Videti jedan post
Star 08.04.2009, 23:34   #16
Redman
Početnik forumacije!

Redman's Avatar

Registrovan/a dana: 07.03.2009
Mjesto: Šabac
Downloads: 15
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
Instrumenti: Gitara i aranžer
Interesi: Muzika, kompjuteri
Redman befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Hajde da se i ja pridruzim ovoj temi.
Nekada davno, u staroj Jugi pre 80-tih, postojao je zakon za muzicare. Bili su postovani ljudi, bez obzira da li su "cigani" ili cigani. Poznajem jednog cika Mirka i njegovu zenu, koji su proputovali celu Jugu svirajuci po hotelima (pravi su cigani ili Romi). Tada su postojale licence i polagalo se pred komisijom sastavljenom od profesora muzike i dobijale su se A, B i C licence. Oni sa A su mogli da sviraju svuda, sa B nisu mogli u hotele, sa C nisu mogli u restorane. Placali su clanarinu u udruzenjima, ali su za te pare ljudi iz udruzenja imali obavezu da im traze posao sirom zemlje! To su bila dobra vremena za muzicare! Trajalo je to i posle 80-tih, a onda su dosle 90-te...
Tih 90-tih smo mnogo zaradjivali. U najvecoj krizi '93. kada su plate bile 5 ili 10 maraka, u kafani smo uzimali 1.500 DM! Love kao salate! Cak smo '94. izdali kasetu za Jugodisk, ali nismo nasli sponzore da to izguramo medijski, pa je proslo nezapazeno...
E, onda je u 21. veku Branimir Djokic dosao na ideju kako da otima pare od muzicara. Platis licencu (polazes pred njegovom komisijom - otprilike polovina ide komisiji), platis godisnju clanarinu - i za to NE DOBIJES NISTA! Mozes da odes u inostranstvo i to je to.
Malo sam se rasplinuo, ali treba da znate kako je bilo!
E, sad za prelazak preko grane - prosli vikend moj drugar aranzerista i pevacica u isli u Split da rade u folkoteci. Isli su preko Bosne i federacije na Bugojno i na neke male prelaze i niko im nista nije trazio!!! Maltene ih niko nije pogledao. Ali, kada su se vratili, doneli su vest da i u Hrvatskoj krecu inspekcije po restoranima i da zatvaraju one koji ne prijave muziku!
Eto, toliko za sada od mene!
Redman je offline   Reply With Quote