Krešo prijatelju sve zavisi od kakvog čovjeka kupuješ rabljeno,to jest polovno...Ja lično poznajem dosta muzičara po Sloveniji (gotovo sve) ali se jako razlikuju u održavanju opreme...Zapažam da se sve više pojavljivaju "bogatuni" koji u stare dane imaju želju za svirkom i pare im ne predstavljaju nikakav problem...Kad ustanove da su "preglupi ili "zastareli" da bi se naučiti svirati live kupe sebi jaki aranžer i natrpaju ga sa fajlovima...E sad haj ti tu budi pametan neki sviraju skoro 20 godina (poznam živi primjer) a imaju stare kante s kojima se šljepaju-jedva da odrade poso jer su kvalitetni muzičari al nema se para za bolje,a ovi nemaju 2 čiste i odma hoće Pa1X,hoće ovo hoće ono...Za jedan tipičan primjer takvih "bogatuna"(neću javno da iznosim imena) znam da je do sad je imo sva moguća ozvučenja...Od Mackie-ja,Samsona,Proela,Dynacorda,EV,ma skoro pa sve al on kupi ozvučenje na njemu radi par mjeseci dok mu ne dojadi i mjenja ga za drugo i od takvih se isplati kupovati...Njega boli briga kakav sound izlazi iz ozvučenja on ionako pritiska samo PLAY i STOP...E sad ja lično sam u svakoj svojoj kutiji bar jednom zapalio limiter od visikotonaca...Jednostavno ako nema bassa i visokih tonova ne dođem do izražaja...Tako da ISPLATI se kupovati polovno ozvučenje samo od osoba za koje možeš predpostaviti da ih čuva i održava kako treba...Jednostavno rečeno ako su kutije izgrebane,mrežica počela da hrđa,i slično znaš koliko je sati.A doduše ionako kad namjeravaš kupiti ozvučenje uvjek isprobaš stvar tako da ionako sam procjeniš jeli kvalitet udovoljava tvoje kriterije..Pozdrav!
Ljudi uživajte u životu i ne vodite brigu koliko je ko sposoban i kakav je muzičar...jednog dana ćete shvatiti da je ZDRAVLJE čovjeku na prvom mjestu...Budimo svi drugari jedan drugom na ovom forumu...
|