Videti jedan post
Star 13.10.2017, 01:51   #78
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 4.413
Downloads: 301
Uploads: 19
Rekao HVALA: 30
Zahvalili mu 1.384 puta u 1.079 Postova
Instrumenti: Genos
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard Genos ili Tyros 6?

Neki tvrde da je novi Yamahin aranžer samo promijenio naziv ali da je to u suštini nasljednik Tyros serije i da bi se trebao zvati Tyros6. Argumente su da se radi o malim izmjenama i da nema značajnijeg napretka u odnosu na Tyros5. Mislim da nisu u pravu. Yamaha je s razlogom ovom instrumentu dala novi naziv i ime Genos će sigurno označiti naredno razdoblje u Yamahinom serijalu aranžera.

Prvi argument zašto tako mislim se nalazi u izmjenama koje su se dogodile na hardware. U Genos je uz ostalo okruženje ugrađen i SWP70 tone generator, te brza NAND flash memorija, tj. ista tehnologija koja se koristi u Montage. Ovo je omogućilo da su recimo dvostruko povećali polifoniju, da istovremeno djeluju 28 DSP insert efekta, da su dodani arpegatori ili da u real time možemo djelovati na razne parametre zvukova koje sviramo. Pored ovoga, kod Genosa je u odnosu na Tyros ugrađena drugačija vrsta i tip memorije. Skupi FlashRAM koji se kod Tyros4/5 ugrađuje kao dodatna opcija, sada je zamijenila ugrađena memorija za samplove (voice expansion memory), veličine 1,8 GB. Genos nema HD ili SSD za pohranu podataka, kako smo očekivali, već je ugrađeno 58 GB interne memorije (Tyros5 ima 6,7MB). Predpostavlja se da se radi o jednom memorijskom modulu kapaciteta 64GB koji je particioniran na dva dijela. To navodi na zaključak da bi se u budućnosti s njom moglo lako "manipulirati" pa običnom nadogradnjom sustava dobijemo recimo, 5GB voice expansion memory i "samo" 55Gb interene memorije. Možda će Genos 2 imati 20GB voice expansion memory, a ostatak ostaje za internu memoriju. Ovo nisu 100% provjerene infomacije ali je vrlo vjerojatno da je tako. Ne sumnjam da je Yamaha vrlo dobro pripremila "teren" za mlađu braću Genosa. Od važnijih hardware izmjena koje su vidljive izvana tu je dugo očekivani touch screen, yoistick, pomoćni displej i potpuno izmjenjen vanjski izgled panel ploče. Ako se uzme u obzir sve navedeno i usporedi s Tyros5, ne bi trebalo biti dileme da je novi naziv Genos potpuno opravdan i da će on označiti novu generaciju Yamahinih aranžera.

Zahvaljujući gore navednim hardware izmjenama omogućeno je poboljšanje "starih" karakteristika i dodavanje poptuno novih. Tako je umjesto do sada 9 DSP efekata u Genosu moguće koristiti njih 28. Uz već postojeći AWM Stereo Sampling, dodan je i AEM technology, a uz to je povećana polifonija sa 128 na 256. Novost su Arpegatori i Playlist. Priča se da kod Arpegatora neće biti moguće izrađivati vlastite, ali već samo njihovo dodavanje je odličan pomak i pokazuje da će se ta opcija vremenom nadogađivati. Playlista će zamjeniti stari MDF, a istovremeno će služiti kao neka vrsta baze podataka za Registracije. Pomoću njih ćemo lakše, brže i preglednije manipulirati Registracijama. Playliste će riješiti probleme koje smo spominjali i na ovom forumu, a vezano uz pretraživanje registacija i njihovo nezgodno pozivanje prelaskom iz banke u banku. Touch screen osigurava brži i bolji pristup izbornicima, a koliko vidim pregled svih menia je mnogo sređeniji i bolje organiziran nego što je to bilo na Tyrosima. Panel glavnog ekrana će se moći uređivati po želji korisnika. Birat ćemo koje funkcije nam trebaju, postavljati ih na ekran i uz to određivati poziciju i veličinu ikona. Novost je 6 gumba na desnoj strani klavijature koji imaju direktan pristup, tj. otvaraju na ekranu unaprijed određeni meni za STLYE, VOICE, PLAYLIST ... Ispod njih se nalaze dodatnih 6 tkz. "prilagodljivih" gumba kojima sami možemo određivati koji izbornik će se otvarati na glavnom ekranu. Vrlo korisna mogućnost za live svirače i stvarno ne razumijem zašto se tako dugo čekalo s tim. S lijeve strane ekrana se nalazi 9 kliznih potenciometara kojima isto tako možemo dodavati funkcije po želji. Oni imaju tri statusa. Prvi je uvijek isti i određuje volumene za Style trake. Druga dva možemo prilagođavati kako nam odgovara i dodavati funkcije koje su nam potrebne. Statusi se mijenjau gumbom koji se nalazi pored SLIDER ASSIGN. Iznad toga se nalazi 6 potenciometara kojima isto tako preko tri statusa sami određujemo funkcije koje će mijenjati. Vrlo praktično i odmah mi pada na pamet da će kod mene na prvom lijevom KNOB-u obavezno biti kontrola tempa za Style. Ove prilagodljive kontrole (9 slider, 6 knob) se mogu odlično iskoristiti u live situacijama, a pogotovo zato jer svaka pojedina registracija može upamtiti njihov novi i drugačiji status.

Mislim da gore navedno jasno pokazuje da Yamaha nije slučanjo ovoj klavijaturi dala novo ime. Ima još detalja koji vesele. Spomenut ću Phantom Power na mikorfonskom ulazu, S/PDIF, ugrađeni Wlan, 2500 fajlova po mapi, Revo drum, dodatni display, 10 registracijskih memorija, 6 izlaza, 3 Art gumba ... A za kraj ono najbitnije, ono što se čuje i što jest bit jednog instrumenta, sound koji čujem na ovim video prezentacijama nadmašuje moja očekivanja. Mogu samo zamisliti kakav će biti užitak zasvirati na ovaj instrument.

Sada nam ostaje još malo pričekati i vidjet ćemo da li su ispunjene i ostale želje koje očekujemo. Priča se svašta, da je VH mnogo, mnogo bolji, da će biti mono-legato funkcija, da ćemo Revo bubanj moći dodjeljivati i vlastitim kitovima, da ćemo DSP moći dodavati i na Multipadove, da će ... Sigurno je da neće biti zadovoljene sve želje. To ne bi bilo realno za očekivati. Isto tako je istina da su se i do sada uočili neki nedostaci koje bi trebalo poboljšati. Možda i o tome nešto napišem, samo što će taj roman biti znatno kraći. Čisto da ne bi mislili da se casper "ludo zaljubio u plastiku" pa je slijep kod zdravih očiju.

Međutim, kada se zbroji sve što do sada znamo i kad se preko toga "pusti sound Genosa", kao šlag na tortu, onda je sigurno da će samo ljubomorni, zlobnici i nerealna konkurencija reći kako ovaj instrument nije vrijedan novog imena.
casper je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post:
sudbina (13.10.2017)