YU-MIDI Tutoriali

 Navigacija

 
Muzička teorija
Software (programi)
Klavijature
Razno
Sound & Mixing
 

 Pretraga

 Live Mixing - "Ulazni signali"
Podesavanje ulaznih signala je od "zivotne vaznosti" na bini. Upravo radi toga ovome treba posvetiti izuzetnu paznju. Na netu se moze svasta pronaci i procitati ali koliko to moze biti od pomoci, toliko moze nanijeti i veliku stetu. Srecu se najrzlicitije "teorije" o ovom polju, od onih veoma dobrih i naucnih, sve do nebuloznih pisanja i trabunjanja polusvejsnih a mozda i polupijanih "znalaca". Moze se cak naci da pojedini "veliki ton-majstori" miksaju upotrebljavajuci Gain za pojacavanje ili stisavanje kanala, umjesto za to previdjenih Volume Fadera. Dijapazon budalastina je veoma, veoma sirok pa je uputno biti vrlo obazriv odakle treba "uzimati" znanje.


Osnovno i cvrsto pravilo kod podesavanja ulaznih signala je, postici sto bolji odnos signal - sum. Sto je ovaj odnos veci, to je i signal bolji i zdraviji. Ovo je i inace maksima u citavom procesu miksanja a i u kompletnom audio domenu. Mikser se ovim dovodi u optimalnu radnu situaciju kao sto se na primjer, jedan automobilski motor dovodi na radnu temperaturu kada jedino moze da pruzi maksimum od sebe.


Prakticno sprovodjenje ovog audio zakona u djelo je veoma jednostavno. Bez obzira o kakvom je signalu rijec, bilo da se radi o vokalu, gitari, bubnju, trubi, elektronskim instrumentima... proces je uvijek isti. Svaki mikser raspolaze kanal Gain potenciometrom koji je zaduzen za podesavanje nivoa ulaznog signala, a samim tim i za postizanje gore pomenutog optimalnog odnosa signal - sum. Gain potenciometar treba pojacavati dotle dok se prvi put ne javi Peak Led (crveno svjetlo Led diode) koji oznacava da je signal presao dozvoljeni nivo odnosno da u tom momentu dolazi do preopterecenja elektronike ulaza kanala miksera. Tada treba vratiti taj potenciometar za ca. 1/5 dostignute vrijednosti. Ovo je idealni polozaj Gain potenciometra i on tu treba da ostane. Pri podesavanju, signal treba da bude one prosjecne jacine kojom ce se kasnije i svirati. Ako se radi o elektronskim instrumentima onda Volume potenciometar na instrumentu treba i mora da bude maksimalno pojacan (i uopste taj Volume potenciometar na elektronskim instrumentima treba uvijek biti na svojoj maksimalnoj vrijednosti). PFL (Pre Fader Level) je od velike pomoci pri podesavanju ulaznih signala pa ga obavezno treba upotrijebiti ali nikako zaboraviti da se kasnije iskljuci. Pomenuto vracanje Gain potenciometra za 1/5 dostignute vrijednosti je u sustini bezbjedonosna "tampon zona" jer se pojedini signali ponasaju vrlo razlicito po pitanju Gaina, pa na primjer, tonovi koji traju, tzv. "stojeci tonovi" a i signali koi su optereceni nizim frekventnim opsegom (Keyboards Strings, Pads, Bass, vokali, gitare, pa cak i dublji Drum Toms... itd.) mogu da distorziraju i pored toga sto Peak Led ne pokazuje da je dostignut maksimum. Protivno tome, perkusivni signali kao sto je HiHat, Kick, Snare, Bongos... mogu da ne distorziraju iako Peak Led na kratko zasvijetli. Bitno je i poznavati svoj mikser jer pojedini mikseri imaju vecu rezervu pa iako Peak Led cesce daje znake zivota, ne dolazi odmah do distorzije.


Zato je vazan najoptimalniji moguci odnos signal - sum ? Prije svega jer se jedino na taj nacin moze iskoristiti kompletni dinamicki raspon instrumenata, sto je od primarne vaznosti u muzici uopste, a zatim jer se ovim minmizira sum a ponekad i eventualni brum PA sistema. Slijedeca vrlo bitna posljedica je i ispravno snabdjevanje Insert efekata potrebnim levelom gdje prije svih treba pomenuti dinamicke efekte (kompresor, limiter, deesser, expander... itd.). Kod svih ovih dinamickih efekata najvazniju ulogu igra Treshold Level to jest nivo signala kada oni krecu sa radom. Ne manji znacaj ima zdrav signal i za Equalizer. I dinamicki efekti a i EQ se nalaze odmah poslije Gaina a prije Volume Fadera. Logicni zakljucak je, ukoliko ulazni signal nije podesen kako treba da ni dinamicki efekti a ni EQ nece raditi kako treba, kompresor jer njegov Treshold Level nije optimalan a EQ jer ce recimo, podizanjem visoko-frekventnog opsega biti pojacan i sum koji dolazi od nepovoljnog odnosa signal - sum. Cak i centralni (Aux) efekti ce biti pogodjeni slabo podesenim ulaznim signalom jer ce se, na primjer, u Reverbu pojaviti sum koji ce samim efektom biti jos i pojacan, odnosno naglasen.

Slijedeci tutorijal o Live Mixingu ce biti iz oblasti Equalizera gdje cu pokusati da ukazem na frekventni spektar i polozaj raznih instrumenata u njemu a samim tim i na bitne frekvencije za pojedine instrumente cime ce u praksi biti olaksano optimalno podesavanje EQa i to bez ikakvih "cvrstih pravila" (koja svakako i ne postoje, niti su moguca).


Tutorial poslao Tranzit
Komentari i pitanja na temi: http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?p=222436
0 Comments
Posted on 22 Aug 2012 by Vaxter
Name:
E-mail: (optional)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by UTF-8 CuteNews


Copyrighted © by YU-MIDI.com