Tema: Volume pedal
Videti jedan post
Star 19.12.2013, 03:03   #8
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Taj majstor kod kojeg si nosio pedalu, nije trebalo da ugradjuje nikakvu foto-celiju, vec da zamijeni potenciometar, to jest da stavi onaj koji vise odgovara tvom instrumentu. Kod tvog problema se radilo o neodgovarajucem potenciometru, bolje receno Faderu, jer on to i jeste. Dakle, njegov minimalni i maksimalni otpor nije bio takav da je odogovarao Tyrosu 3, mada mislim da imas tamo na Tyrosu mogucnost da kalibriras prikljucenu pedalu, a i na samoj Boss pedali si imao jedan mali potenciometar kojim si mogao da definises minimum level pedale. poznato mi je i to da u mnogim slucajevima ni takvi toolovi ne pomazu. Ovakve stvari se desavaju jer ne postoji, jos uvijek, standard kod Expression pedala po kojem bi svi proizvodjaci pravili svoje produkte. Ovo bi u sustini moralo da bude standardizirano jer se radi o midi kontroleru CC#11 koji kod svih midi instrumenata ima istu funkciju. Da bi ti ovaj problem, a i kompletna materija, bila jasnija, predpostavimo da je kod tvog Tyrosa 3, definisano da Expession pedala treba da ima minimalni otpor od 100 Ohma a maksimalni od 10 kOhma da bi pokrila svojim djelovanjem kompletni raspon od 128 mogucih midi vrijednosti. Ovo bi znacilo da na 10 kOhma (maksimalni donji polozaj) pedala salje vrijednost 0 za midi controller 11 i tvoj Tyros je utisan do maksimuma, tako da se uopste ne cuje. Na 100 Ohma (maksimalni gornji polozaj) pedala salje vrijednost 127 za midi controller 11 i tvoj Tyros ima maksimalni level. Ta Bossova pedala je imala drugacije minimalne i maksimalne vrijednosti, recimo 20 Ohma i 25 kOhma, tako da je radi toga imala veliki prazan hod jer je daleko prije donjeg i gornjeg maksimalnog polozaja ona slala vrijednosti 0 i 127 a sve ostalo je bio "prazan hod". Ovo sam sve naravno, dosta pojednostavio da bi bilo jasnije jer u stvarnosti, pedala ne salje nikakve midi vrijednosti odnosno poruke, vec svojim otporom regulise mikroprocesore koji su sastavni dio midi jedinice koja je zaduzena za sve sto se tice midija u tvom Tyrosu. Koincidencija je da si postavio pitanje o Expression pedalama, upravo kada se nalazim pri izradi jednog malog midi procesora, koji ce biti zaduzen da jednom Expression pedalom regulise istovremeno level vise midi instrumenata ili recimo salje Transpose naredbu, opet istovremeno na vise instrumenata ili bilo koju drugu midi naredbu. Nalazi u zavrsnoj fazi izrade a dole je slika, kako to izgleda u toj fazi.
Grafički Fajlovi
File Type: jpg Trans Audio Midi Magic.jpg (46,9 KB, 94x skinuto)
Highslide JS
tranzit je offline   Reply With Quote