Videti jedan post
Star 23.01.2014, 00:49   #25
casper
Super-Moderator
 
casper's Avatar
 
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Postovi: 5.158
Downloads: 334
Uploads: 21
Rekao HVALA: 48
Zahvalili mu 1.747 puta u 1.303 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

################# XGworks OPIS ###################

XGworks je Yamahin software proizveden 1996 godine, a namjenjen je obradi MIDI i audio materijala. Njegova funkcionalnost je prvenstveno usmjerena prema Yamahinoj XG (eXtended General MIDI) specifikaciji. Doživio je par verzija i 1999. godine je završen njegov razvoj.
Zbog toga iz današnjeg aspekta izgleda staromodno ali bez obzira na taj estetski nedostatak, XGworks je još uvijek nezamjenjiv alat bez konkurencije.

S obzirom da je Yamahin Style u suštini MIDI datoteka koja "razumije" XG protokol, sa XGworksom možemo obrađivati svaki segment Styla do najsitnijh detalja. Ako ga otvaramo direktno u XGW, morat ćemo odabrati opciju Files of Tye: > All files, kako bi program "vidio" .sty ekstenziju. Međutim, ne bih preporučio ovaj postpupak jer će CASM podaci koji se nalaze u Stylu nakon obrade i pohranjivanja biti izgubljeni. Prije spomenuti Mix Master će obaviti ulogu "mosta" i iz njegovog izbornika "GoTo" ćemo lako prenijeti Style u XGW kako bi ga obrađivali.

Sučelje XGworksa ima gotovo sve elemente kao i ostali programi slične namjene. Vidimo izbornik ispod kojeg su smještene ikone za brzi pristup funkcijama. U prozoru Trak View vidimo trake sequenncera preko kojih možemo pogledati svaku od njih kao List, Piano Roll, Staff i Drum.



Međutim, tek kada otvorimo prozor XG Editor pred nama se otvaraju sve funkcije kojima je moguće do najsitinijh detalja djelovati na MIDI parametre. Preko ikona DETAIL otvaramo nove prozore u kojim obrađujemo segment kojem smo pristupili. MIDI istovremeno svira i tako imamo potpunu zvučnu kontrolu promjena koje radimo.





XGworks može pokretanti Plug-inove. Voice to score će automatski ispisivati note dok pjevate u mikrofon, Guitar Arranger će izrađivati tablature, DX simulator će vam omogućiti sintezu dobrog legendarnog DX7, VH Effect editorom ćete brzinski kreirati postavke vašeg vokalista ... Svašta nešta se s ovim "starčekom" može uraditi.



Međutim, mi ćemo se posvetiti onim funkcijama koji se bave obradom Styla. Help je napisan za osnovno rukovanje i dobro će doći početnicima ali zato na netu postoji dosta materijala koji detaljnjije opisuju rad sa programom.

XGworks se instalira uobičajenim postupkom na Windows XP. Za postavljanje na Win7/8 će nam biti potrebna instalacijska mapa sa XP-a koju je potrebno jednostavano kopirati bilo gdje na HD računala. Nakon instalacije je potrebno unijeti Patch list za vaš instument. Njega možete skinuti iz download sekcije. Slijedi prvo pokretanje dvoklikom na XGworks.exe datoteku i podešavanje za rad. Naravno, preduvijet za to su pravilno instalirani driveri za klavijaturu i da je ista spojena s računalom.

Odabiremo Setup > System Setup (CTRL+U) i u otvorenom prozoru (Device) pod MIDI In i MIDI Out unosimo Digital Workstation-1 > OK. (setup 1). Nakon toga otvaramo XG Editor, kliknemo na ikonu Model setup (F5) i biramo pod Portatone model klavijature koji koristimo. (setup 2). Sada na zvučnicima klavijature možemo čuti sve promjene koje radimo na Stylu i kako će on zvučati nakon obrade.

################################################## #################

Pogledajte kako u XGworksu možete promijeniti jačinu (velocity) za samo jedan element bubnja. Prikazao sam kako podići velocity doboša na cijelom Stylu sa 70 na 99, a nakon toga sam samo u MAIN D podigao isti na 109. Ovo podešavanje u Tyrosu je naporno i komplicirano. XGW je alat s kojim se to uradi za minutu-dvije.

http://www.youtube.com/watch?v=irVUgJcpNaw
Grafički Fajlovi
File Type: jpg setup1.jpg (55,7 KB, 591x skinuto)
Highslide JS
File Type: jpg setup2.jpg (78,0 KB, 592x skinuto)
Highslide JS
casper je offline   Reply With Quote
Ćlan 2 Vam se zahvalio, casper, za koristan post:
AnesAnchi (31.12.2021)