Tesla razumemo se sasvim. Nisi me razumeo! Ja pricam o pocetnicima! Bitno je ko te uci na pocetku! Ko ti je prvi profesor a ko te usavrsava. Problem je sto mladi harmonikasi jure trilere pre nego sto nauce da sviraju sve skale. Cak ne znaju pravilan raspored prstiju kad skala pocinje belim a kakav je prstored kad pocinje crnim, zatim ne znaju kako se sviraju trozvuci (za neupucene AKORDI) pa i tu grese... Jel znas ko je Taskovicu bio prvi profesor? Ne znas! Lik koga je ucio Albin Fakin slovenac koji je i pisao knjige za klavirsku harmoniku u to vreme. NJegove tri knjige su na nivou srednje muzicke skole a bukvalno su prilagodjene narodnjacima njegovu prvu knjig je Taske presao za manje od godinu dana i bio bi jedeini u karijeri tog profesora (Milovan Djordjevic -predavao je u muz skol Staislav Binicki) da se nisam pojavio JA kao njegov poslednji ucenik i presao je za manje od godinu. Ja sam stigao da zavrsim drugu knjigu i covek vise nije mogao da mi drzi casove jer je imao 75 god i drvenu nogu. Problem je sto svima ne drzi casove Vaske (znam neke ljude koji idu kod njega na casove) nego neki drkos kojem je cilj da uzme pare i da ih ponesto nauci pa se onda klinci izgube u svemu tome i ne nauce nista! Svima koji su pocetnici u sviranju bih zbog tehnike preporucio sviranje u nekom Kulturno umetnickom drustvu jer je to dobra vezba povezana sa druzenjem i konkurencijom koja je bitna da bi covek zeleo da napreduje. Sledeci stadijum je neka tezga. Ali Vezbanje, Vezbanje..............
|