Krasirani semplovi / Kompresija
Evo dvije teme u jednoj jer je vezano za semplove.
Kao sto sam rekao postoje nevazeci/krasirani semplovi ili nepravilno ubaceni koji su sive boje u klavijaturi se mogu vidjeti u sempling modu. Najcesce dolazi do ovakvih pojava kada ubacujemo multisempl u klavijaturu koja nema dovoljno memorije da prihvati sve semplove. isto tako pojave se vremenom zbog nepravilnog startovanja klavijature sto je cesce se desavalo u PA2 a rijetko u PA3. Nemogu se selektirati i pojedinacno izbrisati nego samo se mogu izbrisatu u okviru brisanja multisempla koji ih stiti od brisanja uz odabiranje opcije da se uz multisempl brisu i semplovi.
Druga Tema:
Kopresiranje semplova u korgu PA3 ne preporucujem. Jeste da se moze ustediti na memoriji za semplove ali ti semplovi koji se kompresuju nikada se vise nemogu vratiti u normalno stanje i osudjeni su da rade samo na PA3 seriji koja ih moze kopresovati i citati ali ne i vratiti u normalno stanje. To nemoze ni Awave jer im je kvaliteta drasticno promjenjena. U samom PA3 zvuce dosta priblizno i iako neki tvre isto ja tvrdim da ne zvuce isto nego su malo tanje zvuceci zbog nedostatka prostora koji se nalazi u zvucnoj slici sempla. Testove sam izvrsio nekoliko puta u zivoj svirci i ovo tvrdim da je tako. Ne zelim se upustati u polemiku i ubjedjivanja oko ovoga nego samo predlazem da se dva puta razmisli prije odluke o kompresiji. Ponekad se desi da poslije kompresiranog seta klavijatura nece prihvatiti istoimene semplove u prvobitnom obliku nego se mora reinstalirati OS i musical resource sa brisanjem svega postojeceg a potom ubacivanjem zadnjeg seta koji sadrzi normalne semplove.
|