Citat:
Originalno postovano od tyros2
Kolega "sxkn7" :
Zamolio bih te da ako mozes objasnis sa kojim syntom otprilike ove tipke imaju slicnosti?
Ozbiljno razmisljam o kupivini ovog aranzera ali tipke itekako mogu biti problem licno meni.
Hvala
|
Nažalost izgleda da je Roland tamo negdje oko 2009. g. ili ranije sklopio ugovor sa nekom firmom koja će da im pravi istu "karoseriju" i tipke za svaku sljedeću klavijaturu srednje klase tako da su tipke potpuno iste, odnosno polutvrde na: Juno Di, Juno Gi, VR-09, DS-61, E-A7, FA-06, BK-5 i možda još nekoj. A i ove sve navedene imaju manje-više istu "karoseriju" tako da ispada da Roland na taj način pravi manje proizvodne troškove. Nešto kao u bivšoj Jugi, kad je bio prvo Yugo 45, pa 55, pa 60, pa 65 - svi manje više liče jedni na druge
Ali opet bih naglasio da E-A7 toliko mnogo daje da bi onaj kome smetaju polutvrde tipke mogao napraviti i kompromis - može uzeti E-A7 da mu bude samo kao "orkestar" (dakle da na E-A7 svira lijevom rukom) a solo može svirati (desnom rukom naravno) na drugoj klavijaturi koja ima mekše tipke, kao npr. Fantom G6, Korg Triton / M3. Zavisi od ukusa i para
I još nešto - ja sam razmišljao čak i da ne uzmem E-A7 kući na probu jer sam bio 99 % siguran da mi tipke neće odgovarati. Ali nešto kontam što da ne dam "čovjeku" šansu i nisam se pokajao. Čak se E-A7 zvukovno pokazao mnogo bolji nego što sam očekivao. Da nisu tipke takve kakve su, zadržao bih ga jer ne mogu više da trpim mog 23 kile teškog
E-80. Ali sada kad vidim da će Roland nažalost i u budućnosti izbacivati nove klavijature sa istim polutvrdim tipkama i sa istom "karoserijom", ja se lično opraštam od E-80 i prelazim najvjerovatnije na Yamahu PSR-S970. Velika šteta jer zvuk Rolandovih aranžera mi je tako mio i drag...