Kada se ozvucava neki prostor , bilo koje velicine , prvo sto se gleda je koja ti disperzija zvucnika treba za taj prostor,a ne koliko jako ozvucenje . Vazno je dobro i ujednaceno pokriti ceo prostor , a ne pola sale ubiti sa SPLom ,a u pojednim delovima se cuje kao da si u bunaru.
Kod ovako malih sistema gde su sateliti uglavnom visoki a tanki , treba imati u vidu da je dipserzija po vertikali vrlo uska , visokotonac je skoro uvek na vrhu kutije koja je prilicno visoka , pa da bi cuo ceo spektar iz takve kutije ti moras da se udaljis na bar 3m od kutije da bi cuo sve zvucnike i drajver iz nje.
U praksi takve kutije i sistemi se mogu samo koristiti u prostorima gde ce gosti iskljucivo sedeti , jer u prostorima gde ljudi stoje pola satelita ( donji deo satelita) ce biti ugusen masom cija je prosecna visina 180cm , tako da koliko god on glasan bio, nece dobaciti dalje od 3m ,a i zvucna slika ce biti losa jer pola tih donjih srednjasa necete cuti .
Ja sam u praksi imao takvih problema sa sistemom JBL srx 728 + 725 sa sledece slike.
Satelit je dupla 15ica +HF
U takvoj postavci kao sa prve slike , kada radim dogadjaje gde publika sedi to radi savrseno. Ali kada bend ode u diskoteku gde se tik ispred sistema nacrtaju ljudi gusto zbijeni oni progutaju donju 15icu na satelitu . Preko mase prelazi samo ton iz gornje 15ice i drajvera i tako se zvuk potpuno promeni u odnosu na ono sto je bilo namesteno za vreme tonske probe kada je lokal bio prazan ( izgubi se pola mid pojasa) ,a samim tim se izgubi totalno i max SPL i domet .
Taj JBL SRX sistem je bomba ,radi zaista ozbiljno i tonski a i sa snagom,ali ako se lose postavi zna da zvuci ocajno. Ja sam ozvucavao sa njim koncerte na otvorenom do 2000 ljudi sa 4 basa i 4 topa (sledeca slika) , ali ako hoces da dobacis dobro ceo satelit mora da ide iznad glava ( minimim na 180cm donja ivica satelita da bude). U takvoj postavci satelit realno dodbro dobaci do 15-20m ali sa druge strane se javi problem sto se lose cuje u prvih 4m , jer visokotnac izadje na skoro 3m visine pa tek mozes da ga cujes kad se udaljis par metara od kutija...
Takav isti problem se javlja kod ovih sistema o kojima ovde pricate. Pojedini moraju da shvate da ne moze jedan sistem kakav god on bio koncepcijski i koliko god da je glasan da zarvsi posao dobro u svim uslovima.
Zna se sta ide za 100 ljudi ,kakav sistem za 500 na otvorenom , kakav za 500 u zatvorenom ,a kakav za 3000 ljudi.
Zato dobro razmislite pre kupovine sta vam treba , kakve dogadjaje radite i kakvim uslovima ...
pozzzz