Ljudi mi obični ljudi možemo naći samo "obične" UPS sisteme...
Ja kad sam radio u Tenzoru (Firma za VIDEO nadzor u cjeloj Slovneniji)
koriste UPS naprave kako bi mogla 24h neometano motriti postavljene kamere u bankama,poštama,itd...Kod njih je jedna soba puna UPS sistema...To morate da vidite na vlastite oči da bi ste mogli zaključiti šta je to "pravi UPS"...Jedna sprava je teška preko tone,u sebi ima NiCD iil NiMh akumulatore koji imaju ogroman kapacitet i omogućavaju rad bez struje i više od sedmicu dana...Imaju jedno 7-8 UPS stanica koje su rapodjelene po sektorima koji nadziru video sistem...Na jednom su prikopčani kompjuteri,radio vodeni video signali sa postavljenih kamera i gomila ostale elektronike koja puca struju samo tako...Dakle ZABORAVITE na taj UPS,jel vam nikakvo dobro neće dnjeti...Ujko Svirko je spomenuo 850W a težina 15KG...I pazi fazona-dođeš na tezgu poneseš kutiju 15kg,upališ i ODMA je isprazniš već u startu...Evo kako---Obična formula iz srednje škole za snagu je U*I (napon pomnožen sa tokom-amperažoma)...Ako je snaga UPS-a 850W,a napon 230V Maksimalan tok kojeg on može dati jeste 3,70A (Ampera)...To nije dovoljno ni za Powermate miksetu da zakurbla (2X700W) a kamoli za kompletnu opremu...A za jedan Triton je to dovoljno al hebi ga kad ti moraš sa sobom vući tu kutijetinu...meni je mučno postaviti i ozvučenje i pospravljati i još da se s tim bakljam...A šta je najžaosnije---UPS radi kako treba jedno godinu-godinu i po dana,i poslije toga mu ćelije izgube kapacitet...Ipak treba imati u vidu da se to stalno puni,prazni,puni,prazni i poslije 200ciklova punjenja kemički sastoj akumulatora se mjenja što posljeduje gubitku kapacitete...Zato mislim da se nema računice par stotina eur pucati na UPS i kroz godinu dvije nemaš ništa od njega...Meni je ipak isplatnije sačekati onu 1,5min da mi naloada nego sebi stvarati dodatne troškove,Pozdrav!
Ljudi uživajte u životu i ne vodite brigu koliko je ko sposoban i kakav je muzičar...jednog dana ćete shvatiti da je ZDRAVLJE čovjeku na prvom mjestu...Budimo svi drugari jedan drugom na ovom forumu...
Promijenjeno od Alix (21.12.2008 u 13:31 sati)
|