A, eto što da vam kažem. Na harmonici transpozera nema i zato sviram sve tonove u orginalu. E sad, neki mi leže ko prst i nokat, a neki mi ako dulje ne vježbam (što je u posljednje vrijeme često) zadaju probleme u 3PM. Pogotovo polutonovi. No kad sviram harmoniku ako mi ne leži poluton odmah kažem pjevaću da nek se korigira u cijeli ton oće li dić il spustit za pol tona, jer ako može iz polutona onda može otpjevat i iz čitavog tona.
Stoga za solaže na synthu nemam nekih velikih problema i u pravilu ne koristim transpozer, ali zbog hvatova lijeve ruke, često i usljed umora (kad mi se više nit neda svirat) koristim trasnpozer ali isključivo samo + ili - 1, no izbjegavam jer kad popijem zaboravim vratit na nulu pa iduću pjesmu zahebem tj počnem iz polutona

, a onda me ostatak benda blijedo gleda u stilu, u koju si ti sad šumu ošo ???
Inače transpozer je zlatna stvar, olakšava posao, no ta tehnika je više pogodna za mlađe generacije koje će to naučit praksiranjem kvalitetno koristit. Stari panjevi kao ja bolje da se sad ne privikakavju prakticirati ovakove novotarije jer samo nam mogu više naštetit nego pomoć.

Sviram kako znam i hoču. Dok me raja traži svirat ću. Kad me više neče zvat (a doč će garant i taj dan) otić ću u penziju i svirat samo sebi za dušu. Nitko nije vječan. Muzičar je kao i nogometaš. Kad se materijal zamori, pozdravi se s njime. Ja sigurno neću više nikad svirat kao što sam rasturo (doslovce) prije deset godina. Nisam sad narcisoidan, al kad slušam il gledam svirku kako sam sviro prije deset godina i kako sviram danas, zapitam se "Bog te hebo, pa jesam li ja stvarno tako dobro nekad sviro, il si umišljam da sam sad toliko slab pa sam jako samokritičan. No svjestan sam da kao ekipa još uvijek dobivamo posao i svadbe na temelju stare slave. E da bi tu razinu održo, mislim da ću morati uskoro zaposlit mlađeg dobrog harmonikaša, a ja se povuč na "halfa"

tj kljavu i počet koristit transpozer jer će mi kraj jako brzo doč.