Dobro je mikimiki, odlicno si "naslikao" situaciju preko grane i ko god ima namjeru da krene u avanturu, trebalo bi da procita ovaj tvoj post. Iz sopstvenog iskustva mi je poznato to stanje u Kanadi, koje je vrlo slicno ili jos gore u USA, a koje je isto tako i u evropskim zapadnim zemljama. Ko voli nek izvoli. Znam da sit gladnom ne vjeruje, ama nema potrebe bas sve oprobati na sopstvenoj kozi. "Grki su tamo zalogaji hljeba, gdje svoga nema, gdje brata nije..." Ko sumnja neka provjeri sam, ama ce poskupo da ga kosta. Ne mozemo cijeniti globalno stanje, u inostranim zemljama, na primjerima nekolicine ljudi. Ima onih koji su se "snasli" (konkretno. sam ne bi trebalo da lajem protiv zapadnih zemalja) ali to je samo mali procenat onih koji su dosli u neka sretnija vremena ili koji su sticajem okolnosti dosli do polozaja, koji im garantuju kakav, takav spokojniji zivot... mada, vjecna garancija ne postoji nigdje. Moj savjet, savjet covjeka koji je preko trideset godina po svijetu: ostajte tamo gdje ste, to jest "Ostajte ovdje, sunce tudjeg neba nece vas grijat k'o sto ovo grije...". Nema nimalo patetike u ovome sto vam pisem, samo nekakve gorcine i mozda i kajanja sto nisam pokusao sve to sto sam uradio, uraditi u zemlji u kojoj sam rodjen i gdje sam svoj na svome. Kraca iskustva po inostranstvu su uvijek dobro dosla, a sve ostalo je veoma, veoma veliki rizik.
|