Videti jedan post
Star 05.01.2014, 14:10   #4
sale_band
6. sekretar SKOJa

Registrovan/a dana: 07.07.2011
Downloads: 280
Uploads: 5
Rekao HVALA: 315
Zahvalili mu 123 puta u 117 Postova
sale_band befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Prvi problem je to sto se stoji dok se svira harmonika, ipak je u pitanju tezak instrument I drzanje istog na ledjim u uslovima u kojima se svira na Balkanu je ubitacan, cak I ako ne racunamo pijane goste koji znaju da se onako iz meraka nakace na harmonikasa...

Mnogo je vazno koristiti ledjni povez da bi koliko -toliko smanjio opterecenje kicme (skoro svi harmonikasi su posle dugogodisnjeg staza manje ili vise pogrbljeni)

Ukoliko je polozaj klavijature(basova) u odnosu na ruku(e) nepravilan, moze itekako doci do povrede zgloba ako se dugo svira na taj nacin.

Generalno, zglob sake nebi trebao biti savijen ni previse unutra ni previse vani prilikom sviranja (sto sam u mnogo slucajeva primetio) jer su u tim pozicijama tetive koje prolaze kroz zglobni "tunel" izlozene pritisku I mnogo teze se pomeraju pa to dovodi do Zamora sake (pogotovu ako se svira nesto virtuozno, npr. brzo vlasko kolo) a posle duzeg vremena moze doci I do povrede...

Takodje "plesanje" sa harmonikom, kao sto radi Borko Radivojevic u poslednje vreme, moze dovesti do ozbiljne povrede kicmenih diskova prilikom uvijanja

E sad licna iskustva...

Posto sam uvek pazio na ove gore navedene stvari, nisam licno imao nekih problema sa povredama, ali, znalo mi se desiti da mi po zavrsetku tezge, kad svi sednemo da svedemo "utiske", leva ruka vuce ulevo, valjda od razvlacenja
Dodato:
P.S. Nije na odmet otici na masazu kod nekog kineza ili kiropraktera (valjda se tako zovu tamo) a I redovna fiskultura moze znatno da pomogne jacanju misica cija neaktivnos, tj. slabost upravo dovodi do povrede jer ne pruzaju dovoljnu podrsku zglobovima (mislim na sve zglobove) pa je onda I sam pritisak kostiju na hrskavice I tetive mnogo veci....

Promijenjeno od sale_band (05.01.2014 u 14:15 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
sale_band je offline   Reply With Quote