Razumem te šta pitaš.
I kod BK9 i kod E-A7 ima i dalje Music Assistant (MA), ali rekao sam ti da to više nije onaj kakav je bio u E,G i VA seriji. To su fiksni i nepromenljivi zapisi sa predlozima fabrike i nalaze se u ROM-u instrumenta. U BK9 ima ukupno 1002, u E-A7 ne znam tačno, piše da ih ima preko 500.
U slučaju da ti se postavke iz neke performanse MA sviđaju, možeš da tu performansu iz MA kopiraš na USB i smestiš u neku svoju performans listu, da joj promeniš naziv u kakav hoćeš i da onda promeniš bilo koji parametar u toj performansi po svojoj želji.
Primer: ja sviram pesmu My Way od Franka Sinatre, ali već postoji i u MA gotov fabrički predlog za tu pesmu koji se zove "My Own Way" sa svim već definisanim instrumentima i izmiksovano. Meni se ne sviđa što je predlog saxofon na UP1 i ne odgovara mi mix i volume instrumenata u aranžerskom delu. Iskopirao sam tu performansu iz MA u moju listu koju sam nazvao EVERGREEN, promenio sam UP1 na Classic Piano i doterao volume instrumenata u aranžerskom delu i sve to snimio pod novim imenom "My Way".
Ovo je primer kako se može iskoristiti neka performansa iz MA. Ako vam sve postavke u neke performanse u MA odgovaraju, onda ne morate ništa ni da menjate, samo je iskopirate u neki svoj folder da bi bila dostupnija, a i to ne morate, može se direktno pozvati i iz MA. Mislim da je apsolutno isti sistem i na BK9 i na E-A7 što se MA tiče.
Prikaz performansi je uvek na desnom ekranu i kod BK9 i kod E-A7, s tim što se istovremeno mogu videti i pozvati:
- kod BK9 - 8 performansi i to točkićem i klikom, ili jednim klikom na neki od numeričkih tastera 1-8. Tasteri 0 i 9 služe za prelazak na sledećih ili predhodnih 8 performansi (nešto kao Page Up i Page Down).
- kod E-A7 - vide se zbirno na ekranu 10 performansi i biraju se tasterima pored samog ekrana koji su pored prikazane performanse ili kockastim velikim tasterima 1-10 koji se nalaze na desnoj strani klavijature. Sledećih 10 performansi se prikazuje tasterima PgUp i PgDw koji su ispod ekrana.
Takođe na E-A7 postoji opcija SONG/SMF FINDER pomoću koje se može pretražiti sadržaj foldera ako je on sa većim sadržajem kucanjem nekih ili svihslova iz naziva pesme ili SMF-a.
Mislim da se određena performansa može skraćenim putem naći i kucanjem njenog rednog broja preko numeričke tastature ako ga znate napamet, ali je po meni ovo nepraktično, jer ko će pamtiti početne brojeve svih performansi.
U ovo zadnje nisam baš 100% siguran da je izvodljivo jer E-A7 nemam da probam, a kod BK9 to ne može.
Nadam se da sam sada bio detaljan i jasniji. Ako još nešto mogu da pomognem, pitajte slobodno.