Videti jedan post
Star 31.10.2018, 22:14   #118
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.823 puta u 1.359 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Postoji hrpa videa na YT gdje se rade usporedbe na osnovu puštene glazbe, većinom nekih DJ songova koji nama za live nastup nisu interesantni. Ali ovaj video iz prethodnog posta je nešto drugo i prezentacija mi se sviđa jer je live odsvirano i otpjevano, btw. ženska odlično pjeva. Slažem se s njihovim komentarima i mislim da se radi o kvalitetnoj prezentaciji. Vrijedi pogledati i ostale njihove videe, preporučujem ovaj sa Bose L1

Prije par dana sam pričao s prijateljem koji je u fazi kupovine nekog od ovakvih sistema. Radio je A-B test sa MAUI 28G2 i IP2000, baš ono što interesira @Aleksa. Nije se odlučio što je bolje za njega ali ono što je primijetio jest da IP2000 ima izraženiji i jači bas. Probao je sisteme na isti mixer u istom prostoru. I on ističe čistoću MAUI-a i to navodi kao prednost za vokale. Radi se o "starom mačku", muzičaru koji zna što je sound. Da li je ovaj jači bas uistinu i bolji ili se radi o tome da IP ima lošije srednje pa onda bas dominira, trebalo bi procijeniti nekim ozbiljnijim mjerenjima.
Pitao sam ga da li je napravio test i pri vršnoj snazi, s maksimalnim opterećenjem. Rekao je da ga to nije zanimalo pa nije forsirao takav pristup. Međutim, ne radi se o tome da li inače sviramo glasno. Uostalom, glupo je kupovati sistem koji je preslab i kojeg ćemo uvijek ganjati na maksimumu. Radi se o jednoj drugoj komponenti, a upravo se na ovakvom testu ona može uočiti. Zato sugeriram svima koji će u budućnosti raditi neke testove da probaju gurnuti potenciometar blizu maksimuma i tada slušaju kako sistem diše. Nisam imao prilike probati ali mnogi se slažu u tome (prije kupovine sam pročitao gotovo sve recenzije i okrenuo sve relevantne forume naglavačke) da recimo, Bose L1 Model II/B1, koji je dvostruko skuplji, nakon polovice volumena više nije isto kao kada radi u režimu "normalnog rada". Moje iskustvo " s mola" kojeg možete vidjeti na videu ne uvjerilo da MAUI 28 radi identično kada ga se sluša tiho ili na vršnoj snazi.
Ovu nedjelju sam svirao u malo većoj dnevnoj sobi, 30 ljudi koji su uglavnom pjevali sa mnom, plesa nije bilo. Rijetko idem svirati u takve uvjete ali ovo društvo nisam mogao odbiti. Mikrofon u Genosa, Line out u jedan Maui koji mi je stajao doslovce pored noge. Krenuh potpuno tiho jer su ljudi pričali međusobno i već na drugoj kitici slavljenik koji je sjedio na drugoj strani sobe mi kaže, samo ti njega pojačaj. J. To je nezamjenjiva karakteristika ovakvih sistema, svirka u sobi na levelu ugodnog Hi-fi sistema ili potpuna forca na nekom tamo otvorenom prostoru. MAUI diše kao urica.
I za kraj još jedna digresija, a vezana za pozicije potenciometara na MAUI. Potenciometar LINE LEVEL treba uvijek biti na maksimumu, bez obzira kakva svirka se odrađuje. Kada se rade vrlo tihe svirke poput one što sam opisao maloprije, MAIN Level nikada ne držim ispod polovice jer glasnoću konačno određujem na mixeru, tj. na dolaznom signalu. I njega stišavamo koliko je potrebno. Za veće prostore MAIN Level treba okrenuti u desno i s time ne možemo pretjerati. Bolje je da tu "ima prostora" nego da mixerom ulazimo u kliping i tako skršeni signal šaljemo u MAUI. Što se događa kada je LINE LEVEL na pola, a na mixeru signalne lampice vrište u crvenom? Čuje se ružna distorzija na zvučnicima ali ne zato jer zvučnici ne mogu izdržati nego zbog toga jer oni samo reproduciraju signal koji je u klipingu i koji tako uistinu i zvuči. Primijetio sam da se lampica na MAUI više pali upravo u ovakvom režimu rada, tj. kada "forsiram" signal na mixeru. Sve svirke do sada i razni prostori u kojima sam nastupao su pokazale da SUB LEVEL uvijek "kasni za dva sata" za MAIN LEVEL potenciometrom. Očito su ga dimenzionirali na takva način i bolje je da tu ima prostora nego da je obratno.
casper je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post:
Alekso (01.11.2018)