Po cijim mjerama su algoritmi kod A & H ispred ??? Da li ti je poznato da Presonus izradjuje veoma, veoma kvalitetne VST efekte a medju njima i odlicne hallove. Presonus pise algoritme za te hallove !!! Ti isti, potpuno isti algoritmi, se nalaze i u StudioLive mikserima. Gdje su efekti koje izradjuje A & H ??? Ko je za njih i o njima cuo, gdje su to oni u upotrebi ? U kojem studiju ? Presonusovi efekti su se dokazali i u studijskom i u Live radu !!!
Dalje, odakle ti opet tvrdnja da su AD/DA konverteri kod A & H bolji od onih na Presonusu ??? Znas li da kvalitet AD/DA konvertera direktno zavisi od onih gore podataka koje sam naveo i da je prva stavka u specifikaciji AD/DA konvertera bas Dynamic Range ? U najvisoj mjeri se upravo njima ocjenjuje nivo kvaliteta AD/DA konvertera i on je osnovna karakteristika AD/DA konvertera. Znas li da Presonus izradjuje Audio Interface i da je tu jedan od vodecih svjetskih proizvodjaca ? Znas li da je kod tih Audio Interfacea najbitnija stavka bas AD/DA konverter ? Gdje su Audio Interfacei koje je napravio A & H ? Mislim da ne treba dalje nabrajati.
Niko aksplicitno ne tvrdi (kao sto ti sve vrijeme neargumentovano radis), da je taj A & H QU-16 los mikser, vec samo da ni u kom slucaju nije kvalitetniji od Presonusovih konzola i to je podkrijepljeno egzaktnim i nepobitnim specifikacijama. U jednoj drugoj temi sam prije izvjesnog vremena upravo pisao da sam iz nedostatka povjerenja u specifikacije, koje je dao Presonus za svoje Audio Interface, izvrsio vrlo precizna i totalno neutralna mjerenja svih tih karakteristika ali se doslo do potpuno istih rezultata. Vidis da i sam nisam mogao da vjerujem bezuslovno u te specifikacije unatoc ekstra kvalitetnom zvuku. Medjutim Presonus je pokazao da mu se mora vjerovati. Uzgred, Audio Interfacei imaju nesto losije karakteristike od StudioLive konzola.
Onih 6dB Dynamic Range prednosti, sto ima Presonus, to je toliko mnogo, da ne mozes ni da zamislis koliko je to mnogo. To su dva svijeta, dvije galaksije, ako to posmatramo sa stanovista akustike i audio tehnologije. I onih 5dB manje suma, odnosno Noice Flor-a je strahovito puno. Tebi se A & H "dopada" vise, postujem tvoj izbor, medjutim tvrditi poslije toga, da su pojedine tehnicke karakteristike i to najbitnije tehnicke karakteristike, kao sto su Head Room (Dynamic Range), pa zatim AD/DA konverteri (o efekt algoritmima necu ni pisati jer je ta tvrdnja neozbiljna) bolje kod jednog ili drugog, a to je u stvarnosti, odnosno po preciznim specifikacijama sasvim obrnuto i to ekstremno obrnuto, to se treba i mora demantirati. Tebi se naravno i dalje moze vise dopadati A & H i tome nista ne stoji na putu ali je red da ljudi koji ove redove citaju ipak dobiju stvarne podatke na uvid, one podatke koji ne podlijezu nikakvom dizajnu, lampicama, bojama, futuristickom obliku itd... Ovo su suhi podaci koji se jedini cuju i osjete u zvuku. Po svim tim podacima od ulaza, pa do izlaza iz miksera ali zaista kroz cijeli put signala, je Presonus primjetno kvalitetniji. Nije onda ni po njima moguce, da je sound koji izidje na njegove analogne ili digitalne izlaze manjeg kvaliteta, Ovi brojevi imaju veliku iskaznu moc i neposredno govore o kvalitetu sounda miksera. Na kraju, da pomenem, da su svi Presonus mikseri u isto vrijeme i FireWire Audio Interfacei visokog kvaliteta, ultra niskih Latneci i u upotrebi su u velikom broju studija bas u tom svojstvu. Uostalom ne nose uzalud naziv StudioLive. A & H QU-16 ne moze da se nadje u studijskom okruzenju jer mu nedostaju upravo ti vrhunski leveli koje sam napisao (Dynamic Range i Noice Rate), to jest previse je suma u signalu QU-16 da bi mogao da posluzi u studijske svrhe. Ono sto se dokaze u stotinama i stotinama studija sirom svijeta, sigurno je i na bini uvijek dobrodoslo.