Alix
Kawai nije imo čak ni poluotežanu tipku, a kamo li otežanu. Imao je manu da mu s vremenom "gumice" ispod tipki otvrdnu pa je stoga izgledao da je malo tvrđa tipka. A i "magneti" ili ti kontakti su bili užasno osjetljivi na prašinu, pa si ga moro svakih 6 mjeseci rastavljat, uzet čisti alkohol pa očistit kontakte. Onda je opet radio
Akai je zastupljen kod nas jako u studijskoj produkciji i kao sampler modul, i nema ozbiljnijeg muzičar (koji ima para) da ga ne koristi.
Solton Ketron je babaroga aranžer. Dan danas odgovorno tvrdim da je u mnogo čemu bolji od bilo kojeg vodečeg aranžera iz "ergele" velike trojke, i da zasigurno ima najbolju ritam sekciju. prvi je uveo u serijsku proizvodnju svojih aranžera live drum, a još prije 4-5 godina je serijski stavljao u svoje aranžere (X-1, SD1) stvari koje tek sad stavljaju KORG, Yamaha i Roland u svoje.
GEM nije uopće loš proizvođać aranžera. WK serija mu je jako dobra i chip tehnologija mu je zasnovana na Rolandovoj G i VA seriji aranžera. Užasno je popularan u Turskoj i zemljama bliskog istoka, jer u biti GEM je prvi aranžer isključivo pravljen za orjentalno tržište. A i danas kad bih poređivao Tyros II i GEM Genesys pro mislim da bi odluka o krajnjem izboru ovisile o nijansama. Problem Solton Ketrona i GEM-a je što jako mali broj muzičara s ovih prostora radi na njima i nema materijala nit za prodaju, a kamo li za razmjenu.
Kod mene u Hrvatskoj se Solton Ketron počeo u zadnje vrijeme puno kupovati i solton je postao aranžer uz sam bok velikoj trojci, no zato je počela strašno padati popularnost Yamahi (u pogledu aranžera), a pomalo i Rolanda. Ali zato gotovo 50 % bendova u svojoj "garaži" ima minimum jedan Yamahin solo workstation iz novije ponude Yamahe (Motif, S-80, EX-7). Extreme sviradu samo muzičari s mnogo posla i extra plačenim gažama. Naiinteresantnije da Le pomalo gubi na popularnosti. Ako se baš ne preferira Yamaha tada se skuplja lova i uzima uglavnom Kurzweill novije generacije. A isto tako vrlo interesantno je da stari legendarni KORG-ovi (M1, X3, T3, N364, 01W/FD) pored svih ovih modernih "mašina" stoje još uvjek ponosno na stalku, ako ne koa 1. solo klavijatura onda min kao druga.