Videti jedan post
Star 11.10.2015, 20:59   #536
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Ako sam dobro shvatio, pitanje glasi ovako - zašto kod različitih Stylova jedan te isti sound zvuči drugačije, a podešavanja su mu identična? Primjer je kanal bas gitare.

Razloga može biti više. Možda je samo jedan "u igri", a možda se radi o kombinaciji više njih.
  • ostali instrumenti koji sviraju u Stylu mogu utjecati na to kako će biti definiran bas - najveći utjecaj ima bas bubanj, bez obzira što je isti drum kit u svakome se nalazi ima tri različita bas elementa
  • dinamika (velocity ) odsvirane bas gitare ali isto tako i bas bubnja
  • pored EQ kojeg spominješ i koji je u tvom slučaju identičan, na sound kanala u Stylu može djelovati DSP efekat i postavke FILTER-a
  • sysex podešavanja su isto tako u igri i ako je Style radio "čovjek od zanata", za predpostaviti je da će njegov bas biti bolji, tj. bolje će se uklopiti u aranžman Styla
  • neke postavke unutar CASM-a pogotovo ona koja određuje kada će linija svirati za oktavu niže (hight key)

Mislim da sam spomenuo sve komponente. Ponekad je teško pogoditi dobar sound pogotovo ako se radi o Stylovima za različiti tip pjesme. Neki slow beat će imati sasvim drugačije "zahtjeve" od jedne brze dvojke. Tako da "kopiranje" detalja s jednog na drugi ritam ponekad neće imati dobra efekt.

Vidim da si pročitao moj post na temi Tyros5 koji ima vrlo sličan sadržaj. Zadnjem odlomku bih dodao još jedan savijet i jedno općenito pravilo. Kod mixanja je dobro potpuno stišati pojedine kanale. Ako recimo odrađujemo doboš, stišaš gitaru/kontru i slušaš samo bubanj i bas gitaru. Kad si zadovoljan, dodaš kontru na tren, pomakneš je po panorami malo u stranu i provjeriš kako se sad ponaša/čuje doboš. Mijenjaš volumen i sound kontre dok sve ne legne na svoje mjesto. Ako nisi zadovoljan rezultatom, popij pivicu, poslušaj neku dobru pjesmu, odmori uho pa se vrati na "posel" za 15 minuta. Azlatno pravilo glasi, "manje je više". Pretjerivanje nije dobro ni u čemu, a kod sounda je ono uvijek kontraproduktivno.
casper je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post:
VUNIMRAV (12.10.2015)