Citat:
Originalno postovano od Beethoven
Link sam pogledao da ne ispadne necu...
A ako smatras da je g-moll,objasni mi pojavu tona As.Ton As u g-mollu ne postoji.
As
Na deo "drugog ljubis ti"...
Ako se ne varam tu je As-dur a i vokal peva ton as.Objasni mi molim te pojavu tog tona i tog akorda i kakve on ima veze sa g-mollom.
Pozdrav.
P.S.Iskoristi i ovaj tekst koji si postavio,ovu skolu lestvica.Tamo potrazi.
P.S. Pesma 'luckasta si ti" je cist B-dur.
A ostalo necu da ti sad objasnjavam nego korak po korak.c-moll u toj prici nije "prelazni akord" vec subdominanta koja je sa osnovnim (tonikom) i dominantom (u ovom slucaju G-dur!!!!!) cini osnovni stupanj.
|
da se ti nisi malo zbunio decko??? kazes, c-moll subdominanta a Gdur dominanta???to je neki nepostojeci tonalitet... sto se tice tona As u g-mollu, jesil ti ikad cuo za FRIGIJSKI MODUS??? znaci, mozemo smatrat da ova pjesma nije u g-mollu nego u g-frigijskom... za one koji ne znaju, frigijski modus je jedan od cetiri modusa, a MODUSI su starocrkvene ljestvice od kojih su nastali dansnji dur i mol... frigijski modus ima raspored tonova kao mol sa snizenim II stupnjem, odnosno tonom. znaci g frigijski glasi: g-as-b-c-d-es-f-g... ako treba o modusima, tj. ako vec nema nijedna tema o tome, recite, napravit cemo je, da ljudi ne misle da postoje samo durska i molske skale...