Prijatelju, nisu to muzicari smislili, nikome ne bi trebalo da se aka sa tim stvarima. Shvati to na ovaj nacin: tako se svira igranka. Svidelo se to nama il ne, moze tako ili nikako. Ako pogodis neku svirku u Stigu, prvo pitaj gazdu da li ce biti igranke. Ako kaze da hoce, lepo mu se izvini i kazi da ne mozes da prihvatis tezgu jer ne radis igranku. Sto se tice penjanja na drvo, ovde to nije cesce nego u bilo kom delu Srbije. To se samo prica zbog toga sto su se svojevremeno muzike otimale koja ce da dodje da svira u ovom kraju, jer su se po bogatim stiskim selima bacale bezobrazno velike kolicine para muzici. I to upravo najvise na igrankama. To je nekad bilo, sad se samo prica o tome. Sto se tice maltretiranja muzike, lazu oni koji kazu da toga ovde ima vise nego bilo gde po Srbiji. Ja vec 20 godina jedem taj 'lebac, znam sta pricam. Na kraju krajeva, ako cemo o maltretiranju i rizicnim situacijama da pricamo, neka se javi neko ko tambura po beogradskim splavovima. Finih sam se iskustava odande naslusao.
|