Tko je to dobar glazbenik, a tko loš? Koje kriterije upotrijebiti da bismo napravili ovakvu kategorizaciju?
Ova rečenica mi se svidila zato sam je kopirao...pošto sam još novi ovde ne pamtim imena i ne znam ko je šta napisao..al pročitao sam sve...i drago mi je da je forum malo živnuo...
Idem bit malo surov i povuć paralelu između muzičara koji su školovani i nas aranžerista...Opciju transpose ne osuđujem...i lagao bi kad bi rekao da je nisam koji put stisnuo i ja..al iskreno ne koristim je...
Onaj koji svira samo iz C dura i cilo vrime koristi transpose..po meni nije muzičar...onaj koji iz ništa stvori 7/8 ritam i napravi ga..po meni nije ni on muzičar..samo dobro poznaje rad i moć aranžera kojeg ima...
Većina vas opet spominje krajnji rezultat..jesu li se gosti zabavili il ne...i tamo nekog iz mase nije briga dal koristiš transpose..on se naplesao i zabavio...al di se tu pojedinac koji koristi transpose nalazi u šta se on svrstava...zabavljač da..muzičar...žao mi je ipak ne..
Sad ću se malo pohvalit..ja sam završio srednju muzičku za klavir...godinama su me cijepili sa dijatonskim nizom molskim ljestvicama tetrakordima sa kromatskim skalama..itd itd..i sad kako da ja gledam onog koji samo svira iz C dur i to je to...Molim Vas shvatite da ne želim ponižavat nikog !!!!
Znači on svira samo iz C dura i zna napravit quantizaciju i on je muzičar ??
a neko godinama tuče Mozzarta, Bacha, Straussa..a ne zna napravit 7/8 i quantizaciju..šta je on??
Bio sam na jednoj svadbi ko gost..počela svirka..čovik traži..traži...niko se ne diže..niko ne pleše...katastrofa...na kraju kad je ispuca sve..iz kombija izvadi dvi male branke i igra se balun..mlada protiv mladoženje sa ekipom...šta je on i koga briga jeli koristio transpose...dok isti taj na drugoj svadbi digne narod na noge za 4 minute...znači nešto zavisi i za koga sviraš
Isto tako sam bio svjedok puno svirki di ženska/muško počme pivat bez početnog tonaliteta benda...bend se tražio niti 10 sekundii..dok nisu našli tonalitet..eto to je bit muzičar !!!
Kad bi onaj na klavijaturama da je stiska +/- naša ton...nikad !!!
Ne osuđujem ja C dur..pa famozna Cesarica je iz C dura i puno hitova je iz C dura..al po mome što smo mi svi ovde nabrojili i raspravili...bolji si muzičar ako imaš bolji (skuplji) instrument..jer ti taj isti bolji skuplji instrument daje više mogućnosti da se šlepaš..
jedan prst a izlazi akord koji se sastoji od tri tona..žao mi je po meni nisi muzičar..
a da se sad ne uhvatimo teme sus dim maj..sedmice trinaeske..auuu...otišlo bi ovo sve predaleko...u biti ne bi...jedan prstić od deset
si već iskoristio
sad sljedi i drugi od deset prstiju i eto odsvirao si C/F dimsus7..dok je oni koji je gulio školu godinama lomio ruku i prste na taj akord...
Da nebi sad neko napisao ko čuje taj dim i sus...čuje se i to kako i u tome je ljepota glazbe...
Ok narode..živili vi meni 100 god i još toliko svirali !!!
mislim da ste moj stav razumili...