Pozdrav, kolege!
Evo nisam imao do sada puno vremena javljati se, bio sam doista okupiran drugim stvarima

. Žao mi je što pišem baš u Korg odjeljku jer se radi o bilo kojem aranžeru.. Nema općenite teme aranžera...
Da prijeđem na stvar. O aranžerima ne znam ništa.
Dakle, trebam jedan aranžer (samo jedan

koji će mi moći dobro odraditi aranžerski dio svirke (mada nikad nisam volio takav način svirke, al dobro znamo kakvo je vrijeme došlo).
Od aranžera očekujem:
1. Da nije skup.
2. Da mi može dobro služiti kao bubanj, bass, podloga.
3. Nije mi bitno da li ima ili nema semplove.
4. Da mu se mogu uraditi
nenamjenski ritmovi
5. Da nije prekompliciran.
E sad, svaki dio posebno da objasnim.
1. Od aranžera ne očekujem da sviram solo na njemu (za solo imam drugu pilu).
2. Zvuk bubnja i bassa mora biti dovoljno dobar da ne zvuči baš kao da se po kantama udara ili bass kao po federu od kreveta.
3. Ovi semplovi vjerovatno određuju dobar dio cijene, no doista mi nisu bitni semplovi na aranžeru jer imam Yamaha Motif XF7 klavijaturu sa semplovima od Željka Nikolina.
4. Dakle, ne bih u njega stavio niti jedan jedini MIDI file, već bi sve išlo u živo sa introm, temom, refrenom, outrom itd itd, sve na dugmiće. Mora bit da mu se može uraditi od dvojke, rumbe, 7/8, pa do pop, rock, latin bla bla... Svih ritmova sa varijacijama (ukoliko već to sve nema u njemu).
5. Naravno, da ne očekujem plug&play sistem, al ne treba mi ni komandna tabla svemirkog broda).
I na kraju, rekao sam da ne bude preskup. Prema XF-u, reći ćete da vjerovatno niti jedan aranžer nije preskup haha... No, zbilja ne planiram dat više od plafon plafona 4500 kn (iliti cca 600-700 eura za nj polovnog)
E sad bi molio kolege muzičare da mi kažu koji bi se aranžer mogao uklopiti u te gabarite što sam napisao. Dakle, aranžer koji bi i za manje novaca možda jednako dobar posao odradio kao i onaj za više novaca s obzirom da mi dosta stvari današnjice (čak i prijašnjice) ne treba.
I nemam gađenje prema niti jednom proizvođaču.
Hvala na odgovorima