Videti jedan post
Star 13.03.2014, 00:17   #4
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Taj MSI kod tebe je sasvim pristojna masina. Kada bi se malo "utegao" mogao bi da odradi dosta posla na bini. Temperature koje si naveo su dosta visoke za Idle modus. Ne moras ti sada posebno da se plasis da ce nesto da crkne ali takve kakve su, stetno uticu na performansu kompletnog kompjutera. Procesor ti je vjerovatno Intel T9300, kojem je kriticna temperatura na 105°C, pa taman i da dodjes do te temperature, nece se nista desiti, sem sto ce procesor sam od sebe da smanji radnu frekvenciju. Dakle, laptop nije u opasnosti od kvara procesora ali su te temperature jednostavno nedopustive za Idle modus. Sinoc mi je Emir slao Bench sa njegovog laptopa koji je slicnih performansi (mozda nesto jaci jer je i dosta noviji) i njegove temperature jezgra procesora su oko 58°C u Idle modusu, sto je u sustini takodje nesto vise no sto bi se ocekivalo ali jos uvijek u granicama "lijepog ponasanja". Ako kod tebe u Idle, temperatura procesora ide i do 70°C, onda je to vec znak da tu nesto nije uredu. Mislim da bi trebalo obavezno da upotrijebis onaj podmetac sa ventilatorom, pogotovo kada laptop radi duze bez prekida i strogo da izbjegavas da laptop postavljas na meku podlogu. On uvijek mora biti na tvrdoj i ravnoj podlozi. Obavezno nesto uradi sto prije jer sto je mnogo, mnogo je. I Emiru sam slao sinoc Bench sa Trans Audio Maxime, da bi uporedio sa svojim vrijednostima, koja je u sustini u manjem kucistu nego tvoj laptop, a rezultat je pri normalnom radu aranzera i digitalnbog mixera, temperature su na svim jezgrima procesora izmedju 45° i 50°C, s tim da je procesor clockovan na 4 x 4.2GHz. Sve podatke mozes da vidis na donjoj slici.

Pasta koju si nanosio bi trebalo da bude alupasta (srebrne boje) a nikako ona obicna bijela. Najbolje bi bilo u sustini ako bi nabavio Liquid Metal Pad umjesto paste, ama sumnjam da toga ima dole da se nabavi. Liquid Metal Pad je daleko najkvalitetniji provodnik temperature, daleko, daleko iznad i najboljih pasti. U svojim sistemima, procesore iskljucivo hladim preko Liquid Metal padova, a postoje i za CPU i za GPU. Ako bi imao koga vani da ti to posalje, bilo bi dobro jer ti garantujem smanjenje temperature bar za 5°C. Evo kako izgleda Metal Liquid Pad.
Grafički Fajlovi
File Type: jpg 04_k.jpg (38,8 KB, 35x skinuto)
Highslide JS
tranzit je offline   Reply With Quote