Evo, kao sto sam obecao, raspitao sam se o detaljima u vezi licence, clanarine itd. Stvari stoje ovako: Audicija (polaganje) je besplatna i dogadja se kad se nakupi dovoljan broj kandidata. Obicno je u Beogradu, ali moze da se zakaze i u nekoj od estrada koje su uclanjene u SEMUS.
Posto prodjete audiciju, dobijete potvrdu da ste polozili, ali vam ona nista ne znaci ako ne uplatite clanarinu, koja godisnje iznosi 6.400,00 dinara. Posto uplatite ovaj iznos, dobijate licencu KOJA VAZI ZA KALENDARSKU GODINU U KOJOJ STE UPLATILI. Znaci da ako uplatite clanarinu 20. decembra, licenca ce vam vaziti samo preostalih 11 dana, do isteka tekuce godine. Glupo je, ali je tako. Znaci, treba polagati i uplatiti odmah na pocetku godine, da bi se vise isplatilo.
Negde se pominjala cena od 11.200,00 dinara. To je cifra koja vise ne vazi, a uplacivali su je do kraja 2007. godine oni muzicari kojima je muzika bila dopunska delatnost, odnosno koji su vec u radnom odnosu po nekom drugom osnovu, a 6.400,00 din. su uplacivali oni muzicari kojima je estradna umetnost jedini izvor prihoda. Sada je to izjednaceno i svi placaju 6.400,00 dinara.
I jos nesto: za dobijanje licence potrebno je da ili prilozite dokaz-potvrdu od poslodavca da ste u radnom odnosu ili potvrdu da sebi uplacujete radni staz i ostale doprinose preko estrade. Oni koji se vode kao nezaposleni ili na birou rada nece moci da dobiju licencu za rad.
Ovo su sveze i 100% tacne informacije, dobio sam ih od predstavnika SEMUS-a za ovaj kraj.
Moj komenter je da ipak 6.400,00 dinara godisnje nije preterano velika suma ako vec sa njom kupujes dusevni mir i ne razmisljas na svirci sta ako...
Malo je nezgodno za nezaposlene, ali i za to ima leka. Ko razume - shvatice.
|