Videti jedan post
Star 24.05.2016, 16:33   #37
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 4.382
Downloads: 301
Uploads: 19
Rekao HVALA: 29
Zahvalili mu 1.377 puta u 1.075 Postova
Instrumenti: Genos
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Dobro si to analizirao. Kao što kažeš, PM dvojka ne može dobro potjerati niti d-lite, a kamoli ZX5. I tu leži sav "problem" PM kao aktivne mixete ako je želimo koristiti kao jedino pojačalo na stageu. Potpuno je druga situacija ako postoji dodatno pojačalo, pa skretnica, pa binovi. Onda se to i približava ozbiljnijim ciframa, uostalom nije u skladu s pitanjima u temi.

Vraćam se na "problem" koji ima @VUNIMRAV. Što god da od zvučnika doda na "PM jedinicu", nema sreće jer neće dobiti ništa jače niti mnogo bolje. A mora uložit novce, kakve takve.
Ako ide na mijenjanje koncepcije razglasa, veliko je pitanje kako će to "doživjeti" njegovo uho. Jer, mora se priznati, Dynacord ima nešto što vole muzičari i čega se teško odriču.
Zašto je tome tako? Mogli bismo dugo tražiti razloge ali jedan je sigurno najbitniji, navike se teško mijenjaju. Slažem se s "dinacordljubcima", određena kvaliteta Dynacorda je neosporna ali za današnje uvjete i ono što nudi konkurencija, on je zaista preskup. Ne bih opisivao razne kombinacije opreme koja se može kupiti za te pare ali je dovoljno reći;
  • Presonus StudioLive 16.0.2 ~ 900 eura
  • Behringer iNuke NU6000DSP ~ 450 eura
(tko pati na ime, uzme recimo Crown XLS 1502 za nešto malo više para)

  • PM1000-3 ~ 2000 eura

Matematika je vrlo jednostavna, a razliku u kvaliteti mogu znati samo oni "koji znaju" i oni koji su probali.

Za jednog OMB koji se po potrebi proširuje u duo (pjevačica) kao što to radi @VUNIMRAV i većina od nas koji posjećuju forum, ova kombinacija (mislim na Presonus + pjačalo) je ipak malo "overkill". Mislim tu na slaganje opreme, za nošenje, a i za postavljanje. JBG-a uvijek nas smjeste u neki ćošak malene prostorije gdje jedva nađeš mjesto za čašu, a kamoli za neki ozbiljan rack.

Zato i dalje držim da je kombinacija aktivnih kutija + neki odgovarjući mixer, najoptimalnija za nastupe ovog tipa. Već prije predloženi LD Systems Maui 11 Mix će recimo koštati oko 1300 eura. Ako se doda neki mixer poput Allen & Heath ZED60-10FX (400 eura) dobivamo ozvučenje koje je lako prenosivo, brzo složivo, prilagodljivo (u nuždi se može nositi samo jedan stup Maui) i u kojem sigurno ima "više sounda" nego u spomenutim kombinacijama s PM.
Dakle, ne želim favorizirati spomenuti "Maui sistem". Želim samo reći da problemu ozvučenja treba pristupiti nešto "modernije" od "Dynacord 5-55" kombinacije. Ja recimo sviram na JBL PRX612 + EV ZXA1-Sub + X-air12. Jedna situacija, mala kućna zabava od 20-tak ljudi. Ponesem samo jednu PRX612, spojim je direktno na LINE OUT Tyrosa na kojem se nalazi i mikrofon. Instrumenti složeni u trenu, posao odrađen s lakoćom. S druge strane, kada treba "ozbiljnije" odraditi posao imam opremu da bez straha mogu odsvirati za 150 ljudi. I sve zajedno (sa stalkom za klavijaturu ) je lakše od 100 kg.

Mislim da je tema dobra i da treba iznijeti vlastita iskustva. Naravno, svatko od nas ima svoj buđet, svoje potrebe i isto tako i predrasude. Pa će u skladu s tim i donijeti odluku. Kao gažer koji ima mnogo godina staža, a uz to i više tona opreme koje su prešle preko moje kičme, poptuno sam siguran da danas više nije vrijeme "velikih regala", da je echo odavno otišao u povijest i da nove digitalne tehnologije pružaju uvjete rada gdje je ograničavajući faktor sveo samo na jednu dimenziju zvanu "ljudski faktor".

E da, mala digresija na kraju eseja (rima štima ).
Da li je logično da pasivna Dynacord D-LITE D 12-3 (12"/6"/1", 350Watt, 131 dB) košta isto/približno isto kao i aktivna JBL PRX 712 (12"/1,5" - 1500 W bi-amp - 135 dB SPL max). K tome je plastična i teža za 5 kg. Naravno da nije, međutim "golf" će još dugo biti najbolji auto na ovim prostorima.
casper je offline   Reply With Quote
Ćlan 2 Vam se zahvalio, casper, za koristan post:
VUNIMRAV (24.05.2016), Zoran Jazzbass (28.06.2018)