Videti jedan post
Star 05.10.2015, 03:12   #423
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.807 puta u 1.355 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Nemam ja neki poseban recept, mogu samo podijeliti vlastita iskustva. Prvi preduvijet za izvlačenje maximuma iz aranžera je kvalitetan sustav na kojem ćeš slušati ono što radiš, a to sigurno nisu zvučnici koji dolaze uz Tyrosa. Mislim da nije dobro raditi niti na ozvučenju na kojem sviraš.

Treba imati linearan sustav koji će pravilno reproducirati ono što izlazi iz klavijature. Da li su to studijski monitori, kvalitetne slušalice ili nešto treće ovisi o uvjetima/novcima u/s kojima radiš. Bitno je da možeš kvalitetno čuti promjene koje radiš jer je u suprotnom sav trud uzaludan.

Što se tiče bas gitare, mislim da nije toliko važno koja će vrsta biti odabrana već kako će se ona "poklopiti" s ostalim instrumentima/aranžmanom. Bas bubanj je tu najbitniji čimbenik i bez njegove "podrške" nikada nećeš dobiti bas groove. Zato obrati pažnju na kombinacije, jedan acustic bas nikada neće zazvučati dobro s Electric bas bubnjem. Karikiram stvari ali mislim da si me razumio.

Slijedeći segment koji i te kako utječe na sound je dinamika odsviranog, ovdje prvenstveno mislim na bas bubanj i bas gitaru. Glasnoća se dobiva pojačavanjem klavijature, a ne dizanjem velocitija do maximalnih vrijednosti.

Kažeš da si probao MV Fingered bas i nakon toga ga promijenio na "obični" fingered. Razlika bi se mogla uočiti samo onda ako je ovaj MV i odsviran sa svojim specifičnim tonovima. Ako je bas dionica odsvirana bez njih, korištenje MV sounda nema niti smisla jer se u suštini radi o istom sondu basa.

Master compresor sigurno donosi određena poboljšanja ali se ona i manifestiraju na cjelokupnu zvučnu sliku. Poigraj se malo s DSP kompresorom na kanalu bubnja i bas gitare, tu ćeš imati mnogo veći utjecaj i preciznije ćeš utjecati na problem koji te muči, tj. bas sound.

Što se tiče sistema bez bas binova i lošem soundu Tyrosa, stvar potpuno jasna. Nikada se iz para 12" neće čuti sve ono što izlazi na line outu Tyrosa. Ali moraš znati i još jednu stvar, niti najbolji bas binovi ne mogu dobro odraditi svoj posao ako u gornjim kutijama nemaju odgovarajuće zvučnike. Mislim da većina aranžer muzičara radi osnovnu grešku i "štedi" na ozvučenju. Ne mislim tu na tebe ali znam da mnogi čitaju ova naša piskaranja pa da ih samo malo podsjetim . Neki idu ovakvom logikom. Recimo da je ulog u instrumente 5 000 eura. Onda se kupi klavijatura za 3000, a ono što ostane ode na razglas. Nema tu sreće, potpuno kriva raspodjela. Đaba ti dobar auto ako su mu gume ćelave.

No da se vratim na bas "filozofiju". Moje pravilo je da mix jednog te istog Styla nikada ne radim duže od 15tak minuta. Uvijek provjeravam urađeno na barem dva sistema (slušalice - monitor), s različitom glasnoćom (volumen klavijature malo na 1/4, a nakon toga na 3/4) i radim usporedbu sa "matricom". Pod matricom podrazumjevam jedan ili dva Styla koji su namjenjeni za sličnu vrstu glazbe, a već su isprobani na gaži i rade dobro.

Eto, od mene toliko za ovaj kasni sat, a sada idem spat.
casper je offline   Reply With Quote
Ćlan 3 Vam se zahvalio, casper, za koristan post:
maricm (06.10.2015), NordX (05.10.2015), VUNIMRAV (05.10.2015)