Pozdrav društvo !
Imao sam prilike isprobati KORG X-50. Ljudi moji da vam kažem iskreno ni sam nisam pametan kakvu mu ocjenu dati.
kad je izlazio, najavili su ga kao mali močan workstation, ali bez samplera. Također istakli su vrlo nisku cijenu s obzirom na ono što nudi.
Otprve su me njegov futuristički izgled i performance oduševile, no sad kad sam ga napokon i isprobao i imo u rukama mogu reč i da je dobar i da nije dobar. :roll:
Što mu ide u prilog. Nisam sad puno kopao po tehničkim podacima, no ima stvarno tonu boja. Novi ton generator se čuje i osječa tokom sviranja, pregledan displey isto tako. U biti tehnički gledani malo bolji Triton LE, ali bez samplera. No memoriju mu je moguče kako sam skužio nadograđivati. Nema Flopy jedinice, no ima USB priključak. S druge strane kako god je malih dimenzija i užasno lagan (sumnjam da ima više od 6-7 kg), ne sviđa mi se što je pretjerano punb plastike. Čak i dugmiči su mi nedefinirani. Sad da vam kažem, ne znam iskreno dal se radi o jako tvrdoj gumi, ili plastici. Tipke standarno loše kao i na LE-u ili na KORG-u Pa-50, no opet, tipka je brza (brzo se vraća), nije poluotežana i možda će zato bit popularan kao synth kod harmonikaša. Za sad neznam s kojom je klavijaturom kompatibilan. Prijatelj iz Music shopa je pokušavao ukucati mu boje od Triton Clasica (u što sam osobno bio uvjeren da će ići), ali nije ih prepoznao. Čak sam se malo i naljutio na frenda s obzirom da kako može prodavat robu, a nezna o njoj gotovo ništa više od mene :wink:
Prema performansama koje su istakli na KORG-ovoj stranici iz mog gledišta radi se o solidnom workstationu. Dobro nije sad kvalitet jednog Trinity-a. Namjerno ga s Trinity-em uspoređujem jer su istih karakteristika po strukturi. Samo ...
Triniti je imao touch screen, X-50 nema. Trinity je puno kvalitetnije kučište i pogotovo kvalitetnija tipka, X-50 nije. X-50 posjeduje nov sound engine (isti kao i u Tr-u), no zar nema i LE isti sound engine kao Clasic, pa gdje je od njega. U globalu, ne bih sad htio da me se zbog mog suda napada X-50 je blago rečeno novija verzija KORG-a X5D. Isto mali, povoljan za tezge, lagan i vjerujem kad ga netko propusti kroz svoje prste u programiranju da će kod nas isto tako biti popularan kao svojedobno X5D koji se povlaći iz prodaje. Ja bih ga osobno volio u rack izdanju, bio bi sigurno upola jeftiniji (oko 300 €), a vrlo dobra promjena na neki solo synth druge marke (Yamaha ili Roland). Vjerujem da bi mi tada kombinacija Pa80 + Yamaha EX7 uz nazovi rack X-50R bila i više nego dovoljna, samo bojim se da soundovi s X-50 nisu nišzta niti bolji, a isto tako niti lošiji nego na Pa80.
|