Vredan član društva
Registrovan/a dana: 23.05.2014
Mjesto: Srbija
Downloads: 5
Uploads: 0
Rekao HVALA: 28
Zahvalili mu 36 puta u 27 Postova
Instrumenti: Yamaha NP-V80, Digitech VL3D, Roland BK-9
|
Druže, evo i ja ga imam i ovih dana se "mučim" sa njegovim povezivanjem preko midija na BK9.
Prvo da ti kažem da ona polja za koja pitaš što su između M i F su ti nekoliko boja muških i ženskih glasova.
Prvo levo polje ti je (pored slova M) najdublji muški glas, pa sledeće polje ti je malo viši muški glas, treće polje ti je dublji ženski glas i četvrto polje je najviši ženski glas. Kada ne svetli ni jedno polje onda je harmonizovan samo tvoj originalni glas, u zavisnosti šta si podesio ispod toga (double, high, higher, octave, low, lower, bass...).Ovo je super stvar i mnogo dobro zvuči, naročito kada staviš malo ženskih vokala.
Nažalost, ne možeš menjati jačinu svakog pratećeg vokala posebno, već samo zajedno oba u isto vreme i to potenciometrom MIX.
Ovim potenciometrom regulišeš odnos jačine u mixu svog glasa i oba glasa zajedno koje ti pravi vokalist.
Drugo, mislim da nisi shvatio (ili si pogrešno napisao), A i B part ne mogu zajedno da rade, ili radi A ili B. Pod A partom imaš 1. i 2. glas kao i pod B partom takođe. Možda si mislio da li može da se posebno reguliše jačina između 1. i 2. glasa u okviru parta A ili B. To ne može, kao što sam ti već objasnio, znači i 1. i 2. glas koje pravi vokalist su istog nivoa u mixu u odnosu na tvoj glas.
Takođe možeš da podesiš u okviru parta A ili B da imaš samo jedan prateći vokal, ne moraš da staviš da ima i drugi ako ti recimo smeta jačina drugog, ali mislim da je bolje ako ti već treba samo jedan glas, recimo za gornju tercu, da kao drugi glas staviš double, to je isto tvoj glas u tonu koji ti pevaš samo dupliran. Isprobaj da li ti se sviđa kako radi sa double, pa ga po želji uključi ili isključi, ili snimi jedan user sa double a drugi bez, da imaš oba po potrebi.
Humanize opcija ti služi da prateće vokale koje proizvodi vokalist malo vremenski pomeri u odnosu na tvoj glas, tako da se čuje malo njihovo kašnjenje dok pevaš. Ovo je pokušaj Digitecha da u globalu mix zvuči što prirodnije i da se ponaša kao da imaš žive prateće vokale koji ne pevaju svaki put baš u milisekundu precizno i prate te besprekorno. Što više odvrneš potenciometar - kašnjenje je veće. Ovo kašnjenje nije konstantno, već se proizvoljno menja, čas je veće, čas je manje i to vokalist sam radi, to ne možeš podesiti. Tim potenciometrom možeš podesiti samo količinu tog kašnjenja, da bude drastičnije izraženo ili blaže.
Nadam se da sam ti dobro objasnio.
E sad, mene muči druga stvar. Ako podesim da vuče midi signal sa Lower parta klavijature, lower mi mora biti uvek aktivan i uključen, a ako ne želim da ga čujem onda ga moram smanjiti.
Sve ovo nije problem kada se levom rukom u loweru svira ceo akord, ali šta će se desiti ako na loweru sviramo samo jedan ton? Ili recimo, ja koristim aranžer u inteligent modu, znači ne sviram pun akord levom rukom već samo jednu dirku osnovnog tona akorda za dur i dva tona za mol i 7. Da li će onda vokalist prepoznati to kao akord ili samo kao pojedinačni ton i onda neće praviti dobru harmoniju? Zato ne znam koliko je dobro koristiti lower part za vokalist, ali sa druge strane ne znam šta bih drugo poslao, jedino neku traku od onih 6 sa instrumentima iz automatske pratnje (samo ne bubanj i bas traku). Meni je Morison rekao da se mogu staviti svih 6 traka tih instrumenata na jedan isti kanal koji se onda šalje vokalistu, ali to onda može da napravi sa nekim ritmovima zbrku.
Drugo, šta sa midi fajlovima? Nije u svakom midi fajlu lower na istom midi kanalu, sve zavisi ko je pravio midi fajl i kako je rasporedio instrumente po midi kanalima. Jedino je sigurno da je 10. midi kanal za bubanj i to svi znamo, ostali midi kanali nemaju pravila koje instrumente sadrže i svako može da stavi gde šta hoće. Nagledao sam se midi fajlova sa totalno izmešanim midi kanalima i ne znaš gde je šta stavljeno dok ne čuješ i vidiš. To znači da bi svaki midi fajl morao da otvoriš i da mu pronađeš kanal koji liči na lower i da taj kanal šalješ vokalistu i onda za svaki midi fajl da praviš posebno setovanje za slanje midi kanala jer su midi fajlovi često različiti i nisu im isti rasporedi instrumenata po kanalima.
Pozdrav