Videti jedan post
Star 29.08.2018, 17:16   #43
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 5.159
Downloads: 334
Uploads: 21
Rekao HVALA: 48
Zahvalili mu 1.748 puta u 1.304 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Još jedna sezona morskih gaža je završena. Kao što rekoh u prijašnjim javljanjima, zadnjih par svirki sam koristio MAUI28 G2 ali u kombinaciji s bas binovima. Imam priliku koristiti razne originalne basove ali sam iz nekih osobnih razloga svirao na pasivne kutije sa ugrađenim P.audio challenger C15-600 EL zvučnikom. Dvije takve kutije sam tjerao sa Yamahom P5000S. Nisam koristio bridge tako da sam u basu imao dodatnih 1000W, a rez je bio oko 110Hz. Ovaj setup je odradio odličan posao. Veoma sam zadovoljan pogotovo zbog toga jer dodatni binovi nisu narušili cjelokupnu zvučnu sliku. Čini mi se da bi srednji i visoki sa Maui-a mogli bez problema pokriti i mnogo više snage u basu. Ali ne treba pretjerivati, i ovo je sasvim dovoljno.

U prijašnjim postovima sam naglasio da se radi o specifičnim uvjetima svirke. Vidjet ćete na videu da sviram bez pozornice, dakle u istom nivou s publikom, da je iza mene otvoreno more gdje se zvuk jednostavo "raspršuje" na sve strane i da se publika nalazi nabijena ispred mene koliko dozvoljava širina mola. Jedino dobro u toj priči je to što pod pauzom mogu bez problema skučiti u more i malo se osvježiti prije slijedećeg seta.

Složio sam kratki video jer ćete na taj način dobiti potpuniju sliku kako zvuči Maui u odnosu na ozvučenje koje sam koristio prijašnjih godina. Napisao sam o kojim se kutijama radi, jedino nedostaje podatak da je onaj bas bin CVA-118 težak 54 kg. Snimano je kamerom Sony HDR-CX730 i namjerno sam izveo istu pjesmu kako bi usporedba bila preciznija. Kamera ima odlične mikrofone ali ipak morate uzeti u obzir da zvuk na snimci nije realna zvučna slika kako se to stvarno čuje u prostoru. Pogotovo ne u spektru dubokih tonova gdje mikrofon na kameri jednostavno odreže bas frekvencije. Ipak, može se napraviti okvirna usporedba ova dva sistema.

U obradi videa nisam dirao zvuk, on je onakav kako ga kamera "čuje". Interesantno je pogledati printscreen video klipova koje sam ubacio u program za obradu. Kod prvog dijela videa gdje svira stari sistem (ljubičasto), možete uočiti da se audio amplituda lagano pojačava da bi na kraju došla do optimuma. Međutim, kod drugog dijela videa gdje svira MAUI, (crveno) jasno se vidi da su amplitude cijelo vrijeme na istom nivou. U oba kadra je kamera u početku udaljena 60 tak metara od mene i ovaj prikaz u stvari pokazuje kako se kod MAUI-a zvuk bolje probija kroz prostor. U drugom dijelu sam ponovio usporedbu s kraćim insertima.



Možete vidjeti da sam MAUI stup stavio na bas bin i tako dobio dodatnu visinu. Probao sam stavljati kutije na drugi način, jednu do druge ali nisam primjetio neku bitnu razliku u zvuku.
To bi uglavnom bili moji dojmovi i nadam se da će biti od koristi onima koji prate temu.


https://youtu.be/74NjQHLcU8M


Grafički Fajlovi
File Type: jpg 2018-08-29_101433.jpg (80,9 KB, 135x skinuto)
Highslide JS
File Type: jpg 2018-08-29_162858c.jpg (91,9 KB, 132x skinuto)
Highslide JS
casper je offline   Reply With Quote
Ćlan 2 Vam se zahvalio, casper, za koristan post:
tonijo (29.08.2018), tyros2 (03.09.2018)