 12,5 kg.

Ako ćeš putovati avionom, ja ne bih razmišljao, kofer od špera i to je to. Ne kažem da plastika nije dobra ali je pitanje kakve je kvalitete i da li će stvarno biti dvostruko lakša.

Sky Net
14.03.2015, 21:50
Skoro su nam isti koferi :D provjericu jos ujutro kolika je otprilike tezina sa drvetom, i kolika je tezina sa plastikom.

jtodorov
17.03.2015, 01:24
Imam priliku da kupim TYROS 5 sa 61 dirka za 3360 eura.
Ali dvoumim se da li vredi dati toliko novca a KORG PA3x je 2400 eura.

dmmacak
17.03.2015, 09:50
Sve zavisi sta tebi treba i kako si navikao, ja bih ga uzeo odmah ako ima neka garancija.

casper
17.03.2015, 13:49
Zanimljiva prezentacija, ovako zvuči gitara sa Tyros5 efektima.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/vcxht6pxPi0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sky Net
17.03.2015, 15:47
E da sumiram utiske poslije prve noci provedene sa T5 :D Sprava je odlicna.
Nije tezak koliko sam mislio da ce biti. Imao sam malu frustraciju sa internetom sinoc, nije mi radio, pa sam se napatio sa packovima, ali dobro. Izrada je odlicna, ergonomija odlicna. Sve u svemu, prezadovoljan sam, ali ima i druga strana medalje.

Turkish pack nisam mogao skinuti preko vaucera, jer nije Yamahin produkt? MINUS. Smatram da sve sto je na Yamahinoj stranici i pod njenim protektoratom treba biti dostupno svim clanovima pod istim uslovima, nebitno pravi li to Yamaha ili neko drugi.
YEM. 2.2 verzija radi dobro. Nervira me ono sto vjerovatno i sve ostale - reformat flash-a. Doduse, kukali smo kako T3 i T4 imaju 128 user mjesta - sad smo dobili neograniceno, ali pod Yamahinim uslovima. Importovanje seta sa T3 je proslo bez problema. Nervira me sto su boje sada slozene abecedno, bukvalno nanovo ucim gdje mi je sta. Nema opcija za foldere, za ritmove isto, sve moram uvaliti u YEM, i bilo kakav dalji edit ritma ide u klavijturi, s tim sto se ne mogu spasiti u pack, nego u user, gdje se MOGU praviti folderi. Sreca je pa 800 ritmova zauzme oko 28 MB. Formatiranje flash-a i i ucitavanje 4 pack-a sa 805 MB materijala traje oko 30 minuta. Yamaha da hoce, mogla bi uraditi da formatiranje traje 5 sekundi, i ucitavanje 5-10 minuta. Sta ih limitira, ne znam. Sumnjam na BEZVOLJU.
Kupio sam jos stalak, quiklok qly40, odusevio me je cvrstinom i stablinoscu, te jos FC4 i FC7 pedalu, FC5 imam od ranije. Jos sutra ako Bog da stize kofer i to je to. Zvucnici mi stizu za neke dvije sedmice, nisu ih imali na stanju.

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/540/10LrsJ.jpg

Masina je strasna, novi svemir i dimenzija. Ja - prezadovoljan. Samo bi trebali svi koji imamo T5 jos kukati Yamahi da porade na YEM-u, da malo ubrzaju stvari, jer MOGU.
Stay tuned

casper
17.03.2015, 16:44
Čestitam!
Znači, noćas nije bilo spavanja. :D

Brzo ćeš se priviknuti na novine koje meni ovako na čitanje ne izgledaju kao neki veliki problem. Slaganje po abecednom redu je i logično, s obzirom da se sve nalazi na "hrpi" i u jednom folderu. Razvrstavanje po mapama bi vjerojatno stvaralo probleme s obzirom da je moguće ubacivati više packova. Bitno je da se može sav sadržaj iz prijašnjih modela prebaciti bez nekih kovertiranja i kemijanja. Drago mi je da računaju na korisnike koji već sviraju starije modele. Možda se 30-tak minuta učitavanja 800MB podataka čini dugo ali kad to stavimo u odnos koliko traje boot PA3X .... ;)

Sad mene zanima ovo, kažeš da kad neki Style editiraš, pohranjuješ ga u USER. Da li isti taj (ili neki drugi vlastiti koji si pozvao) možeš pohraniti nazad na HD i gdje ga možeš smjestiti? Da li mora biti pohranjen u ovaj jedan folder ili možeš birati novu lokaciju bilo gdje na HD-u kao kod starijih modela klaviajtura.

tyros2
17.03.2015, 16:53
Mozes Casperu,sve kao na t3/4 pohraniti gdje zelis.Jedino nemozes kopirati fajlove iz Expansion Foldera koji se nalazi na HD(njega automatski pravi sam Yem).

Ali te ritmove prego Style editora mozes sejvati takodje gdje zelis.

casper
17.03.2015, 17:12
Pa to je onda OK.
To onda znači (ako sam dobro shvatio) da jedino oni Stylovi koji su "vezani" uz CUSTOM VOICE/DRUM moraju biti unešeni preko packa kako bi pravilno svirali.
I ostali materijal koji nije povezan sa CUSTOM VOICE/DRUM se može unositi u Tyros pojedinačno, nevezano uz YEM?

mikimiki
17.03.2015, 18:32
Ustvari ritmovi I boje/samplovi se ne mogu pohraniti u expanzijama. Ali mogu na HD ili user..Nije neki veliki problem ali bi volio da ipak mogu da se zadrze u isto expaziji. ..

tyros2
17.03.2015, 18:35
Pa to je onda OK.
To onda znači (ako sam dobro shvatio) da jedino oni Stylovi koji su "vezani" uz CUSTOM VOICE/DRUM moraju biti unešeni preko packa kako bi pravilno svirali.
I ostali materijal koji nije povezan sa CUSTOM VOICE/DRUM se može unositi u Tyros pojedinačno, nevezano uz YEM?

Da upravo tako,sve si dobro shvatio,jos da nabavis Tyros5 pa da mi tebi postavljamo pitanja a ne ti nama... :) :) :)
Dodato:
Ustvari ritmovi I boje/samplovi se ne mogu pohraniti u expanzijama. Ali mogu na HD ili user..Nije neki veliki problem ali bi volio da ipak mogu da se zadrze u isto expaziji. ..

I to je izvodljivo:

Sejvati na USB a onda reload u YEM...... :)

Sky Net
17.03.2015, 19:39
User ritmovi sa prijasnjih klavijatura idu kroz sam pack. E ja sam naletio na problem, a to je da iako sam kroz pack ubacio dosta ritmova (konkretno u pack od T3, ritmove sa T3) vecina ih ne svira kako treba. Vuku bubnjeve iz drugog pack-a, ne znam zasto. I to se desava sa onima koje sam ubacio drag&drop iz nekog od foldera, jer kao sto rekoh, oko 800 ritmova sam imao na T3, grupisanih po folderima, i tu sada izgleda YEM ima problem. A meni ne pada na pamet da ubacujem 5 po 5 ili po 10, jer to bi bilo 30 min x bar 20, a za to nemam vremena. Kada iz pack-a otvorimo neki ritam u editoru, i spasimo ga na user ili HDD, on svira bez problema, isto tako i custom voices, s tim sto se sve mora jedan po jedan, nema copy/paste, isto kao sto nema direktno iz pack-a.
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/908/nTB1GO.jpg
Te pojedine, pojedinacno spasene boje i ritmovi su u folderu T5, i pojma nemam sta ce se desiti sa njima nakon iduceg format-a koji budem radio.

I da, noc je bila duga :D

tyros2
18.03.2015, 11:16
Nece se desiti nista!

Format se odnosi samo na "Expansion folder"

Pozdrav

Sky Net
18.03.2015, 17:04
Rijesena stvar i za T3 abecedni poredak u expanziji, naime nisam u startu mogao importovati UVI od svog T3, YEM je prijavljivao gresku. Nasao sam drum set koji je pravio problem, sad su sve boje od T3 rasporedjene kao sto su bile i na T3 :D najveci pain in the a** je sto ako hocemo da napravimo vlastiti custom voice, on se po zavrsetku spasava i importuje kao zaseban pack. Format flash-a sa 840 MB materijala traje 20 min, ucitavanje 18. Nije lose, moze i bolje. Ocekujem od Yamahe jos napretka po pitanju YEM-a, ali ni ovo nije lose s obzirom kakvo je stanje prije bilo.

tyros2
18.03.2015, 17:46
Format flash-a sa 840 MB materijala traje 20 min, ucitavanje 18. Nije lose, moze i bolje. Ocekujem od Yamahe jos napretka po pitanju YEM-a, ali ni ovo nije lose s obzirom kakvo je stanje prije bilo.

Nemogucnost importovanja single customa je jedina mana za sad koju vidim i to VEOMA LOSA!

To je ono po meni sto trebaju da rijese,jer u tom slucaju nebi se moralo vise formatirati klavijatura osim ako se ne importuje cijeli set!

U svakom slucaju,generalno Tyros 5 je mraak,..odlicna :)

Sky Net
18.03.2015, 17:52
Sinoc sam probao staviti pojedine boje u zaseban folder na hdd-u, za laksi pristup. Sad kad sam usao da ih pozovem, ne rade one koje sam save-ovao iz T3 pack-a. Vjerovatno nakon zadnjeg ucitavanja pack-sa ispravnim poretkom je doslo do promjene zapisa mjesta programa. Sreca nije ih velik broj, tek sam poceo da slazem. Vjerujem da mogu lako odraditi importovanje jednog custom voice-a , cak i packa, ako sve ostalo ostaje nepromijenjeno. Velik posao odradi YEM kada pravi PACK za import u klavijaturu, veci nego sto mozemo i zamisliti.

tyros2
18.03.2015, 18:04
Da,Yem je dobra stvar.

Ja imam 5-6 PACKova koji su uvjek isti i onu su uvjek u YEM-u markirani zelenim kvakicama,sto znaci ma sta da mjenjao u YEMU oni ce uvjek biti nalodani.

Na osnovu tih packova su svi moji ritmovi,multipadovi ....registracije su editovani i oni se ne mjenjaju.

Sky Net
18.03.2015, 18:09
Doduse ja sam brisao pack i loadovao ga nanovo na drugi nacin, nemoguce je i ocekivati da boje rade kad se sva mjesta zamjene. Koliko sam shvatio, kada odaberemo neku od svojih custom user-a, izeditujemo ga i spasimo na hdd ili negdje drugo, semplovi unutar te boje i dalje ostaju u flash-u, na hdd-u je samo boja kao shortcut. Jer sam takodje uzimao neke boje iz yamahinog packa, koje se bez problema snime na hdd u user folder.

tyros2
18.03.2015, 18:17
Koliko sam shvatio, kada odaberemo neku od svojih custom user-a, izeditujemo ga i spasimo na hdd ili negdje drugo, semplovi unutar te boje i dalje ostaju u flash-u,

Da upravo tako.Zbog toga je pozeljno imati neke nazovi "osnovne" packove koji se nebi trebali mjenjati u Yemu.

casper
19.03.2015, 00:13
Pohrana samplova na FlashROM-u je primjenjena i kod modela Tyros4. Zato se klavijatura tako brzo podiže, nema učitavanja samplova sa HD kao što je to bio slučaj na Ty12 i Ty3.

Samplovi ostaju trajno pohranjeni i ne brišu se niti kada obrišemo CUSTOM VOICES/DRUM. Ram je i dalje zauzet s materijalm bez obzira što u klavijaturi nema niti jednog CUSTOM-a. To zna stvarati zbrku, pogotovo ako samplove nismo kategorizirali po grupama.

Predpostavljam da kod Ty5 ovaj dio posla odrati YEM prilikom loadanja i da zbog toga učitavanje traje 20-30 minuta.

tyros2
19.03.2015, 00:56
Da, ono sto odredimo u Yemu to je to.U samoj klavijaturi nije moguce brisati samplove.

jtodorov
22.05.2015, 12:25
Kolege,
Ja sam kupio TYROS 5 i sada sam novi clan klubu ljubitelja YAMAHA.
Do sada sam svirao ROLAND VA76 i sada ovo je za mene potpuno novi svet.
Skinuo sam sad sve programe iz sajta yamahe i na kompjuteru su ZIP fajlovi.
Kada zelim da ih otpakujem(Extract here), pojavi mi se poruka sa error koja kaze WIN RAR:Diagnostic massage, koja kaze da ne moze da se otvore fajlove.
Tako da sada ne mogu da instaliram YEM, Mega enhancer i druge sitnice.
Sta da uradim?

I molim vas za savet kako najbrze konvertirati ritmove iz ROLANDA za TYROS.

Takodje, ukoliko neko ima presete za vokalist sa terce od svih tonaliteta, kao i terce boje iz svih tonaliteta, molim da objasni kako je to uradio?

VUNIMRAV
22.05.2015, 12:35
Kao prvo,sve čestitke!!!Dobro došao u klub!!!!
Ritmove možeš i to prilično dobro(ddaleko bolje nego korg) kovertovati sa STW,ali imaš na forumu i za Yamahu hrpu ritmova i dobrog materijala,a i mi ćemo ti malo pomoći;).
Za ostalo,će "genkolog" što neko reče za Yamahe!Tyiros mu je poslastica!!!!

Sky Net
22.05.2015, 12:59
Dobro nam dosao :) meni se takav error sa winrarom znao desiti kada mi se arhive ne skinu kako treba, pa onda nedostaje neki od fajlova, probaj ponovo skinuti, pa onda raspakovati. Sto se tice terci, na T3 sam imao ****** Midi terce, na T5 one mislim da ne rade kako treba jer Yamaha sa svakim modelom mijenja ponesto u midi-protokolu, a za T5 imas semplovane terce za dosta tonaliteta, koje kao pack ubacis preko Yem-a. Vocalist nisam probao, tako da oko toga ne bih da mlatim praznu slamu :)

casper
22.05.2015, 13:19
Dobro došao u klub :O)

Dobro kaže SkyNet, problem može biti do nepotpune dateke koju si skidao. Ili se krije u tvom sistemu tj. loše/nepravilno instaliranom programu s kojim to radiš. Skini free progam "7-zip" i on će ti odraditi posao bez problema.

Prije nego počneš koristiti programe poput YEM ili MEGAenhancera, potrebno je pravilno instalirati drivere za Tyros5. Pazi da oni budu odgovarajući (32 ili 64bita) i prati upute za instalaciju. Tek kada su driveri pravilno instalirani i računalo prepozna spojenu klavijaturu, možeš koristiti ove i druge alate.

Konverzija rolandovih ritmova je moguća ali ....
Opusti se za početak, dobro preslušaj tvornički materijal koji imaš u Tyros5, navikini se na sound i tek nakon toga kreni u neku konverziju rolandovog materijala. Govorim iz osobnog iskustva, i sam sam očekivao da u Ty4 odmah dobijem sound starog Technics KN7000. Potpuno krivi pristup koji me je koštao vremena i živaca.;)

Naravno, uvijek možeš testirati materijal specifičan za tvoj repertoar koji se nalazi u downloadu. Iskreno, nisam odušavljen onime što se nudi, meni je to sve "šuplje", nabrijano do bola i loše. Onih 2,3 % dobrih ritmova su ionako napravljeni najboljom i najednostavnijom metodom, sastavljani su od dijelova koje već imaš tvornički u klavijaturi uz djelomično promijenjen bubanj.

A ako te već zanima kako najbolje "konvertirati" ritam iz VA7 u Tyros, predlažem najbolju i najpecizniju metodu. Vidim da si i ti na tom tragu, s obzirom na pitanje (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=28539#axzz3arf1Ir3x) koje si postavio u rubrici Roland. Na VA7 snimiš MIDI od željenog ritma u C duru za sve varijacije, prelaze, intro-endinge i onda taj midi lagano prilagođavaš "logici" Yamahe. Tu će ti sigurno pomoći midi2style koji je baš neki dan dobio "novo ruho" i sad je vrlo pregledan i još lakši za korištenje. Kad uđeš u štos, i kada imaš dobro napravljen MIDI, prilagođavanje za Tyrosa ovom metodom je mačiji kašalj.

U terce se ne razumijem, sigurno će ti već netko pomoći. A što se tiče vocalista, moram pogledati što se nudi u Tyros5 od opcija. Ako su iste kao i kod Tyros4 riješiti ćemo to vrlo lako i jednostavno.

Čeka te veliki posao ali sigurno si napravio dobar potez kupovinom Tyrosa.

Dodano:

E da, zaboravih reči. Baš mi je drago što touch screen (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=28381#axzz3ariralBT) nije bio presudan u odabiru modela, PA3x vs. Tyros5.

tyros2
22.05.2015, 16:23
Cestitam i dobrodosao u klub.
Dodato:
Sto se tice terci, na T3 sam imao ****** Midi terce, na T5 one mislim da ne rade kako treba jer Yamaha sa svakim modelom mijenja ponesto u midi-protokolu,

Midi terce rade bez ikakvih problema,bas kao i na T2 ili T3.Potrebno je sejvati MIDI terce iz T3 i onda taj fajl ubaciti u T5.

Pozdrav!

hrci
23.05.2015, 23:22
Evo i mene u Club nakon dugo godina borbe sa Korg a sad Yamaha do Penzije...
Za Pocetak sam nabavio Tyros 3...
Danas Konvertiro par ritmova od Korg al nece da mi radi CV u Style, dali trebaju ove dionice dodatno da se Uvode u Style ili kako to vec ide...

dmmacak
24.05.2015, 02:31
Nek je sa srecom. Malo si omasio temu. Ima vec o tome pisano u drugim temama. Uglavnom nije tako prosto kao na Korgu i Rolandu, moras sve preko kompljutera. Ja nemam ni jedan ritam uradjen sa chord swichingom (ili CV)

Sky Net
24.05.2015, 02:35
Hajde ljudi ako vam nije mrsko, da i mene uputite na te teme o konverziji ritmova, mnogo bi mi dobro doslo, jos ako ima negdje step-by-step objasnjenje za Style works ili slicno, to bi bilo nema dalje. Od Korga sto sam i probao raditi konverzije, jedino dobro prodje bubanj, ostalo sve veze nema s mozgom.

casper
24.05.2015, 07:57
Syle Works nije baš dobro rješenje, nikada taj program nije dobro odrađivao konverziju u Yamahine Stylove.

Najbolji i naprecizniji način je da se na Korgu recimo, napravi MIDI od željenog ritma. Stisne se C dur i snima Intro1, 2, Varijacija, Fill in ... Dobijemo midi i odmah znamo koji taktovi se odnose na koji segment ritma, na kojoj je traci koji instrument.
Takav MIDI unesemo u "midi2syle" i za tren oka ga postavimo za Yamahu. Znam, nije tren oka ako se ne pozna postupak, ali kad se jednom svlada ... Program midi2syle je free, upravo je izašla nova preglednija verzija i siguran sam da nema boljeg programa za tu svrhu.

Tema koja u kratkim crtama govori o takvom načinu se nalazi ovdje (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26895&highlight=style#axzz3b2322Rnt), a predostavljam da već znate da se sve o stylovima nalazi kao zaljepljena na Yamaha aranžeri.

Ako uhvatim vremena, napisat ću tutorijal za ovaj midi2style.

ps. ubiše me ovi svatovi noćas, idem sada u kinderbet

hrci
24.05.2015, 09:19
Style Works neradi Loshe moze se dosta stvari odradit u Event edit poneke note Brisat ili Upisat.
Al nejbolje recimo iz Korga Export Style to Midi pa uvesti u Yamaha Import Midi Style. Posto ja jos nisam prodo svoj Korg Pa2x pa cu tako i da odradim, to je najbolji Nacin po meni jer tad se ne Gubi niti jedan Parametar Vilocity ITD.

Novi sam u svjetu Yamahe al nadam se da cu Brzo Provalit.....

Pozz svima!
Hrci

VUNIMRAV
24.05.2015, 09:43
Stile Works XT univerzal je sasvim pristojan program sa kojim se prilično dobro može konvertovati sa Korga na Yamahu,ali zapamti,svaki ritam semora "malo" doterati u samoj klavijaturi.Ovih dana ću okačiti dva tri namenska konvertovana ritma za primer.

casper
24.05.2015, 17:39
Style Works neradi Loshe moze se dosta stvari odradit u Event edit poneke note Brisat ili Upisat.
Al nejbolje recimo iz Korga Export Style to Midi pa uvesti u Yamaha Import Midi Style. Posto ja jos nisam prodo svoj Korg Pa2x pa cu tako i da odradim, to je najbolji Nacin po meni jer tad se ne Gubi niti jedan Parametar Vilocity ITD.

Novi sam u svjetu Yamahe al nadam se da cu Brzo Provalit.....

Pozz svima!
Hrci

Yamaha nema opciju Yamaha Import Midi Style, to i jest glavni problem konverzije u Yamahin sistem.

Svaka metoda koja daje (ikakav) rezultat jest dobra. Style works to odradi na najednostavniji način jer se postupak sastoji u par klikova miša. Nije problem u parametrima koje spominješ, svi podaci ostaju i ništa se ne gubi, pogotovo ne velocity. Ali u tome i jest glavni problem, ostane i gomila nepotrebnog "smeća" koje Yamahi uopće nisu potrebni. Baš suprotno, oni mogu stvoriti probleme u pravilnom funkcioniranju Styla.

Yamahin mehanizam Styla je specifičan i veoma funkcionalan. Zbog toga se i koristi kao osnov u svim soft aranžerima, od "starog" StylePlayera, OMB pa do vArrangera. Sa svakim novim modelom klavijature se dodaju i novi parametri u CASM koji poboljšavaju funkcionalnost Styla. Zbog toga je Style Works sve manje upotrebljiv kao alat za konverziju. Yamaha ne želi otkrivati CASM principe i to dodatno otežava njegov razvoj.

Za nove korisnike Yamahe preporučam paket koji sam prije 4 godine stavio u download (http://www.yu-midi.org/forum/downloads.php?do=file&id=12637#axzz3b4KPZ6G7). Radi se o materijalu koji je dolazio kao poklon svim kupcima i napravljen je od strane Yamahe. U njemu ima vrlo iskoristivih ritmova za naše područje. Mislim da se doradom istih i kombinacijom traka iz različitih stylova u jedan vlastiti može odlično odraditi posao.

A sada bih zamolio sudionike ove teme da sva pitanja u vezi Stylova, od izrade do konverzije postavljaju u temi (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26556#axzz3b4KPZ6G7) koja je namjenjena za to.

Sky Net
23.06.2015, 01:35
Zna li neko postoji li negdje tutorial za pravljenje custom voice u YEM-u? Vec par sati pokusavam napraviti nesto za sta bi mi na T3 trebalo pola sata, i sto je najgore, ne uspijevam nista. Prvo, sto je real time midi veza izmedju T5 i YEM-a ocajna, ima ogromnu latenciju kada se pravi novi voice, drugo sto se u YEM-u apsolutno ne snalazim sa odredjivanjem wave zona za semplove - jedini koji sam uspio postaviti kako treba je prvi waveform, sa C3 do E3, svaki naredni je totalno van skale, iako na F3 stavim koji je u F tonu, on bjezi na B, a ako spustim njega, spusta se i prvi koji je na C3. Ili sam ja na Vi sa YEM-om, ili je ovo daleko iza editinga koji je postojao za T3, na kome sam napravio desetine svojih voice-a bez najmanjeg problema.
Dodato:
Djelimicno rijesio, cekam da se formatira flash, pa da vidim na sta voice lici, ili sam samo izdangubio vrijeme. Ima jos jedan problem. Kada hocu da editujem neki od voice-a iz nekog od packova, dobijem slijedecu poruku: Waves from the Voice to be edited have not been installed. If you wish to proceed with editing, please install the Waves. Tu imam opciju Select install target, ili Later. Ako kliknem later, skenira sve, al naravno ne nadje nista. Ako kliknem Later, izbaci mi ovu poruku: Voices will be produced using your computer's software synthesizer and not the instrument's preset sounds. I tu naravno ima latenciju u preslusavanju, tako da je i fakticki neupotrebljivo. Takodje, neke setove bubnjeva koje sam davno probao u T3, ne mogu da ubacim u T5, izbaci mi error, i pored tih setova stoji katanac. Rusi mi se MIDI driver od T5, koji je na T3 radio besprijekorno, i u pola posla ja moram da cupam/vracam midi kabal, ili kada radim u Cubase, moram da izadjem iz projekta, dok se glupan ne vrati u funkciju. Jako iritantno. Ko god sta da kaze, ja tvrdim da je YEM jedna velika, nedovrsena glupost, koja ni daleko nije flexibilna kao editori za T3/T4.

casper
23.06.2015, 04:44
Mislim da bi ti ovaj video mogao pomoći.
https://www.youtube.com/watch?v=kGzHgjDoE6k

Što se tiče loše konekcije, napravi reinstal drivera i obavezno koristi stražnji USB utor na računalu. Možda pomogne.

@tyros2 je riješio neke probleme s funkcioniranjem YEM-a, sigurno će se javiti s nekim savjetom

tyros2
23.06.2015, 16:26
Ako imas instaliranu zadnju verziju 2.2 onda ni u kom slucaju nebi smjeli katancici da se pojavljuju.

Zbog nekog razloga ja uvjek moram pretisnuti neku registraciju i posle toga mi pokaze da je klavijatura konektovana-predlazem da probas.

Sky Net
23.06.2015, 19:03
@casper, do sad sam jedno 10 puta mijenjao drivere i portove. Probao sam sinoc jos jednom, i legao da spavam.
@tyros2, svi su driveri, ukljucujuci i Yem, na zadnjim verzijama. Katancici, lag, ne pronalazenje waveforma od voice-a koji su vec konvertovani i u packu-u, itd itd - umorio me je Yem momacki.

Sent from my D5803 using Tapatalk

tyros2
23.06.2015, 19:21
Onda nisi vjerovatno deinstalirao packove koji su bili u predhodnom Yem-u.
Svi packovi koji su bili u predhodnom Yemu moraju se deinstalirat i ponovo instalirat sa T3 ili T4 i onda nece biti katancica.

Sky Net
23.06.2015, 19:31
U kom "prethodnom" Yem-u? Prva i jedina verzija koja je instalirana na moj PC je V2.2.0.

Sent from my D5803 using Tapatalk

tyros2
24.06.2015, 00:25
Katancici nesmiju biti na tyros3 setovima.

Nesto nije u redu instalirano.Ja imam 10-ak setova iz tyros3 I svi rade bez problema.
Dodato:

Kada hocu da editujem neki od voice-a iz nekog od packova, dobijem slijedecu poruku: Waves from the Voice to be edited have not been installed. If you wish to proceed with editing, please install the Waves. Tu imam opciju Select install target, ili Later. Ako kliknem later, skenira sve, al naravno ne nadje nista. Ako kliknem Later, izbaci mi ovu poruku: Voices will be produced using your computer's software synthesizer and not the instrument's preset sounds. I tu naravno ima latenciju u preslusavanju, tako da je i fakticki neupotrebljivo. .

Ova poruka ti se javlja samo ako si vec napravio neki NOVI custom voice ili drums.Njega ili bilo koji drugi neces moci editovati kako treba dok ga prvo ne sejvas u klavijaturu.Kad sve sejvas u klavijaturu onda ces moci taj voice ili bilo koji drugi da editujes.

Drugim rijecima:treba se opredjeliti za jedan voice ili drums,uraditi ga do kraja I SVE SEJVATI.
Posle toga Jovo na novo :)

pozdrav!

jtodorov
24.06.2015, 08:43
Evo mene kolege kao novi korisnik Tyros 5. Zao mi je sto jos nisam puno radio na klavijaturu zbog nedostatka vremena jer radim i drugi posao tokom nedelje.
Evo neke osnovne nedostatke koje sam odmah primetio, a meni mnogo znace:
1. Vokalist ne moze da mi peva donju tercu, vec samo gornju. Takodje, ne mogu da pevam pesme koje imaju tercu u neprirodnoj skali. Za mene je ogroman nedostatak to sto nije moguce da se uradi custom scale.
2. Probao sam od neke fabricke boje da uradim terce preko HARMONY ECHO sekciju ali i tu nema opcije da klavijatura svira donju tercu i takodje ne moze da se setira terca da svira iz jedan tonalitet, vec kako se menjaju tonaliteti sa leve ruke tako se menja i terca. Sta mislite vi, da li je najapmentije svirati sa midi terce ili mozda je pametnije da uradim seplovane terce sa svih tonaliteta?

casper
24.06.2015, 11:22
Vocalist na Tyrosima nije neka sreća, ali stoji i to da ljudi ne znaju s njime rukovati.
VH2 se može podestiti da pjeva donje terce. Evo opisa koji će ti pomoći, a ti onda to razradi prema svom vokalu i potrebama.

###########################

Preko Edit ulazimo u menu VH2.
slika VH2-1
U TAB-u OVERVIEW postavljamo CHORDAL mod i ScaleDiatonic kao tip.
Sa HARMONY ASSIGN otvaramo donji izbornik u kojem biramo akord (KEY ROOT) i vrstu terce (KEY TYPE)

slika VH2-2
U TAB-u PART određujemo parametre za prateće vokale (HARM.1, HARM.2, HARM.3).
DEGREE određuje za koliko će tonova odstupati prateći vokal od glavnoga.
Na printscreenu je prikazano da HARM.1 pjeva gornju sekstu (+6th), HARM.2 donju tercu(-3rd), a HARM.3 je unison s glavnim vokalom.
Pod VOLUME određujemo odnos pratećih vokala.

##########################

jtodorov
24.06.2015, 12:16
Hvala puno casperu za objasnjenje oko vokalista.
Cekam jos objasnjenje za terce na boje.

tyros2
24.06.2015, 18:22
Moj savjet je ako si dobar strucnjak za samplovane terce (ja nisam ) onda je to najbolje iz razloga sto imas puno prostora u memoriji(predlazem MUTEC 2gb).
Takodje neogranicen broj Custom voices pruza ogromne mogucnosti kod samplovanih terci.

pozdrav

jtodorov
24.06.2015, 18:47
Hvala tyros2.
Ja nisam neki strucnjak za semplovanje terce, ali ocigledno moracu da uradim to, koliko i vreme da izgubim. Najgore sto ne znam gde da pocnem traziti semplovane terce harmonike, sax, trube, gajde i slicnih instrumenata.
Ako ima negde po internetu molim da mi neko kaze.
Zelim da najdem wav fajlove, pa onda od njih da uradim skale.

Sky Net
24.06.2015, 22:52
tyros2 Kako mislis, sejvati? Bilo koji voice, ili drum set sa kojim radim ili koji hocu da editujem vec imam u Tyrosu, u flash memoriji, ako na to mislis. Ne ubacujem ga tek kao novi, vec se koristi uveliko. Ima jedna stvar koju ne mogu da skontam - odem na Edit voice drum seta koji je napravljen od semplova, i koji je u mom pack-u, obrisem recimo semplovani snare sa D tona, i kada ubacim drugi snare, drugi sample, uopste ne svira kako treba. Kao da se par puta ponovi, ili sta vec. Nisam probao tako spasiti, da ne zeznem vec postojeci set. Inace kad pravim set od nule, svaki se sempl importuje i svira najnormalnije.

jtodorov, dobro nam dosao :)

tyros2
24.06.2015, 23:21
Prije svega zaboravio sam nesto veoma vazno da naglasim.

Ukoliko koristis MIDI terce ,da bi YEM pravilno radio moras iskopcati MIDI kablo i MIDI postavku vratiti na ALL parts.
Tek onda ce YEM citati sve pravilno sa klavijature.

Hajde,prvo ovako uradi ako koristis MIDI terce i probaj pa vidi.
Dodato:
tyros2 Kako mislis, sejvati?

Mislio sam sve sejvati ,u klavijaturu.

Ja kad recimo napravim novi drum kit ili editujem postojeci,onda nista vise neradim nego sve sejvam u klavijaturu da bi vidjeo kako radi to sto sam napravio.
Znaci sa cjelokupnim pack-ovima sve sejvas,drugim rijecima onaj ""dugi i mukotrpni"" process :)

To je jedino sto mi se nesvidja na relaciji YEM-TYROS5.

Sve ostalo je super

casper
24.06.2015, 23:31
Probaj ovo s MIDIjem kao što kaže @tyros2.

Ja ću se nadovezati bez obzira što ne koristim YEM jer je princip upisivanja isti kao i na Voice editoru, a njega dobro poznam.
Bez obzira da li krećeš sa izradom potpuno novog zvuka ili koristiš neki postojeći, na kraju edita uvijek moraš pohraniti promjene sa Save. Time u suštini ne pohranjuješ ono što se nalazi u tvom Flash ROM već pohranjuješ postavke koje su tom sadržaju dodijeljene.
Da bi bolje shvatio, recimo da u flash ROM imaš uzorak (sample) doboša. Taj doboš možeš obraditi na više različitih načina i svakome od njih dodijeliti novo ime. Dakle, svaka nova obrada se mora spremiti kao novi sound bez obzira što imaju istu bazu (elements).

Problem koji ti se javlja s "duplanjem" doboša može biti zbog toga što nisi postavio Receive Note na vrijednost OFF.

jtodorov
25.06.2015, 10:08
Da li mozete predloziri najbrzi i najlaksi nacin kako set za PA3x da se konvertuje za Tyros 5?

dmmacak
25.06.2015, 10:39
Ja bih isao sa programima pocev od Style Works xt, pa Mixmaster iz njega otvoris XG works, tu detaljno podesis ceo style., i na kraju u samoj klavijaturi podesis jacinu partova i instrumente na istim.
Da ti ne objasnjavam ceo postupak sve to vec imas ovde na forumu, ako si radio na nekom sekvenceru lako ce biti da sve to povezes. To je sto se tice ritmova, a sto se tice instrumenata (boja) najbolje preko Awave konvertovati. Samo sto ja ne bih skoro nista konvertovao sa Pa3 jer su fabricke boje na Tyrosu bar za 3 klase iznad svih tih i semplovanih a pogotovo fabrickih boja na Pa3.

tyros2
25.06.2015, 10:49
Da li mozete predloziri najbrzi i najlaksi nacin kako set za PA3x da se konvertuje za Tyros 5?

Ja se nebih zurio sa ovim,jer najbolji ali ujedno I najduzi nacin je da sejvas ritmove sa korga u MIDI fajl a onda preko programa od MIDI da napravis style za Tyros.

O ovome je vec pisano na forumu.

Samplovane boje je najkvalitetnije da usamplujes ponovo.Ovo je zasigurno NAJKVALITETNIJI nacin.

pozdrav

dmmacak
25.06.2015, 11:05
Jeste najsigurniji nacin ali ako covek nema kod sebe Pa3 to je nemoguce.

tyros2
25.06.2015, 12:14
Da.
To sam zaboravio da naglasim.

Dell
25.06.2015, 12:38
Jtodorov, imas u downloadu par mojih samplovanih terci za tyros3. Skini, pa probaj kako ti odgovara.

pekilik
25.06.2015, 14:12
Jeste najsigurniji nacin ali ako covek nema kod sebe Pa3 to je nemoguce.

U Style Works-u takodje mozes exportovati ritam od Pa3x-a u midi file bez da ista izgubis u midi file-u, tako da nije potrebno imati pored sebe Pa3x...

Sky Net
25.06.2015, 23:43
Midi postavke su na All parts, midi kabal je iskopcan, tako da nema smetnji po pitanju toga. Svaki set koji sam probao editovati/promijeniti neki od semplova, je vec ucitan u klavijaturi, nije svjeze importovan. Dakle, taj set se koristi u ritmovima regularno. E, kada odem na edit tog vec spasenog seta, i kada obrisem neki od elemenata,(ostane prazno mjesto) pokusam na njegovo mjesto putem drag&drop ubaciti drugi sempl,tada pri reprodukciji tog sempla u editoru, ima poremecaj. Tako se ne usudim da ga spasim. Napomena - sempl koji zelim da ubacim vec postoji u drugom setu koji sam napravio, i taj set radi bez problema, dakle nije problem u semplu, bitrate-u i sl. I kada sam pravio taj drugi set od nule, kada ubacim sempl na mjesto, svira kako sam i zamislio da svira, nema duplanja i tih stvari. Znaci, imam problem pri editingu vec postojeceg, spasenog seta sa T4. Eto da malo pojasnim kolegama malo bolje o cemu se radi.

sent from my Lumia 930

jtodorov
04.07.2015, 15:53
Drugari,
Trenutno pokusavam da preradim na TYROS 5 midi fajlove, koje su ustvari ritmovi iz ROLANDA, da bi poslje toga iz te midi fajlove mogao da uradim odgovarajuce ritmove u STYLE WORKS XT.
Kad to radim na klavijaturi, na 10 kanal midija (Bubanj) cuje se pijano i odem ja u SONG CREATOR, pa onda u 1-16, pa onda selektiram CH10 i pokusavam da stavim neki DRUM KIT ali nakon nekoliko taktova(BAR) ponovo se menja pijano zvuk. Verovatno je to zbog MARKERA koje postoje u midi fajl, ali probao i sam i do obrisem markere i opet je bilo isto.
Sta da uradim?

jtodorov
04.07.2015, 16:31
Video sam na forumu objasnjenje da je moguce da se uradi na svaki kanal miksete imati vocal tercu, ali to je bilo sa PA800.

Ovo je to objasnjenje: CITAT
Koristicu u ovom slucaju dinamicki mikrofon.
Bice ti potrebna 3 kabla:
Jedan - KENON <-> BANANA
Dva - BANANA <-> BANANA.
Uglavnom, mikrofon sa prvim kablom spojis u miksetu u kanal br. 1.
Namestis GAIN da mikrofon ne pikuje kada se malo jace "proderes".
SMANJIS kanal br. 1 na mikseti.
Drugi kabl ukljucis u OUTPUT ZA MONITORE - MON. OUT(ili AUX na starijim miksetama).
Drugi kraj tog kabla ukljucis u INPUT 1 u PA800.
Na kanalu br. 1 pojacas MON. 1 na nekih 11-12 sati (zavisi sve od signala, podesis prema lampici u PA800)
Pojacas poseban siber na mixeti koji se zove MON. 1 (AUX).
Nastimas GAIN u PA800, tako da lampica gori zeleno, eventualno kada se "proderes" narandzasto - crveno nikako.
Treci kabl ukljucis u OUT1 u PA800 i iz njega u kanal br. 2 na mikseti.
U Globalu u PA800 izaberes AUDIO SETUP, dole stranica INPUT i umesto Left+Right stavis OUT1+OUT2.
Na mikseti podesavas zvuk mikrofona, EQ, efekat...
I tako se moze prikljuciti vise mikrofona, ali postoji jedno pravilo:
DOK JE UKLJUCENA HARMONIJA, SME DA SE PEVA NA SAMO 1 MIKROFON!

Da li je ovo moguce sa TYROS 5 i kako to da se uradi?
Ovo pitam jer zelim da ukljucim mikrofon u mixer i imati efekte iz mixera, a vokalnu tercu iz TYROS-a.
Koristim mikser BEHRINGER X32 RACK koji ima 16 mikrofonskih ulaza, 6 AUX OUT i 6 AUX IN ulaza.

tyros2
04.07.2015, 16:49
Drugari,
Trenutno pokusavam da preradim na TYROS 5 midi fajlove, koje su ustvari ritmovi iz ROLANDA, da bi poslje toga iz te midi fajlove mogao da uradim odgovarajuce ritmove u STYLE WORKS XT.
Kad to radim na klavijaturi, na 10 kanal midija (Bubanj) cuje se pijano i odem ja u SONG CREATOR, pa onda u 1-16, pa onda selektiram CH10 i pokusavam da stavim neki DRUM KIT ali nakon nekoliko taktova(BAR) ponovo se menja pijano zvuk. Verovatno je to zbog MARKERA koje postoje u midi fajl, ali probao i sam i do obrisem markere i opet je bilo isto.
Sta da uradim?

Mozes promjeniti u Song creatoru program change.
Medjutim puno jdnostavniji je nacin da taaj midi fajl prvo otvoris u Song creatoru pa na drugoj stranici uradis EXECUTE i sejvas midi.
Izadji iz Song creatora,zatim otidji na neki drugi MIDI fajl pa se vrati u isti i onda biraj koje hoces kanale nece vise bit pijana... :)

pozz

jtodorov
04.07.2015, 17:22
Mozes promjeniti u Song creatoru program change.
Medjutim puno jdnostavniji je nacin da taaj midi fajl prvo otvoris u Song creatoru pa na drugoj stranici uradis EXECUTE i sejvas midi.
Izadji iz Song creatora,zatim otidji na neki drugi MIDI fajl pa se vrati u isti i onda biraj koje hoces kanale nece vise bit pijana... :)

pozz

Prijatelju, nije mi jasno ovo kako da uradim?
Molim te ako moze malo preciznije

casper
04.07.2015, 22:50
Drugari,
Sta da uradim?

Ma nije to dobro. Pokušavaš na brzinu napraviti nešto i očekuješ da se slučajno dogodi čudo.
Postupak je složen i da bi preuredio ritam iz Rolanda treba ti prije svega poznavanje osnovnih pojmova. Markeri nisu povezani s ovim problemom koji spominješ i nemju nikakvih dodirnih točaka s promjenom sounda.

Ne znam gdje si (u kojem tabu) i kako pokušao napraviti promjene u SONG KREATORU ali tu radnju možeš napraviti. Prvi način je opisao tyros2 (pogledaj manual i u njemu to spominju), a drugi je da u tabu EDIT uneseš kontrole za bank (drum) koji ti je potreban.

Moj je savjet da ovom poslu pristupiš na potpuno drugačiji način. MIDI prvo unesi u PSRUTI, očisti ga od nepotrebnih Rolandovih podataka.
Optimize XG ili pročišćavanje MIDI-ja (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=22058&highlight=psruti#axzz3exNYbGiB)

Onda ga unesi u "midi2style" pa kreni s izradom Styla (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=272739&highlight=midi2style#post272739). Kažem, to je posao koji zahtjeva dosta znanja i iskustva. Dosta toga sam napiso na forumu, materijala stvarno ima dovoljno i trebaš samo čitati i ići korak po korak.

tyros2
04.07.2015, 23:19
Prijatelju, nije mi jasno ovo kako da uradim?
Molim te ako moze malo preciznije

Odaberes midi file

Song Creator

TAB udesno pa odes na CHANNEL

Sa gumbom B spustis se na SETUP

Sa kvakicom chekiras :Voice,Filter,EQ,Volume,Effect,Pan,Tempo

EXECUTE

SAVE midi fajla

Kad si sejvao,onda izadjes iz Song creatora,odaberes neki drugi midi fajl,pa opet odaberes onaj Rolandov.

Radi sa njim sta ti je volja :)

PS: poslusaj kolegu Caspera i drzi se njegovih preporuka jer su najefikasnije.

casper
05.07.2015, 11:46
Video sam na forumu objasnjenje da je moguce da se uradi na svaki kanal miksete imati vocal tercu, ali to je bilo sa PA800.

Ovo je to objasnjenje: CITAT
Koristicu u ovom slucaju dinamicki mikrofon.
...........
..........
............
Na mikseti podesavas zvuk mikrofona, EQ, efekat...
I tako se moze prikljuciti vise mikrofona, ali postoji jedno pravilo:
DOK JE UKLJUCENA HARMONIJA, SME DA SE PEVA NA SAMO 1 MIKROFON!

Da li je ovo moguce sa TYROS 5 i kako to da se uradi?
Ovo pitam jer zelim da ukljucim mikrofon u mixer i imati efekte iz mixera, a vokalnu tercu iz TYROS-a.
Koristim mikser BEHRINGER X32 RACK koji ima 16 mikrofonskih ulaza, 6 AUX OUT i 6 AUX IN ulaza.

Moguće je i princip funkcioniranja je isti.
Signal pjevača pošalješ sa mixete prema vocalistu i sa vocalista ga vratiš u jedan kanal na mixeru.
Slanje signala iz mixera prema vocalistu radiš preko AUX OUT-a (zelena strelica).
To bi kod tebe izgledalo kao na slici, s tim da moraš prilagoditi signal AUX OUT-a na samom mixeru.
Dodano, vraćanje signala iz vocalista (u ovom slučaju Tyros5) možeš uraditi preko LINE OUT - SUB 1, 2 (plave strelice na slici) ili da ti ide zajedno sa signalom klavaijture sa MAIN OUT-a (crvene strelice). Prvi pristup je bolji ali moraš u Tyros 5 prilagoditi SUB OUT u Mixing console (slika 2 ).

S obzirom da želiš koristiti pjevački efekt od X32, na njemu podesi efekt po želji ali ga isključi na Tyros5 kako se ne bi "duplao".

jtodorov
07.07.2015, 23:05
Jedno VELIKO HVALA za kolega caspera.
Jos samo jedno pitanje. Na slici je prikazano kako signal iz tyros 5 ide u 13, 14, 15 i 16 kanon kanala.
Ja trenutna radim sto saljem signal iz klavijaturu samo sa dva kabla banana-banana u AUX IN1 i AUX IN 2.
Kako je bolje spajati klavijaturu?
Da li sa banana-banana ili kanon-banane kablovi?

casper
07.07.2015, 23:11
Svejedno je jer su na TY5 nebalansirani izlazi. I dalje spajaj s banana banana.
Nego, zašto ih spajaš na AUX1 i 2?

jtodorov
07.07.2015, 23:27
Zato sto nemam na mixeru opciju da pored mikrofonskih ulaza u kanala od 1-16 da ukljucim banane, moguce je samo kanone.

Alal ti vera kako si brzi u odgovoru :)

casper
07.07.2015, 23:33
Dežuram :D

Pa da, logično je tako spajati, nisam razmišljao. B-)

jtodorov
08.07.2015, 19:45
Uz pomoc Scale diatronic opciju sam uradio terce za vokal na Tyros-u, ali imam samo durske i molske terce.
Ne znam dali postoji opcija da se urade i terce u neprirodnoj skali, kao na primer kad se peva Moj dilbere pesma iz E -dur godrnja terca ali na ton A da peva C, a ne Cis

casper
08.07.2015, 20:21
Na žalost, ne mogu se raditi nepravilne terce.

mikimiki
08.07.2015, 21:37
Zato sam ja i uzeo voiceworks koji radi fenomenalno.

Bokic
08.07.2015, 23:59
... kao na primer kad se peva Moj dilbere pesma iz E -dur godrnja terca ali na ton A da peva C, a ne Cis
Ovaj slučaj može na T4, pretpostavljam da može i na T5.
Odaberi samo Am harmonski.

jtodorov
13.07.2015, 22:05
Uradio sam Midi setup za terce po uputstvo i spojio sam klavijaturu sa MIDI CABLE, i sad kad ukljucim midi fajl iz nekog tonaliteta svira tercu, iz nekog uopste nema tercu, a iz nekog je nepravilna terca. Verovatno sam nesto gresno ucinio u kreiranju midi setup. U cemu moze biti problem?
Dodato:
Moguće je i princip funkcioniranja je isti.
Signal pjevača pošalješ sa mixete prema vocalistu i sa vocalista ga vratiš u jedan kanal na mixeru.
Slanje signala iz mixera prema vocalistu radiš preko AUX OUT-a (zelena strelica).
To bi kod tebe izgledalo kao na slici, s tim da moraš prilagoditi signal AUX OUT-a na samom mixeru.
Dodano, vraćanje signala iz vocalista (u ovom slučaju Tyros5) možeš uraditi preko LINE OUT - SUB 1, 2 (plave strelice na slici) ili da ti ide zajedno sa signalom klavaijture sa MAIN OUT-a (crvene strelice). Prvi pristup je bolji ali moraš u Tyros 5 prilagoditi SUB OUT u Mixing console (slika 2 ).

S obzirom da želiš koristiti pjevački efekt od X32, na njemu podesi efekt po želji ali ga isključi na Tyros5 kako se ne bi "duplao".

Prijatelju casper,
Sve sam ovo odradio ali kad mi peva terce vrlo slabo se cuje terca jer sam stisao kanale na mixer na koji idu SUB1 I SUB 2 na klavijaturu, a kad pustim malo vise te kanale jace se cuje terca ali stvara se i uzasna mikrofonija. Iskljucio sam efecte na TYROS i sad ne zanm u cemu moze biti problem?
Dodato:
Uradio sam Midi setup za terce po uputstvo i spojio sam klavijaturu sa MIDI CABLE, i sad kad ukljucim midi fajl iz nekog tonaliteta svira tercu, iz nekog uopste nema tercu, a iz nekog je nepravilna terca. Verovatno sam nesto gresno ucinio u kreiranju midi setup. U cemu moze biti problem?
Dodato:

Prijatelju casper,
Sve sam ovo odradio ali kad mi peva terce vrlo slabo se cuje terca jer sam stisao kanale na mixer na koji idu SUB1 I SUB 2 na klavijaturu, a kad pustim malo vise te kanale jace se cuje terca ali stvara se i uzasna mikrofonija. Iskljucio sam efecte na TYROS i sad ne zanm u cemu moze biti problem?
Pronasao sam resenje u to sto sam iskljucio mixer u MIC SETTING na TYROS
Dodato:
Dodato:

Prijatelju casper,
Dodato:

Pronasao sam resenje u to sto sam iskljucio mixer u MIC SETTING na TYROS

Trenutno muku mucim sa drugi problem koji se javio. Terca se javlja i u tonovima koje sviram s desnu ruku. Znam da nesto trebam promeniti u mixer ali ne znam sta?

jtodorov
03.08.2015, 17:55
Da li neko moze na forumu kao attach u postu da stavi kreirani MIDI SETUP za terce. Mislim da nece biti problema ako je iz TYROS 4, pa da ga ja ubacim u TYROS 5.
Za one koje ne znaju na koji fajl mislim, to je onaj sto se kreira sa uputstvom za midi terce, i nalazi se u klavijaturu u FUNCION > UTILITY > SYSTEM RESET
>MIDI SETUP FILES> Tu u HD bi trebalo da se nalazi fajl MIDI TERCE.
Unapred se zahvaljuljem.

P.S. Ja sam probao da ga kreiram uz pomoci uputstva ali ne funkcionise kako treba

VUNIMRAV
03.08.2015, 21:01
Druže,ja stvarno ne znam na koji fqajl misliš,ako je to onaj sa "bup" nazivom,taj sam ti poslao na FB u inbox.

tyros2
05.08.2015, 19:13
[V2.2.0 to V2.3.0]

- You can now change LSB values in the Pack.
- You can now select the icon of the content which is displayed on the instrument.
- You can now directly enter values by right-clicking on a graph when editing Voices.
- The Element name is now displayed when editing Custom Voices.
- You can now import SoundFont files (.sf2) as Contents.
- You can now export selected content as a Pack Project File (.ppf).
- Now supports PSR-S970/S770/S670.

* Do not use content to be released from now with previous versions (V.2.2.0 or earlier)

jtodorov
07.08.2015, 00:17
Onaj fajl koji meni treba ima extenziju Microsoft Update Standalone Package (.msu).
U attachmentu je onaj fajl koji sam ja krivo uradio i sacuvao na USB.
Molim neko da mi posalje uradjeni MIDI SETUP file da bi mi radile terce kako treba

Sky Net
12.09.2015, 06:38
Ovaj YEM je najveca glupost ikad napravljena, ja znaci ne vjerujem..usao maloprije, kliknem da editujem set bubnja napravljen na T4, prvo mi izbaci da fale neki soundovi (fabricki od T4), ok, kliknem later..udjem u postavku, obrisem kick koji je naknadno ubacen, regularno ostane prazno H mjesto, jel..ubacim drugi KICK, pritisnem tu tipku, a on ladno svira neki poremeceni arpeggiator i to ni manje ni vise nekim semplom harmonike?! Uletim na net, vidim izasao ovaj zadnji YEM, obrisem stari, instaliram zadnji..ponovo ne vidi nista od farbi sa T4?! u tom custom voice-u koji sam htio da prepravim, niti na tom custom voiceu uopste moze da se ostvari kontakt izmedju Yema i T5, sve moram da radim na sluske na kompu, divno..sad bar kad ubacim KICK, on svira KICK. U editoru, sva mjesta gdje su fabricki elementi bubnja (suske, zvona itd su PRAZNA (jer retard NE VIDI fabricke boje od T4), i tu sam naknadno stavio odredjene elemente bubnja sa fabrickog seta, onako napamet, jer i kad stavim npr fus sa power set iz T5, mjesto u editoru je i dalje prazno i ne svira nista, samo su se parametri promijenili..i sada uredno cekam 40 minuta da se ovo formatira, ucita, i da vidim sta sam napamet napravio. Bez komentara.

casper
12.09.2015, 10:05
Mislim da negdje griješiš u postupku. To predpostavljam jer kako kažeš, ne postoji "komunikacija" između YEM-a i klavijature. Sličan je problem imao naš član @tyros2, on će ti možda bolje moći pomoći.
Na temu o novim PSR modelima sam stavio link prema videu koji pokazuje rukovanje s YEMom, pogledaj ga pa ti možda bude od koristi i pomogne. Obrati pažnju na sam početak gdje je prikazano kako odrediti postavke, pogotovo na na unos Instrument Info broja.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/M9owD8l_J2A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

tyros2
12.09.2015, 16:21
Ovaj YEM je najveca glupost ikad napravljena, ja znaci ne vjerujem..usao maloprije, kliknem da editujem set bubnja napravljen na T4, prvo mi izbaci da fale neki soundovi (fabricki od T4), ok, kliknem later..udjem u postavku, obrisem kick koji je naknadno ubacen, regularno ostane prazno H mjesto, jel..ubacim drugi KICK, pritisnem tu tipku, a on ladno svira neki poremeceni arpeggiator i to ni manje ni vise nekim semplom harmonike?! Uletim na net, vidim izasao ovaj zadnji YEM, obrisem stari, instaliram zadnji..ponovo ne vidi nista od farbi sa T4?! u tom custom voice-u koji sam htio da prepravim, niti na tom custom voiceu uopste moze da se ostvari kontakt izmedju Yema i T5, sve moram da radim na sluske na kompu, divno..sad bar kad ubacim KICK, on svira KICK. U editoru, sva mjesta gdje su fabricki elementi bubnja (suske, zvona itd su PRAZNA (jer retard NE VIDI fabricke boje od T4), i tu sam naknadno stavio odredjene elemente bubnja sa fabrickog seta, onako napamet, jer i kad stavim npr fus sa power set iz T5, mjesto u editoru je i dalje prazno i ne svira nista, samo su se parametri promijenili..i sada uredno cekam 40 minuta da se ovo formatira, ucita, i da vidim sta sam napamet napravio. Bez komentara.
Po ovome sto ja Vidim,klavijatura ti nije konektovana sa YEM-om.

U Device Settingu mora biti:

Midi in:Workstation1

Midi out:Workstation1

U lijevom uglu gore pored TYROS5 ona ikonica ce da svijetli(zuta boja )na taj nacin ces sigurno znati da si konektovan.

Ja nemam nikakvih problema I sve radi 100% savrseno.

Sky Net
12.09.2015, 16:46
Znam i ja da nije konektovan, vidi se iz aviona. Midi in i out su podeseni na Workstation 1. Problem je sto neki custom voices ostvare konekciju, a neki ne, bar je tako bilo na prethodnoj verziji Yem-a. Na ovoj nisam stigao ni da probam druge custom voices. Sve sam postavke provjerio, sve je kako treba da bude, a problem i dalje postoji.

sent from my Lumia 930
Dodato:
E ovdje je neka teska brljotina u pitanju..nisam ni obracao paznju, ali je moj Tyros konektovan, i nekim cudom i u custom voice-u sa T4 se cuju fabricke komponente, iako nista nisam mijenjao niti dirao. ALI..idemo redom.

http://www.yu-midi.org/forum/attachment.php?attachmentid=7761&stc=1&d=1442224866

Ok, konekcija je tu (bio je konektovan i prosli put, nisam obracao paznju). U klavijaturi je aktivan ALL MIDI PARTS, a u YEM-u je ova postavka:

http://www.yu-midi.org/forum/attachment.php?attachmentid=7762&stc=1&d=1442224931

Na ovoj slici je prikazan prvi layer sa jednog od kickova:

http://www.yu-midi.org/forum/attachment.php?attachmentid=7763&stc=1&d=1442224941

I poruka koju dobijem ako odem na opciju + ispod wave assign:

http://www.yu-midi.org/forum/attachment.php?attachmentid=7764&stc=1&d=1442224952

Zasto bas ovaj? Zato sto sada opet, kada umjesto tog koji sam obrisao ubacim drugi sample (btw, taj isti sample je na tipki H, odmah iznad), ponovo umjesto KICKA se cuje poremeceni arpeggiator na harmonici. Ali, ako uradim copy/paste sempla sa H na A, sve je ok?!..apsolutno sam ostao bez ideja.

casper
14.09.2015, 10:12
Da bi mogao dodavati vlastiti element (+ wave assign), moraš ga na samom početku postupka pozvati u YEM.
Klikni na označenu ikonu sa slike i odaberi zadnju opciju
Change to new drum key with user wave

Sada će se taj element prikazati u otvorenom prozoru User Waves sa tvoje zadnje slike.

Sky Net
14.09.2015, 11:01
@casper, kod mene ne postoji opcija Change to new drum key with user wave. Kad kliknem na ikonicu koju si zaokruzio, otvara se prozor samo za odabir semplova:

http://www.yu-midi.org/forum/attachment.php?attachmentid=7765&stc=1&d=1442225190

Kada opet udjem da dodam jos neki, doceka me ovo:

http://www.yu-midi.org/forum/attachment.php?attachmentid=7766&stc=1&d=1442225198

Sacuvao sam pack po ovom nahodjenju, bez ikakvog uspjeha. Sa ovim semplom dodanim u ovu sekciju, opet mi se desava da kada otvorim da editujem drum voice, on biva osakacen, i ne prikazuje niti svira fabricke elemente. I tada, u tom ''diskonektovanom'' okruzenju, kada preko drag&drop ubacim zeljeni sempl na mjesto, on svira kako treba. Nadam se da sam dobro objasnio.

casper
14.09.2015, 11:25
Da, krivo sam napisao, Change to new drum key with user wave se pojavljuje u postupku poslije.

Dakle, na tvojoj prvoj slici odradi Import User Wave i tako željene samplove unosiš u YEM. Nakon toga zatvori prozor sa Close.

Zatim označi drum kit koji želiš obrađivati i kreni kao što je prikazano na slici.

Dodatno:
Predpostavljam da znaš ali da podsjetim, prilikom upisivanja Packa, računalo mora biti spojeno na internet.

Nadam se da ćeš riješiti problem, a ako ne uspiješ, tu je @tyros2 koji ima više iskustva s tim "čarobnim" YEM-om.

Kod postavljanja slika na forum smanji dimenzije, ovako se "manji" ekrani razvuku pa je nezgodno za horizonataln scroll.

tyros2
14.09.2015, 12:31
Malo sam zuzet ovih dana i Tyros5 mi NIJE pripojen u racunalo.
Probacu danas ili sutra da pripojim pa da vidimo o cemu je rijec.

Jos jedna provjera:

Ako slucajno koristis MIDI terce bez obzira sto je MIDI setup na ALL,Midi kablo mora biti izvadjeno iz klavijature.

pozdrav

Sky Net
14.09.2015, 19:48
Hvala vam ljudi..ne koristim niti midi terce, niti bilo sta drugo sto moze izazvati smetnju..maloprije kad sam usao u YEM, racunar uopste ne vidi T5, ikona ne svijetli, iako nista nije dirano od sinoc..ali, evo jedne druge misterije. Kada upalim zvucnike od klavijature, cuje se na racunaru kao da je usb uredjaj tek prikljucen - znaci nesto se desava sa midi signalom pri paljenju zvucnika(a klavijatura je vec prikljucena). Maloprije upalim Cubase da editujem jedan ritam, otvorim midi traku, i midi signal nestade (sa upaljenim zvucnicima). Izadjem iz Cubase, ugasim zvucnike, ponovo otvorim projekat, midi radi najnormalnije. :-O
Dodato:
Reinstalirao sam i driver od midi-ja, bez ikakvog uspjeha. Jos cu probati i sa drugim kablom, iz Yamahe se nisu udostojili ni to da daju uz klavijaturu, iako je neophodan za bilo kakav ozbiljan editing. Nemam vise sta da probam da ovo rijesim, osim zamjene kabla, iako ne vidim zasto bi to bio problem, ali je sve moguce.

casper
14.09.2015, 23:19
Promijeni kabl, kao što i sam rekao.

Druga bitna stvar koja može ozbiljno stvarati probleme je ta gdje je uštekan kabl. Spoji ga na stražnju stranu računla i nikako nemoj koristiti front panel ili USB hub.

Instalirani driveri moraju biti odgovarajući, tj. 32 ili 64 bitni.

Sky Net
14.09.2015, 23:37
Windows 7 Ultimate - x64
Cubase 8.0.20 - x64
Driveri za T5 - x64
Front panel - nemam
Usb hub - nemam
Kabal je direkt u maticnoj ploci.
Sad sam se sjetio - donedavno sam koristio usb kabal od jedne zvucne karte(ostao bio od prijatelja), debeli usb kabal sa prosirenjima na sebi (vjerovatno filteri). Morao sam mu ga vratiti, i onda sam uzeo jedini koji sam nasao, a to je ovaj standardni. Od tad je pocelo ludovanje pri paljenju zvucnika i ostalo (iako ni dalje ne razumijem kakve veze pod milim Bogom ima paljenje zvucnika sa midi signalom!) A na tyrosu 3 sam koristio isti kabal kao i ovaj sad sto imam, bez ikakvih problema.

casper
15.09.2015, 09:17
Bez obzira što ti se čini da kabl ne bi trebao biti uzrok, simptomi koje imaš/čuješ govore da se radi o hardware problemu.
Ako promjena kabla ne riješi problem, morat ćeš ga potražiti u ostalom okruženju. USB portovi mogu stvarati probleme, i oni mogu biti neispravni.

Poslikao sam dva USB kabla, ovog iz Kine već duže vrijeme držim zapakiranog i vjerojatno ga ja nikada neću niti otvoriti. Poklonit ću ga (ne)prijatelju ako mu zatreba za spajanje printera. :D

Ajde, sretno. I javi ishod.

Sky Net
15.09.2015, 09:51
Eh, ovo je bas luda noc, a ni pocetak dana nije puno bolji..nocas sam prepravljao neke ritmove, i maloprije upalim zvucnike da vidim kako zvuce na sistemu..pocnem da sviram, kad trokira PAD u ritmu, zatrokira mi Right 1, kao da se gubi polifonija. Udjem u editor, ritam svira normalno. Izadjem i pocnem da sviram - ponovo trokiranje. Ugasim bubanj - sve radi normalno. Upalim - opet ludnica. Cubase ugasen, Yem ugasen, sve ugaseno...iscupam kabal iz klavijature - sve radi normalno. Znaci nesto, negdje, radi povrat, i pravi totalnu midi-zbrku. A to je vec predmet za istrazivanje, sta to pravi neku vrstu midi-loop-a..je li kriv kabal, jesu li krivi zvucnici, jel imam neki proces u sistemu koji se krsi sa driverima od Tyrosa, pitanje za milion eura..haos.
Dodato:
Zamijenio sam port, za sada je sve ok. Vidjecemo do kad. @Casper, gdje se ima kupiti takav ne-kineski usb kabal?

tyros2
15.09.2015, 14:28
Hvala vam ljudi..ne koristim niti midi terce, niti bilo sta drugo sto moze izazvati smetnju..maloprije kad sam usao u YEM, racunar uopste ne vidi T5, ikona ne svijetli, iako nista nije dirano od sinoc..ali, evo jedne druge misterije. Kada upalim zvucnike od klavijature, cuje se na racunaru kao da je usb uredjaj tek prikljucen - znaci nesto se desava sa midi signalom pri paljenju zvucnika(a klavijatura je vec prikljucena). Maloprije upalim Cubase da editujem jedan ritam, otvorim midi traku, i midi signal nestade (sa upaljenim zvucnicima). Izadjem iz Cubase, ugasim zvucnike, ponovo otvorim projekat, midi radi najnormalnije. :-O
.

Hm,ja koristim slusalice ,nemam ovakav problem.

Dodato:

[QUOTE=Sky Net;282796]Hvala vam ljudi..ne koristim niti midi terce, niti bilo sta drugo sto moze izazvati smetnju..maloprije kad sam usao u YEM, racunar uopste ne vidi T5, ikona ne svijetli, iako nista nije dirano od sinoc..QUOTE]

To se ponekad i meni desi,pa moram ili ugasiti klavijaturu ili otvoriti ponovo YEM.Ali posle prvog pokusaja Ikona zasvjetli :).

Sky Net
15.09.2015, 15:16
Upravo tako kolega, na slusalicama problema nema, ali ima kada su upaljeni zvucnici.

sent from my Lumia 930

casper
15.09.2015, 15:21
Zamijenio sam port, za sada je sve ok. Vidjecemo do kad. @Casper, gdje se ima kupiti takav ne-kineski usb kabal?

Čini mi se da smo na dobrom putu. Drugi port, sada kupi malo skuplji USB kabl (to obično odlučuje o njegovoj kvaliteti) i možda problem "nestane".

Za kvalitetnije USB kablove pogleda u nekom ozbiljnijem dučanu IT opreme. Ovaj sa slike je došao uz jednu USB zvučnu karticu.

tyros2
19.09.2015, 11:49
Izasao novi update za YEM 2.3.1

Tyros5-76:

http://download.yamaha.com/search/detail/?site=uk.yamaha.com&language=en&category_id1=16277&category_id2=16084&product_id=1883956&asset_file_language=EN&asset_id=65957

Tyros5-61:

http://download.yamaha.com/search/detail/?site=uk.yamaha.com&language=en&category_id1=16277&category_id2=16084&product_id=1883955&asset_file_language=EN&asset_id=65957

Improved the usability of the Wave Mapping area for Normal Voices.
- Increased the compatibility between models concerning the behavior of Portamento for Normal Voices.
- Some function for developer added.

Sky Net
05.10.2015, 01:22
I dalje mi se desava ista stvar sa YEM-om, ali vise sam navikao =)) da priupitam kolege ovdje, kako ste zadovoljni tonom bass gitare u ritmovima? Do sad sam u dosta ritmova koristio Mega voice Finger, velocity 60, i nimalo nisam zadovoljan. Basa kao basa, te frekvencije ima, ali to nije to. Nizak je, zatvoren, vecina ga je u subu, fali mu generalno prisutnosti. Isprobacu obicni finger, nemam svoj razglas pa mi je to malo zeznuto, a Tyrosovi zvucnici su nula bodova u reprezentativnosti kako balansa elemenata, tako i generalno bilo cega sto je zvucno ''strano tijelo'' u klavijaturi. Nedavno sam se pozabavio drum setom sa vrlo kvalitetnim semplovima, koji na racunaru i NA RAZGLASU zvuce odlicno, a na Tyrosovom sistemu ocajno. Takodje sam primjetio da je generalno Tyrosova zvucna slika na sistemu bez bas binova njezna i tanka, totalno neubjedljiva, sa cak i vrlo blagim nedostatkom visokih. Probacu se jos poigrati sa master kompresorom, mozda ga cak i ugasiti. Da ne budem protumacen pogresno - Tyros zvuci jako lijepo, tu nema price. Samo mu fali malo agresivnosti, sirovosti u ritam sekciji, za koju ja nikako da pogodim balans. Vjerujem da kolega Casper ima neki tajni recept za to :)

casper
05.10.2015, 03:12
Nemam ja neki poseban recept, mogu samo podijeliti vlastita iskustva. Prvi preduvijet za izvlačenje maximuma iz aranžera je kvalitetan sustav na kojem ćeš slušati ono što radiš, a to sigurno nisu zvučnici koji dolaze uz Tyrosa. Mislim da nije dobro raditi niti na ozvučenju na kojem sviraš.

Treba imati linearan sustav koji će pravilno reproducirati ono što izlazi iz klavijature. Da li su to studijski monitori, kvalitetne slušalice ili nešto treće ovisi o uvjetima/novcima u/s kojima radiš. Bitno je da možeš kvalitetno čuti promjene koje radiš jer je u suprotnom sav trud uzaludan.

Što se tiče bas gitare, mislim da nije toliko važno koja će vrsta biti odabrana već kako će se ona "poklopiti" s ostalim instrumentima/aranžmanom. Bas bubanj je tu najbitniji čimbenik i bez njegove "podrške" nikada nećeš dobiti bas groove. Zato obrati pažnju na kombinacije, jedan acustic bas nikada neće zazvučati dobro s Electric bas bubnjem. Karikiram stvari ali mislim da si me razumio.

Slijedeći segment koji i te kako utječe na sound je dinamika odsviranog, ovdje prvenstveno mislim na bas bubanj i bas gitaru. Glasnoća se dobiva pojačavanjem klavijature, a ne dizanjem velocitija do maximalnih vrijednosti.

Kažeš da si probao MV Fingered bas i nakon toga ga promijenio na "obični" fingered. Razlika bi se mogla uočiti samo onda ako je ovaj MV i odsviran sa svojim specifičnim tonovima. Ako je bas dionica odsvirana bez njih, korištenje MV sounda nema niti smisla jer se u suštini radi o istom sondu basa.

Master compresor sigurno donosi određena poboljšanja ali se ona i manifestiraju na cjelokupnu zvučnu sliku. Poigraj se malo s DSP kompresorom na kanalu bubnja i bas gitare, tu ćeš imati mnogo veći utjecaj i preciznije ćeš utjecati na problem koji te muči, tj. bas sound.

Što se tiče sistema bez bas binova i lošem soundu Tyrosa, stvar potpuno jasna. Nikada se iz para 12" neće čuti sve ono što izlazi na line outu Tyrosa. Ali moraš znati i još jednu stvar, niti najbolji bas binovi ne mogu dobro odraditi svoj posao ako u gornjim kutijama nemaju odgovarajuće zvučnike. Mislim da većina aranžer muzičara radi osnovnu grešku i "štedi" na ozvučenju. Ne mislim tu na tebe ali znam da mnogi čitaju ova naša piskaranja pa da ih samo malo podsjetim :p. Neki idu ovakvom logikom. Recimo da je ulog u instrumente 5 000 eura. Onda se kupi klavijatura za 3000, a ono što ostane ode na razglas. Nema tu sreće, potpuno kriva raspodjela. Đaba ti dobar auto ako su mu gume ćelave. :D

No da se vratim na bas "filozofiju". Moje pravilo je da mix jednog te istog Styla nikada ne radim duže od 15tak minuta. Uvijek provjeravam urađeno na barem dva sistema (slušalice - monitor), s različitom glasnoćom (volumen klavijature malo na 1/4, a nakon toga na 3/4) i radim usporedbu sa "matricom". Pod matricom podrazumjevam jedan ili dva Styla koji su namjenjeni za sličnu vrstu glazbe, a već su isprobani na gaži i rade dobro.

Eto, od mene toliko za ovaj kasni sat, a sada idem spat. ;)

casper
06.10.2015, 00:07
Zgodno je pogledati kako petica izgleda ispod ove "ružne" plastike.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/hJPl_Kp06AY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alen P
06.10.2015, 21:26
Je... Vidio sam kako izgleda dvojka ispod 'ružne' plastike, trojka... Da mi je vidjeti kako MOJA petica izgleda iznutra... :D
No dobro... Iznenađen sam kako se komentira sound petice. Zanimljivo. To rijetko čitam. A rijetko je iz razloga što osobno još uvijek imam dvojku i s ravnim eq na mixu i ravnim na T2 klavijatura radi jako lijepo. Naravno da još malo dignem eq na klavijaturi u 'V' šablonu i zaista sam uvijek ugodno iznenađen kako dobro izlaze akustične, električne gitare, bas, pa i onaj isfurani stari yamahin bubanj. Čisto, snažno. Sve to na Zeck Vector T3 i Sb120. Ništ posebnog. A di je petica iznad dvojke... :p
Možda malo previše filozofije po pitanju sounda? Petica zaista ima sve, radi fantastično, samo što mlijeko ne doji. ;) Zato ne mogu vjerovati da sound 'nije baš'...

casper
07.10.2015, 11:57
Izašao novi update YEM-a, V2.3.2

[V2.3.1 to V2.3.2]
- Supported Windows® 10 (32-bit, 64-bit).
- Improved some function for developer.

tyros2
07.10.2015, 13:56
Ehhh ovi ga saltaju opasno :) :) :)

casper
07.10.2015, 14:37
To se i traži. Nadogradnja softwarea je uvijek dobro došla, a mnogo je efikasnija i bezbolnija nego kada se radi na hardware, u ovom slučaju klavijaturi. Ovim tempom, čak i češće je Korg krpao nedostatke na svom poslijednjem modelu.
@tyros2 - kad obaviš nadogranju, javi da li ima kakvih ubrzanja po pitanju učitavanja.

tyros2
07.10.2015, 15:32
Ok!! :)

NordX
07.10.2015, 16:27
Ee kad sam ja prezadovoljan sa T2,kako li su tek zadovoljni ovi sto imaju T5 :D

tyros2
07.10.2015, 18:23
Kolega NordX,taman toliko koliko je broj veci :) :)

Imao sam T2 (imam u T5 set bas onakav kakav sam koristio na T2).

T2 je odlicna masina,,, tehnologija napreduje iz dana u dan i takoo......

Pozdrav

Sky Net
07.10.2015, 18:36
Mozda ce mnogi protumaciti ovaj moj post pogresno, ali kako bude.
Tyros 5 je odlicna masina u domenu aranzera, to stoji.
Percepcija zvuka se formira godinama, zato nista na svijetu ne zvuci svakome isto.
Kao dugogodisnji korisnik T3, naviknut sam na taj zvuk, i taj pristup zvuku. Takodje sam dosta dugo imao i PSR-9000 PRO. E ta masina, PSR 9000 PRO, za doba kada je nastala, i kakva tehnologija zvuka je bila tada, je nesto. Cvrst sound, izuzetno kvalitetan. Style editor - svemirski brod u tadasnjem vremenu. Onda je dosao prvi Tyros, i svi ostali iza njega. I kada ja, licno ja, povucem paralelu, od PSR-a od prije 15 godina, prema Tyros petici u 2015-toj, i nemam nekog pretjeranog razloga za odusevljenje. Narocito kada se s vremena na vrijeme radi na Nord-u, Kronosu, Roland-u, Ketron-u i slicnim spravama..jos kad se na to nadoda svakodnevni rad u studiju, i sviranje sa bendom - tu tek postaje gutavo.
Jer, ne moze mene, da opet ponovim, licno mene, oduseviti T5 sa istim bubnjem koji je bio na trojci, koji mi se za 4 godine popeo na vrh glave.
Kao sto me ne moze oduseviti ni Real set sa 4-ke.
Kao sto me ne mogu oduseviti niti njihovi ubogi pokusaji violina, akusticnih gitara (sa par iskoristivih), ili pokusaji elektricnih gitara (takodje par iskoristivih).
Ili vise izlizane ''gitarske'' ritmicke mega voice midi fraze koje su mozda bile neka evolucija na T2 ili T3.
Ima na njemu i soundova koji su ok za rompler, da se ne lazemo, nadje ih se. Ali u 2015-toj, kada su drums library-ji od po par GB sasvim normalna stvar, i kao takvi postoje odavno, isti bubanj kao na T3 ili na T4 na spravi od 3500+ eura je najblaze receno smijurija i cisto ismijavanje korisnika od strane Yamahe. Da ne spominjem gitare ili violine..
Sad se mnogi pitaju, zasto sam se ja toliko naklatio na taj prokleti bubanj. Iz istog razloga zbog kog mnogi, mnogi, mnogi korisnici nisu presli sa T4 na T5, i tu pricam o ljudima koji su prinudjeni trzistem da im je vecina gaza SA ARANZEROM. Jedna od tih stvari je dosadno cekanje sa Yem-om.
Dalje, u segmentu drums sekcije, Tyros 5 je novo ponudio - NISTA. Acoustic set sa T3 je isti. Real set sa T4 je isti. Mnogo, mnogo ritmova ima i sa T3 i sa T4. I kada tu povucem paralelu, meni je licno to sto izlazi iz Tyros 5 - najjednostavnije receno STERILNO. Iste stvari koje sam slusao 4 godine, slusam i sad. Isti paterni, ista dinamika. Audio ritmove cu izuzeti potpuno iz te price jer je to nesto sto u mom slucaju koristim jako rijetko, tako da i ne racunam da ih imam. Ono sto jeste bolje nego na drugim Tyrosima su efekti u globalu. I iz tog razloga se trudim da slozim nesto svoje, sto ce uvijek zvucati dobro, i sa binovima, i bez, bar jedan set koji se moze iskorititi za sve. Bubnjar u bendu ne mijenja set bubnja od pjesme do pjesme, samo dinamiku, zar ne..
Tyros nije prva klavijatura ikad napravljena. Postoje klavijature jos od prije, koje su lijepo radile i na 12-kama, i na 15-kama i sa bass binovima i bez njih. To je stvar kvaliteta njihovih konvertera i samog mixa i kvalitete semplova u njima.Mozda ja zvucim kao neka nadrndana babaroga koja sad ovdje iz dosade razapinje Yamahu i njenu politiku ''na kasicicu''. Ne razapinjem ja nikoga. Samo iznosim cinjenice. T5 kao T5 je ok, nema tu nista sporno. Jedino je svjetlosnim godinama sam iza sebe u odnosu sta bi trebao nuditi kao jedna od najboljih romplerskih masina danasnjice. Prostora za napredak ima, i ja cu se potruditi. Koliko cu uspjeti, to cemo jos da vidimo. Iz tog razloga pitam pitanja kakva pitam. Ko je razumio shvatice. Ostajte mi zdravo :)

casper
07.10.2015, 20:58
Post je na mjestu ali samo ako zanemarimo neke sitnice. ;)

Ne mogu se miješati i uspoređivati različite stvari i na osnovu toga donositi sudovi. Nord, sviranje u bandu, rad u studiju ... pa tu nema što tražiti niti jedan aranžer. Jer aranžer općenito nije instrument za "ozbiljan" rad, to je jedna obična igračka koja ima potpuno drugu namjenu. Koliko god ona bila napredna i moderna, uvijek će zvučati sterilno i predvidljivo. Nakon nekog vremena mora dosaditi svakome onome tko želi ozbiljno muzicirati, a ne glumiti da je muzičar. Treba biti realan i priznati da svatko onaj tko koristi aranžer (toj grupi pripdam i ja) nije, niti može biti ozbiljan muzičar. Pa kod nas uvijek "dvije trećine benda svira na matricu". :D To tako treba shvatiti, time se pomiriti i ne tražiti dlaku u jajetu (čitaj - u nedostatcima aranžera).

Tržište ima svoje zakone u svim područjima pa tako i u glazbenoj industriji. Da se stvari odvijaju po prirodnom, logičkom slijedu, danas bi se vozili automobili na električnu energiju. Jasno je zašto nije tako. Iz istog razloga PSR9000 nije dobio dostojnog nasljednika već se niz nastavio s Tyrosom. Slučajno ili ne, upravo nakon izlaska PSR9000, Roland je izgubio trku u ovom području. Njihova G serija je bila zadnje što su ozbiljno ponudili, a sve varijacije poslije toga su bile ( i još su uvijek ) samo blijeda kopija. Po mom mišljenju, od tada pa do danas Yamaha drži konce u svojim rukama i zato im se ne žuri. Sudeći po konkurenciji, mogu slobodno još neko vrijeme odmarati.

Da, nekada (davno) su klavijature radile "lijepo i na dvanaesticama". Ali u to vrijeme se sound generirao potpuno drugačije, njegov zvučni opseg i kvaliteta istog nije niti zahtjevao nešto više. Danas bez dobrog zvučnog sistema koji može kvalitetno reproducirati sve ono što izlazi van iz aranžera, nema dobrog sounda. To što se Tyros5 (neki drugi aranžer, svejedno) ne čuje dobro na 12 ili 15 incha nikako nije nedostatak klavijature. Ta činjenica govori upravo suprotno i pokazuje prednosti nove tehnologije koja je ugrađena u aranžer.

dmmacak
07.10.2015, 21:14
Oba posta su na mestu, sve je to tako nazalost. Samo su mogli malo da spuste cene, bar upola

Послато са GT-S7562 уз помоћ Тапатока

NordX
07.10.2015, 21:46
Tacno tako Casper. I sam primetim kako radi moj T2 na recimo nekim 12''-cama ili 15-icama,a kako radi recimo na nekom ozbiljnijem sistemu u kombinaciji sa Bass binovima.

E sad ako uzmem da Aranzer bude ceo Bend,mislim da je nemoguce. Ja se nikad nisam opterecivao da mi svi ritmovi imaju isti bubanj. Nerealno malo jeste,ali opet nije toliko presudno sad sto se tice posla. Sto se tice Aranzera,mislim da je to buducnost. Mnogi mrze,a ne vidim razlog. Nikad jedan covek ne moze da svira kao 7 clanova.

Sad to sto kazes Skynet. Ja sam KORG-a svirao oduvek od I-Serije preko IS Serije,pa i do Pa-Serije,i svaki je zvucao isto. Cak svaki prethodni mi je zvucao bolje. Od I serije,vecina fabrickih ritmova ima i u danasnjim PA-aranzerima,a proslo je skoro 20 godina. Slucajno sam promenio brend,slusajuci godinama sve isto. I tako poceo da sviram Tyrosa,sad za sad imam samo reci hvale. U pocetku sam mislio da sam pogresio,ali kada sam video sta moze od fabrike da se izvuce,mislim na bubanj,bass i gitare. Ozbiljno sam shvatio da zapravo nisam pogresio.

Moja neka iskustva,i moje neko misljenje. Nadam se da niko nece zameriti. Ne zelim da se neko pronadje prozvanim,zapravo nemam potrebe za tim.

Sky Net
07.10.2015, 22:15
Ne bih se slozio da se "aranzer" ne moze iskoristiti u studiju - itekako moze. A tek se ne bih slozio sa tvrdnjom da muzicar koji svira aranzer nije "ozbiljan" muzicar - muzicko znanje se ne pokazuje tipom instrumenta nego znanjem i umijecem. Licno znam klavijaturiste koji su usli u anale nase muzike, a sada nisu "ozbiljni" jer su primorani da rade kao i vecina. Ta tvrdnja bas i nije na mjestu. Sredjena klavijatura ce lijepo izaci na svemu - sub bass nece izaci na 12ki, logicno, zato prioritet treba biti u frekvencijama koje su cujne na takvim sistemima. Dobro sredjena i izbalansirana klavijatura nece biti gluha NI NA JEDNOJ KUTIJI. Ne bih dalje ulazio u rasprave, ja sam sretan zbog ljudi koje "fabrika" zadovoljava. Na svoju nesrecu, nisam od tih :) ostajte mi zdravo :)

sent from my Lumia 930

casper
07.10.2015, 22:45
Naravno da se aranžer može koristiti u studiju. Ali samo u nekom tamo lokalnom gdje prodaju muda pod bubrege. Ja govorim o ozbiljnom poslu i ozbiljnom pristupu.

Nisam rekao niti sam mislo da svi oni koji sviraju aranžere nisu dobri svirači, da ne sviraju kvalitetno. Međutim, životne prilike i razne sudbine ne mogu popraviti činjenicu da je svirka uz aranžer ipak bliže jednom DJ-u, negoli svirci u bendu ili većem orkestru.

Malo si okrenuo teze, nije "gluha" klavijatura već kutija koja ne može reproducirati ono što u nju ulazi.

Sent from my iPad using Tapatalk

Sky Net
08.10.2015, 04:12
Ja ne govorim uopste o koristenju aranzera kao "aranzera" u studiju. Isto kao sto se T5 ili Pa3X mogu koristiti kao klasicne bendovske klavijature, isto tako se mogu koristiti u studiju, bez ritam sekcije. U proslom postu sam naveo da T5 ima i svoje dobre tonske strane. Medju tim stvarima su svakako akusticni i elektricni klaviri, kao i organ sekcija. Ja ne smatram da je odsviran klavir sa Tyrosa u studijskoj verziji pjesme nikakvo prodavanje muda pod bubrege. Put kroz predpojacala karti je cudan, kao i sam proces miksa. Isto kako Tyros ima svoju konverziju, tako i karte imaju svoju. Tu se nekada desavaju jako cudne stvari. Iznenadilo bi bilo sta se sve moze dobiti i od mnogo slabijih masina u tim procesima. Naravno, ne uvijek, ali mnogo slucajeva ima.

Isto kao sto je "analogno" cest termin - da mi je da zvuci kao nekad davno onaj ili ovaj..analogija je nista drugo nego DEGRADACIJA tona uzrokovana vanjskim faktorima. Losa struja, strujni krug u kanalu, sum predpojacala, sum mikrofona itd. X nekih sitnih faktora, koji su vremenom kako je tehnologija napredovala, bivali sve manji prisutni, do granice potpunog istrebljenja, da bi se na kraju citavi miksovi sada zavrsavali u avionu, na slusalicama..a nekada su za to trebale stotine hiljada eura opreme u studiju, zar ne? I doslo se, logicno, u situaciju da je zvuk "digitalan", pazi vraga. Pa se izmisljaju nacini kako da se to zaprlja, degradira, da bi se dobio taj "analogni" sound. Vrlo siroka tema, cija se srz moze prilicno jednostavno objasniti i shvatiti.

A zasto to govorim? Ista ta stvar je sa T5, i velikim brojem danasnjih klavijatura(naravno izuzetaka ima). Njihovi AD-DA konverteri (u prevodu cipovi koji zapisan sempl/digitalni signal/ prevode u zvuk na line out-u/analogni signal) nisu u stanju da to odrade vjerodostojno. Pa se desava da se trakovi pojedu, da necega fali, ili se mora agresivnije pristupiti samom semplu i njegovoj obradi da bi to izaslo po PS-u. Vjerovatno je mnogo kolega ovdje nekada probalo uzeti neki npr snare i ubaciti ga u (neku) klavijaturu, ali se dodje do onog '' ne zvuci kao tamo''. Sve to ima svoje razloge, od eq-a, reverba, miksa svih ostalih elemenata, pa na kraju konvertera. Ne kosta bezveze dobar 8-kanalni studijski konverter koliko i sam Tyros 5. A tuzna je prica koliko kostaju te iste komponente u uredjaju koji kosta toliko koliko kosta i o kom se ovdje vodi polemika.

Jos cu se dotaci jedne stavke o produkciji a koja itekako ima veze sa aranzerima - vise od 90% pjesama danasnje produkcije na Balkanu je isprogramirano. Midi trake i virtualni instrumenti. Tek se u zadnje vrijeme ponegdje pocelo opet snimati "uzivo", a dok se zavrsi miks, dok se odradi retrigering na bubnju i ostale stvari, od te zivosti i ne ostane tako puno, i isto je i sa ostalim elementima pjesme. A sta je pravljenje ritmova drugo nego programiranje? Stvar je izbora da li ce varijacija 1 imati jedan takt koji ce se vrtiti do smrti, da li ce imati 4, da li ce se dovesti bubnjar koji ce preko midija odsvirati te varijacije, sa dinamikama, po 8 ili 16 taktova i sl. Vjerujte mi, ima ljudi koji to rade. Ima ljudi koji snimaju instrumente ton po ton, da bi dobili nesto bolje, nesto sto sama fabrika nije uradila, jer im je lakse presipati iz supljeg u prazno vec godinama, i svoja presminkavanja i lijenost predstavljati kao ''audio revoluciju''. To vise nije revolucija ni u starackim domovima.. Ljudi takvog profila, koji toliko truda u to ulazu, od mene licno imaju duboki naklon i veliki respekt. Kao sto od mene duboki naklon ima i kolega Casper, za njegovo znanje, njegove silne postove i trud na forumu.

Lose sam se izrazio za ''gluhocu''. Svaki Tyros je fabricki nastiman i smiksan, da jednostavno TRAZI, vapi za punim sistemom. Jednostavno, trazi. Onda tu i sub bass nije problem, skoro pa nista problem. Kada kazem 12-ka - ima takvih kutija jako kvalitetnih, koje u manjem prostoru i sa ne prevelikim opterecenjem jako lijepo, umjereno i korektno rade. Problem je sto je Tyrosova zvucna energija u citavom spektru, i tu onda dolazi do vrlo izrazenog deficita. Mnogi su to rjesavali na razne nacine - od prebacivanja dominantih frekvencija ritam sekcije u ''cujno'' polje pa do cega sve ne. Naravno, veca kutija - veci opseg - bolja slika. Ne mogu vam ja opisati koliko sam se smijao kada sam po svojoj nesreci, prvi put pustio dance audio ritmove na 12-kama..kuc kuc kuc..negdje iz vrha kutija =)) ne znaju u Yamahi da se kod nas na Balkanu nemaju uvijek bass binovi, jbg :D

Raspisah se ja gore od dopisnika za Reuters :lol: sta cu, cekam da se ucita sadrzaj u ram pa imam vremena B-) valjda ste me od ovolikog piskaranja skontali bar nesto. Znamo svi da je ziv covjek ziv covjek, masina to nikad nece zamijeniti. Al bar nek se nesto desava majka mu stara..najveci prodavaci muda pod bubrege su upravo oni koji prodaju ove proizvode, kao sto Casper rece, jer im manipulacija trzistem to dozvoljava. Dobro je jedino sto se ima prostora za napredak u segmentu korisnika, da se nesto novo napravi i osvjeze stvari koje su se vise ubudjale od prepakivanja. Lijep pozdrav svim kolegama.

Alen P
08.10.2015, 10:35
Jako dobar post.
Mislim da smo mi koji sviramo arrangere bolji muzičari iz gro razloga. Kroz pjesmu razmišljati o tekstu, o varijacijama, OTS ili odabir drugog sounda kroz sviranje, razmišljanje o sljedećoj pjesmi, traženje npr. test na tabletu, mijenjaj postavku helicona za sljedeću pjesmu kad radiš najavu za istu. Da ne govorim o programiranju, o stylovima stalna sr...a s ritmovima, pa ovaj ovako, pa onaj ne zvuči, 100 jada. Dok si u bendu gospodin čovjek sa svojim zadatkom. Još ako je bend dobar, dobro uhodan...

Sva ta teorija iz prijašnjeg posta je ok. Kao teorija. Za praksu neka bude sam stage-bina, kafić, lokal, restoran, hotel... Pa kad sviraš s onim ili onim soundom na ovaj ili onaj razlgas s T1 ili T5, pa imaš 'svoju minutu' improvizacije, pa nekolicina prepozna svirku uživo i dobru improvizaciju i pokažu ti npr. ''Like''.

Ukratko, više se isplati vježbati nego tražiti savršenstvo u nesavršenosti.

tyros2
08.10.2015, 10:35
[QUOTE=Sky Net;283295]Mozda ce mnogi protumaciti ovaj moj post pogresno, ali kako bude.
Tyros 5 je odlicna masina u domenu aranzera, to stoji.
Percepcija zvuka se formira godinama, zato nista na svijetu ne zvuci svakome isto.
Kao dugogodisnji korisnik T3, naviknut sam na taj zvuk, i taj pristup zvuku. Takodje sam dosta dugo imao i PSR-9000 PRO. E ta masina, PSR 9000 PRO, za doba kada je nastala, i kakva tehnologija zvuka je bila tada, je nesto. Cvrst sound, izuzetno kvalitetan. Style editor - svemirski brod u tadasnjem vremenu. Onda je dosao prvi Tyros, i svi ostali iza njega. I kada ja, licno ja, povucem paralelu, od PSR-a od prije 15 godina, prema Tyros petici u 2015-toj, i nemam nekog pretjeranog razloga za odusevljenje. QUOTE]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2gb Rama I sve je tu odmah posle paljenja klavijature

Neogranicen broj Custom drums/voices

To je bio vise nego dovoljan razlog za mene da predjem sa T3 na T5.Ja ionako ne koristim ni 5% interne samplove tako da je za mene ovo OGROMAN napredak.

YEM je odlican program,ali da su ga usrali sa lodanjem-punjenjem:JESU.To bi bila jedina zamjerka od mene,kao i los portamento.

Doduse ima i jedna pozitivna stvar kod punjenja-lodanja sa YEM-om.Taj sat vremena dok se puni ja sjedim sa porodicom i caskamo:Fini neki ljudi... :) :) :)

Pozdrav

casper
09.10.2015, 03:06
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/qPchf4UGtCo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Njemu ne treba velika bina, ne stvara buku kao veliki bend, djeluje nenametljivo i uklapa se u ambijent na način da ne narušava "intimu uzvanika". Rekli bismo, čovjek korektno radi posao.

S druge strane ... više od pola onoga što se čuje izlazi iz pratnje (matrice), sound real gitare nikada neće zamjeniti tipka u kombinaciji s pitch-em, ovakav nastup izgleda smiješno svakome tko se iole razumije u glazbu, a instrument na koji svira je samo obična i skupa igračka kojom ostvaruje sve što je opisano u gornjem odlomku. ;)

Koncepcija aranžera je takva da zadovolji svoju namjenu i tražiti od njega da ima karateristike studijskih sprava je nerealno. Barem ne za ovu cijenu koliko sada košta. Monotonija aranžmana koja se nalazi u pratnji i njena predvidljivost se ne može izbjeći ali se djelomično može umanjiti. Tko nije vičan izradi vlastitih stylova, postoje firme koje to rade vrlo dobro. Plati pa vozi.

Nije toliko bitan promjer zvučnika. Bosse L1 s dvije 8-ice u basu radi savršeno, čuje se svaka sitnica. Nego, potrebno je koristiti sustav koji će biti kvalitetan, optimiziran prostoru, broju ljudi i načinu svirke kako bi reproducirao sve ono što mu Tyros "šalje". Sužavati zvučni opseg editom elemenata u klavijaturi, sviranje u mono modu, ubacivanje nekih "ping-drong" samplova da bi se dobio bolji sound na staroj SX300 je potpuno krivi pristup i degradacija kvalitete koju nudi Tyros.

Mislim da se od aranžera općenito, bez obzira o kojem se brendu radi, ne može očekivati da će ispuniti želje i potrebe svakoga od nas. Niti možemo očekivati da ćemo tako svirajući dostojno zamjeniti dinamiku i kvalitetu jednog banda. Volim reči da smo mi aranžeristi prije svega zabavljači, a tek onda muzičari. Nekada davno, kada su se na dvorovima organizirale zabave, svirali su muzičari, okolo su skakale dvorske lude i zabavljali su plemiće. ... to je bilo jako, jako davno ... a onda su izmislili prvi aranžer pa je umjesto svih tih silnih "zabavljača i skakača" nastupio jedan obični One Man band. :D

darko87
09.10.2015, 08:18
Cisto da kazem da yem na SSD memoriji radi jedno 50% posto bolje ,brze ucitava brze se podize sam program cak i prebacivanje semplova ide brze....

Alen P
09.10.2015, 10:08
Nemoj majstore tako... Svi smo mi zabavljači, vrsta glazbe koju sviramo namijenjena je zabavi, samo što još mi imamo cilj: što više love. Znači, ako 'zabava' uspije, postoji mogućnost da dobijemo neku lovu '+'.

I u bandu gdje svira četvorka, klavijaturist koristi i sax koji nije live, i acc. gitaru, i trubu, brasseve, harmoniku. Prošla su davno vremena kad je tip imao Hammond i Roland Jx3p. Nakon toga je sve emulacija stvarnih instrumenata. I sva ta tehnika nema veze s znanjem, s mnogim muzičarima koji zaista sviraju impresivno. Pa čak arrangere.

I odlični klavijaturisti u odličnim bandovima se dive OMB klavijaturistu ako isti zna svirati.

Što se tiče monotonije, evo jedan savjet za one koji sviraju uživo: ja sviram s opcijom fingered on bass. Na taj način isti ritam može u više pjesama zvučati drugačije jer će bass svirati druge tonove. I jedna ogromna prednost, je ta što je pjesmu moguće skinuti ne samo sa točnim akordima, već i s točnim basom.

Da bude jasno, ja bih najradje da sviram u bandu, ali situacija je kakva je. 90% sviram sam a ima tek 30 gostiju. A kaj ćeš kad žele živu glazbu...

Dečki uživajte u četvorkama, peticama, to su fantastični instrumenti koji odlično zvuče, mogućnosti su im za naše zahtijeve fantastične. ;)

tyros2
09.10.2015, 10:47
@tyros2 - kad obaviš nadogranju, javi da li ima kakvih ubrzanja po pitanju učitavanja.

Bez promjene......

dmmacak
09.10.2015, 10:54
Ja koristim style touch i sviram manuelno bas, to dosta doprinosi dinamici sviranja, ali ziv bend je ziv bend. I zanimljivo je a i meni drago, kada sviram sa bendom dosta gostiju primete bubnjara. Ali sto kaze Alen P situacija je takva kakva je moramo se prigodjavati.
Ja cu sigurno posedovati jednog dana T5, nadam se da ce praviti neke akcje kao za predhodne modele. Preskup je.

Послато са GT-S7562 уз помоћ Тапатока

casper
09.10.2015, 11:02
Pisanjem nisam niti mislio omalovažiti OMB kao "formaciju". Potpuno se slažem s Alen P kada kaže da je kompleksinje i teže nastupati sam. Pričao sam s kvalitetnim klavijaturistima i svi od reda koji nisu tašti i kažu realno što misle, skidaju kapu nama koji radimo posao "jedan za četiri".

Ja osobno nikada ne bih mijenjao koncepciju nastupa i svirao u bandu. Pod time podrazumjevam isključivo svirku za novac, a ne za vlastiti gušt. Sve prednosti koje donose četiri ili pet ljudi na bini padaju u vodu onog trena kada se pojavi novac. :D Malo karikiram stvari ali na žalost, to nije daleko od istine.

Ipak, u ovoj temi mi se nekako čini logičnije pisati o karakteristikama klavijature, njenim ograničenjima, prednostima ili manama nego o ljudima koji stoje iza njih. Volim kada se vodi ovakva kvalitetna rasprava, argumentirano, bez predrasuda, isključivosti i s potpunim uvažavanjem svih koji sudjeluju u njoj. Dobro je čuti različita mišljenja i tuđa viđenja stvari jer se na taj način svi mi izgrađujemo i na neki način profitiramo. Zato neka mi ne zamjere kolege ako sam u zadnjih par postova malo "vulgarizirao pojam i lik jednog OMB-a". :D To nisam uradio slučajno, želio sam malo spustiti loptu na zemlju i realno prikazati našu ulogu u ovom globalnom i ružnom svijetu gdje se svatko pokušava izboriti za svoj dio kolača.

@tyros2 - na žalost, nema ubrzanja, ali dobra vijest je ovo sa SDD

@darko87 - kakav je proces ugradnje SDD-a, trebalo bi biti jednostavno, da li si ga samo formatirao ili je još nešto trebalo odraditi, u svakom slučaju ovo je odlična vijest, na žalost, pokazuje kako je Yamaha bila "malo škrta" u opremi ali i informacijama jer se ovo ne navodi kao moguća opcija

rolandx
09.10.2015, 11:05
Dobro sredjena i izbalansirana klavijatura nece biti gluha NI NA JEDNOJ KUTIJI.

Nije tačno. Radio sam sa bendom koji je iznajmio ozvučenje... Dynacord 1600/1, kutije Laney. Užas. Kolega je svirao na T3... kao u bunaru da smo svirali. Nije ni pokušao da šteluje zvuk. U startu je digao ruke... Još nekoliko puta sa ,,brendiranim" zvučnicima ( tipa RCF, FBT...) imali smo problema. Verujem da je problem bio u zamenjenim komponentama jer ko zna šta je bilo u tim kutijama... Dakle nije istina da neće biti gluha ni na jednoj kutiji. Nadam se da si mislio na kvalitet zvuka a ne na postojanje zvuka uopšteno.

smuchac
09.10.2015, 11:18
I ja sam mišljenja da je napredak Yamahe nedovoljno velik. Možda ne mogu a možda i ne žele jer im trenutno ne treba,možda čuvaju neke inovacije da vrate udarac ako im npr. Korg zapapri i sl a možda su i u šumi. :D Imao sam PSR 6300 davno,pa DGX 200,pa PSR 3000 i sad S 910. Od 3000 se broji koliko toliko ozbiljnost. Nju sam imao 5 godina i prebacio se na S 910. Svirao sam kratko T1. Zaključio sam da su razlike sitne,skoro zanemarivo malene. Sad kad vidim vasa iskustva,iako nisam svirao T2,T3,T4 ili T5, vidim da se moje iskustvo širi prema naprijed. Nadalje,aranžer možemo nazvati igračkom ali oni koji sviraju na njemu, za mene su jednako muzičari ako ne i više od onih koji ne koriste intro,outro,varijacije,padove,registracije,ots,pje vanje i jos 10 stvari više nego netko tko samo koristi klavirske tipke. To je *ebeni multitasking iako sve zvuči plastičnije i umjetnije od live banda. Vamo kod nas,slušao sam ovo dvoje,zovu se Matko i Brane. Kod nas sam uvjeren da su izmislili aranžersku svirku i bio sam bar na 10 svirki. Nema dalje. Jako je diskutabilno sve ovo ali najbitnije je da se kužimo a kužimo se. :)

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

darko87
09.10.2015, 12:22
@casper a nisi me razumeo SSD sam instalirao na kompjuter i na njemu YEM,program sa nekih 10 GB semplova se dize za menje od 5 sekundi, na standardnom HDD oko 15-20 mozda i duze,sam proces prebacivanja semplova u klavijaturu je duplo brzi....E sad verovatno bi da SSD imam i u T5 ovo bilo jos brze mogao bih i to da testiram kad stignem...I da ako neko hoce da prebaci Yem sa svim podesavanjima na drugi racunar upali da vidi Hiden foldere ,C:\Users\darko\AppData\Local\Yamaha\Expansion Manager iskopira sve tu ,instalira yem na drugom racunaru,u isti folder udje tu paste ,program radi kao sat sa svim podesavanjima i ekspanzijama.

Sky Net
09.10.2015, 12:22
Da T5 kosta 2000 eura, polemike ne bi ni bilo. A za pare koliko kosta, ne da bi trebao zvucati studijski, nego svemirski. Za taj novac se moze kupiti hrpa ORIGINALNOG softvera, i laptop, i karta, i midi kontroler. Jedino je jos problematicno da se sve to podesi da radi bez problema u real time. A prvi koji to urade, oznacice kraj ere svih ovih spravica. Korg je dobro krenuo sa Kronosom i SSD-om.

@rolandx naravno da mislim na kvalitet zvuka. Smijesno je uopste pominjati Bose ili sl..Dynacord, Fbt i Dsr su standard, bar ovdje. Pa se po tome treba i ravnati.

@casper, darko je mislio na SSD u racunaru. Kod mene je ssd vec tri godine, i zadnja verzija YEM-a se jedino dosta brze podize, ostalo je isto. Iako su se i prosle palile dosta brzo. Ssd u bilo kojem tyrosu nema smisla, jer su toliko napredni da im se hdd bode usb kablom unutra, tako da je bilo kakvo ceprkanje te vrste promasena investicija.

sent from my Lumia 930

casper
09.10.2015, 13:25
"Soft-aranžer pioniri" su odavno prisutni, ali to nije tema ove teme. !!! :D

drzof
25.10.2015, 21:30
Bitne razlike između tyros 4. I. Tyrosa 5. Verovatno je ova tema već postavljana al na telefonu tražim pa mi je nepregledno i sporo. Planiram da kupim četvorku al pronadjoh u oglasima peticu prilično povoljno. Zanima me da li postoji neka velika razlika u saundu ili je to nezanemarivo i šta je to zbog čega bi trebalo izdvojiti više para za peticu???

casper
25.10.2015, 21:52
Ne znam koliko košta taj Tyros5 ali realna/tržišna razlika u cijeni je oko 50% vrijednosti.
Vrijedi malo utrošiti vremena, pročitati ovu temu i donijeti pravilnu odluku. A to možeš jedino sam.
Bitna razlika je u kvaliteti i broju tvorničkih soundova, u Audio Stylovima, načinu unošenja materijala (YEM), broju CUSTOM mjesta i još "nekoliko sitnica" u korist Ty5.

Ovdje pogledaš video (https://www.youtube.com/watch?v=Ncn4CPaEjNA), a ovdje tehničku (http://usa.yamaha.com/products/musical-instruments/keyboards/arranger_workstations/?selected=498219_157995_&list=within&mode=compare) usporedbu.

sxkn7
25.10.2015, 22:25
ima i ova tabela koja upoređuje Tyros 2, 3, 4 i 5:

http://pianoandsynth.com/yamaha-tyros-comparison-tyros4-v-tyros3-v-tyros2/

Sky Net
17.02.2016, 17:08
Juce sam morao vratiti sistem na racunaru u 11-ti mjesec prosle godine (tad sam pravio zadnji image sistema). Kad sam otvorio YEM, pokazalo se stanje iz tog perioda. Skopcao sam klavijaturu, i dalje stoji to stanje, iako sam u medjuvremenu pravio radikalne izmjene u sadrzaju. Postoji li neko rjesenje da se sadrzaj u YEM-u update-je shodno stanju u klavijaturi, ili je to jos neka od Yamahinih nebuloza.
Dodato:
Da budem tacniji - imam CPI file (fajl sa svim pakovima) sacuvan na stiku i na drugom disku. Koliko vidim, a ne vjerujem da to vidim, ne postoji opcija import CPI u YEM. Dakle, ako kojim slucajem nemate spasene pojedinacne pakove(kao ja), a ostanete nekim slucajem bez racunara/sistema - sjebani ste, iako imate pack fajl koji ste ucitali u klavijaturu uredno sacuvan sa svim podacima. Sama cinjenica, da prilikom paljenja YEM-a nema niti poruke da se sadrzaji ne poklapaju, pokazuje koliko je ovo retardiran i nepraktican princip, koliki je ovo promasaj, i koliko je Tyros 4 u ovom domenu nadmocan nad ovim najblaze receno idiotlukom. Jedino cemu sada mogu da se nadam, je da neko skonta kako rastaviti CPI file na sastavne dijelove (zasebne packove), a s obzirom koliko je to sve zapetljano, u to nesto cisto sumnjam.

casper
18.02.2016, 00:19
Potpuno razumijem tvoju reakciju ali nisi u pravu kada za izgubljene podatke kriviš Yamahu. Trebao si napraviti backup u obliku CPF fajla, pospremiti ga na sigurno i sada bi imao materijal za daljnu obradu u YEM-u.

Ovaj CPI nećeš moći ni na koji način unijeti u YEM.

Sky Net
18.02.2016, 01:12
Podaci nisu izgubljeni Casper. Hoces da ti postavim pack? Ne trebas me ubjedjivati. Da su majmuncine iz Yamahe normalni kao sto nisu, ovo svo sranje ne bi ni trebalo. Podaci su tu, zivi zdravi - eno ih u klavijaturi i na stiku, i na kompu. Samo zbog jednog smeca od softvera zvanog YEM ja ne mogu da im pristupim. Da ponovim jos jednom - sam fakt da se klavijatura uredno povezala sa YEM-om iako sadrzaji nisu isti?!, pokazuje koliko je to jedan glup softver. Editing u njemu je glup, njegovo postojanje je totalno suvisno, jedan bespotreban komad softvera izmisljen samo da bude predstavljen kao "novitet", koji niti olaksava stvari niti ih pojednostavljuje. I ne treba mi niko pricati sta je YEM niti kako radi, imam ga od kad i klavijaturu. Srecom imam dobro pamcenje, pa cu jos jednom sjesti, izdangubiti dooosta vremena, i uraditi sve nanovo. Ali mi ne pravdaj Yamahu, jos manje mi pravdaj YEM. Podaci su izgubljeni kada se klavijatura formatira, YEM obrise, i obrisu packovi. U ovom slucaju ja imam podatke, sve packove, u CPI fajlu s kojim mogu da se slikam, jer su u Yamahi dovoljno mutavi da ne pomisle da neko mozda moze ostati nekim slucajem bez podataka na racunaru, ili samog racunara. Isto kao kad spasim projekat u Cubase nakon exportovanja pjesme, i to je to - taj fajl projekta vise ne moze da se otvori. Nevidjena glupost. NEVIDJENA!!!

Sent from my iPhone using Tapatalk

casper
18.02.2016, 01:28
Kažem ti, ljutiš se bez razloga na Yamahu, a izgleda da si pomalo ljut i na moju sugestiju kada tvrdim da je greška u tvom postupku.;)

Da si pažljivije pročitao manual, vidio bi na 10. strani opis kojeg ti očito nisi odradio. Da si ga napravio, sada ne bi ponovo skupljao materijale s raznih diskova i slagao vlastiti pack iz početka.

Sky Net
18.02.2016, 02:39
Legendo, ja ne kazem da nema i moje krivice. Isto tako, ne moras me ubjedivati (niti to mozes) uopse u potrebu postojanja YEM-a - nismo u 98-oj godini. Niti je Tyros prva klavijatura koju imam, niti jedina na kojoj radim. Obrada podataka na T5 je UBJEDLJIVO najgluplji postupak za koji ja znam do sada. Necu da se ponavljam oko cinjenica, posto na ovom mjestu, ocigledno se ne moze reci da nesto u vezi Yamahe nije ok. Sve je super, sve krasno, i sve prakticno do p**** materine. Za sve ima rjesenje, cak i kad nema rjesenja. Nemamo se uopste vise potrebe raspravljati, jer rasprava niti je kontruktivna niti korisna. Casper, samo cu ti JEDNOM reci da nisi jedini koji imas mozak ovdje, i iako te mnogi smatraju "magom" za Yamahu, reci cu ti samo da ti je "sugestija" totalno bezvezna i bespotrebna. To sto si nasao stranicu u manualu, ne znaci da poznajes materijal niti tematiku, i uopste ne vidim potrebu da rasipas svoje "znanje" oko softvera sa kojim koliko ja znam, ni ne radis. Svako dobro.

Dodato:
Dosao sam sa svirke prije neka dva sata..i iskren da budem, nema spavanja nocas. Ceka me peglanje sa YE-B-om po ko zna koji put,cekajuci da se obavi famozni format..i evo naglas razmisljam. Jednu korporacija, koja u plasticno, jeftino kuciste, ugura HDD koji je spojen na maticnu preko USB-a, nagura fetusne audio ritmove, naprave izgovor da se ni custom voice ne moze obraditi u njoj nego te nakace na racunar kao idiota, prepakuju sadrzaj predhodnika i dodaju par novih gluposti i tako dalje i tome slicno. Moram priznati da su to umjetnici, koji uspijevaju za to sve naplatiti ogromne pare. Skidam kapu. I naravno, ja sam jedan od konzumenata. Ovo je zadnji put, da gubim vrijeme zbog ovakvih stvari. Zadnji. Nemam vise niti volje niti snage, a ponajmanje imam vremena za ovakvo dangubljenje i koprcanje. Iscrpio sam sve svoje resurse vezane za strpljenje i razumijevanje stvari koje su mi uz sav trud nerazumljive. Hvala Bogu i posla ima, jer je T5 za manje od godinu dana uveliko otplacen. To donekle umanjuje tragikomediju zvanu Yamahina politika, a ne umanjuje niti moze vratiti moje zivce i moje vrijeme. Umorio sam se od piskaranja po forumima koja ne sluze nicemu, od raspravljanja sa ljudima koja ne vode nicemu, nekih glupih virtualnih tenzija za kojima nema nikakve potrebe, a do njih dodje, burnih reakcija.. Ne cvatu ruze ni kod drugih firmi, nigdje i nista nije bajno niti savrseno. Ali ono sto sigurno znam, je da uz ovakve postavke i ovakav nacin rada na koji sam primoran, i o cemu sam pisao u mnogo postova - ovo je definitivno moj zadnji Yamahin aranzer za dugo, dugo vremena. Bar u danasnjem vremenu izbora ne fali. Toliko od mene na temu zvana Tyros 5.

smuchac
18.02.2016, 08:19
Dragi,obojica ste praktički u pravu i to sve stoji. S druge strane,to ti ne daje ovlasti da si pomalo i bezobrazan s tendencijom na nešto gore. Nije Yamaha sveto tele niti je Casper gospodar prstenova, ali podcjenjivanje nečijeg znanja koje je uistinu opipljivo i nadasve korisno na ovome forumu gdje ga Casper u svi mi ostali,u skladu s onim koliko ga imamo,dijelimo.
Da skratim, digo si se na stražnje noge jer si frustriran i znam kako ti je. Oko toga sam već 15 godina (software) po kompjuterima i masu toga mi je pred očima nestalo em zbog mene,em zbog glupa softwarea. Malo smiri tenzije. Eto. Živio!

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Alen P
18.02.2016, 08:40
Eh...i ja bih bio ljut. Sve se radi da bude bolje, brze, 'pouzdanije' a zapravo je sve kompliciranije, gore, nepouzdanije. Da li su u pitanju auti ili sintevi, ista stvar. To je cinjenica a posljednji postovi su me osvijestili da moram sto brze napraviti novi back up jer za sad mi sve radi besprigovorno, nit ne razmisljam o hdd-u npr...a da se nesto desi mogao bih ljudima reci 'laku noc' i otici kuci. Nekada je jedan (po meni eminentan) clan rekao da za cca. 3000 eura klavijatura mora raditi od prve. Dakle, sto manje programiranja, vise vjezbe, vise sviranja.

ffb
18.02.2016, 08:52
Ne znam tko je to rekao ali sa ovim zadnjim se slazem 101 posto.
Kao da mi je usao u mozak i procitao moje misli i zelje.
Tenzije treba smiriti po kratkom postupku jer ne sluze nikome i nicemu.
Pozdrav svima

tyros2
18.02.2016, 10:28
Nebih da dolijevam ulje na vatru,ali u ovom slucaju kolega Casper je u pravu 100%.

Kao sto smo kod T2,T3 ili T4 radili na sredjivanju bilo cega,na kraju smo morali sejvati taj pack u samu klavijaturu da bi u buducnosti mogli nalodati isti.
Tako je I kod YEM-a.Posle svake dorade,prerade,pravljenja,caprkanja,cackanja ili sta vec,,,PACK se OBAVEZNO mora sejvati da nebi doslo do nezeljenih posledica u buducnosti.

Srdacan pozdrav!!!

romario
18.02.2016, 10:34
Nije to stvar yamahe,svugdje nakon izmjena treba sejvati promjene.

Poslano sa mog HTC Desire 620 koristeći Tapatalk

VUNIMRAV
18.02.2016, 10:48
Pratim temu i moram se uključiti.
Prvo moram reći da je naš "dobri duh" iliti Casper uvek u pravu i tačka!!!!
Drugo,naš kolega koji je nezadovoljan sa Yamahom je isto u tom delu u pravu,stvarno k-----njaju ti iz Yamahe,pre neki dan sam prisustvovao demonstriranju Pa4 i brate tamo ne treba maltene nikakav računar,ali jbg,to je Yamaha,pa ko voli nek izvoli.Nije u pravu jer je vidno nervozan malo oštrije "startovao" na Caspera,ima pravilo na forumu gde piđe da je moderator uvek u pravu,a Casper je u pravu dok ga ne izaberemo za predednika!!!
Sto se tiče tog yem o tome nemam pojma,ali sam menjao HD na mom T3 i po savetima Caspera sam uspešno sam zamenio hd i vratio stanje kako je i bilo bez većih problema,ali ponavljam slusao sam Casperove upute!!!!

casper
18.02.2016, 12:47
...
Casper, samo cu ti JEDNOM reci da nisi jedini koji imas mozak ovdje, i iako te mnogi smatraju "magom" za Yamahu, reci cu ti samo da ti je "sugestija" totalno bezvezna i bespotrebna. To sto si nasao stranicu u manualu, ne znaci da poznajes materijal niti tematiku, i uopste ne vidim potrebu da rasipas svoje "znanje" oko softvera sa kojim koliko ja znam, ni ne radis. Svako dobro.

.....Umorio sam se od piskaranja po forumima koja ne sluze nicemu, od raspravljanja sa ljudima koja ne vode nicemu, nekih glupih virtualnih tenzija za kojima nema nikakve potrebe, a do njih dodje, burnih reakcija..

Nepotrebno se ljutiš na mene i uz to me vrijeđaš. Smiri malo loptu, a ako se ne možeš obuzdati, zaobiđi forum i poštedi nas "vitrualnih tenzija".

Trebao si pročitati upute za rukovanje s YEM-om i uraditi sve korake, posebno ona tri koja sam istaknuo malo prije. Trebao si prilikom svake izmjene podataka u klavijaturi kreirati novu backup datoteku (*.ppf) i pohraniti je na računalo kako bi mogao ponovo pristupiti editu postojećeg sadržaja. Trebao si ovu datoteku pohraniti na sigurno prije postavljanja novog sistema u računalo.

Nadam se da ćeš sada, kad budeš radio sve iz početka, odraditi i ovaj minimum radnji kako se ne bi doveo u istu situaciju. Jer, najlakše je okriviti cijeli svijet i okolicu kao opravdanje za vlastito neznanje i brzopletost.

sale_band
19.02.2016, 06:19
Koliko ja kontam, ovde je problem u racunaru a ne u Yamahi...
Koji je razlog za "moranje" restoracije sistema na neki raniji datum?

Bilo je tu, pretpostavljam, osim Yem-a i nekih drugih instalacija i deinstalacija, krekovanih programa i verovatno surfovanja po sumnjivim sajtovima. Znaci, kolega @Casper nije nista kriv, a ti ga napadas jer ti je hteo pomoci...

Sky Net
19.02.2016, 11:16
Postavio sam sasvim jednostavno pitanje - sta se moglo uraditi sa CPI fajlom, u kom su SVI podaci. Odgovor je jednostavan - zahvaljujuci Yamahi - nista. I dalje stojim iza toga da je YEM bespotreban program, da je rad u tom programu glup, i da je sav taj proces spor. Trebas biti vanserijski glup da napravis format (cpi) koji ni sam ne mozes otvoriti. To moje misljenje ne mogu promijeniti svi Casperi svijeta :) Nije mi bio potreban "savjet" da sam nesto "trebao" - to znam i sam, i zbog toga je bila takva reakcija. Izvini Casper.

Sto mi se vise obaveza gomila u zivotu, rad sa ovim mi postaje sve vise otezavajuci. Od kako sam poceo raditi na podacima da ih vratim, bar 7 puta sam morao cekati po 40 minuta. To je nista drugo do idiotizam. To je sve ono sto ne bi trebalo da bude sa spravom ovog cjenovnog ranga. Neko vece me pita kolega na svirci, sta da kupi (svira T2). Tyros 4 prijatelju, o 5 i ne razmisljaj, ako zelis da sviras. Ako hoces da kuci dangubis na kompu, e onda slobodno uzmi T5.
Iduci Yamahin aranzer cu uzeti jedino ako za njega ne bude trebao racunar da bi se moglo prdnuti na njemu, ako bude imao pravi parametricki EQ na kanalima, a ne ovu glupost od EQ-a kao sad, ukratko - ako rad na njemu bude funkcionalan i ako to bude ozbiljna prica. Zgadio mi se njihov princip, zgadila mi se njihova gramzivost. Pogotovo tehnoloski - 4 mala cipa u plocici flash rama naplacuju 300 eura. Samo mali off topic na ovu temu - posto su se ljudi snalazili sa drugim rjesenjima za ram na Motif-ima, Montage su ogranicili sa 1.7 gb fabrickog. Sto vam ga je - to vam ga je. Ne znam koga vise pokusavaju da naprave budalom, kad jedna dobra sound banka ima 500 mb. Al da ne duzim dalje.
Neko je pitao zasto restoracija - doslo je do korupcije c++ fajlova, a ne volim da krpim. Tako da imam sacuvanu sector by sector sliku sistema za takve slucajeve.

Milan$
19.02.2016, 11:27
@ sky net
Drugar mozes li iz prve ruke reci koliko su vece razlike u zvuku od tyrosa 4 do tyrosa 5? znam da ima one nove ritmove sa audio loopovima, ali oni meni bas i ne zvuce nesto, bar ne ovako na nekom prezentacijama kojima sam slusao...za ostala nazovi "unaporedjenja" na tyrosu 5 manje vise znam, ali me zanima, jel su poradili sta na konkretnom zvuku? isti sempl, isti ritam, ima li orgomne zvucne razlike? ja razmisljao o tyrosu 5, al ga ti sad mnogo nagrdi, pa mozda bolje dodje T4, ako razlika u zvuku nije astronomska? pozz

casper
19.02.2016, 12:28
@Milan$
Razlika u zvuku nije astronmska. Ona sigurno postoji, a da li je vrijedna razlike u cijeni ovisi jedino o pojedincu, njegovim potrebama i platežnoj moći. Što se tiče operativnosti Tyrosa5 i YEM-a kao njegovog vanjskog programa, ne moraš brinuti. Potreban je samo dobar pristup, poznavanje rada i neće biti nikakvih problema. Ima i drugih korisnika Tyrosa5 koji će ti to potvrditi, a reakcije Sky Neta su "malo" subjektivne i odražavaju više ljutnju na izgubljene podatke nego na operativnost YEM-a.

@Sky Net
Po tvom pisanju vidim da uopće nisi shvatio gdje si napravio grešku. Ako nastaviš raditi po starom, budi siguran da ćeš se uskoro susresti s istim problemom i tada će ti opet biti "kriva Yamaha i glupi YEM".

Kada napraviš izmjenu podataka u YEM-u trebaš kreirati CPI fajl za unos u Tyros. Međutim, time nisi posao završio do kraja. Potrebno je još napraviti backup istih tih podataka i pohraniti ga na HD računala. On ima extenziju *.ppf i kao takav se može unijeti u YEM. On ti omogućava da se prilikom ponovne obrade materijala putem YEM-a, sinhroniziraju sadržaji iz Tyrosa (CPI fajl) sa sadržajima koji se nalaze u YEM-u. Dakle, CPI i ppf su identične datoteke s jednom bitnom razlikom. CPI služi kao instalacijsta datoteka za pohranu u Tyros, a ppf je backup sadržaj koji imamo na računalu.

Da si odradio ona tri koraka koja pišu u uputama i koja sam jučer posebno istaknuo dodavći sliku, vjerojatno bi i sam shvatio u kojem grmu leži zec.
Casper ne želi mijenjati ničije mišljenje, ne želi dijeliti glupe savjete drugima niti želi da ga smatraju magom za Yamahu. Casper jednostavno želi podijeliti stečeno iskustvo i nešto malo vlastitog znanja s ostatkom svijeta kako bi ga učinio za nijansu boljim, tolerantnijim i sretnijim.

Sky Net
19.02.2016, 14:24
Po ko zna koji put Casper - ja o klin, ti o plocu. Znam sta je PPF a sta je CPI. Nisam sacuvao PPF fajlove - moja greska. Nemogucnost pristupa CPI fajlu i export njega u YEM - Yamahina glupost. End of story.

@Milan$ Zvucna razlika, ako se izuzmu novi voice u T5 i par upotrebljivih audio ritmova - nikakva. Sredjen i balansiran T4 apsolutno ni u cemu nece zaostajati za T5 - provjereno. Ono gdje Tyros 4 DOMINIRA nad T5, objasniti cu ti sad.

Uradio si set bubnja na T5, slozio kod kuce kako ti mislis da je ok. Dosao na svirku, ispostavilo se da ti je KICK, tj sample kick-a malo preglasan. Znas sta mozes uraditi po tom pitanju na T5 u tom momentu? Jedino sjesti, prepraviti sve midi note u editoru na SVIM ritmovima, a posto si dosao na svirku, to otpada kao opcija. Ono sto zaista mozes, je kad se vratis kuci, otvoriti gluperdu zvanu YEM, smanjiti taj kick, spasiti promjenu, spasiti PPF fajl (sto ja nisam radio jel), exportovati CPI fajl, sacekati jedno 40 minuta da se to ubaci u klavijaturu i nadati se da ce to ovaj put biti ok. Ako ne bude, ceka te ista procedura iduci put. Znas kako je to bilo na T3? Otvorim drum, smanjim sample, spasim - zavrseno (samo primjer). Sama obrada u YEM-u nije niti brza, niti bolja od editinga u T3 ili T4. Tu se niti trebamo ubjedivati, niti mi neko treba govoriti je li to tako ili nije, prakticno ili ne, jer ocigledno nije. Imas mozak, i sam mozes zakljuciti koliko je YEM praktican. To ne znaci da ima nesto vise opcija u samom editoru T3 ili 4 - nema, to su bazne opcije za user sampling, i isto kao u YEM-u, daleko od neke hirurgije ili pravog editinga, ali je SVE u klaviajturi. A sama cinjenica, da sa T5, moras prvo to raditi na racunaru, onda cekati 20 minuta da se taj 1GB rama formatira (ma to je brze od svjetlosti) i onda cekati jos nekih 20 minuta da se to ubaci u klavijaturu je APSURD, koliko god to branio ili Casper ili bilo ko drugi. Da je pameti medju onima koji rade na razvoju Yamahinih aranzera, samo postojanje YEM-a bi bilo suvisno. Umjesto da je editor u T5 bolji nego na proslim modelima, da npr mozes pustiti ritam unutar editora dok radis (sto bi bilo normalno kao opcija, da CUJES TO STO RADIS na djelu) editor ni NE POSTOJI. Ustvari postoji, mozes smanjiti globalno farbu i promijeniti efekat i jos par gluposti, i to takvo pohraniti u folder na HDD, sto naravno nema veze sa editingom semplova unutar YEM-a i samog ram-a. Sto se mene tice - bolje 20 user bubnjeva i 128 custom voice cijoj obradi mozes pristupiti MOMENTALNO (T4) nego sve neograniceno, sa baratanjem tim materijalom kako sam vec opisao (T5). A i Tyros 4 ima flash ram, tako da nema cekanja pri paljenju. I glavno pitanje, vrijedi li Tyros 5 tolike razlike nadoplate u odnosu na T4 - ni pod razno. Sad ce Casper opet reci da sam subjektivan - jesam itekako. JA sam platio klavijaturu, JA na njoj sviram, JA sa njom radim, i JA sam sa radom na njoj j**an za sve pare - naravno da cu biti subjektivan. Dovoljno mi je godina u guzici, dovoljno sam vremena proveo sa klavijaturama i radom sa njima, da bih mogao razluciti sta je dobro a sta ne, i prakticno ili ne. Cisto da napomenem jel, posto ovdje ocigledno neko zna sve, a neko ispada da ne zna nista i postavlja se neki apsolutni odnos ucitelj/ucenik - ja znam sve, a ti mali sjedi jedan.
Imam odlicno pamcenje, tako da sam materijal vrlo ''brzo'' sredio nanovo (samo dva dana i dvije noci) i vratio ga. Moje vrijeme, tih mojih 7 ili 8 x 40 minuta se ne mogu vratiti, niti moje neprospavane noci. Nije problem materijala - problem je radu nad tim materijalom, u cemu je T5 apsolutno unazadjen. YEM je glup softver, nepotreban, nije detaljan, i u odnosu na konkurenciju, njegove opcije i citav pristup su za kinder-garden, a nikako za spravu od 3+ hiljade eura.
Da li je T5 dobra sprava? DA, svakako.
Zvuci li T5 auuu oo yeah wtf bolje od T4? Apsolutno NE.
Da li vrijedi tih para? NE.
Da li vrijedi prelaziti sa T4 na T5? Apsolutno NE.
Da li vrijedi preci sa T3 na T5? NE.
Vrijedi preci na T4, ukoliko se ima T3. I to vazi za ljude koji dosta rade na klavijaturama, i koji zele da su brzi u radu. Za one koji ce spakovati sve sa T3 ili T4, tj koji su sa tim zadovoljni - T5 je ok. Iako ni ne vidim zasto bi im trebao T5 ako se nista novo nece raditi. T4 je i vise nego odlican, pogotovo sada kad im je cijena ovoliko opala. A ukoliko se ima vremena napretek, ukoliko se kuci imaju monitori od par hiljada eura, ili citav razglas po mogucnosti, onda je T5 sasvim ok kao izbor. I naravno, ako se ima par hiljada eura vise, jer toliko je skuplji od T4.

sale_band
19.02.2016, 14:38
Ala si se ti raspisao.
Vidi se da si ljut na yamahu i jasno nam je da smatras taj Yem glupim... Ali sta to ima sa nama koji citamo ove tvoje frustracije (doduse do pola)?

Zasto lepo, kad vec nisi zadovoljan, ne prodas tyros 5, uzmes tyros 4 i da te Bog vidi?
Svakako si rekao da se vec isplatio, tako da ni tu neces uzgubiti a neces imati te "glupe" probleme...

Sky Net
19.02.2016, 14:41
Covjek pitao - ja objasnio. A tebi ako se ne citaju moji postovi, jednostavno ih ne citas.

Sent from my iPhone 6S using Tapatalk

casper
19.02.2016, 14:52
@sale_band - dobar prijedlog, evo, ja mu dajem svog Ty4 u zamjenu za Ty5, još su platit čevape i par rundi da ko ljudi popričamo nakon trampe :D

...Nisam sacuvao PPF fajlove - moja greska. ...

Amen.

Alen P
19.02.2016, 14:53
Dobro je. Post je dobar i konstruktivan. Nista nije savrseno, pa nije ni petica. Nesto moraju ostaviti i za sesticu, zar ne? :-)

Ne se svadjati. Sve je dobro, kolega sredio Enterpreise, uskoro ce sastaviti Terminatora, dobri duh uvijek prisutan da pomogne, i ja da malo zezam.

casper
19.02.2016, 15:55
Nego šta, uvijek je dobro čuti mišljenja drugih. Ali pri tome treba uzeti u obzir njihova znanja, njihove potrebe i želje, prijašnja iskustva i ostale čimbenike koji određuju na koji će način opisati određeni instrument.

Sigurno je da Yamaha već sada ima dovoljno novog materijala za "šesticu" ali koliko čitam po stranim forumima, izgleda je nećemo vidjeti ove godine. Mislim da je osnovni razlog tome konkurencija koja spava duboki zimski san. A ako je suditi po "novoj bebi" pa4x, onda ćemo Ty6 dobiti u 2018. :D

Htio bih još malo savjetom pomoći @Milan$. Teško je uočiti soundovsku razliku između Ty4 i Ty5, pogotovo za onoga kome nije Ty4 u uhu. Nekada davno, dok nisam svirao Yamahu, meni je sve to bilo "isto". Danas itekako osjetim koliko je Ty5 moćniji. To ne znači da je on duplo bolji ali da se osjeti razlika po mojoj procijeni 20%, to je sigurno. I sada se postavlja dodatno pitanje, da li će tu razliku osjetiti gost i da li je takva kupovina opravdana u odnosu na cijenu? Kao što sam prije naglasio, u tome je jedini i odlučujući faktor pojedinac koji ulaže.
S obzirom da sada sviraš PA3x, moj bi ti savijet bio da ostaneš na toj klavijaturi. Ako baš želiš raditi promjenu, onda je Tyros5 pravilan izbor. Kupuješ novi instrument (Tyros4 ide samo polovan), dobivaš moderniji sound i imaš YEM kao odličan alat za obradu Packova. No moraš računati da uz to imaš i dodatne "probleme". Prelazak s Korga na Yamahu nije baš lagan zadatak. Neki dan sam bio s čovjekom koji je uzeo PSR970, a prije toga je imao Roland E50 s touch screenom. Veli mi, pa ja ću jednom probušiti ovaj ekran na 970, stalno mi prst leti prema njemu. :D Običan detalj koji govori da će ti trebati vrijeme za privikavanje u radu. Zato mislim da se još malo strpiš, osim ako te baš ne svrbi koja tisućica viška u novčaniku.

romario
19.02.2016, 16:00
@Sky Net- puno si napisao kolega ,puno .
I sa većinom se slažem s Tobom .

Sky Net
19.02.2016, 16:01
Ako se iz mog zadnjeg ne moze shvatiti koliko je Yem "praktican i dobar" ne znam iz cega moze. A ko god je u mogucnosti, ja mu predlazem da uporedi ISTI materijal na T4 i na T5 na istom razglasu. Engine je isti, konvertori su isti. Nikakve razlike nema, a pogotovo tih imaginarnih 20%. Nekad su polovne stvari daleko bolji izbor, nazalost.

Dodato:
Nisam znao da kolega svira Pa3X. Onda tek mogu da mu preporucim da ne uzima T5, pogotovo ako je naucio da na Korgu sve radi "on the fly" - kao sto su zamjene elemenata bubnja u toku svirke, promjene modova unutar ritma i tome slicno. U odnosu na Korg Pa3X, baratanje s tim na Yamahi je jednako kamenom dobu. E sad da li ce poslusati mene, ili nekog drugog, to je sasvim druga stvar.

casper
19.02.2016, 16:43
Ne mogu razumjeti tvoju tvrdoglavost. I sam si priznao da nisi pospremio backup na sigurno, a pitanje je uopće da li si ga uopće kreirao u postupku izrade packa.
Za taj propust nije kriv nitko osim tebe i ne vidim razloga zašto prigovaraš da YEM ne valja.

99% ljudi koji ovo čitaju nisu YEM nikada otvorili i zašto im plasirati neistine i dezinformacije. Varaš se kada kažeš za mene

To sto si nasao stranicu u manualu, ne znaci da poznajes materijal niti tematiku, i uopste ne vidim potrebu da rasipas svoje "znanje" oko softvera sa kojim koliko ja znam, ni ne radis.

Radio sam sa YEM-om i tvrdim da se radi o odličnoj, pouzdanoj i preglednoj aplikaciji. Sve što je potrebno za rad s njom piše na 25 stranica pdf-a. Samo ih treba pročitati. ;)

Ako i dalje misliš da Ty5 nije bolji za 20%, stoji moja ponuda za zamjenu. Dodam ti na onu čevape i pivu još koju stotku u "novcima". $-)

Milan$
19.02.2016, 17:53
Pre svega hvala kolegi na isrpnom odgovoru...Drugo, Casper drug, mene ovo sto je kolega napisao u startu odbija od tyrosa 5...mislim istina cist bezobrazluk od yamahe, da tako osnovne stvari izostavi na klavijaturi koja kosta skoro 4000 evra...pa to je aranzer, osnovna namena jeste njegova ritam sekcija, a izostaviti najosnovnije, najednostavnije podesavanja jacine elemenata bubanja, stvarno cist bezobrazluk, za velike novce....i cemu to povezivanje s racunarom, u 2016 godini, na pragu nove tehnolosdke revolucije, toliko unazadjivanje za jedan aranzer iz top klase, koji kosta toliko para?ja bi ih razumeo da treba da se poveze s racunarom, pa da su imlementirali koji waves plugin, pa onda fina i detaljna podesavanja tako nekih kompleksnih stvbari, koje ce uticati na krajnji zvuk, pa u redu, to bi tako i trebalo da bude....ali povezati klavijaturu od 4000 evra sa racunarom samo da bi mogao da smanjis dobos ili kick.....mislim sta reci...sama pomisao me najezila...pa to u korgu ima od 2008 kad je izasao pa2...to su najsosnovnije stvari, jer je to kao sto rekoh aranzer, osnovna namena ritam sekcija, a oni ti uskratili njeno podesavanje...kao kad bi bubnjara nastelovao u jednoj sali, i onda mu zabranio pristup mixeru, nego tako kako si bio tu nastelovan tako ces u svakoj sali, pa kako zvuci... meni kao nekom ko nikad nije stavio ruke na nijedan tyros, dovoljno vec da pocnem polako da ga izostavljam iz daljeg izbora...ista i slicna koncepcija kao za rolandov workstation fantom...skoro sam pisao o tome...kolika peripetija da bi prebacio najobicniji multisempl iz jednog seta u drugi set...a jos kreiranje svog multisempla - ooo pa onda odvoji pola dana samo za to....isto preko tako slicnog softvera kao sto ima za tyors....jos zamisli oni taj softver naplacuju - cist bezobrazluk...sta drugo da gledam na jednom tako skupom aranzeru kad on osnovnu stvar u startu nema? meni se cesto desi, da kad kuci stelujem ritam, u sobi mi se sve cuje tako kako se cuje, pa mi onda dobos i cinele prejaki u odnosu na ostatak skecije, pa ih smanjim, i onda kad odem na svirku, nema ih, proguta ih ostatak mixa...ali tako sam cuo kuci, ovamo je drugacije, drugacija sala, diskoteka, ozvucenje, sta vwec, milion faktora, ali dobro, hvala bogu na pa3 mi je to dostupno na dva klika i odmah u sekundi dodam ili smanjim nesto i memorisem i sve to dok svirka traje, i to ne odvlaci uopste paznju, jer kazem, dostupno je na svega dva klika na ekran....a kod yamahe od 4000 evra, daj povezi ga s racunarom da mu pojacam malo dobos...a stancuju ih kao samsung S seriju, svake godine po jedan...da se ne izrazavam al moracu - zinulo im d*pe za pare...

Sky Net
19.02.2016, 18:33
Nema na cemu kolega Milan$, tako je kako je. Mislim, to je Casper-u super jel, cim on to toliko brani i dize YEM u nebesa. Na ovom dijelu foruma se svakako za sve sto se kaze protiv Yamahe, biva instant razapet. Ja samo iznosim cinjenice, to se nekome moze svidjati ili ne.
Muzicar sa kojim usko saradjujem radi na PA3X, tako da sam odlicno upucen u mogucnosti tog Korg-a. Sto se tice fleksibilnosti, tu Tyros ne da zaostaje, nego je krut kao sledjen opanak. Sto se tice zvuka, PA3X se moze monstruozno srediti, samo treba sjesti. Davno su prosla vremena kad su Yamahini aranzeri narodski receno zvucali ''masno'' a svi ostali tanko. Dok Yamaha presipa iz supljeg u prazno, ostali napreduju. Tako i treba.
@casper
Ja s druge strane, ne razumijem zasto je tesko priznati da je Yamaha omasila? Znas li ti koliko ljudi nije preslo s T4 na T5? Znas li? Jako mnogo. Znas li razlog? YEM. Posto ti ocigledno ne razumijes sta ja pisem, vrati se pa procitaj. Nije ovdje problem mojih izgubljenih podataka, to je moja krivica - problem je generalni rad nad tim podacima. Da ti kopiram jos jednom:
''Uradio si set bubnja na T5, slozio kod kuce kako ti mislis da je ok. Dosao na svirku, ispostavilo se da ti je KICK, tj sample kick-a malo preglasan. Znas sta mozes uraditi po tom pitanju na T5 u tom momentu? Jedino sjesti, prepraviti sve midi note u editoru na SVIM ritmovima, a posto si dosao na svirku, to otpada kao opcija. Ono sto zaista mozes, je kad se vratis kuci, otvoriti gluperdu zvanu YEM, smanjiti taj kick, spasiti promjenu, spasiti PPF fajl (sto ja nisam radio jel), exportovati CPI fajl, sacekati jedno 40 minuta da se to ubaci u klavijaturu i nadati se da ce to ovaj put biti ok. Ako ne bude, ceka te ista procedura iduci put.'' Treba li da nacrtam?
Isto tako, stojim iza toga da je nivo obrade semplova u YEM-u najblaze receno smijesan. Generalno, arhitektura sistema na Tyros aranzerima se nije mijenjala jos od PSR-9000PRO. Sto se moglo raditi tada, moze i sad. Jedina razlika je u kolicini ram memorije i broju wave-ova u user memoriji, i sto su i to malo jada od editora prebacili na racunar.
Ti tvrdis da T5 zvuci 20% bolje od T4. Ja tvrdim da je to apsolutna laz i neistina. Jeste, jako je ruzno siriti dezinformacije, sto ti radis u ovom slucaju. T5 ne zvuci 20% bolje cak ni od T3, uporedjeno jedno pored drugog. Acoustic Kit zvuci isto i na T4 i na T5. Real Drums takodje. Concert guitar isto. Ista ad/da konverzija, isti semplovi, nema razloga da bude razlike. To su meni rekle moje usi, kojima ipak najvise vjerujem. Razlike ima jedino u voice-ima gdje su koristili druge bazne semplove. Sto opet ne znaci da je 20% bolje, daleko od toga.
Sto se tice zamjene za T4, ipak ne bih. Sada imam samo ppf fajlove, koji su za T4 neupotrebljivi (hvala Yamaha). A onog momenta kada Tyros 5 odlucim da posaljem u penziju, sigurno ga necu zamijeniti sa nekim drugim Yamahinim aranzerom osim ako ne promjene neke osnovne stvari koje su vremenom ucinili nabuloznim.
Ocigledno je u Yamahi vodilja jedan od citata Steve-a Jobs-a ''A lot of times, people don’t know what they want until you show it to them''. U svom slucaju, ja sam skoro godinu trpio to njihovo nametanje. Vidjecemo koliko cu jos. Ali mi svakako ne trebaju niti tudje usi, niti tudji mozak da vidim kako stvari stoje.

casper
19.02.2016, 18:35
Rekoh ti, nemoj mijenjati jer time nećeš dobiti ništa. Samo probleme, pogotovo jer nisi navikao na rad s njom.

Slažem se s činjenicom da je glupo što su izostavili neke osnovne funkcije poput podešavanja jednog elementa bubnja na tako skupom instrumentu. S druge strane, na seriji PSR S 970/770/670 koja je izašla nedavno (poslije Ty5) i koja je srednji rang Yamahinih aranžera, konačno je ugrađena ova mogućnost. Sada je moguće odraditi i mnogo više od pojačavanja tog elementa. Očito je Yamaha jednim dijelom slušala zahtjeve kupaca i rade na poboljšanjima koja im se predlažu. Na sreću, istovremeno ne izbacuju bitne funkcije, ne mijenjaju raspored tastera i ne smanjuju RAM kao što je to slučaj s Korgom. Kažam, na sreću jer nikada ne znaš što i nas "jamahiste" čeka.

S obzirom da nisi rukovao s Tyrosom, s obzirom da nemaš osnovne informacije o editu i s obzirom da se pišu jednostrana viđenja i "nedostaci" koji to u stvari nisu, predlažem da pogledaš ovaj video koji će ti prikazati koliko je Yamahin instrument "otvoren" prema korisnicima.

https://youtu.be/GBqWNQEIPIY?t=2m29s

Ako želite opis radnji, kliknite na Title. Video ide od sredine, zainteresirani neka puste od početka.

I da, ako želiš potpuni komfor, korištenje računala je neizostavno u radu s Yamahom. Tu činjenicu nikako ne vidim kao nedostak već samo kao prednost. Druga je stvar što netko ne želi učiti, što ne zna ili što je lijen upotrijebiti sve dostupne alate koje mu se nude. Za njega je najbolje da si kupi Norda, uključi piano sound i ode svirati u neki bend. JBG-a, život nas aranžerista je stalna borba s tehnikom, samplovima, Stylovima, dobošima ... a ponekad nas za*ebu i krivo napravljeni backap-ovi.

Za dodatnu informaciju onima koji nisu pokrenuli niti vidjeli kako izgleda YEM. Pored unošenja i kombiniranja packova YEM je aplikacija koja odrađuje i edit sounda. Mogućnosti su odlične i sve što je bilo dostupno u Voice Editoru (također računalna aplikacija za obradu samplova kod Ty3 i Ty4), dostupno je i ovdje.

Tko ima živaca i vremena, ovo je kratki prikaz unosa vlastitih samplova.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/clTBcLQphhk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

@Sky Net - obrati pažnju na 6,34

Ajde, ekipa, smirimo tenzije, opustimo se uz dobru vibru i podijelimo korisne informacije. Svima će biti lakše, a uz put možda netko nešta i nauči. ;)

Dodatno:
Cijeli post je u stvari odgovor za @Milan$.

Zadnja rečenica se odnosi i na ostale, uključujući i @Sky Net.

Sky Net
19.02.2016, 19:16
Nema tenzija Casper, sve 5. Kolegi @Milan$ sam spomenuo samo jednu od stvari, a kada se zadje malo dublje u povrsinu, naidje se na jos cinjenica koje su za mnoge korisnike koji vole rad na samoj klavijaturi, nista drugo osim kocnica.
1. CASM editor u Tyrosu ne postoji. Dakle CV1, CV2, zaboraviti. Samo na racunaru.
2. Drugaciji tempo po varijacijama, samo na racunaru.
3. Drugacije metricke mjere po varijacijama, samo na racunaru.
4. Prelazi 2/4 ako su varijacije 4/4 - samo na racunaru.
5. Generalno detaljan rad sa style-om, na racunaru.
6. Svi interni ritmovi su zakljucani, editing moguc samo na percussion i drum traci. Ako zelis sve otvoreno, opet racunar.

Sto se mene tice, a kao vlasnika istog, to je za aranzer te klase velika glupost. 6 stavki mogu provariti. YEM u zadnje vrijeme nikako. Posljednje sto nekome treba je sjediti u sobi u tri sata poslije ponoci, poslije svirke, cekajuci da se nesto ucita, tamo negdje do 4. Mnogo mi se puta desavalo da mi se nesto u ritam sekciji ne dopadne. Osim nivelacije traka, bez racunara sam sasvim nemocan. Notorna glupost, koja vremenom (ponavljam, vremenom) postane jako iritantna. U situaciji kada smo na nastupu, nijedan softver ne pomaze.

casper
20.02.2016, 00:20
Sve stavke koje si naveo su prisutne još od prvog Tyrosa, od davne 2000 godine. Bilo bi interesantno čuti tvoje razloge zašto si uopće kupovao Tyros5?

tyros2
20.02.2016, 01:07
''Uradio si set bubnja na T5, slozio kod kuce kako ti mislis da je ok. Dosao na svirku, ispostavilo se da ti je KICK, tj sample kick-a malo preglasan. Znas sta mozes uraditi po tom pitanju na T5 u tom momentu? Jedino sjesti, prepraviti sve midi note u editoru na SVIM ritmovima, a posto si dosao na svirku, to otpada kao opcija. Ono sto zaista mozes, je kad se vratis kuci, otvoriti gluperdu zvanu YEM, smanjiti taj kick, spasiti promjenu, spasiti PPF fajl (sto ja nisam radio jel), exportovati CPI fajl, sacekati jedno 40 minuta da se to ubaci u klavijaturu i nadati se da ce to ovaj put biti ok. Ako ne bude, ceka te ista procedura iduci put.'' Treba li da nacrtam?

Evo da probam ja da "nacrtam" na ovu tezu:

Kao vlasnik T5 ja bih ovo odradio ovako(iako nikada mi se nije desilo ovako nesto,posto obavezno prije svirke sve slozim onako kako treba):
Ukoliko bi taj KICK bio preglasan I ukoliko nemam mogucnosti da sam 100% siguran da mogu srediti to kod kuce-bez da odem na svirku- (sto je meni licno nezamislivo),onda bi lijepo prvi put kad bi doso u dodir sa YEM-om sejvao takvih 20 drum kitova sa 20 razlicitih volumena od tog KICK-a.
T5 brate ima konfora "bez granica" I mjesta za milione USER drum kitova.Sve te drum kitove mozes u kratkom vremenu "NA SVIRCI" da promjenis dok nedodjes do zeljene jacine KICK-a.
Znaci u najgorem slucaju meni bi se moglo desiti jednom I rijesio bih taj problem na ovakav nacin.

Sad bi se nadovezao na sam T5.
Od TOP yamahinih aranzera imao sam 9000PRO ,T2,T3 I sad T5.Nebih puno da hvalim T5 ali nebih ga dao za sva tri zajedno ova predhodnika.

YEM za mene ima samo jednu manu a to je nemogucnost ubacivanja pojedinacnih customa u saam T5.Takodje prebacivanje seta je sporo ali kao sto sam nekad naveo s vremenom se navikne I ja ga sejvam kad idem da spavam,kad se probudim vec je nalodan.
ALi pravljenje Custom voices/drums u samom YEMU je minimalno 5 puta brze nego na T3/T4.Dok na T3 slozim jedan custom drum (koji se radi u samoj klavijaturi) u YEM-u cu da slozim 5 drum kitova.

Da napomenem takodje da u T5 mozes imati 10,20,ili 30 setova odjednom --do 2gb-- dok U T2,T3,T4 moze samo jedan bas kao I na KORG-vim aranzerima.Evo da pitam KORGadzije od kojih sam I saam posto imam pa900:
Sta bi dali da mogu odjednom imati u klavijaturi :Sudo,Mudo,Pasha,Halasha,Dynamixx I jos tuce setova,daa odjednom I da sve mogu odjednom koristiti a ne olovka I papir pa pisi sta ti se svidjelo pa pamti pa lodaj pa prelodaj.Kod T5 su svi na jednom mjestiu I sve ih mozes da koristis u istom trenu I cak da mixas,da vuces drum kitove iz jednog u drugi I da radis sto ti je volja.

Licno za mene Tyros5 je ODLICNA klavijatura I samo je mogu zamjeniti sa T6 ....T7...
Da li je perfektna? Naravno da nije,ali trenutno za mene nema alternative....

Srdacan Pozdrav

Sky Net
20.02.2016, 01:56
@casper Svih sest stavki sam naveo da mogu da provarim. Procitati malo detaljnije post, i kome sam to naveo kao napomenu, za koga bi to bilo problematicno.
@Tyros2 ne pada mi na pamet da pravim 20 setova. Niti mi jos manje pada na pamet da imam 20 raznoraznih gluparija u klavijaturi. Sude, Mude i ostali me ne zanimaju. Kao sto rekoh, za mene nista ne moze nadomjestiti funkcionalnost. Da ponovim - bolje 20 + 128 lagodno dostupnih farbi nego xxx + xxx preko kojekakvih gluposti. Vec smo imali debatu o samom zvuku Tyrosa 5, koji ja licno ne smatram nekim spektaklom, niti ga apsolutno ne smatram nezamjenjivim. Tu su nam se misljena potpuno razisla. Pogotovo za te pare. Tyros 5 je godinu dana kod mene, znam kako radi i kako dise. Generalno, za cijenu koju imaju, a koliko daju svi novi top aranzeri, to je jedna velika kradja i pizdarija. Najblaze receno, bez izuzetka.
@casper T5 sam kupio jedino iz razloga sto mi je bilo vrijeme za novu klavijaturu, a nisam mogao naci T4. Da je bilo, sigurno ne bih uzeo T5. Kako je tako je, zivot ide dalje. Svi smo zivi i zdravi, to je najvaznije. Boze zdravlja, klavijatura ce biti.

tyros2
20.02.2016, 02:46
Zivio.... I mnogo srece ...

casper
20.02.2016, 03:07
Nego šta, bitno da zdravlje služi i da se na forumu druži. :D

Ovdje smo da svatko iznese vlastita iskustva, probleme, negativna viđenja ali isto tako oduševljenja, postignuća i vlastite uspjehe. Nije dobra loša vibracija i nepotrebna frustracija, jer, to se širi kao kuga. I za čas nastaje tuga. (puklo me neko pjesništvo u pol tri ujutro :D )

Ponovit ću po ne znam koji put iako mi se pokušava nametnuti da favoriziram Yamahu, niti jedan instrument nije idealan niti ima sve ono što bi mi htjeli. Naravno da i Yamaha ima dosta toga što bih i ja mijenjao. Moji polušaji da drugima pomognem savjetom ponekad naiđu na "tvrd orah", pa me se onda okaraterizira na posprdan način kao što je to jučer učino @Sky Net. Nikada nisam pisao napamet i uvijek sam argumentirao svoje stavove. Očekujem da se oni poštuju na isti način kao što i ja poštujem tuđe.

Kada čitam kako razmišlja @tyros2 i kako pristupa "problemu", potpuno mi je logično to što piše. Zašto ne napraviti i 50 drum setova od kojih se svaki razlikuje za jednu nijansu doboša i bas bubnja. I eto u trenu promjene tijekom svirke. Ovo je odličan način da se doskoči brzoj promjeni druma i testiranju novokreirane mape. Iako moram priznati da se niti meni kao i @tyros2 nikada nije dogodilo da obrađeni set bubnja moram naknadno mijenjati.

Nekako mi je poznata teza o uroti kako nas Yamaha ili netko drugi potkrada i uzima velike pare za ništa. Sjeća me na ona vremena kada je forumom kružio "duh urote od svih brenodva" ali s jednom skrivenom namjerom, samo kako bi se lakše moglo uvaliti vlastiti proizvod koji je "daleko najmoćniji od svih hardware aranžera današnjice". Ako sam sam otišao u dučan, sam odabrao i sam platio proizvod, kako nakon toga mogu reči da me je prodavač prevario? No dobro, svatko ima svoj pogled na ljude i društvo koji ga okružuju.

I da ovu noćnu sagu završim u istom tonu kao moji predhodnici,
"...Nek se pjeva, nek se pije
dobro je kad bolje nije..."

sale_band
20.02.2016, 03:18
Jedno mi nije jasno, a to je kupovina instrumenta od nekoliko hiljada evra bez detaljne probe...

Pa ja bi' sad uzeo onaj YEM i sasuo ti ga u lice :)
(Nadam se da si gled'o audiciju) Malo sale nije na odmet.

Ja sviram Pa3x i nikad u toku svirke nisam pipnuo nista jer je to slusanje 95% pogresno, u zavisnosti od pozicije, monitoringa, prostorije itd... U nekim salama mi neki ritam zvuci "strava" dok u drugim mislim da nista ne valja, zato, nikad na svirci ne cackam. Sta je -tu je.

Sad, nije mi jasno da li je ovaj YEM u stvari i style sequencer za T5??
To mi je zelja da imam jos od E86 jer pravljenhe ritma u samoj klavijaturi mi je pakao.

Sky Net
20.02.2016, 04:27
E ljudi moji, u koja doba ja kuci dolazim :lol:
Na stranu sve. Radi Tyros. Ne radi bas kako bih ja zelio - ali sta se moze. Tjeram ga, pa ce vec dotjerati on mene, ili ja njega =)) Covjek gdje god da se okrene, neki problemi postoje, u svakoj bransi , u svemu. Po meni licno, Tyros 5 bi trebao zvucati puno bolje, za novac koji kosta. Pa i Pa4X. Realno, mnogo, previse se tu para da na ime brenda. Iskreno, do sada mi nije pala na pamet fora sa istim setovima a razlicitim nivelacijama. Oprobacu. U stvari, moram. Previse, previse mi vremena ide na dangubljene i testiranje, i to me je strahovito iritirati. Umjesto tandaranja sa YEM-om, vise volim da se druzim sa kolegama, sa svojom zenom, da sviram, da vjezbam. Da spavam npr. Da budemo nacisto, ovaj post ne mijenja moje misljenje o YEM-u, niti samoj Yamahinoj politici. Jako mnogo rupa, propusta i bahatosti tu ima. Mogu se pozaliti, ali ne mogu glavom kroz zid. Tako je, kako je. Zivi bili.

Milan$
20.02.2016, 05:22
ja opet kao neutralac koji ne sviram yamahu, ipak mislim isto kao kolega Sky net, a to je da je previse to para, da bi se dopustili takvi osnovni propusti u top aranzeru...za 4000 evra, morao bi da ima najistancaniji softver u njemu, za najfinija i najsitnija podesavanja,da mu racunar ne zatreba ni za najgore, a ne za tako osnovne stvari...mislim ajd obsjasnite mi prostu stvar - cemu to? cemu na tako skupom instrumentu softer na racunaru, za najbanalnije stvari? i toliko sporo i dugo prebacivanje u ucitavanje, danas u vreme ssd diskova?? odgovor se namece sam - iz cistog bezobrzluka yamahe,da bi za godinu dana mogli da izbace nov aranzer t6 i rekli evo izvolite gospodo sad imate obradu u samoj klaviajturi, to kosta opet 4000 evrica...i tako u nedogled...ali mislim da treba na vreme da se opamete, da ne bi prosli kao tvrdoglavi roland svojevremeno sa slicnom politikom, pa da se posle vracaju polako na mala vrata...a kreiranje 20 drumkitova, sa razlicitim volumenima na pojedinim elementima bubnja - mislim sta reci, samo izgovaranje toga, da bi resili najosnovniji problem, na tako skupom instrumentu, znaci da te oni svesno da prostis, j*bu u zdrav mozak - na fazon, ajd ajd snadji se,misli, tepaj glavu, pa dogodine blago nama, iskresiraj nam ti jos toliko za nov model, pa cemo ti resiti glavobolju...Takodje moram da se osvrnem, na ovo testiranje klavijature pre kupovine...na zapadu je kako mi se cini moguce kupiti instrument i vratiti ga u roku od mesec dana, ako ti se jednostavno ne svidja...na Balkanu to je misaona imenica, mozes doci u radnju proceprkati malo po instrumentu dok te nadobudni prodavac gleda popreko, preslusati nesto ritmova i boja i to je to...tesko da mozes spoznati sve detalje funcionisanja za tih 15-20 min cackanja, a ionako se najvise fokusiras na zvuk da vidis, vredi li to, a ne da juris po menijima ima li podesavanje jacine elemenata bubnja ili neke slicne sitnice, kad naravno , to vec ocekujes od top ponude aranzera, jos za te novce...Ja nisam pristrasan i pisem ovo objektivno, iako sviram korga, mozete u mali milion tema videti koliko ga kudim i koliko sam mu mana naveo, mislim jednostavno treba biti realan, i reci istinu, kao kad kazem korg cesto zvuci ko bozicna prskalica, iako ga sviram,nemam predrasuda, i potreba da ga branim, to je istina i tako je, isto tako cu reci, da je yammaha sa ovim "ubatisala" neke stvari, i dzaba stajati na stranu yamaha korporacije, jer u svakom momentu morate imati na umu, da oni zaradjuju na nama, i da su takvi namerni propusti nedopustivi za tako skup instrument...da je to neki model iz neke srednje i nize klase, za njega se i ocekuje da bude svacim osakacen, pa u skladu s cenom, ide i ponuda...ali za te novce, ama nikako takve krucijalne stvari...neka vam primer bude roland ea7, kad se njima kao sto rekoh njihova politika slicna yamahinoj obila o glavu, sad da vidis kako se sve moze ponuditi za tricavih 1300 evrica, i editing i sempler i zvuk i svasta, sve to jer su svojevremeno bili gluvi za sugestije kupaca, pa sad ko ne plati na Drini, plati na Cupriji :D

Rudiiiii
20.02.2016, 05:28
Zbilja, izadje li taj "daleko najmoćniji od svih hardware aranžera današnjice" :D

Glede Yamahe, davno smo zakljucili da novi Korg ne valja, pa sad to isto vazi i za Tyros5, Roland nikad nije valjao, sem G1000 na koji su neki svirali 30 godina
Ketron ima bagove ...

casper
20.02.2016, 07:05
@sale_band - i ja htjedoh upitati isto al se sve bojim jer će opet reči da filozofiram :D , pa kad pobogu stigneš čuti i popravljati taj doboš na svirci, jedva stignem popit pivo i pogledat mlade curice, ma hebeš doboš B-)

@ Rudiiii - izašo je, kako nije, zar ne vidiš da pola europe svira na njega =))

Alen P
20.02.2016, 12:48
Daj Milane oladi malo. Nemaš Tyros i nemaš pojma o čemu govoriš. Tyros 5 je najskuplji arranger na našem komercijalnom tržištu ali je i najbolji. Kužiš? -Bez obzira što je kolega jadan zbog propusta i 'dječjih bolesti'.

tyros2
20.02.2016, 13:08
...mislim ajd obsjasnite mi prostu stvar - cemu to? cemu na tako skupom instrumentu softer na racunaru, za najbanalnije stvari? :D

Kolega Milane,kao sto sam naveo posjedujem I KORG PA900 (prije toga imao I druge KORG-ove).Licno za mene rad u samoj klavijaturi nemoze se ni priblizno porediti sa radom na racunaru.
Kad nesto treba da doradjujem na KORGu muka me hvata u poredjenju kad radim stvari za T5 sa racunarom.

Ovo sam namjerno naveo tek toliko da se vidi koliko smo razliciti I da neke stvari koje jedni kude ,,,drugima su "mehlem" na srcu.

Srdacan pozdrav

ffb
20.02.2016, 13:43
Ja imam Korga Pa3, ali pratim sve na forumu.
Takodjer pratim Korgov i Yamahin forum u Njemackoj i nigdje jos nisam procitao da netko pokusava nekoga popljuvati, napraviti glupim i obezvrijediti. Na svatko pitanje koje se postavi ljudi kulturno odgovaraju i trude se pomoci, ali na nasem Yu- midi forum nazalost nije uvijek tako.
Nije mi jasno zasto smo takvi ljudi....

tyros2
20.02.2016, 19:30
...mislim sta reci...Instrument od 4000 evra a ne proveris dal ima sto ti treba? ..

Za mene licno Tyros5 ima ama bas sve sto mi treba.Kupio sam ga prije 18 mjeseci I trebalo mi je 3 mjeseca da ga sredim onako kako meni pase.Tek posle toga sam prodao Tyros3.

Treba smirivati tenzije a ne podizati ih,pogotovo ne pisati svata o instrumentu koji ne posjedujemo.Nemozemo izvlaciti zakljucke na osnovu pojedinaca.

Srdacan pozdrav!
Dodato:
Takodje bih dodao da mi je trebalo oko 3 mjeseca da sredim I KORG-PA900.Ni sa njim nikad na svirci nisam nista dodavao niti oduzimao ili sredjivao Bas Noge.......

Takodje sam I sa KORGom zadovoljan I nosim ih uvjek obadva zajedno na svirku.

casper
21.02.2016, 19:25
Sad, nije mi jasno da li je ovaj YEM u stvari i style sequencer za T5??
To mi je zelja da imam jos od E86 jer pravljenhe ritma u samoj klavijaturi mi je pakao.

Ne, s YEM-om ne možeš editirati Style.
Style se može iz nova izraditi ili već postojeći obrađivati u samoj klavijaturi. U editoru klavijature postoji sasvim dovoljno alata s kojima se može korektno odraditi većina stvari. Radi se o osnovnom editu, a onaj tko želi malo dublje zagrebati površinu, preostaje jednio rad na računalu. U takvom načinu rada cjelokupne izmjene koje radiš na računalu, slušaš na klavijaturi. Dakle, nema rada na slijepo i tapkanja u mraku.

Ovo bi bio odgovor za citirani dio. Još bih želio dodati neke detalje za one članove koji prate temu samo zbog informacija o Tyros5 i nisu (još) direktni korisnici Yamaha aranžera.

Postoji opširna tema o Stylovima (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26556#axzz40pNh3Z4h), tamo su odgovori na gotovo sva pitanja vezana uz ovo područje. U opisu izrade i edita su navedene sve mogućnosti, prednosti ali isto tako i manjkavosti ili nedostaci. Mislim da bi svatko tko se i malo želi upoznati s izradom Styla trebao barem površno pogledati sadržaj. Ovako izgleda kada se na yamahi želi editirati pojedinačno svaki element bubnja u stylu.
https://youtu.be/xK1pCUyJg8o?t=1m59s
Ne može mi nitko reči da je pikanje po malom ekranu klavijature bolje, brže i preglednije od ovog.

Isto tako sam u drugoj sticky temi (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=28590#axzz40pNh3Z4h) veoma detaljno opisao postupak spajanja klavijature s računalom. Radi se o uobičajenom postupku i kada se on jednom pravilno odradi, potrebno je samo piknuti USB kabl iz računala u klavijaturu i to je sve. Znam da je navike teško mijenjati ali kad se jednom navikneš na miša, veliki ekran i specijaliziran software, teško se vratiti na skučene male ikone klavijature i pikati vrškom prsta po potenciometru promjera od par milimetara.

Povezivanje klavijature s računalom i takav pristup radu je napredak, budućnost, a nikako otežavajuća okolnost. Edit samo na klavijaturi je odavno prošlost i može poslužiti samo za hitne intervencije, a nikako za jedan ozbiljan rad.

Yamaha uvodi YEM-u kao dodatnu aplikaciju koja objedinjava par funkcija u komunikaciji synth-comp. S njom je moguće manipulirati materijalima koje ćemo poslije koristiti u samoj klaviajturi. Bilo da se radi o packovima koji dolaze iz Yamahinog shopa, Packovima koji se od strane drugih firmi prodaju na tržištu ili vlastitom materijalu od starijih modela poput Tyros3/4. Sadržaji koje unosimo u YEM se mogu pregledavati i po želji brisati njeni pojedini dijelovi ako nam ne trebaju. Na taj način optimaliziramo količinu materijala kako bi maximalno ispunili RAM memoriju klavijature. Preglednost i jednostavnost rada s YEM daleko nadilazi "stari" način unosa. Kada ovakav koncept rada usporedimo s konkurencijom, siguran sam da bi korgovci bili oduševljeni jednim sličnim alatom za kombiniranje setova.

Sa YEM-om je moguće izraditi nove vlastite samplove ( drugi video iz mog posta 482 (http://www.yu-midi.org/forum/showpost.php?p=287230&postcount=482#axzz40pNh3Z4h)) ili editirati već postojeće samplove koje imamo. Ne može se editirati sample iz Yamahainih Packova jer su oni zaštičeni od strane proizvođača. Manjkavost YEM-a možda jest to što se obrađeni materijal prebacuje u klavijaturu 20-tak minuta. Ali čemu zbog toga toliko nezadovoljstvo, pa korisnici Korga su sve do nedavno prilikom svakog paljenja instrumenta čekali po 10-tak minuta. A radilo se o višestruko manjem obimu materijala koji se upisivao. Slažem se i s tvrdnjama nezadovoljnika da na Tyros5 više nije moguće dodati samo jedan sound u klavijaturu, kao što je to bilo moguće na prijašnjim modelima Tyros4/5. Da, to bi sigurno olakšalo nadogradnju već postojećeg packa koji se nalazi u klavijaturi, ali što je, tu je.

Yamaha u svaki novi model ugradi nešto novo. Bez obzira što se nama ne sviđa koncept kod nekih poboljšanja, kod Yamahe je za razliku od drugih brendova prisutna kompatibilnost sa starijim modelima. Moguće je brzo i jednostavno konvertirati samplove sa Tyros3/4 i unijeti ih u Tyros5. Svi Stylovi još od starog i dobrog PSR9000 bez izuzetka rade i na Tyros5. Isto vrijedi za registracije, voice, VH2, DSP efekte ... Iako to nerado činim, moram povući paralelu s novim Pa4x. Promjeniti raspored bitnih tastera na ploči, smanjiti količinu RAM-a pa, izmjeniti neke važne funkcija poput song boobk ili master efekta ... meni se čini da tim stručnjaka koji je izradio PA4x uopće nema pojima što je imao pa3x. Ako ove propuste usporedimo s Yamahinim "nedostacima", onda mislim da nema razloga za nezadovoljstvo.

Yamaha aranžeri imaju svoju logiku. Tek kad se ta logika shvati, mogu se zaobići tkz. nedostaci koji nas ograničavaju u nekim stvarima i tek se tada instrument može iskoristiti do maksimuma. Bez poznavanja te logike je nemoguće kvalitetno komentirati i donositi zaključke jer su oni vrlo često odraz jednostranog viđenja. Tako je uostalom i s aranžerima ostalih brendova jer svaki od njih ima svoje specifičnosti. I svi su oni jedan drugome uz rame, ovisno od cjenovnom rangu, samo treba iz njih izvući ono najbolje. A za to je potrebno mnogo rada, truda, učenja i odricanja. Tko nije spreman na ovu žrtvu, trebao je odustati na samom početku i ne trošiti uzalud vlastito vrijeme i vrijeme onih koji su na ovom forumu spremni pomoći savjetom.

VUNIMRAV
21.02.2016, 20:12
A da ovo nije tema za dr Nešu(nešabend),stariji članovi znaju da je on specijalista za lovljenje "skupljača postova"!!! =)) =))

ella 85
21.02.2016, 20:14
Evo da pitam KORGadzije od kojih sam I saam posto imam pa900:
Sta bi dali da mogu odjednom imati u klavijaturi :Sudo,Mudo,Pasha,Halasha,Dynamixx I jos tuce setova,daa odjednom I da sve mogu odjednom koristiti a ne olovka I papir pa pisi sta ti se svidjelo pa pamti pa lodaj pa prelodaj.
Posto sviram na korg....osjecam se kao da je pitanje upuceno i meni :D

Ja za to nebi dao nista :D

Umjesto gubljenja vremena na olovku papir pisanje load preload set ovakav set onakav......i na kraju opet zvucis kao svi......i zvucis kako je neko drugi zamislio.

Lakse i brze ispadne napravit svoj ritam od nule.........ispadne bas onako kako zelis........i na kraju niko ne zvuci kao ti....imas nesto svoje.