Citat:
Originalno postovano od nikdejan
Ne znam kakav je V-Stack, mozda je i on isto dobar, a mozda je i bolji
|
Nije bolji niti se moze uopste mjerti sa Forte, kao sto se ne mogu mjeriti ni Chainer, ni Mixing Console a ni ostali manje vazni programi. Jedini koji se moze mjeriti sa Forte je NI Kore koji je za malo ispred po svojim mogucnostima i ne samo zato sto uz njega dolazi i kontroler. Najveci nedostatak Fortea je sto si i sam pomenuo, nacin na koji on tretira multitimbralne samplere a pogotovu kada se radi o pozivanju scena putem PCG. Na primjer kod Kontakta 2 koji radi u Bank modusu ce on uvijek pozvati sve vec loadirane instrumente iznova iako tebi treba samo jedan novi na odredjenom midi kanalu. Ovo se moze blokirati u njegovim preferencama tako da se Kontakt 2 izuzme od PCG po scenama. Inace je Kontakt 2 prilicno spor pri promjeni PCG pa ce to sve da hramlje malo a pogotovo kada se radi o programima sa velikim sample library. Sa Hypersonicom 2 ovakvih problema nema i promjena programa po slanju PCG je momentalna, bez zakasnjenja. Sve ostalo sto si napisao o Forte je skroz na skroz tacno. Koristim taj program od njegove pojave, za zivu svirku i nikad me nije izdao niti ikakvih problema ima da se ovim putem odsvira i vrlo slozeni ritam na OneManBandu i Hypersonicu 2 sa sasvim prosjecnog Laptopa (Centrino 1.73GHz).