Videti jedan post
Star 15.05.2014, 20:36   #75
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 4.311
Downloads: 301
Uploads: 19
Rekao HVALA: 29
Zahvalili mu 1.356 puta u 1.060 Postova
Instrumenti: Genos
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

############# NEKE "SITNICE" ZBOG KOJIH STYLE ZVUČI JOŠ BOLJE ##################

Većina Stylova izrađena u "kućnoj varijanti" obično ne zazvuči dobro kao što je to slučaj s originalnim, tvorničkim ritmovima. Iako postoji mnogo razloga zbog čega ne uspijevamo "pogoditi" dobar sound, ja ću izdvojiti četiri koja su po mom mišljenju presudna. Kako biste bolje razumjeli o čemu pišem, poslušajte primjer gdje sam jedan te isti Style obradio na različite načine. Radi se o tvorničkom Let'sFunk ritmu koji ima jednu traku bubnja, bas gitaru i u pratnji ritam gitaru i piano. Što je bolja oprema na kojoj slušate, razlike će biti uočljivije. Isto pravilo vrijedi i za ozvučenje na kojem svirate. Nikakva podešavanja ne mogu nadoknaditi sound ako je sve ozvučenje na koje svirate duplo jeftinije od aranžera koji koristite.

https://soundcloud.com/user-casper/funk-bad

https://soundcloud.com/user-casper/funk-bestPredpostavljam da ste odmah uočili kako su na prvoj snimci (FUNK_BAD) svi instrumenti postavljeni "u sredinu", tj. snimak zvuči kao mono. To ne valja. Jednostavno nedostaje prostornost i takav će Style uvijek zvučati lošije, a cjelokupan sound će biti tup i nedefiniran. Ako gitari i pianu pomaknemo panorame na suprotne strane, dobivamo potpuno drugačiju zvučnu sliku. Na taj način ovim instrumentima omogućavamo da se istaknu i bolje smjeste u aranžmanu, a istovremeno dobivamo širinu Styla. Pored toga, DSP efekti koji ćemo im pridružiti imati će mnogo bolji učinak.
U istoj snimci sam namjerno postavio i sve elemente bubnja u centar. Ovako "stručno složenih" bubnjeva možemo naći i u download-u foruma pa ako naletite na isti ... Pored toga, "mono" snimak sam postavio i radi svih onih koji sviraju na razglas, a koriste samo jedan izlaz (L/R) iz klavijature. U njihovom slučaju je svejedno kakav Style koriste, oni uvijek zvuče lošije od onoga kako bi zvučali da sviraju stereo.

Druga "sitnica" koja može nanijeti štetu soundu Styla je dinamika odsviranog bubnja. Radi se o dvije karakteristike koje sam namjerno postavio na pogrešan način. Ukupni velocity sam podigao na gotovo maximalne vrijednosti, a pojedine elemente sam odsvirao približno istom dinamikom,. Primjerice, činele su odsvirane oko 100, bas bubanj je na 120, doboš je skoro na maximalnoj vrijednosti. Zašto je ovakav pristup pogrešan? Pa zato jer u Stylu pokušavamo simulirati živog bubnjara kako bi dobili što realniju, prirodniju zvučnu sliku. A priznat ćete, nema tog bubnjara koji će cijelu pjesmu (večer) udarati po bateriji gotovo najjače što može. Tako postavljene vrijednosti pogotovo nemaju smisla na današnjim aranžerima gdje pojedini elementi bubnja imaju više velocity zona. Primjera radi, doboš(i) u RealDrum kitu kod Tyros 4 ima(ju) devet ovakvih gradacija. Zašto ne bi iskoristili ovu prednost kojoj i jest jedini cilj da se postigne što prirodniji sound? Pogledajte sliku koja uspoređuje vrijednosti za bubanj iz prvog i drugog primjera. Crveni okvir prikazuje dinamiku odsviranih elemenata.

 photo Drum-razlike1_zpsc9642da7.jpg

Možemo i poslušati kako to zvuči. Prvo par taktova svira "mono" bubanj s lošom dinamikom, nakon toga "humaniziran" bubanj s raspoređenim elementima po panorami i na kraju svira cjelokupan aranžman.

https://soundcloud.com/user-casper/funk-stereo

To već zvuči mnogo bolje, ali ima još nekih "sitnica" za dodatno peglanje Styla.

Treći segment koji Stylu daje prirodnost je korištenje Mega Voices (MV) soundova. Ti zvukovi su namjenjeni prvenstveno za Style i zbog toga imaju nešto drugačiju strukturu. Glavna razlika se očituje u tome što su velocity područja raspoređena na dugačiji način nego kod ostalih soundova. "Osnovni" zvuk se nalazi u prvoj polovini dinamičkog raspona, odprilike od 0 do 55-60. Pod pojmom "osnovni", podrazumijevam onaj dio timbra kojeg najviše čujemo, tj. ono po čemu raspoznajemo o kojem se instrumentu radi. U ostatku raspona (60-127) i na visokim tonovima koje uobičajeno ne koristimo u sviranju (F6 - C7) se nalaze "ostali" dijelovi zvuka. Radi se o specifičnim samplovima, neki definiraju nastanak zvuka (puhanje, udarac trzalicom, "slajda" lijeve ruke po žicama..) ili neku figuru karakterističnu za pojedini instrument. Ubacivanje ovih dijelova u "osnovni" zvuk osigurava prirodnost i pratnju u Stylu čini mnogo realnijom. MegaVoices soundovi se najčešće koriste za gitare i bas gitare, a ovisno o starosti modela klavijature njihov broj se konstantno povećava. Tako je Tyros(1) imao svega 10 ovih soundova dok ih Tyros 4 ima 43 komada. Najnoviji Tyros5 ih ima 54 ali se njihova važnost polako gubi jer ih mnogo efikasnije zamjenjuje koncepcija audio loopova koju koriste noviji aranžeri. Na slici možete vidjeti raspored i poziciju "osnovnih" (crveno) i "ostalih" (plavo) nota koji se nalaze na CHD1 kanalu Styla iz primjera.

 photo MV12_cr_zps4dd53855.jpg

Poslušajte razliku. Dva takta sviraju samo "osnovni" tonovi gitare, pa im pridružujem MV soundove. Peti takt svira "osnovna" bas gitara i onda joj dodajem MV i na kraju svira ostatak aranžmana.

https://soundcloud.com/user-casper/funk-mv

Ako imamo dovoljno iskustva, MV soundove možemo obrađivati "ručno" preciznim unosom pojedinih nota. Kada želimo prilagoditi neku liniju koja je odsvirana s uobičajenim soundom, prvo je potrebno podesiti da njezin najviši velocitiy ne bude iznad dinamike "osnovnog" MV sounda. Time ćemo dobiti pravilnu zvučnost instrumenta. Nakon toga treba dodati ostale dijelove od kojih je sastavljen MV sound i tako ćemo dobiti još bolji i prirodniji zvuk. Ovaj postupak možemo odraditi i s programom koji dolazi uz Yamahine instrumente i može se skinuti s njihove stranice, a zove se MEGAEnhancer. On barata samo s MIDI datotekama pa ćemo prije obrade, Style pretvoriti u MIDI. Program automatski odredi (predloži) kanale i dodijeli im MV Sound, te koji je Beat Resolution. Te postavke možemo mijenjati i na kraju preostaje samo kliknuti na Convert.

I za kraj nam ostaju DSP efekti. Vrsta, postavke i količina istih će ovisiti o onome tko ih unosi, a iskustvo i znanje će biti presudan faktor. Morate znati da u ovoj fazi možete načiniti štetu ako je efekt nepravilno postavljen. Ovdje najprije mislim na njegovu količinu i zato se treba držati zlatnog pravila, "manje je više". U konačnoj verziji (FUNK_BEST) se na bas gitari nalazi kompresor, na gitari je distorzija i na pianu je stavljen chorus.

################################################## ###############################

Promijenjeno od casper (10.12.2016 u 21:19 sati) Razlog: soundcloud link
casper je offline   Reply With Quote
Ćlan 7 Vam se zahvalio, casper, za koristan post:
dmmacak (15.05.2014), felix (21.11.2014), mikimiki (16.05.2014), NordX (15.05.2014), tonijo (30.03.2016), tyros2 (15.05.2014), VUNIMRAV (18.06.2014)