Alix ti vazda jedno te isto a Kreso izgleda uzalud pokusava da odvoji babe i zabe. Ne posjeduje Yamaha bas 60% ali sigurnih 30% i time je ona kako Vaxter i kaze gore, najvazniji akcionar Korga. Samim tim utice direktno na proizvodnju instrumenata i velikim dijelom na poslovnu politiku ove firme uopste. Vlasnik je i drugih veoma vaznih firmi, iz domena muzicke industrije a izmedju ostalih joj od prosle godine pripada i Steinberg (100%). Firma je zasnovana daleke 1887. godine (Korg 1962.) kao serviser muzickih instrumenata a prvi instrument u njenoj produkciji se pojavio 1959. godine (Electric Organ D1). Yamaha zaposljava preko 12.000 radnika (Korg 400) sirom svijeta a njen godisnji promet se krece oko 3 milijarde Dollara (Korg jedva da opstaje jer je imao nekoliko ozbiljnijih promasaja u poslijednjoj deceniji). Kao apsolutni rekorder po broju prodanih instrumenata vazi Yamaha DX7 sa 170.000 primjeraka a kod Korga je to M1 sa 100.000. E sada sto Seiko "ubija" pa ovaj "ubija" pa onaj "ubija" (hebem ti, sta ce mrtvih biti) na, ne znam, kom instrumentu to nije bilo predmet diskusije a sto mi sa Balakna kad se dohvatimo nekog instrumenta, ne popustamo ga dok god se on bilo na koji nacin moze nabaviti i popraviti i dok god bilo kakav ton izlazi iz njega (DX11, DX100, Casio CZ101, Roland E96, Korg i3 i tako dalje) to je vec nas problem a ni Yamahin ni Korgov a svi oni dobri instrumenti koje su Nedim i Kreso nabrojali prolaze pored nas ko da ih i nije nikad bilo jer mi svoje pa svoje, hebe se nama sta se u svijetu radi.
|