evo u "dokolici" da se jos jednom pridruzim ovim diskusijama, korisnim za mlade muzikante i muzicare.
ne bih se slozio sa kresom u nekim stvarima.
'mackie vlz' je dobar mikser, ali ipak nije "mercedes" bar prema mojemu iskustvu i "uskusu". uz odgovarajuce pojacalo meki zaista moze da proizvede vrlo dobar zvuk. koristio sam par godina mackie 1604 vlz pro sa qsc plx3402 i digitech studioquad i zvuk je bio vrlo dobar. bio sam ziasta zadovoljan, sve dok nisam kupio polovan crown ma-1200. dobio sam bolji zvuk, mada i dalje smatram da je qsc plx dobro pojacalo sa samo 9kg! crown ima nesto malo manje snage i tezak je preko 20kg.
najbolja pojacala na trzistu

za mene su pojacala marke crest audio (pro serija). za velike stvari koristim 7001pro i smatram da nema dalje za zivu svirku, bez obzira o kojem se modelu radi iz serije pro 4601, 4801, 6001, 8001... jedini nedostaci su prevelika tezina i velika potrosnja struje, pa malo jace modele ne mozete prikljuciti na standarnu uticnicu od 15A.
nova serija crest 200 (6200,7200,8200...) mnogo je laksa, sa impresivnom snagom i ne u bas u potpunoj istoj mjeri kvalitetnim zvukom kao starija serija.
odamah iza je crown sa macrotech serijom - MA, pa tek onda se moze govoriti o drugim proizvodjacima.
da se vratim na kresine zakljucke: " Dynachord Stage Mate 2000 i 2400..."
koristio sam prije 10-godina "stage mate" i nema govora o starom dynacord kvalitetu MC serije. mikser jeste 'nabudzen', djeluje mocno i ne nedostaje mu 'dugmica', ali primitivni MC ima daleko melodicniji zvuk .da ne bude zabune - ne MCX!. MCX je vec izgubio ono sto je imao MC.
ali MC serija je prestarila, predimenzionirana i djeluje smijesno za danasnje shvatanje miksa

yamaha analogni mikseri nisu na cijeni, bas kao ni yamaha zvucne kutije i pojacala, ali sa onu cijenu koliko kostaju su dobri.
sound craft je proslavljeni britanski proizvodjac, ali ne sam razglasnim, vec sa studijskim mikserima.
sound craft powered mixer je kvalitetom, za moje shvatanje dobrog zvuka, losiji cak i od yamahinih miksera.
dynacord je posle mnogo vremna izbacio zaista odlican mali mikser cms serije sa ugradjenim efektima odlicnog kvaliteta, ali cijena je blago receno - nerealna! preskupo, a ni kvalitet ne moze da opravda nerealnu cijenu.
ukoliko bi recimo uzeli dynacord cms i crest audio pro serije 100 to bi bila najzesca kombinacija malog ozvucenja za svirke kakve upraznjavaju nasi muzicari.
sto se efex masina tice, lexicon jeste veliko ime, ali za "skupe" studijske masine poput PCM serije.
Lexicon MPX nema mnogo veze sa lexicon-ovim proslavljenim reverbom i ne vidim nikakve razlike sa alesis midiverb, yamaha, roland, boss, ili digitech... sve je to manje vise isto, pogotovo za narodjacko prangijanje, gdje se obilato koristi "eho".
alesis midiverb4 jeste star, ali je jos uvijek vrlo upotrebljiv.
kada je lexicon u pitanju uporedio bih to sa recimo JBL zvucnim kutijama. mnogi se pale na veliko ime, a zapravo ne znaju da je jedino SR serija ta koji drzi ime JBL.
MR, TR, MP... sve to jako lose... bas kao i Electro Voice, Eliminator, Gladiator i ostale kante...
ovo pisem iz razloga da mladji ne trce za imenom, za markom, vec da uzimaju provjerene modele. danas i najrenomiraniji proizvodjaci prave jeftine proizvode za svaki dzep, bez minimalnog kvaliteta. naravno tu su i mnogo bolje serije za mnogo vise novca.
to znaci da kad kazete EV i JBL, to ne znaci nista, dok ne kazete koji model imate, jer to moze istovremno da znaci i nekvalitet, kao i kvalitet.