Juzni vetar je muzicki ansambl koji je bio jedan od najpopularnijih u bivsoj SFRJ (najjaci period 1985-1991). Osnovao ga je Miodrag M. Ilic poznatiji kao Mile Bas, a zajedno sa njim su svirali Perica Zdravkovic (najjaci aranzer i harmonikas narodne muzike.
Pravili su cuda u SFRJ i NIKADA nisu pravili skandale, nisu imali medijsku podrsku zato sto su imali orijentalne zvukove u muzici, al' ipak ih je narod obozavao i prepoznao je sav njihov kvalitet, tako da su tirazi Juznog vetra bili bukvalno milionski.
Samo neka od imena koja su bila u sastavu Juznog vetra:
Dragana Mirkovic, Sinan Sakic, Semsa Suljakovic, Mile Kitic, Kemal Malovcic, Serif Konjevic, Jasar Ahmedovski, Keba, Kuki, Indira *****, Suzana Jovanovic i mnogi drugi.
Oni su bili kao porodica,imali su svoj fazon sviranja, potpuno prepoznatljiv i sve su sami odradjivali, bez nekih eksternih ljudi. Znam da mnogo ljudi ovdje nije nikada culo za Juzni vetar, al' svako od njih zna mnogo, mnogo pjesama koje su njihovo djelo. Koje traju vec preko 20 godina i hvala Bogu trajat ce jos mnogo, mnogo.
Samo neki od hitova JV-a:
Dragana Mirkovic: Milo moje sto te nema, Cvete moj, Oprosti sto ti smetam, Kad bi znao kako ceznem, Nema srece bez tebe, Sto bih cuda ucinila itd itd
Sinan Sakic: Nek puknu dusmani, Ne trazi je sine, Svi gresimo itd itd
Mile Kitic: Casa ljubavi, Ja necu ljepsu, Mogao sam biti car, Kao osmeh njen itd itd
Kemal Malovcic: Rekla si mi da ne volis zimu, dosao sam samo da te vidim, gde si itd
A evo i Semse Suljakovic, mozda si nekada cuo neke od ovih pjesama.
Semsa Suljakovic: Prodji sa mnom ispod duge, Mi se volimo, Sto me pitas, Sve je manje od zivota ,zasto si se napio itd itd .
jos sta nije tacno