Videti jedan post
Star 08.10.2015, 04:12   #438
Sky Net
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 17.02.2015
Mjesto: Sarajevo
Downloads: 29
Uploads: 0
Rekao HVALA: 18
Zahvalili mu 17 puta u 17 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros 5-SOLD, Yamaha Montage 6, Trans Audio Sound Module/Workstation, Yamaha CS1X, Korg N364
Sky Net ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Ja ne govorim uopste o koristenju aranzera kao "aranzera" u studiju. Isto kao sto se T5 ili Pa3X mogu koristiti kao klasicne bendovske klavijature, isto tako se mogu koristiti u studiju, bez ritam sekcije. U proslom postu sam naveo da T5 ima i svoje dobre tonske strane. Medju tim stvarima su svakako akusticni i elektricni klaviri, kao i organ sekcija. Ja ne smatram da je odsviran klavir sa Tyrosa u studijskoj verziji pjesme nikakvo prodavanje muda pod bubrege. Put kroz predpojacala karti je cudan, kao i sam proces miksa. Isto kako Tyros ima svoju konverziju, tako i karte imaju svoju. Tu se nekada desavaju jako cudne stvari. Iznenadilo bi bilo sta se sve moze dobiti i od mnogo slabijih masina u tim procesima. Naravno, ne uvijek, ali mnogo slucajeva ima.

Isto kao sto je "analogno" cest termin - da mi je da zvuci kao nekad davno onaj ili ovaj..analogija je nista drugo nego DEGRADACIJA tona uzrokovana vanjskim faktorima. Losa struja, strujni krug u kanalu, sum predpojacala, sum mikrofona itd. X nekih sitnih faktora, koji su vremenom kako je tehnologija napredovala, bivali sve manji prisutni, do granice potpunog istrebljenja, da bi se na kraju citavi miksovi sada zavrsavali u avionu, na slusalicama..a nekada su za to trebale stotine hiljada eura opreme u studiju, zar ne? I doslo se, logicno, u situaciju da je zvuk "digitalan", pazi vraga. Pa se izmisljaju nacini kako da se to zaprlja, degradira, da bi se dobio taj "analogni" sound. Vrlo siroka tema, cija se srz moze prilicno jednostavno objasniti i shvatiti.

A zasto to govorim? Ista ta stvar je sa T5, i velikim brojem danasnjih klavijatura(naravno izuzetaka ima). Njihovi AD-DA konverteri (u prevodu cipovi koji zapisan sempl/digitalni signal/ prevode u zvuk na line out-u/analogni signal) nisu u stanju da to odrade vjerodostojno. Pa se desava da se trakovi pojedu, da necega fali, ili se mora agresivnije pristupiti samom semplu i njegovoj obradi da bi to izaslo po PS-u. Vjerovatno je mnogo kolega ovdje nekada probalo uzeti neki npr snare i ubaciti ga u (neku) klavijaturu, ali se dodje do onog '' ne zvuci kao tamo''. Sve to ima svoje razloge, od eq-a, reverba, miksa svih ostalih elemenata, pa na kraju konvertera. Ne kosta bezveze dobar 8-kanalni studijski konverter koliko i sam Tyros 5. A tuzna je prica koliko kostaju te iste komponente u uredjaju koji kosta toliko koliko kosta i o kom se ovdje vodi polemika.

Jos cu se dotaci jedne stavke o produkciji a koja itekako ima veze sa aranzerima - vise od 90% pjesama danasnje produkcije na Balkanu je isprogramirano. Midi trake i virtualni instrumenti. Tek se u zadnje vrijeme ponegdje pocelo opet snimati "uzivo", a dok se zavrsi miks, dok se odradi retrigering na bubnju i ostale stvari, od te zivosti i ne ostane tako puno, i isto je i sa ostalim elementima pjesme. A sta je pravljenje ritmova drugo nego programiranje? Stvar je izbora da li ce varijacija 1 imati jedan takt koji ce se vrtiti do smrti, da li ce imati 4, da li ce se dovesti bubnjar koji ce preko midija odsvirati te varijacije, sa dinamikama, po 8 ili 16 taktova i sl. Vjerujte mi, ima ljudi koji to rade. Ima ljudi koji snimaju instrumente ton po ton, da bi dobili nesto bolje, nesto sto sama fabrika nije uradila, jer im je lakse presipati iz supljeg u prazno vec godinama, i svoja presminkavanja i lijenost predstavljati kao ''audio revoluciju''. To vise nije revolucija ni u starackim domovima.. Ljudi takvog profila, koji toliko truda u to ulazu, od mene licno imaju duboki naklon i veliki respekt. Kao sto od mene duboki naklon ima i kolega Casper, za njegovo znanje, njegove silne postove i trud na forumu.

Lose sam se izrazio za ''gluhocu''. Svaki Tyros je fabricki nastiman i smiksan, da jednostavno TRAZI, vapi za punim sistemom. Jednostavno, trazi. Onda tu i sub bass nije problem, skoro pa nista problem. Kada kazem 12-ka - ima takvih kutija jako kvalitetnih, koje u manjem prostoru i sa ne prevelikim opterecenjem jako lijepo, umjereno i korektno rade. Problem je sto je Tyrosova zvucna energija u citavom spektru, i tu onda dolazi do vrlo izrazenog deficita. Mnogi su to rjesavali na razne nacine - od prebacivanja dominantih frekvencija ritam sekcije u ''cujno'' polje pa do cega sve ne. Naravno, veca kutija - veci opseg - bolja slika. Ne mogu vam ja opisati koliko sam se smijao kada sam po svojoj nesreci, prvi put pustio dance audio ritmove na 12-kama..kuc kuc kuc..negdje iz vrha kutija ne znaju u Yamahi da se kod nas na Balkanu nemaju uvijek bass binovi, jbg

Raspisah se ja gore od dopisnika za Reuters sta cu, cekam da se ucita sadrzaj u ram pa imam vremena valjda ste me od ovolikog piskaranja skontali bar nesto. Znamo svi da je ziv covjek ziv covjek, masina to nikad nece zamijeniti. Al bar nek se nesto desava majka mu stara..najveci prodavaci muda pod bubrege su upravo oni koji prodaju ove proizvode, kao sto Casper rece, jer im manipulacija trzistem to dozvoljava. Dobro je jedino sto se ima prostora za napredak u segmentu korisnika, da se nesto novo napravi i osvjeze stvari koje su se vise ubudjale od prepakivanja. Lijep pozdrav svim kolegama.
Sky Net je offline   Reply With Quote