Videti jedan post
Star 30.03.2008, 17:34   #3
Alix
Stvarno kod kuće

Alix's Avatar

Registrovan/a dana: 14.02.2006
Mjesto: Ispod Kestena
Downloads: 363
Uploads: 2
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 19 puta u 17 Postova
Instrumenti: Žene
Interesi: Kompjuteri,RC sistemi,Videonadzor
Alix ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Alix pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Ko zna da cjeni muziku i ko zna šta je "pravi" muzičar složiće se sa mnom...Doduše može me ko i prepraviti al sa pravim argumentima...Evo za primjer...CORTAN ima ubitačnu ruku,brzina mu je da se usereš...Al on ni jednu stvar ne odsvira ČISTO...Dakle njegova kola i improvizacije temelje na jako brzo odsviranim skalama i ko se udubi i presluša više puta kako to zvuči,ustanovi da fula u pojedinim djelovima...Jednostavno takvu brzinu postići i odsvirati pravilno je NEMOGUĆE...Kad slušaš ono na brzaka veliš:jaaj šta čova radi al kad preslušaš više puta i usporiš snimak (preko WinAmp-a) tek tad se vidi fulanje...AMZA---živi fenomen u smislu orientala...Onu dvojku na YouTube je odsviro da dokaže da može bolje da odsvira od mnogih što su ga kritikovali...Ali nije ti to stil Čergara,Kostića ili Matića...To nije njegov stil i za oriental je tata-mata...Kod njega sam opazio da mu svirka ovisi od raspoloženja i ambienta...Na nekim snimcima odsvira tako slatke improvizacije i čočeke da mi zastane dah,a na nekim i on nešto promulja sa onom violinom da se upitam jel to on danas usto na lijevu nogu?Što se tiče drugih muzičara ne mogu da pišem roman...Da izpostavim još Sejku Pašovskog...Taj čovjek je odsviro za Nimfa Sound takve fošpile i improvizacije (Sejo,Asim,Mensur,Fazlija,Feđa,Kemal,itd...) da su to apsolutni najbolji hitovi i pjesme posle Južnog Vetra (bar po mom ukusu),a dan danas kad slušam Sejka uživo,zamjenio je onaj svoj "pravi" stil i sad emitjue Amzu i ostale orientaliste...Nema više onih njegovih prepoznatljivih improvizacija i boja ko kad je koristio Yamahim TX-Modul i G-1000...Jednostavno svaki svirač ima nešto po čemu je prepoznatljiv i ne mogu se komparirati ovaj je bolji il onaj je...Ipak niko od gore nabrojanih nije školovan muzičar i ne ide na međunarodna takmičenja...To su živi fenomeni samouke koji su osjetili muziku u sebi i na tipkama izražavaju svoja osjećanja i melodije koje im kruže po glavi...Eto toliko od mene...Pozdrav!
Ljudi uživajte u životu i ne vodite brigu koliko je ko sposoban i kakav je muzičar...jednog dana ćete shvatiti da je ZDRAVLJE čovjeku na prvom mjestu...Budimo svi drugari jedan drugom na ovom forumu...
Alix je offline   Reply With Quote