Ej di su ona zlatna vremen
Nekad sam mjesečno od 4 svadbe zaradio bogovsku mjesečnu plaću (skoro direktorsku), a sad ... strašno.
Konkurencija je sve jača, razlike gotovo da i nema, pogotovo kad su nam na teren upali "keksaši" koji su svoj DJ performancu doveli do savršenstva i gotovo ih nitko ne kuži i ne čuje (osim nas sviraća) da puštaju i pjevaju uz matrice. Kužiš ih uglavnom po tome da su obično u bendu 2 kljavera sa dva brza sequencerska syntha, a nađe se tu i po koji LAP-TOP.
S obzirom da se treba opstat na tržištu počeo sam raditi u trojci, skoro sve osim jakih i velikih svadbi. Tada otiđemo kao četvorka ili petorka, ovisi dal mladenci toleriraju ritam s aranžera. Ali ako je komplet bend, imam provjerenu četvorku i tada obično sviram harmoniku.
Cijene sam spustio drastično tako da gažu (tezgu) sviram po 100-150 kn (25 €) sat (45 minuta svirke, 15 minuta pauze) po glavi i to ispada 100 € večer po glavi efikasne svirke + džaba piće tokom čitave večeri (mada nam i to sad spuštaju na 3 pića po glavi). Ovo je obično gaža u diskaću il na terasi elitnijeg restorana. Ako je disko sviramo od 11-03, ako je restoran onda od 21-01 (+/- pola sata).
Zabave tipa (vatrogasci, lovci, malonogometni turnir, dan grada i sl. je 150 € po glavi za max 6 sati svirke + klope i pića kolko ti srce želi (obično se tada svi moji frendovi najedu za mojim stolom) :-)
Krštenja, prva pričest, krizma ide po 200 € po glavi (dok traje, traje), al nije presing kao na svadbi, nego finjak 10-tak pjesama, pa pauza.
Svadbe do 15 km od grada za trojku su po 900 € ili 300 € po glavi.
Izvan toga ide na svaki km van grada putni troškovi po pređenom kilometru.
Do 50 km - 50 € po glavi gore (150 € plus)
Do 100 km - 100 € po glavi gore (300 € +)
Do 150 km - 150 € po glavi gore, dalje od toga je cijena fiksna na 1.500 € za trojku + smještaj (450 € plus na osnovicu + smještaj)
Pratnja na koncertu (ili gosta večeri) za čitav band je 15-20 % dogovorenog honorara glavnog pjevaća (ako je plaćen). Ako pjeva nekome džabe onda 200 € po glavi.
Svirka van zemlje je 1.800 € za trojku + putni troškovi i smještaj (radi ATA karneta).
U biti, jako teško se danas mjesečno zaradi više od 1.000 € po glavi.