Citat:
Originalno postovano od MarjanMilosevic
...Headroom je upravo rezerva koju sistem ima kako bi podneo nagle pikove.
Zamisli jedan kucni bioskop gad slusas tihi sapat i odjednom se desava eksplozija. To je veoma velika razlika.
To nema nikakve veze sa dinamic range koji je odnos najtiseg i najglasnijeg dela snimljenog materijala. Headroom treba uvek da bude veci od dinamickog opsega. Ako nije onda headroom ustvari nemamo jer ce sistem uvek na glasnim delovima raditi na 100%.
|
Ne bih da se produbljuje ova rasprava kojoj nije mesto na forumu, licno pokusavam da shvatim ovu problematiku i kako ona funkcionise u praksi te bih voleo da cujem pojasnjenja u vezi te materije a ne da citam svadjalacke postove.
U vezi teme, Marjane, nije mi najjasnije na kakvu rezervu za pikove mislis obzirom da na svakom kanalu Presonus ima i Kompresor i Limiter (koji limitira signal na digitalnoj nuli) tako da pikova preko te "digitalne nule" ne moze biti!
Koliko ja kapiram, ispravite me ako gresim, najjaci delovi u nekom izvodjenju i treba da dosegnu do "nule" ili tik ispod nje. To bi trebalo da znaci da imamo "zdrav" signal na pojedinim kanalima.
Evo kako ja radim na svojoj svirci (opet me ispravite ako negde gresim), kada podesavam Gain na nekom kanalu pustim najjaci signal koji dostizemo na instrumentu ili mikrofonu i pojacavam ga do klipa a onda ga malo smanjim. Tako dobijem najjaci moguci ulazni signal na datom kanalu. Dinamiku regulisemo sviranjem, tj. pevanjem a da ne bi signal "skakao" gore-dole (pogotovo) na pevackim mikrofonima tu je kompresor kojim suzavam dinamicki opseg. Efekat kompresora se najvise oseca na najtisim tonovima koji se "ne gube" tokom svirke. Na svakom kanalu mi je ukljucen Limiter tako da bojazni od suvisnih klipova nema. Razlika izmedju najtiseg signala tokom izvodjenja i "digitalne nule" koja se dosegne pri najjacem izvodjenju je nas dinamicki opseg.
Interesuje me da li je ovo dobro ili ne?