Šerif
Registrovan/a dana: 28.04.2005
Mjesto: HR
Godina: 53
Downloads: 986
Uploads: 21
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 47 puta u 41 Postova
Instrumenti: Pa600, Tr, Dallapa, Excelsior CD Ancona
Interesi: Samo muzika i uvijek muzika
|
Evo kolege odgovor od doktora Vaxtera na neka moja pitanja :
Vaxter :
Samo povezivanje nije problem.
Bilo kakva midi konekcija radi posao.
Ja za live koristim sledece kombinacije.
Kao ritam mashine koristim Creative Rhytmania i Live Styler, koji pushta Yamaha Style format.
Samplove koristim kroz Fruity Loops, a sve to kontrolishem kroz Cubase.
sve to povezujem sa maple Virtual midi kablom.
Stvar je sledeca.
Koju god ritam mashinu da koristim, kao izaz stavim maple, a kao ulaz klavijaturu.
Posle u Cubase na par kanala poredjam kao ulaz taj maple koji sam tamo stavio kao izlaz, i svakom kanalu dodelim po jedan kanal sa maple mdi uredjaja.
Time dobijam da na svakom kanalu mogu da stavim neki VST instrument kao instrument kanala.
Za sampleove sa Fruity stavim kao ulaz ili kavijaturu ili maple.
Napravim 10-ak trackova, i svakom dodam neki sample.
Posle svakom kanalu dodelim jedan MIDI Track chije ce podatke da prima.
Tako mogu da koristim sa njim i ritam mashinu i solo.
Ima mnogo razlichitih kombinacija.
Za neke instrumente sam napravio sound font koji uchitavam kao soft synth same zvuchne kartice, tako da time dobijam kompletnu automatizaciju promene instrumena.
Mnogo toga zavisi od ukusa.
Uglavnom, pozeljni programi su:
Cubase
Fruity Loops
Mapple Virtual Midi Cable
Creative Rhytmania
Live Styler
Shto vishe VST instrumenata i SoftSynthova
http://www.synthzone.com/softsyn.htm
Ovde imash dosta synthova.
Chudi me da nisu pomenuli i FM7.
Tu, takodje, imash i dosta samplera koji ti mogu koristiti.
Ako koristish Creative zvuchnu, pozeljno je ubaciti kX driver umesto originalnog.
sa njim moze da se izvuche mnogo manja latencija pri svim operacijama, tako da ce sve mnogo bolje da zvuchi...
Onaj paket VST instrumenata koji je neko uploadovao na rapidshare je odlichan.
Na forumu postoji link.
E, sad...
Pitanja...
1. kako da spojim prvenstveno kod sebe ovu kombinaciju Pa80 + Lap Top (dali samo MIDI kablom i gameportom) ?
Dovoljno je to...
2. Dali moram imati neki posebni softvare za komunikaciju ?
Nije potreban nikakav poseban software za komunikaciju, ali je potrebno ono gore navedeno za radi.
Jedino je malo problem ostavenje automatizacije u radu.
Ja sad spremam poseban software za tako neshto, i posebne pach liste za Cubase + VST u Live kombinaciji.
3. Dali bih mogao iz PC-a vući u Pa80 neke samplove, ili boje drugih workstationa, te dali bi ih mogao reproducirati van iz svog Pa80, ali da mi to ne utjeće na rad aranžera ?
Mislim koristiti Lap Top kao sound procesor.
Pogledaj na onom sajtu listu samplera.
Mozesh da ih koristish lagano.
Shto se klavijature tiche, vazno je samo da njojpodesish koji midi kanal da shalje napolje.
Sve ostalo treba da radi kompjuter.
Izlaz sa zvuchne izbacish direkt u mixetu, ili kao ja stavish na ulaz u klavijaturi, tako da se kompjuter ponasha bukvalno kao modul klavijature.
4. Ako mogu vuć druge boje, tj. da me Lap Top hrani bojama, da li te boje mogu kombinirati s drugim bojama iz svog program moda kod tvorenja performanci ?
Ove boje ne mozesh da chuvash u performance.
Za tako neshto morash da pravish posebne patch liste za Cubase.
To sad spremam.
stvar je u tome da kad god ti na klavijaturi promenish neki instrument, klavijatura shalje sysex za promenu boje na midi.
Fora je da Cubase uvek prima te sysexe, i menja boje po standardnim GM ili XG listama.
To je ok, ako koristish semplove preko soft syntha same zvuchne, ali ako koristish VST-ove, sampleove, onda morash da pravish patch liste.
Ja sad spremam za 9000, a uskoro cu i za PA80.
5. Koje još mogučnosti spajanjem PC-a s Pa80 imam (puštanje MIDI-a, učitavanje vanjskih aranžmana i stylova, sequencer ... ) ?
Sve od navedenog, i mnogo vishe...
6. Da li će Pa50 od susjeda i njegova kompjuterska konfiguracija biti dovoljno da sve radi kao moja kombinacija Lap Top-a i Pa80 ? Mislim da da pošto ima u kompu studijski Teratec.
E, ovo je vec problem...
Kod komshije bi trebaloda radi sve kako treba, ali kod tebe vec malo teze...
99% programa zahteva MMX arhitekturu procesora, a 70% i vishe...
Za tako neshto treba i dosta memorije, poshto to soft synthovi bash zahtevaju...
Vade vas Teratec zvuchne malo, ali ostatak je vec problem...
Ovo moze da radi, ali je veliko ogranichenje shto se tiche broja synthova koji mogu da se puste u isto vreme.
time se mnogo gubi na automatizaciji...
Minimum za ovako neshto je ipak 512 ram-a i 2GHz procesor...
Eto, pošto sam ja u području spajanja kompjutera s aranžerom novak postavio sam brdo stvarno početničkih pitanja.
Vaxter si je stvarno dao truda i odgovorio najjednostavnije ali i najjasnije na moja pitanja.
Stoga mu još jednom velika hvala.
A ja sam procjenio da bi bilo uredu ovo pismo podjeliti s većinom kolega odavde koji to također isto ne znaju.
|