@Dell, @sale_band, vidim da ste me potpuno razumjeli i uz to izvukli iz malo nezgodne situacije
Ajmo nazad na temu.
Očito je da odgovor na pitanje koje se proteže ne možemo svesti na samo jednu dimenziju i odgovoriti ga u jednoj rečenici. Više je razloga koji utječu na ovaj problem, od tehničkih pa do subjektivnih. Zato stvari ne treba gledati ograničeno, niti iz ugla "lošeg instrumenta", niti iz ugla "lošeg majstora" za instrumentom. Ovime bih na neki način htio "pomiriti suprostavljene strane" i dodatno naglasiti da svojim
javljanjem nisam isključivo mislio da su novi korisnici Korga "krivci" što nemaju dobar sound. Istina se nalazi negdje između ali mislim da je ljudski faktor mnogo bitniji. Ako moj stav pogledate u kontektstu pitanja koje autor ove teme postavlja
Citat:
zasto arazneri nemaju zvuk najjeftinije sound blaster karte od 20km??
|
onda s potpunom sigurnošću mogu reći da nema niakave dileme što je uzrok problema.
Činjenica jest da su korisnici Yamahe u povoljnijem položaju što se tiče dobrog sounda "na prvu", kako bi rekli. Isto tako su Korgovi korisnici zadovoljniji sa onim opcijama koje su bolje ili jednostavnije riješeni na samoj klavijaturi. Međutim ovo se podrazumjeva samo za klavijature istog ranga/godine proizvodnje tj, iste klase. Zato kažem, raditi usporedbu Rolandove G serije i Korga Pa3x apsolutno nema nikakvog smisla.
Ako situaciju pogledamo nešto šire, pa uz Rolanda, Korga, Yamahu pridodamo već spomenutu Ketron seriju (mislim i na Audyu) ili Gema, vidjet ćemo zanimljivu situaciju. Kao što se 2002. godine dogodilo s Technics aranžerom, lagano "izumiru" i ostali brendovi osim Yamahe i Korga (nadam se da će Korg izvršiti svoje obećanje i izdati novi model u 2015.) Bez obzira što sviram i volim sound Yamahe, žao mi je što konkurencija stoji i time ne potiče napredak. Da li Yamaha sa svojim udjelom u Korgu djeluje na razvoj ovakvih događanja? Da li je "zastoj" u proizvodnji Ketrona ili prestanak proizvodnje Roland aranžera određen istim motivom? Nama običnim smrtnicima je teško odgovoriti na to pitanje ali se može naslutiti tijek događanja. Novi poredak, stara deviza "Veliki pojedoše male".