Da li si ucitavao SETove sa Globalom Miki?
PA800 da Tritona zamjeni u potpunosti, naravno da ne moze. Ne samo Tritona. Ni jedan arazner/synth ne moze drugog da zamjeni jer svaki je predvidjen za nesto posebno. Ali zar je stvarno potrebno toliko mjesta za sve boje kada smo do jucer bili zadovoljni i sa PA80 i u oblake ga dizali? PA800 ima realistican akusticni bubanj sa razlicitim velocity, ritam gitare su super, bas takodjer. Ima 4 orijentalna percussion-a (ArabianKit1, ArabianKit2, TurkishKit, OrientalPercKit). Ostali instrumenti su veoma kvalitetni. Znaci sam ROM od sebe ima odlicne zvukove. Prakticno oni Percussion-i sa Turkish/Arabic World Kartice nisu ni potrebni. Od solo instrumenata sta ti treba vise od ovoga:
Guerrini Harmonike
Gitara
Buzuki
Saksofon
Truba
Violina
Klarinet
Orient Instrumenti (STRINGS, Zurla, Saz, Kanun, ZurnaVibrato)
DX zujalice
CZ zujalice
sigurno sam jos nesto izostavio ali u globalu to je to
Pa nek imas i po dvije vrste od nekih instrumenata, sve moze stati. A u skoro svim 64MB setovima od Tritona sam nalazio veliku ne organizovanost i MNOGO smeca, zato toliko prostora i zauzimaju. Kao primjer, SETovi se sastoje od bez korisnih loopova kao intro za pjesmu "Valentina" ili kojekakvih loopova od Mile Kitica itd. Zbog cega je ovo potrebno? Zar je stvarno neophodno ovo sve imati na synth-u, od neke pjesme koja se danas slusa sutra vise ne? Takodjer, mnogi multisemplovi se sastoje od 7 i vise semplova. Zasto je potreban neki sasvim duboki ili visoki ton violine kojeg nikada za nikada nisam cuo u ni jednoj pjesmi? Jel samo da bi se moglo reci da imas CIJELU violinu (a opet je nemas CIJELU, jer je ne moguce sve zvukove instrumenta semplovati)? Znaci, bitni su samo glavni tonovi sa kojima sviras. Ali opet moras zagrijati stolicu i semplove editovati. Od bubnjeva potreban ti je JV bubanj i Emra percussion loopovi. I Emra loop-ova je potrebno maksimum 6 za rumbe i orijentale, zbog cega vise? Terce, licno nikada ne koristim a i ako su potrebne daju se napraviti isto kao i na PA1X.

Jos jedan veliki problem je sto ljudi kada slazu semplove unesu losije semplove nego sto aranzer ima. Na masinama kao sto su PA1X/pa1xPRO i PA800 treba ritmove najvise bazirati na ROM zvukove, zato sto je ROM odlican.
A Triton je odlicna masina, ima odlican zvuk ali predvidjena za studio. Nije komforna za tezgarenja i ne pise bez veze na njoj workstation.
Pored PA800 ostavit cu moju prvu ljubav PA80 i na njemu cu takodjer da soliram. A Tritona zaista prodajem
cujemo se druze