Pozdrav Toma !
Kao dugogodišnji harmonikaš probat ću ti dati savjet, samo pazi, jer odabir harmonike je stvar osobnog ukusa. Naravno da Guerrini i Dallape harmonike spadaju u sam vrh po cijeni i kvaliteti, no ima i boljih i skupljih kao npr. Setimio Soprani Artist VI, Beltuna Balkan Star, Hohner Gola, Serenellini, Sonola, Pigini ... U biti sve su tu negdje, neke su i izvedenice slavnih Guerrinki i Dallapa. Čak sam i mišljenja da će polemika koja je bolja Guerrini ili Dallapa trajati vječno
Ja sviram Dallapu, a opet bih htio Guerrinku President Oro. No vjerojatno kad bih je i imao, patio bih za Dallapom 8) . Ježi ga, ali što je dobro, to je dobro i uho ne možeš nikako prevariti.
Hochner Gola i Setimio Soprani Artist VI su unikatni primjerci, i koštaju astronomski puno.
Probao sam dole navedene harmonike (Hochner, Royal Standard i Weltmeister). Od navedenog trojca Royal Standard je najjeftinija ali i najlošija. Nešto malo skuplja je Weltmaeisterica, no dosta je bolja od Royalke, pogotovo Cantus serija je dosta ugodna za uho. Najbolja od navedenog trojca je svakako Hochnerica, koja malo zaostaje po cijeni i kvalitetu za talijanskim harmonikama, a nekle su čak i bolje od talijanki. Gledaj svakako da uzme minimum četveroglasnu harmoniku s kabinom, 120 basova, minimum 9+3 registra. No Hochnerica s kabinom je par stotina eura jeftinija od Dallape ili Guerrinke i onda je bolje malo stegnuti novčanik pa kupiti talijanku.
Važno je istaći da su ovo harmonike više za zapadnjački dio Europe, pogodnije za valcere, drmeše i polke, makar ima među njima i iznimaka, pogotovo kod Hochnerica.
Od jeftinih, početničkih modela imaš još Horch, Deliciu, Melodiju i sl. "creva", no sve je to goooodddinnnamaaa daleko od jedne Guerrinke i Dallape, a da ne pričam o jačim talijankama. O jednom Zupanu ne možeš razmišljati jer je totalno neupotrebljiv za narodnjake iako izvrsno zvući.
Osobno sviram na Dallapu Supermaestro i Cagnonni Anconu 720. Ova zadnja je noviji model harmonike i po boji glasova i rasporedu registara je nešto kao mix Dallape i Paolo Sopranke, ali meni se strašno sviđa jer ima tonove pogodne za sviranje svih narodnjaka s prostora exYu, znaći od Slovenije pa do Makedonije. Takovih mixeva harmonike možeš naći za mele pare u italiji, a radi se o vrlokvalitetnim primjercima, klase Dallape ili Guerrinke za 30 % - 40 % nižu cijenu. Caka je u tome, što nemaju zvučno ime.
Kvalitetna je i Paolo Soprani i cijena joj je al pari s Hochnericom, a čak je i pogodnija za narodnjačku glazbu.
Eto, toliko od mene. Nadam se da sam ti pomogo barem malo. Ali ako češ svirati narodnjake, bježi od "švabica" jer iako su solidne, nije to to. Mislim da razumiješ što hoću reč.
Uživaj !