|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Korg Korg-ovci! Ovo je mesto za vas! |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#1 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 11.08.2011
Downloads: 241
Uploads: 14
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 8 puta u 7 Postova
![]() |
![]()
Prešao bi sa Pa3x na Pa5x,pa me zanima koliki me posao čeka da poslužim za početak da mi sve zvuči kao na 3x(da mogu odmah sa 5x na svirku).Koristimna Pa3x songbook sa cca 1.500 pjesam i tekstovima(iznad kojih su na mnogima upisani akordi).Također mikrofon mi je spojen na Pa3x (koristim vokalist).Od Pa4x sam prije 2.g. odustao jer mi je njegov vokalist neupotrebljiv pošto KYBD SET na Pa4x (na pa3x to je STS,1,2,3,4) ne pamti voice preset,tako kad odem npr. na 4 varijaciju i pjevam refren u kojem mi je STS4 ,odmah mi "povuče" u njemu i voicepreset u kojem mi je terca (ili šta već treba za tu pjesmu).To kod Pa4x ne "povlači",a nisam htio to žrtvovati.Dalje u songbooku tekst iznad kojeg su mi upisani akordi,nikako nisam uspio da ti akordi stoje tacno iznad teksta gdje se mjenja akord,dok su u kompjuteru sve je ok,al kad isti tekst povežem sa songbook u Pa4x pomakne akorde iznad teksta,tako da više nisu na istom mjestu.Kod Pa3x bude sve kako treba.Pokušao sam ponovo napisati tekstove s akordima na windows,10,11(txt. ekstenzija naravno)ali opet isto tj.ne budu na mjestu gdje su izvorno napisani,kad ih povežem u songbook na Pa4x.Na Pa3x sam tekst spuštao i podizao preko EC 5 footswich,a Pa 5x vidim da može Fill-ovi i dr. da se podesi da radi preko Beringher footswitch,ali nisam nasao koji brojevi komandi su za "text up- down" na toj Behringer pedali.To bi još i prežalio ako ne bi bilo puno posla oko sređivanja Pa3x seta kad se konvertira u Pa5 kst.Koliko sam uspio istražiti čini mi se da na Pa5x sa 1.3.1 OS, KYBD SET pamti i voice preset kao što ga pamti i Pa3x.Da ima novi Pa3x vjerujte da bi ga kupio i ne bi se zamarao s ničim navedenim.Kad se sjetim kad sam prelazio sa Pa2x na 3x ,učitao sam set i otišao na svirku,a onda vremenom dorađiva tj. koristio sve ono šta nudi 3x,a nije imao 2x.Ako neko može pomoći informacijama iz prve ruke bio bi zahvalan.Namjerno sam napisao ovo o Pa4x jer bi dosta njih samo komentiralo,zaobiđi Pa5x i kupi 4X,tako bi i bilo da može ovo što može 3x,a meni je to bitno.Ko ne koristi songbook na način koji ja koristim sa tekstovima i voice presetima,njemu ovo šta mene muči nije bitno.Pozdrav !
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 21.05.2008
Mjesto: Tuzla
Godina: 38
Downloads: 5444
Uploads: 3
Rekao HVALA: 8
Zahvalili mu 38 puta u 32 Postova
Instrumenti: Korg Pa5x
![]() |
![]()
Da li ti je opcija da zadržiš Pa3x i nastaviš raditi na njemu, dok paralelno, bez pritiska, postavljaš sve što ti treba na Pa5x? Kada postigneš željeni rezultat, možeš prodati Pa3x i nastaviti raditi isključivo na Pa5x.
Zvanična preporuka Korga je da se materijal konvertuje isključivo sa Pa4x, jer u suprotnom može doći do nepoželjnih efekata. Na verziji 1.3.1 nisam imao problema sa Pa4x materijalom. Kod ranijih verzija znalo se desiti, ne često (1-2 puta), da instrument zablokira. U tim situacijama moraš pronaći koji sampl ili ritam izaziva problem i ukloniti uzrok – bilo to nepoželjan sampl ili neki event koji dovodi do blokade Pa5x. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 11.08.2011
Downloads: 241
Uploads: 14
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 8 puta u 7 Postova
![]() |
![]()
Hvala na odgovoru,ali pitanje je kako od svih tih ritmova i semplova detektirati koji od njih pravi problem ?
Dodato: Hvala na odgovoru.Ako se npr dogodi da nakon učitavanja s Pa3x,zablokira 5x,kako otkriti od svih tih ritmova i semplova,šta je uzrok problema..Malo mi čudno zašto set iz Pa3x koji kad se ucita u Pa4x radi bez problema,zašto u Pa5x može napraviti problem i zašto se ne može direkt konvertovati u Pa5x set,pošto su 3x i 4x takorekući potpuno kompatibilni. Promijenjeno od accordst (05.02.2025 u 20:45 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kao kod kuće
Registrovan/a dana: 13.01.2015
Mjesto: HR-Osijek
Downloads: 25
Uploads: 0
Rekao HVALA: 22
Zahvalili mu 121 puta u 110 Postova
![]() |
![]()
@accordts, moj odgovor/ savjet;
Ako ti je dosadno sa Pa3 kupi dobar provjereni Pa4. Preskoci Pa5 ili odgodi kupovinu za dvije godine- mozda do onda proradi stabilno. Usput kupi odmah rezervnih tastera( bolje i kvalitetnije su napravljene igracke iz kinder jajeta |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 03.07.2008
Mjesto: Vukovar
Godina: 34
Downloads: 297
Rekao HVALA: 3
Zahvalili mu 24 puta u 19 Postova
Instrumenti: Yamaha Montage 7, Yamaha Genos, Yamaha Tyros5, Korg Kronos X 61, Kurzweil PC3 76
Interesi: Sviranje
![]() |
![]()
99% sam uvjeren da problem ne prave ni ritmovi ni semplovi. Instrument u kanalu ritma ako je postavljen bilo koji koji, on će raditi (pa makar i klavir na mjestu bubnja). Ista je stvar i za semplove. Sempl ili imaš na toj lokaciji ili nemaš. Problem može stvarati ili format ritma (ako 5-ica čita drugačiji format, mada to ne bi smio biti slučaj upravo radi kompstibilnosti 3 na 4, pa i 4 na 5, ali i to se da provjeriti ubacivanjem ritma iz 4 u 3). Tu meni više smrdi na nekakav problem unutar eventa, a čak bi se usudio reći da je problem možda u samom adresiranju instrumenata.
Još bi možda problem mogao biti i u sviranju tonova koji su izvan okvira koje Pa5x nema? Mada, ne vjerujem u to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kao kod kuće
![]() |
![]()
Netreba se zamarati sa trazenjem razloga zasto nesto neradi.Pa 5 je uskoro 3 godine i???
Razni forumi, FB grupe pune primjedbi. I oni koji ne koriste semplove prijavljuju greske. Ali svatko po svojoj zelji. Nikoga netreba ubjedjivati dali nesto valja ili nevalja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 03.03.2014
Mjesto: Austrija(Wien)
Downloads: 113
Uploads: 5
Rekao HVALA: 12
Zahvalili mu 7 puta u 7 Postova
Instrumenti: Roland Fantom S
![]() |
![]()
Ja lično ne bih tu ništa dirao imas sređen Aranzer i set kako kažeš koji ti radi po tvom ukusu bez greške sigurno ti je trebalo puno vremena da to središ i sad krenuti sve od nule uf muka je to, ja bi na tvom mestu radije uložio pare u još neki dobar Workstation npr Kronos,Fantom manje bi te koštalo a imao bi više koristi to je moje misljenje
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Kao kod kuće
Registrovan/a dana: 22.05.2008
Mjesto: Novi Banovci
Downloads: 652
Uploads: 2
Rekao HVALA: 264
Zahvalili mu 126 puta u 122 Postova
Instrumenti: g 1000/korg pa4x/Tyros5/Sx900
Interesi: nista posebno
![]() |
![]()
Ja iz mog ugla bih rekao da je Korg zakomplikovao dosta sa Pa5. Mada i drugi brendovi isto nisu više tog kvaliteta kao nekada. Ja, naprimer, ne kupujem klavijature samo zbog novih mogućnosti, trenda idt. Meni lično je važna i sigurnost, pouzdanost. I tu je sad problem. Može neko ostaviti Pa3 i zvučati odlično i dalje jer je Pa3 jako kvalitetna klavijatura. Ali iz tehničkog ugla sve je dotrajao, tasteri, displej itd, tako da to za mene isto nije rešenje. Menjati tastere po ko zna koji put i moliti Boga da ništa neće izdati u toku svirke to je po meni jako konfuzno. Sad treba samo odlučiti šta je bolje za svakog. Ja bih lično uzeo Pa5 sa svim manama.
Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Kao kod kuće
|
![]()
Imam Pa5 od prvog dana kad se mogo kupit i nemam nikakvih problema ni sjednim tasterom a vjerujte na sintu sam 24h kucam ritmove i stiscem tastere cjele dane mislim da je to do korisnika i teske ruke i pomalo seljastva a tasteri su pucali i na drugim modelima tako da nije vrijedno spomena,nikad s blokiranjem se nisam susreo na njoj i slicno,iz pocetka je falilo neki funkcija al sad ima sve...
Sto vas zanima pitajte da cujete iz prve ruke a ne po forumima i price za djecu,na raspolaganju sam slobodno pitajte...pozz
Panonica Band Panonica Studio Promijenjeno od GALA (06.02.2025 u 12:51 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Kao kod kuće