Videti jedan post
Star 22.07.2008, 05:23   #10
cincilator
Drugar foruma

Registrovan/a dana: 05.10.2006
Mjesto: USA
Downloads: 699
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 2 puta u 2 Postova
Instrumenti: Roland G1000, Korg Le, XP30
Interesi: Elektronika
cincilator befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard Papir i olovka

"Terca" ne moze da se transponuje iz razloga sto se testatura ne sastoji samo iz uslovno receno "bijelih tipki". Tu su i asimetricno poredjani "crni polutonovi", pa se skale razlikuju. To prakticno znaci da ako pojedinacno sve tonove "terce" u npr. d molu povisis u d#, doci ce do nepravilnog rasporeda izmedju osnovnog tona i onih u terci. Moras onda da popravis raspored.
Najbolje bi bilo da skontas princip pa da sam napravis terce. Za to ti je potrebno nesto matematickog talenta i poznavanje muzicke osnove.
Kod terci uglavnom se jedan "track" ostavi za osnovni ton koji je po volumenu jaci od trugog "tercirajuceg tona".
Tercu vezujes za svaki osnovni ton u zavisnosti koju vrstu 'terce' pravis.
Npr. c mol:
osnovni toj je - c. Uz njega moras da vezes d#. Na ton d vezes f...itd.
Da bi tercu vezao uz samo jedan ton, moras da je ogranicis sa obje strane klaijature, npr. iz pravca C1 i obratno iz pravca C5, tako da se ta terca cuje samo da jednom tonu, jer vec drugi ton ima drugu terco i tako svaku "tercu" pojedinacno dok ne slozis cijelu skalu.
Ako poznas skale i "terce" shvatice o cemu pisem.
Ja sam na trasposeru isao na raspored -8, -9, -8, -9... ali matematicki gledano moze i drugacije.
Da ne zakomplikujem previse, najbolje sjedi ispred klavijature i olovku i papir u ruke, pa polako... i samo ce ti se kazati.
cincilator je offline   Reply With Quote