Pa ja ne želim podgrijavati neku neplodnu akademsku raspravu. Slučajno sam i sam bio vlasnikom S2000 i Tritona Le. Upravo na S2000 sam se naučio zanatu sempliranja i postavljanja loopova i svega. I upravo zato mogu odgovorno tvrditi da u smislu sempliranja Akai (S2000/3000) nema apsolutno niti jednu funkciju koju ne bi imao i Le sa sempling opcijom.
Ja govorim o sempliranju, ne o ukupnim mogućnostima (=sintezi).
To su jednostavno činjenice.
Drugi forumi mi nisu nikakva referenca. I tamo raspravljaju ljudi kao i na ovom forumu.
Iskreno, nisam usporedio isti sempl u reprodukciji s Akaia i Le-a, ali kad bi ti učitao isti sempl u obje sprave (bez ikakvog dodavanja efekata, filtera i sličnog) i snimke postavio na internet i dao nam da slušamo, a da ne znamo koji snimak pripada kojoj spravi, nekako sam sklon povjerovati da bi se jedva našao netko (ako itko), tko bi dao ruku u vatru da zna koji snimak pripada kojem instrumentu.
Ne tvrdim da razlike nema, ali može u tom slučaju biti jedino do digitalno-analognih konvertera. I to nebi čudilo, jer uspoređujemo proizvod gornje klase s proizvodom donje klase.
Ali ja sam se samo osvrnuo na činjenicu da Le nije sempling igračka jer sempling sekcija u Le-u (kada se ugradi sempling opcija) ima apsolutno sve što i sempling sekcija na Akaiu ili Emu. Svatko tko je u životu i sam semplirao i obrađivao semplove, a ne samo učitavao tuđe, - siguran sam - složit će se sa mnom.
|