Videti jedan post
Star 05.05.2015, 14:55   #8
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 4.665
Downloads: 305
Uploads: 19
Rekao HVALA: 33
Zahvalili mu 1.500 puta u 1.155 Postova
Instrumenti: Genos
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Evo za čas "stare ekipe" na jednom mjestu ... Drago mi je da pratite temu i mogu s velikom vjerojatnošću predpostaviti da će ova tema u skoro vrijeme biti zanimljiva nekim svircima koji koriste druge brendove aranžera.

Prije nego u sljedećem javljanju opišem postupak izrade, želio bih istaknuti neke specifičnosti na osnovu kojih ćemo dobiti potpuniju sliku o registracijama.

########################## JOŠ NEKOLIKO SITNICA ##########################
  • Yamaha automatski određuje redoslijed foldera i banaka tako da ih slaže po abecedi. Zato je ponekad dobro da ispred naziva postavimo brojeve 01NAZIV, 02NAZIV, 03NAZIV... i na taj način sami određujemo slijed prikaza.
  • Prilikom svakog novog paljenja, klavijatura automatski dolazi u prikaz one BANKE koju smo zadnju koristili prije gašenja. Dobra karakteristika.
  • Možemo manipulirati registracijama bez straha da će izgubiti svoju funkcionalnost. To znači, ako neku BANKU1 koja je pohranjena na USER drive, kopiramo negdje na HARD, ona će i dalje pravilno funkcionirati. Isto tako smijemo bez straha mijenjati nazive banaka i registracija. Ono što ne smijemo mijenjati jest sadržaj koji neka registracija poziva. To znači, kada s REG1 pozivamo neki Style koji se nalazi na hardu, njemu ne smijemo mijenjati mjesto niti naziv jer nakon te izmjene REG1 neće funkcionirati.
  • Za jednostavniju i bržu manipulaciju registracijama možemo koristiti neke računalne programe. Preporuka je svakako Yamaha Registration Manager (Murray Best) s kojim ćemo u par klikova miša promijeniti nazive registracija, kombinirati ih međusobno, pregledati sadržaj od kojih su sastavljene, izraditi vlastite presete ... ukratko, napraviti gotovo sve što nam je potrebno i što ne možemo u samoj klavijaturi.
  • Bilo bi dobro da se unutar registracija može pretraživati, ta bi mogućnost podigla korištenje još jednu razinu više. Kod MUSIC FINDERA je to odlično riješeno ali on ima neke druge nedostatke. Zato nam ne preostaje drugo nego kombinirati rad REGISTRACIJA sa spomenutim MUSIC FINDEROM. A možda postoji i djelomično rješenje ovog problema samo unutar registracija? Čitajte temu, predložite rješenje.
  • Preporuka je da se u izradu uvijek krene s praznom bankom. Tako ćemo izbjeći probleme koji mogu nastati u ispravnosti registracija.
  • Yamaha ima ograničenje u broju fajlova koji se nalaze u nekoj mapi. Smije biti maksimalno 500 fajlova jer više od tog broja klavijatura neće prepoznati. Zato pripazite da broj BANAKA ne prelazi taj broj.
  • Kada aktiviramo registraciju, o tome se ne šalje nikakva informacija "prem van", tj. nema MIDI i SysEx podataka koji determiniraju tu promjenu. Međutim, moguće je iskoristiti neke zaobilazne metode pomoću kojih će registracije mijenjati notni prikaz na vanjskom ekranu ili recimo soundove na vanjskom sound modulu.
  • Sastavni dio baratanja registracijama je i FREEZE opcija koja "blokira" željene parametre, ovo je veoma korisna opcija i otvara dodatne kombinacije. Pored FREEZA imamo još neke mogućnosti "blokiranja". Niste znali za to? Čitajte temu ...
  • Vjerojatno ima još toga, ali mi ovog trena ne pada na pamet ...

################################################## ##################################################
casper je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post:
bernard filic (07.06.2015)